Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Kubica: "Mana atgriešanās F1 bija tik slikta, cik vien iespējams"

Juris Grīns
Juris Grīns

Kubica: "Mana atgriešanās F1 bija tik slikta, cik vien iespējams"
Roberts Kubica. Foto: imago images/Motorsport Images/Scanpix

Vairākus gadus pēc F1 karjeras noslēgšanās Roberts Kubica atzinis, ka viņa atgriešanās čempionātā noritēja tik slikti, cik vien tas ir iespējams.

Kubica kļuva par pirmo poļu pilotu, kurš startējis F1 čempionātā un šī gadsimta pirmajā desmitgadē sevi pieteica ļoti ambiciozi. Četras sezonas viņš startēja "Sauber" vienībā, kas tolaik bija "BMW" rūpnīcas komanda. Sevišķi labs padevās 2008. gads, kad izdevās uzvarēt Kanādas posmā un sasniegt ceturto vietu sezonas kopvērtējumā. Pēc tam vienu sezonu Kubica aizvadīja "Renault" komandā. Tomēr starpsezonā tika piedzīvota smaga avārija rallijā, sportists guva rokas traumu, ko ilgi nācās ārstēt.

Atgriešanos autosportā Kubica sāka ar ralliju un šosejas sacīkstēm. 2019. gadā viņš tika pie iespējas atkal piedalīties F1 čempionātā, kad līgumu ar viņu parakstīja "Williams". Tomēr komanda tobrīd bija ļoti vāja, līdz ar to augsti rezultāti nebija iespējami, un Kubica palika 19. vietā kopvērtējumā. Trīs gadus viņš bija "Alfa Romeo" testpilots, tiekot pie iespējas aizvadīt pāris sacīkstes, tomēr ar to F1 karjera arī bija galā.

"Gadu gaitā esmu nonācis pie slēdziena, ka nav nepieciešams startēt sacīkstēs par katru cenu," intervijā poļu medijam "Przeglad Sportowy" stāsta Kubica. "Pašreizējā situācija man dod zināmu psiholoģisko komfortu. Otrais slēdziens, ko sapratu saistībā ar F1 čempionātu - mana atgriešanās nevarēja notikt vēl sliktāk, kad "Williams" sastāvā beidzu savu karjeru. Godīgi sakot, man ir liela cieņa pret šo komandu, jo tur strādāja daudzi, kas patiešām zināja, ko dara. Diemžēl, nepareizajā laikā biju nonācis nepareizajā vietā."

Togad Kubica izcīnīja tikai vienu punktu, kad finišēja desmitais Hokenheimas trasē, Vācijā.

Tagad 39 gadus vecā Kubicas karjera uzņēmusi jaunus apgriezienus, jau vairākas sezonas viņš piedalās izturības sacīkšu čempionātā FIA WEC, kur pērn izdevās kļūt par čempionu LMP2 klasē. Šogad viņš jau startēs vadošajā "Hypercar" kategorijā, kur pārstāvēs "Ferrari" rūpnīcas komandu "AF Corse". Sportists gan liek noprast, ka karjera tuvojas beigām.

"Apzinos, ka mana profesionālā dzīve paņem 90 procentus no mana laika," saka Kubica, ar kuru jaunu sponsorēšanas līgumu noslēdzis Polijas naftas uzņēmums "Orlen". "Ir apmēram tā: kad braucu ar velosipēdu, domāju par autosacīkstēm. Visa gada garumā mans veicamo darbu kalendārs ir sasaistīts ar to, kas mani sagaida sacīkšu mašīnā. No vienas puses, tas ir pozitīvi, bet no otras - man tuvojas 40 gadi. Sāk parādīties domas - ko savā dzīvē darīšu pēc tam?"

Izmantotie resursi:
www.f1.lv