Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Blogs: Vai Makdeivids ir sezonas vērts?

Juris Miņins
Juris Miņins

Blogs: Vai Makdeivids ir sezonas vērts?
Konors Makdeivids (ar ripu)
Foto: AFP/Scanpix

Par izciliem talantiem sportā vienmēr ir notikusi cīņa. Ļoti bieži par viņiem cīnās ar naudu, retāk – ar citiem labumiem, taču gadās gadījumi, kad, lai iegūtu to spēlētāju, kuru komanda vēlas, viņiem no sākuma ir jāzaudē viss, kas vien iespējams. Šāda situācija šogad var izveidoties Nacionālajā hokeja līgā (NHL), kur vājākās komandas vēlas savās rindās redzēt junioru hokeja izcilnieku Konoru Makdeividu. Vai šāds risks attaisnosies?

Ja mēs apskatāmies 2015. gada NHL drafta kandidātus, labākos no viņiem, tad ir viens vārds, kurš šajā sarakstā ir īpašs, proti, Konors Makdeivids. 17 gadus vecais centra uzbrucējs, kā stāsta NHL komandu skauti, ir pielīdzināms Sidnijam Krosbijam vai Džonam Tavaresam šajā vecumā. Faktiski, ja vien nenotiks nekādi brīnumi, šogad cīņa par NHL drafta pirmo numuru nenotiks, vienīgais jautājums ir par to ar kādu pārsvaru Makdeivids tiks atzīts par labāko.

No šī skatu punkta viss būtu skaidrs, taču ir otrs aspekts – komandas. Protams, ka šādu spēlētāju savās rindās vēlētos redzēt jebkura komanda, sevišķi ieinteresētība ir tām, kuras ilgus gadus ņemas pa turnīra tabulas lejasgalu, jo Konora Makdeivida personā varētu iegūt spēlētāju, kurš būtu komandas vilcējs nākamajās desmitgadēs. Dažas komandas, lai uzlabotu savas iespējas cīņā par kanādiešu uzbrucēju, iespējams, varētu pat ziedot šo sezonu, t.i., atļauties risināt komandas attīstības uzdevumus, nevis cīnīties par augstām vietām. Jautājums gan paliek atklāts – vai Konors Makdeivids ir TIK LABS, lai viņa dēļ komandas speciāli atteiktos no cīņas par uzvarām un faktiski norakstītu sevi jau sezonas sākumā?

Ontario hokeja līgas (OHL) komandu Ēri "Otters" pārstāvošais Kanādas junioru un jauniešu izlašu centra uzbrucējs Konors Makdeivids ir īpašs spēlētājs. Tas gan nav nekāds izdomāts slavinošs apzīmējums, bet gan pilnīgi oficiāli dokumentēts fakts, jo, lai spēlētu kādā no Kanādas hokeja līgas (CHL) čempionātiem, spēlētājam ir jābūt sasniegušam 16 gadu vecumu. Ir pieļaujama arī 15-gadīgo spēlētāju iesaistīšana turnīrā, taču tad šos gadījumus vērtē Kanādas hokeja federācijas (Hockey Canada) komisija, lai piešķirtu vai, attiecīgi, nepiešķirtu šiem spēlētājiem "izņēmuma statusu". Visā OHL vēsturē tikai četri hokejisti ir saņēmuši atļauju spēlēt līgā jau 15 gadu vecumā. Tie bija Džons Tavaress, Ārons Ekblads, Šons Dejs un arī šī raksta varonis, Konors Makdevids.

Te gan jāsaka, ka iemesli, kāpēc spēlētājiem ir piešķirtas šīs atļaujas spēlēt gadu ātrāk, ir dažādi. Ekblads un Dejs tos saņēma tāpēc, ka jau 15 gados bija fiziski gana spēcīgi, lai varētu cīnīties ar vecākiem hokejistiem, bet Tavaresa un Makdeivida gadījumi ir saistīti tikai un vienīgi ar spēlētāju savam vecumam netipiski izcilo hokeja spēles prasmi un meistarību.

Tad kas ir tās prasmes, iemaņas, kas piemīt 17 gadus vecajam OHL spēlētājam, par kuru visi tagad ir tādā sajūsmā? Tāda līmeņa spēlētājiem, protams, ka nevar izcelt vienu īpašību, kura viņiem dotu tik lielu pārsvaru pār saviem konkurentiem, jo ar vienu, lai arī ļoti izcilu, prasmi būtu krietni par maz, lai kļūtu par spēlētāju, kuru visi vēlas savā komandā. Tomēr, ja ir jāizceļ galvenā Makdeivida priekšrocība pār citiem, tad tas ir ātrums. Viņš vienkārši ātri slido. Turklāt ar "ātri" nav jāsaprot tikai taisnās līnijas uzbrukuma ātrums, bet arī slidošana kā tāda – viņš ātri spēj mainīt virzienus, tempu, ātri uzsāk savu izrāvienu. Tas viss sagādā ļoti lielas galvassāpes aizsargiem, kas pret viņu spēlē, tiesa, parasti viņi tās piedzīvo jau kad Konors ir paslidojis garām.

Otra īpašība ir ripas apstrādes tehnika. Ātru spēlētāju patiesībā ir diezgan daudz, taču lielākajai daļai no viņiem ir divi "darba režīmi", kur vienā ir ātrums, bet otrā ripas pārvaldīšana un abi divi režīmi ir viens otru izslēdzoši. Makdeividam tā nav un viņš visu spēj darīt ātrumā. Pēc Kanādas jauniešu izlases treniņnometnes, kurā 17 gadus vecais "Otters" hokejists sacentās ar gadu vai divus vecākiem spēlētājiem, visi kā viens atzina – viņš bija ar labāko ripas pārvaldīšanas tehniku, ar labāko ātrumu.

Tomēr arī ar šiem diviem aspektiem būtu par maz, lai spēlētāju varētu saukt par patiesi izcilu, jo, lai ātrā skriešana un ripas pārvaldīšana neizskatītos pēc Brauna kustības, ir jābūt spēles izpratnei. Arī tā piemīt Makdeividam, jo jaunais talants "jūt" spēli, kas hokejā, kur izspēles parasti veidojas no citu spēlētāju kļūdām, kuras ir jāparedz jau iepriekš, ir ļoti svarīgi. Turklāt jāpiebilst, ka ir vēl viena lieta, kas tieši spēles "jušanā" atšķir ļoti labus spēlētājus no izciliem. Tā ir prasme improvizēt un standarta situācijās pieņemt nestandarta un efektīvus lēmumus. Konors Makdeivids vismaz junioru hokejā ir pierādījis, ka tas viņam nesagādā problēmas.

Iespējams, ka kādam viss šis rakstītais var likties lirika un viņam gribēsies redzēt reālus un salīdzināmus datus. Var piedāvāt arī tādus – U-18 Pasaules čempionātā, kur 16 gadu vecumā viņš septiņos mačos guva 14 (8+6) punktus, Makdeivids izcīnīja rezultatīvākā spēlētāja un labākā uzbrucēja balvas, turnīra MVP balvu, kā arī, kopā ar Kanādas izlasi, svinēja uzvaru visā turnīrā. Savukārt Ēri "Otters" krāsas pārstāvot, Makdeivids ir kļuvis par gada debitantu, iekļuva dažādās "All-Stars" izlasēs, kā arī tika godināts ar "Sportiskos principus vislabāk ievērojušā" spēlētāja atzinību, bet pagājušogad viņš saņēma arī labākā skolnieka atzinību (pasniedz hokejistiem, kuri ir uzrādījuši izcilus rezultātus mācībās) kā OHL, tā arī visa CHL līmenī.

Tāpat, ko atzīmē kā viņa esošie komandas biedri un treneri, tā arī NHL skauti un ģenerālmenedžeri, Konors ir ar ļoti pareizu lietu uztveri, proti, viņš sportā vienmēr komandu liek pirmajā vietā, savas personīgās ambīcijas, vismaz publiski, atstājot maliņā. Šis patiesībā ir ļoti būtisks aspekts, jo hokejs ir viens no tiem sportiem, kur ar individuāliem centieniem nez vai izdosies kaut ko uzvarēt, tāpēc talantīgi hokejisti, kas komandu liek pirmajā vietā ir vērtīgi ne tikai no sabiedrisko attiecību viedokļa (uz viņiem var balstīt reklāmas kampaņas, viņus var virzīt kā "komandas sejas"), bet viņi arī palīdz par labākiem hokejistiem kļūt pārējiem.

Līdz ar to var teikt, ka Konors Makdeivids ir nevis parasts spēlētājs, bet gan ikviena NHL komandas ģenerālmenedžera un galvenā trenera sapnis, jo puisis ir ne tikai ārkārtējs talants, bet arī domājošs un, kas nav mazsvarīgi, smagi strādājošs jaunais cilvēks, kurš zina ko vēlas un dara to. Jāsaka, ka līdz šim viņam tas arī tīri labi izdevās.

Konora Makdeivida spēles labākie momenti 2013./2014. gada sezonā

Vai, esot NHL komandas ģenerālmenedžera amatā, Jūs upurētu sezonu, lai iegūtu Konoru Makdeividu?

  • 75

  • 68


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-10-23 11:18, pirms 10 gadiem
Domāju, ja jautājums būtu tieši tāds, tad sezonu nolaistu 80% no visiem GM, bet lieta tāda ka ja pat tu paliec pēdējais, iespēja ka dabūsu McDeividu ir 20%, nekas ne tuvu nav garantēts. :/

Šogad vēl labi, ka pēdējo gadu ir tāds plusiņš, ka paliekot pēdējā vietā, tev ir garantēts otrais piks, kas šogad arī ir pielīdzināms average drafta pirmajam numuram.

  +2 [+] [-]

, 2014-10-23 11:23, pirms 10 gadiem
Ja šis tiks pie Nolana, Bufalo būs iespaidīga komanda pēc 3-5 gadiem.

  -3 [+] [-]

, 2014-10-23 11:30, pirms 10 gadiem
Kāpēc visi tā liela to Nolanu? Treneris, kurš pilnībā neprot motivēt komandu. Ja kāds atcerās pagājušo PČ, tad spēles beigās, kad komandai jāatspēlējas, pusminūtes pārtraukumā Nolans neko nesaka un tik košļā savu gumiju, bet Kūlens cenšās kko zīmēt uz tās tāfeles. Pārvērtēts treneris, Sabres nav nemaz tik slikts sastāvs šogad, vienkārši komandai nav motivācijas pie tāda trenera!

  +1 [+] [-]

, 2014-10-23 11:31, pirms 10 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2014-10-23 11:34, pirms 10 gadiem
ezic rakstīja: https://www.youtube.com/watch?v=udhCPD4x1ek
Njā, sanāca bez maz vai vienlaicīgi pievienot video.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-23 11:48, pirms 10 gadiem
Ja papist sezonu un 100% iegūt viņu, tad būtu jēga, bet ja papist sezonu un saglabāt varbūtību 1/5 viņu iegūt, tad nav vērts

     [+] [-]

, 2014-10-23 11:52, pirms 10 gadiem
Ja upurēt nozīmē atteikties no kkādas 20. vietas, lai plaiktu pēdējais, kāpēc ne
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-10-23 12:52, pirms 10 gadiem
Sermulītis rakstīja: RD vajag jū draftēt
Par vēlu, šamo KHL drafta otrajā vai trešajā kārtā jau paņēma Medveščak.

     [+] [-]

, 2014-10-23 12:58, pirms 10 gadiem
Uuksts rakstīja: Ja upurēt nozīmē atteikties no kkādas 20. vietas, lai plaiktu pēdējais, kāpēc ne
iedomājies, ja ar šādu mērķi sāks spēlēt kādas 4-5 komandas?

     [+] [-]

, 2014-10-23 12:59, pirms 10 gadiem
playthegame rakstīja: Par vēlu, šamo KHL drafta otrajā vai trešajā kārtā jau paņēma Medveščak.
KHL draftā jau drīkst draftēt tikai un vienīgi U17 vecuma - un ne jaunākus un ne vecākus

     [+] [-]

, 2014-10-23 14:21, pirms 10 gadiem
Upurētu, ja būtu garantija, ka viņu dabūtu, bet tā kā garantija nav - ir tikai iespējamība, tad diez vai... kaut gan čalis izskatās tiešām labs...

     [+] [-]

, 2014-10-23 14:28, pirms 10 gadiem
Es domāju, ka ir gan vērts, jo šādi spēlētāji neaug kokos un ir liela veiksme, ja tāds spēlētājs spēlē tavā komandā. Un galu galā, sezona jau netiek ''norakstīta'', taču Čikāga vai Anaheima nesāks tagad ''tankot'', to dara komandas, kuras tāpat paliks pēdējās vietās sezonas beigās, vienīgi šajā režīmā viņi uz tiem zaudējumiem īpaši neiespringst. Ja manai komandai būtu iespējas tikt playoffos, tad protams nē, bet Sabres gadījumā - droši.

     [+] [-]

, 2014-10-23 14:49, pirms 10 gadiem
Makdeivids ir tiešām ļoti spilgts talants un tāda tipa spēlētājs, kurš apkārt esošajiem arī liek spēlēt labāk. Un bez tādām izteiktām vājām vietām. Piemēram, Tavaresam joprojām pārmet slidošanas kvalitāti. Tiešām Krosbija līmeņa talants, kas nozīmē, ka nākamgad mūs sagaida ļoti interesanta debija.

  +1 [+] [-]

, 2014-10-23 16:28, pirms 10 gadiem
Diezgan truls blogs. NHL loterijas nosacījumi šogad ir mainīti, līdz ar to ir stipri samazinājusies iespēja ka vājākā komanda tiešām tiks pie drafta pirmā numura. Tāpat vēl ir atklāts jautājums par to kurš tad tiks izvēlēts ar pirmo numuru, Makdeivids vai Aihels. Prieks ka Miņinam viss jau ir skaidrs, jo ZA par šo jautājumu notiek nopietnas debates.

     [+] [-]

, 2014-10-23 17:18, pirms 10 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Diezgan truls blogs. NHL loterijas nosacījumi šogad ir mainīti, līdz ar to ir stipri samazinājusies iespēja ka vājākā komanda tiešām tiks pie drafta pirmā numura. Tāpat vēl ir atklāts jautājums par to kurš tad tiks izvēlēts ar pirmo numuru, Makdeivids vai Aihels. Prieks ka Miņinam viss jau ir skaidrs, jo ZA par šo jautājumu notiek nopietnas debates.
Varbūt kaut kur Ziemeļamerikā (Meksikā?) arī notiek šādas debates, taču tiem, kas ar šo jautājumu (NHL drafta kandidātu vērtēšana) nodarbojas nopietnāk, viss ir skaidrs, tāpēc neredzu nekādu jēgu tagad taisīt neesošu intrigu... Makdeivids būs pirmais numurs pat ja viņam (ptu, ptu, ptu) šajā sezonā gadīsies kāds savainojums un līdz pilnā apmērā nesanāks nospēlēt visu sezonu.

     [+] [-]

, 2014-10-23 17:40, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Varbūt kaut kur Ziemeļamerikā (Meksikā?) arī notiek šādas debates, taču tiem, kas ar šo jautājumu (NHL drafta kandidātu vērtēšana) nodarbojas nopietnāk, viss ir skaidrs, tāpēc neredzu nekādu jēgu tagad taisīt neesošu intrigu... Makdeivids būs pirmais numurs pat ja viņam (ptu, ptu, ptu) šajā sezonā gadīsies kāds savainojums un līdz pilnā apmērā nesanāks nospēlēt visu sezonu.
Un McDavid arī ir jaunāks. Ne ļoti, bet tomēr tas arī spēlē ļoti svarīgu lomu starp viņiem abiem.

     [+] [-]

, 2014-10-23 18:06, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Varbūt kaut kur Ziemeļamerikā (Meksikā?) arī notiek šādas debates, taču tiem, kas ar šo jautājumu (NHL drafta kandidātu vērtēšana) nodarbojas nopietnāk, viss ir skaidrs, tāpēc neredzu nekādu jēgu tagad taisīt neesošu intrigu... Makdeivids būs pirmais numurs pat ja viņam (ptu, ptu, ptu) šajā sezonā gadīsies kāds savainojums un līdz pilnā apmērā nesanāks nospēlēt visu sezonu.
Jūnijā es tev likšu šos vārdus apēst, arogantais kazlēn.

     [+] [-]

, 2014-10-23 18:18, pirms 10 gadiem
Sportiskais Kobolds rakstīja: Jūnijā es tev likšu šos vārdus apēst, arogantais kazlēn.
Man jau sākt uztraukties?

  +1 [+] [-]

, 2014-10-23 18:24, pirms 10 gadiem
Makdeividam šobrīd ir 29 punkti 10 spēlēs OHL. Tas ir Krosbija grafiks - 3 punkti spēlē.

Un tam nepietuvojas ne Tavaress, ne arī jebkurš cits spēlētājs pēdējo 20 gadu laikā.

Turklāt Makdeividam kā šīs paaudzes megatalantam būtībā ir arī reizinātāja efekts attiecībā uz komandas pārbūvi. Viena lieta ir, ja tu brīvajam aģentam piedāvā maksimālo līgumu un mēģini dabūt komandā, kas ir acīmredzami bomži, bet pavisam cita - ja tu dod iespēju spēlēt blakus Krosbijam v2.

Tā kā te nav tikai runa par Makdeivida individuālo spozmi, tā Sabres faktiski būtu vesela elites līmeņa 1. maiņa, kas nokrīt no gaisa.

     [+] [-]

, 2014-10-23 18:29, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Varbūt kaut kur Ziemeļamerikā (Meksikā?) arī notiek šādas debates, taču tiem, kas ar šo jautājumu (NHL drafta kandidātu vērtēšana) nodarbojas nopietnāk, viss ir skaidrs, tāpēc neredzu nekādu jēgu tagad taisīt neesošu intrigu... Makdeivids būs pirmais numurs pat ja viņam (ptu, ptu, ptu) šajā sezonā gadīsies kāds savainojums un līdz pilnā apmērā nesanāks nospēlēt visu sezonu.
Pirmais numurs viņš visdrīzāk būs, bet tā diskusija par Aikelu gan varētu būt interesanta.

Aikels visdrīzāk būtu 1. numurs gan 2012., gan 2013., gan arī šī gada draftā. Tas arī ir tāds ne pa jokam talants, kas solās būt kārtīgs 1. maiņas centrs.

Un tieši tādēļ arī tas izlozes arguments attiecībā uz Sabres šoreiz īsti nestrādā. Sabres ar pēdējo vietu garantē 1. maiņas centru, kas komandai patlaban ir arī vissāpīgākā pozīcija.

     [+] [-]

, 2014-10-23 18:35, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Pirmais numurs viņš visdrīzāk būs, bet tā diskusija par Aikelu gan varētu būt interesanta.

Aikels visdrīzāk būtu 1. numurs gan 2012., gan 2013., gan arī šī gada draftā. Tas arī ir tāds ne pa jokam talants, kas solās būt kārtīgs 1. maiņas centrs.

Un tieši tādēļ arī tas izlozes arguments attiecībā uz Sabres šoreiz īsti nestrādā. Sabres ar pēdējo vietu garantē 1. maiņas centru, kas komandai patlaban ir arī vissāpīgākā pozīcija.
Tas, ka Aikels ir ļoti labs hokejists, par to nav runas, jo viņš tāds vienkārši ir un, protams, jāpiekrīt, ka iepriekšējos gados viņš būtu pirmais numurs, taču šogad ir Makdeivids, kurš ir izcils talants un ir jānotiek MEGA-MĒROGA katastrofai, lai nākamā gada draftā viņš nebūtu pirmais numurs.

  -1 [+] [-]

, 2014-10-23 19:06, pirms 10 gadiem
MEGA-MĒROGA katastrofa ir notikusi - Kiops tas ir

  -1 [+] [-]

, 2014-10-23 22:25, pirms 10 gadiem
Jātanko būs arī fantasy sezona

     [+] [-]

, 2014-10-24 00:20, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Man jau sākt uztraukties?
drafta laikā brauc prom no Rāziknis

     [+] [-]

, 2014-10-24 00:22, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Pirmais numurs viņš visdrīzāk būs, bet tā diskusija par Aikelu gan varētu būt interesanta.

Aikels visdrīzāk būtu 1. numurs gan 2012., gan 2013., gan arī šī gada draftā. Tas arī ir tāds ne pa jokam talants, kas solās būt kārtīgs 1. maiņas centrs.

Un tieši tādēļ arī tas izlozes arguments attiecībā uz Sabres šoreiz īsti nestrādā. Sabres ar pēdējo vietu garantē 1. maiņas centru, kas komandai patlaban ir arī vissāpīgākā pozīcija.
tev tas seibrs iesēdies ne pa jokam...

     [+] [-]

, 2014-10-24 00:39, pirms 10 gadiem
zaipis rakstīja: tev tas seibrs iesēdies ne pa jokam...
Joprojām netici, ka ir Sabres fani Latvijā?

Vispār jau rakstam konteksts arī nepārprotami ir saistīts ar Sabres.

     [+] [-]

, 2014-10-24 00:57, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Joprojām netici, ka ir Sabres fani Latvijā?
Girgensona...

     [+] [-]

, 2014-10-24 09:38, pirms 10 gadiem
MachimoI rakstīja: Joprojām netici, ka ir Sabres fani Latvijā?

Vispār jau rakstam konteksts arī nepārprotami ir saistīts ar Sabres.
Starp citu, nevienā teikumā šai rakstā nav pieminēts "Sabres".

     [+] [-]

, 2014-10-24 12:16, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Starp citu, nevienā teikumā šai rakstā nav pieminēts "Sabres".
Juri, kad var gaidīt kādu pārdomu rakstu par šīs sezonas Sabres?
Tev labi sanāk! Paldies!