Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Finanšu ministrija: "Latvijā ziedojumu likums ir labvēlīgāks nekā Igaunijā"

Ints Megnis
Ints Megnis

Finanšu ministrija: "Latvijā ziedojumu likums ir labvēlīgāks nekā Igaunijā"
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola
Foto: Oksana Džadana/f64

Latvijā ziedotājiem ir labvēlīgāki noteikumi, salīdzinot ar Igauniju, bet Izglītības un zinātnes ministrija nākamgad prasa sportam papildus piešķirt 10 miljonus eiro, portālu Sportacentrs.com informēja Finanšu ministrijā.

Šonedēļ tika oficiāli prezentēta iniciatīva "Es atbalstu sportu!", kurā apvienojušās daudzas sporta organizācijas, treneri, sportisti, vēloties panākt uzlabojumus sporta sistēmā gan profesionālajā, gan skolu līmenī. Kā galvenais iniciatīvas rašanās iemesls tiek minēts, ka šogad Latvijā padarīti nelabvēlīgāki apstākļi ziedošanai, kas sporta federācijām un sportistiem likšot sākt "izdzīvošanas čempionātu". Sporta federācijām šī gada sākumā par 51% krities saņemto ziedojumu apmērs, turklāt gada turpinājumā šis kritums varētu būt vēl dramatiskāks.

Sportacentrs.com vērsās Finanšu ministrijā, lūdzot tās viedokli par izskanējušo informāciju. Kā skaidroja ministrija, reforma ieviesta rūpīga darba rezultātā, turklāt tā nodarbojas ar skaidrojošu darbu, cerot, ka ziedojumu apmērs atjaunosies.

"Darbs ar nevalstisko sektoru (NVO) un sabiedriskā labuma organizācijām (SLO) noritēja visu 2017. gadu, kad tika izstrādāta nodokļu reforma, kā arī turpinās šogad. Jānorāda, ka ziedojumi sabiedriskā labuma organizācijām tiek un tiks atbalstīti, piemērojot nodokļu atvieglojumus uzņēmējiem. Diskusijās starp valsts institūciju pārstāvjiem, uzņēmējiem un nevalstiskā sektora pārstāvjiem ir izstrādāti pat trīs nodokļa atvieglojumu varianti ziedotājiem. Līdz šim bija tikai viens variants. FM nodrošina komunikāciju gan ar SLO, gan uzņēmējiem skaidrojot jauno UIN modeli ziedojumiem, piemēram, 2017.gada nogalē ministre ir nosūtījusi 50 lielākajiem ziedotajiem vēstules ar aicinājumu ziedot SLO arī turpmāk, izmatojot jaunos UIN atvieglojumu modeļus," skaidro Finanšu ministrijā.

Pirms nodokļu reformas uzņēmumi varēja saņemt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaidi 85% apmērā no ziedotās summas, nepārsniedzot 20% no nodokļa kopējās summas. Savukārt šobrīd uzņēmumi, kuri ziedo SLO, UIN vajadzībām var izvēlēties, vienu no trim atvieglojumiem: Divi no tiem nosaka limitus ziedojumu atskaitīšanai saimnieciskās darbības izdevumos (5% no peļņas vai 2% no algu fonda), kamēr trešais atvieglojums paredz nodokļu atlaidi, bet ir piemērojams tikai gadījumā, ja uzņēmums sadala savu peļņu dividendēs. Kā tiek neoficiāli norādīts, līdzšinējā shēma bieži tika izmantota naudas atmazgāšanai, kad daļu no ziedojuma tā saņēmējam vajadzēja atdot atpakaļ.

"Nodokļu atvieglojumi ziedotājiem ir jāskata kontekstā ar izmaiņām Uzņēmumu ienākuma nodokļa (turpmāk UIN) likumā. Līdz UIN reformai UIN aprēķināšanas pamatā bija pārskata gadā gūtā peļņa (līdz UIN deklarācijas iesniegšanai, maksājot UIN avansa maksājumus), paredzot nodokļa atlaidi par veiktajiem ziedojumiem. Savukārt jaunais UIN modelis atbilst Igaunijā esošajai UIN aprēķināšanas kārtībai un paredz UIN saistību atlikšanu līdz brīdim, kad uzņēmums sadala peļņu," stāsta ministrijā. Jaunais UIN modelis paredz plašākas iespējas ziedojot saņemt UIN atvieglojumus - uzņēmēji var lemt, vai peļņu sadalīt dividendēs vai to novirzīt saimnieciskās darbības attīstībai, vai attiecīgi kādu daļu novirzīt ziedojumiem. Tāpēc jaunie ziedojumu atvieglojumi ir veidoti tā, lai tos var piemērot arī tad, ja netiek veikta peļņas sadale. Jaunās UIN likuma normas domātas, lai stimulētu plašu uzņēmēju loku atbalstīt sabiedrībai vērtīgus projektus, paplašinot iespējas saņemt UIN atvieglojumu par pārskata gadā veiktajiem ziedojumiem sabiedriskā labuma organizācijai (turpmāk - SLO), kā arī budžeta iestādei vai valsts kapitālsabiedrībai, kas veic Kultūras ministrijas deleģētas valsts kultūras funkcijas."

Kā uzsver Finanšu ministrija, jaunajā likumā tiek piedāvāti trīs ziedojumus stimulējoši modeļi, no kuriem uzņēmēji var izvēlēties konkrētajā pārskata gadā piemērotāko.

1) Novirzīt līdz 5% no peļņas ziedojumiem: Likums paredz, ka uzņēmējs var neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, nepārsniedzot 5% no iepriekšējā pārskata gada peļņas pēc aprēķinātajiem nodokļiem.

2) Novirzīt līdz 2% no kopējā darba samaksas apjoma ziedojumiem, par šo summu samazinot nodokļu apjomu: Likums paredz, ka var neiekļaut taksācijas perioda ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, nepārsniedzot 2% no iepriekšējā pārskata gadā kopējās darba ņēmējiem aprēķinātās bruto darba samaksas, no kuras samaksāti valsts sociālās apdrošināšanas maksājumi.

3) Novirzīt līdz 20% ziedojumiem no aprēķinātā UIN par dividendēm, samazinot nodokļu apjomu par 75% no ziedotās summas: Likums paredz iespēju samazināt aprēķināto UIN no dividendēm par 7 % no ziedotās summas, bet nepārsniedzot 20% no aprēķinātā UIN no dividendēm.

Pirmie divi atvieglojumu veidi ļauj ziedotājiem piemērot atvieglojumu par ziedojumiem (samazināt apliekamo ienākumu par ziedoto summu) arī gadījumā, ja uzņēmums ziedojumu veikšanas gadā neveic dividenžu sadali vai veic tādu dividenžu sadali, no kuras UIN nav jāmaksā. Rezultātā ziedotās summas praktiski tiek pielīdzinātas ar saimniecisko darbību saistītiem izdevumiem. Tāpat UIN atvieglojums iespējams arī tad, ja uzņēmums nav guvis peļņu - šādā gadījumā UIN atvieglojumu nosaka iepriekšējā gada darba algu fonds, par kuru samaksātas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Saglabāta arī iespēja samazināt UIN par ziedojumiem, kas tagad ir 75%. Finanšu ministrija uzsver, ka Uzņēmumu ienākuma nodokļa likums vērsts uz to, lai mazinātu uzņēmumu ar saimniecisko darbību nesaistītas izmaksas (veicinot caurspīdīgu peļņas sadali, izmaksājot dividendes), tāpēc šajā modelī UIN atlaide par ziedojumiem piemērojama tikai UIN daļai, kas maksājama par dividendēm, bet nav piemērojama UIN daļai, kas maksājama par izdevumiem, kas nav saistīti ar saimniecisko darbību.

Ministrija uzsver, ka Latvijā ziedotājiem ir labvēlīgāki noteikumi, salīdzinot ar Igauniju. Kaimiņvalsts UIN modelis paredz tikai divus atvieglojumus ziedojumiem ar zemāku atbalsta intensitāti no valsts puses – UIN bāzes samazināšanu. Izstrādājot Latvijas UIN modeli sadarbībā ar nevalstisko sektoru (SLO pārstāvjiem un uzņēmumu pārstāvjiem (LTRK u.c.), tika panākta vienošanās, ka atvieglojums ne tikai dod iespēju (ievērojot zināmus limitus) neiekļaut ar UIN apliekamajā bāzē ziedoto summu, bet arī paredz iespēju izvēlēties samazināt maksājamo UIN (līdzīgi kā UIN modelī pirms UIN reformas).

"Sagaidāms, ka uzņēmumi novērtēs UIN likumā dotās alternatīvās iespējas veikt ziedojumus, piemērojot UIN atvieglojumus. Tomēr, iespējams, SLO nākotnē būs jāveic dziļāks izskaidrošanas darbs, kā uzņēmuma ziedotie līdzekļi tiek ieguldīti sabiedrībai derīgu mērķu sasniegšanā," saka ministrijā. "Jānorāda, ka problēmu ar ziedojumu apmēru varētu uzlabot aktīva komunikācija ar uzņēmumiem, jo jebkuru nodokļu izmaiņu rezultātā uzņēmēju rīcība ir piesardzīga un uzņēmēju rīcības maiņa prasa ilglaicīgu darbu ar uzņēmējiem."

Tāpat Finanšu ministrija vērš uzmanību, ka gadskārtējā valsts budžeta likumā izdevumu daļa tiek veidota, izvērtējot nepieciešamo līdzekļu apjomu katras nozares darbībai, lai varētu nodrošināt visu valstij nepieciešamo funkciju veikšanu. Jautājums par papildu finansējuma nepieciešamību sportam ir skatāms budžeta sagatavošanas procesā kopā ar visu ministriju un centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritārajiem pasākumiem, atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām. Tiek vēstīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija savā 2019.-2021. gada prioritāro pasākumu pieteikumā ir iekļāvusi papildus finansējuma pieprasījumu arī sportam – 6 prioritārie pasākumi ar papildu nepieciešamo finansējumu 2019.gadam - 10 019 992 eiro apmērā, 2020.gadam - 4 909 525 eiro apmērā un 2021.gadam – 17 389 285 eiro apmērā.

Tāpat uzņēmumu ienākuma nodokļa likuma pārejas noteikumos ir paredzēts, ka 2019.gada laikā notiks ziedojumu modeļa ietekmes izvērtējams uz SLO jomu.

  +3 [+] [-]

, 2018-09-02 08:26, pirms 6 gadiem
Igaunijā viss ir labāks...ari inansu ministrs....mācies...

  +5 [+] [-]

, 2018-09-02 09:11, pirms 6 gadiem
Nav korekti salīdzināt ar Igauniju. Jautajums ministrijai un tas darbiniekiem.. vai kādreiz esat mēğinājuši atrast sponsorus Latvijā? ( bez pazīšanās vai politiskās ietekmes uz viniem) bez šīm vecām nodokļu atlaidēm 80% sponsoriem jebkura sabiedriksā labuma organozācija ir neinteresanta. Skatos ka gribat arī lai labākie sportisti emigrē.... tā tik turēt...

  +1 [+] [-]

, 2018-09-02 09:37, pirms 6 gadiem
Atsaukšanās uz Igauniju nodokļu jomā jau gadus divus nav labā prakse, ņemot vērā to, kā pie varas esošā prokrieviskā koalīcija ir saj*jusi Igaunijas nodokļu sistēmu un padarījusi impotentu igauņu VID. Tā rezultātā Igaunija ir vienīgā valsts ES, kur pēdējos gados nevis samazinās, bet pieaug ēnu ekonomika, PVN plaisa un aplokšņu algas.

Tātad - to, ka tas advokātu kantorītis, kas te bija taisījis to pētījumu, salīdzinot ar Igauniju, neizbrīna - čaļiem jāaug vēl zināšanās. Bet ko nozīmē tas, ka ari ministre n-tās reizes atsaucas uz Igauniju?
1.variants (nepatīkams) - šī portāla bērnišķīgo komentētāju slava ir nonākusi arī līdz Smilšu ielai.
2.variants (vēl nepatīkamāks) - mājiens, ar ko lemberga party pēc vēlēšanām taisīs koalīciju.

  +2 [+] [-]

, 2018-09-02 12:22, pirms 6 gadiem
Meli un alkatība - šie 2 vārdi vislabāk raksturo ZZS...

  -2 [+] [-]

, 2018-09-02 13:49, pirms 6 gadiem
Labvēlīgāks ierēdņiem. Var vairāk sabāzt savās kabatās. Jo lielāki ziedojumi, jo lielāki "otkati".

     [+] [-]

, 2018-09-02 18:06, pirms 6 gadiem
Kas tie par muļķīgiem salīdzinājumiem ministrei. Vajadzētu gan censties argumentēt savas neveiksmīgās reformas, nevis mānīt cilvēkus.

  +1 [+] [-]

, 2018-09-02 21:30, pirms 6 gadiem
Paklausoties ministrus, varam secināt, ka Baltijā esam līderi visās jomās...
Tik iedzīvotājiem naudas vismazāk...

     [+] [-]

, 2018-09-02 23:01, pirms 6 gadiem
Lidz ar to ari korupcijas līmenis mums augstaks . Zem vārda "ziedojumi " varam parakt ..%$##&

     [+] [-]

, 2018-09-02 23:09, pirms 6 gadiem
Tad kā īsti? Ziedotāji (kas neko atpakaļ nesaņem un varbūt tik iegūst mirkli spozmes brīdī, kad čeku nodod kaut kā rīcībā) vai sponsori (gan vārds, gan finansiālie ieguvumi, kas ir relatīvi vērā ņemami salīdzinot ar situāciju, kur nekas netiktu sponsorēts) tomēr sportā ir? Ja uzņēmums nosponsorē 100T, uz visādiem krekliņiem utml. izliek savu vārdu un var izmantot sponsorētos reklāmiņu triecienkampaņās vai žēlabainās smilkstēšanās pie likumdevējiem un pēc gada atpakaļ vēl saņem vismaz pusi no iztērētā - ne smakas no ziedošanas.