Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Šodien sākas Špenglera kausa izcīņa

Arvis Cimermanis
Arvis Cimermanis

Šodien sākas Špenglera kausa izcīņa
Šveices čempioni "HC Davos"
Foto: iihf.com

Šodien Šveices pilsētā Davosā sāksies ikgadējais starptautiskais hokeja turnīrs – Špenglera kauss 2009. Turnīrs norisināsies no 26. līdz 31. decembrim, un tajā piedalīsies piecas dažādu valstu komandas. Interesanti, ka turnīrā piedalīsies arī divi latviešu hokejistu pārstāvētie klubi – Minskas ''Dinamo'' un Karlovi Vari ''HC Energie''.

Par Špenglera kausu

Špenglera kauss ir viens no vecākajiem hokeja turnīriem pasaulē, kurš pirmo reizi notika tālajā 1923. gadā. Turnīrs notiek katru gadu Šveices pilsētā Davosā, laika posmā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Turnīru organizē mājinieku komanda ''HC Davos''. Gadiem ejot, par turnīra uzvarētājiem ir kļuvušas daudz un dažādas komandas, piemēram, Maskavas ''Spartak'', Maskavas ''CSKA'', Magņitogorskas ''Metallurg'', Karlstādes ''Farjestads'', ''HC Davos'', Ķelnes ''Haie'' un Kanādas komanda. Pašreizējie turnīra čempioni ir Maskavas ''Dinamo'' hokejisti, kas triumfēja turnīrā pagājušajā gadā, finālā ar 5:3 pārspējot Kanādas komandu. Ir skaidrs, ka šogad turnīram būs jauns čempions, jo Maskavas kluba vietā šogad turnīrā startēs Minskas ''Dinamo''.

Pēdējo desmit gadu Špenglera kausa izcīņas uzvarētāji

GadsKomanda
2008.Maskavas Dinamo
2007.Kanāda
2006.HC Davos
2005.Magņitogorskas Metallurg
2004.HC Davos
2003.Kanāda
2002.Kanāda
2001.HC Davos
2000.HC Davos
1999.Ķelnes Haie

Dalībnieki

Minskas ''Dinamo'' spēlē Kontinentālajā Hokeja līgā (KHL). Šobrīd komanda Rietumu konferences turnīra tabulā ieņem 11. vietu 12 komandu konkurencē, taču galvenās cīņas vēl priekšā, jo atstarpe punktu ziņā starp visām lejasgala komandām ir pavisam neliela. Interesanti, ka Minskas ''Dinamo'' sastāvā šim turnīram ir pieteikts arī latviešu uzbrucējs Kaspars Saulietis, kas pēdējā laikā gan spēlē, gan nespēlē komandas sastāvā Kontinentālajā hokeja līgā. Pagājušajā gadā no KHL turnīrā piedalījās Maskavas ''Dinamo'', kas kļuva par turnīra uzvarētājiem.

Manheimas ''Adler'' ir Vācijas hokeja līgas (DEL) 2006. - 2007. gada čempioni. Šobrīd komanda savas valsts čempionātā ieņem 6. vietu. Komandas sastāvu veido vācu hokejisti, kā arī liels skaits amerikāņu un kanādiešu leģionāri. Pagājušajā gadā no Vācijas turnīrā piedalījās ''ERC Ingolstadt'' hokejisti, kas četrās spēlēs spēja izcīnīt tikai vienu uzvaru, nekvalificējoties finālam.

Karlovi Vari ''HC Energie'' ir pašreizējā Čehijas hokeja Ekstralīgas čempione, kas šobrīd Ekstralīgas kopvērtējumā ieņem tikai 12. vietu 14 komandu konkurencē. Komandas sastāvu pārsvarā veido čehu hokejisti, kā arī daži slovāki un latvietis – Atvars Tribuncovs. Komanda turnīrā piedalījās arī pagājušajā gadā, kad četrās spēlēs spēja izcīnīt tikai vienu uzvaru, nekvalificējoties finālam.

Kanāda. Par Kanādas izlasi šo komandu grūti nosaukt, jo tajā vairums spēlētāji ir sapulcināti no Eiropas līgām, izņemot KHL. Visvairāk kanādieši ir uzaicināti no Šveices līgas, bet ir arī no Vācijas, Austrijas un Somijas, kā arī vārtsargs no Amerikas hokeja līgas (AHL). Komanda turnīrā piedalās katru gadu. Pēdējos reizi Kanāda šajā turnīrā uzvarēja 2007. gadā, finālā apspēlējot Ufas ''Salavat Yulaev'' hokejistus. Pagājušā gada turnīrā tika zaudēts finālā Maskavas ''Dinamo'' hokejistiem.

''HC Davos'' ir šī turnīra organizatori un mājinieki. Komanda spēlē Šveices čempionātā un ir pašreizējie Šveices čempioni. Šobrīd komanda savas valsts čempionātā ieņem 3. vietu. Komandas sastāvu pārsvarā veido šveiciešu hokejisti, tomēr komandā ir arī amerikāņu, slovāku, čehu un austriešu leģionāri. Komanda kā jau rīkotāja turnīrā piedalās katru gadu. Labākie sasniegumi ir uzvara turnīrā. Pēdējo reizi mājinieki šajā turnīrā triumfēja 2006. gadā, finālā pārspējot Kanādu. Pagājušā gada turnīrā mājinieki četrās spēlēs izcīnīja divas uzvaras, taču finālam nekvalificējās.

Izspēles Kārtība

Piecas komandas katra ar katru izspēlēs viena apļa turnīru, pēc kura divas spēcīgākās komandas tiksies vēl vienu reizi finālā. Spēles notiks katru dienu. Tā kā turnīrā piedalās piecas komandas, tad katru dienu viena komanda nespēlēs, izmantojot brīvo dienu atpūtai. Turnīra spēles būs iespējams vērot ''Eurosport 2'' kanālā.

Spēļu kalendārs

Sestdiena 26.12
16:00 Minskas ''Dinamo'' – ''HC Davos''
21:15 Kanāda – Karlovi Vari ''HC Energie''

Svētdiena 27.12
16:00 ''HC Davos'' – Karlovi Vari ''HC Energie''
21:15 Manheimas ''Adler'' – Minskas ''Dinamo''

Pirmdiena 28.12
16:00 Karlovi Vari ''HC Energie'' - Manheimas ''Adler''
21:15 Kanāda – ''HC Davos''

Otrdiena 29.12
16:00 Manheimas ''Adler'' – Kanāda
21:15 Karlovi Vari ''HC Energie'' – Minskas ''Dinamo''

Trešdiena 30.12
16:00 Minskas ''Dinamo'' – Kanāda
21:15 ''HC Davos'' – Manheimas ''Adler''

Ceturdiena 31.12
13:00 Fināls

Izmantotie resursi:
iihf.com
spenglercup.ch
hockeycanada.com

  -1 [+] [-]

, 2009-12-26 11:26, pirms 14 gadiem
fināls Kanāda-Minskas ''Dinamo'' būtu lieliski

  -3 [+] [-]

, 2009-12-26 11:28, pirms 14 gadiem
un minska uzvar kanadu ar 10-0

     [+] [-]

, 2009-12-26 14:56, pirms 14 gadiem
balderuska rakstīja: un minska uzvar kanadu ar 10-0
Kad sapņo acis ciet taisi

     [+] [-]

, 2009-12-26 18:23, pirms 14 gadiem
Jā un tikko KHL vidusmēra klubs Minskas Dinamo dabūja iekšā no Davosas.KHL.KHL,labākie...

     [+] [-]

, 2009-12-26 20:02, pirms 14 gadiem
Minskai riktīgi nepaveicās. Pirmais gols - pa augstu trajektoriju lidojoša ripa atsitās pret ledu vārtsarga priekšā un iespurdza vārtos, otrs - gar vārtiem slīdoša ripa atstās pret aizsarga slidu un mainīja virzienu. Vienīgi trešais bija daudz maz normāls gols - uzbrucējs nosedza skatu vātsargam un tas laikus nenoreaģēja uz aizsarga mesto ripu.