Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Bukarts: Gatavošanās posms bija ļoti īss

Arvis Cimermanis
Arvis Cimermanis

Bukarts: Gatavošanās posms bija ļoti īss
Roberts Bukarts
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Pēc nepilnas nedēļas, 26. decembrī Kanādā sāksies Pasaules hokeja čempionāts U-20 izlasēm. Šajā čempionātā piedalīsies arī Latvijas izlase, tāpēc Sportacentrs.com uz sarunu aicināja Rīgas ''Dinamo'' un Latvijas U-20 izlases uzbrucēju Robertu Bukartu.

Vispirms par tavu līdzšinējo karjeru. Cik gados un kur sāki spēlēt hokeju?
Mans tēvs spēlēja hokeju un, kad man bija pieci gadi viņš uz hokeju aizveda arī mani. Sāku trenēties pie trenera Bisenieka maksas grupā, kas trenējās Daugavas stadionā, ja nemaldos, tad sakumā treniņi bija divas reizes nedēļā. Ledus laukums bija sadalīts trijās daļās, un katrā no tām trenēja cits treneris.

Jau agrā jaunībā devies spēlēt uz Krieviju. Kā tu nokļuvi tur?
2000.gadā ar komandu ''Sāga'' aizbraucām uz Tretjaka Kausa izcīņu, kas notika Tverā. Tur mani pamanīja Maskavas ''Dinamo'' treneris un uzaicināja spēlēt pie sevis. Tajā laikā man bija tikai desmit gadi, tāpēc vecāki negribēja laist mani vienu pašu dzīvot un spēlēt Maskavā. Paliku spēlēt Latvijā, bet pie Maskavas ''Dinamo'' braucu spēlēt tikai uz svarīgākajām spēlēm. Tā tas turpinājās gandrīz pusotru sezonu, līdz palika grūti apvienot mācības, spēlēšanu Latvijā un braukāšanu uz Maskavu. Nākamajā sezonā es saņēmu uzaicinājumu spēlēt Maskavas ''Spartak'' komandā, kuru arī pieņēmu un pārcēlos uz dzīvi Maskavā.

''Spartak'' jauniešu komandas sastāvā kļuvi par Krievijas čempionu. Kā tu atceries tur pavadīto laiku, un vai nebija iespējas palikt un karjeru turpināt ''Spartak'' sistēmā?
Šo laiku labprāt atceros, jo tad ''Spartak'' 1990. gadā dzimušo hokejistu komanda bija ļoti spēcīga. Ar šo komandu divas reizes kļuvu par Maskavas un Krievijas čempionu, kā arī Maskavas kausa ieguvēju. Atmiņas, protams, ir labas, jo daudz kas tika sasniegts.
Ar palikšanu Maskavā bija problemātiski, jo tika pieņemts likums, kas paredzēja to, ka par katru leģionāru jāmaksā 50 000 ASV dolāri. Tas arī bija galvenais iemesls, kāpēc es atgriezos Latvijā.

Pēc vairākām Latvijā pavadītām sezonām, vienu sezonu nospēlēji ASV. Kāpēc neizvēlējies palikt Ziemeļamerikā uz ilgāku laiku?
Aizvadītā sezona Amerikā bija interesanta, jo bija iespēja paspēlēt savādāku hokeju. Amerikā hokejs ir ļoti agresīvs un ātrs, kas ļoti atšķiras no tā, ko spēlē Eiropā. Kāpēc nepaliku Ziemeļamerikā? Ja godīgi, tad es pat nezinu, jo pēc tur pavadītās sezonas mani nodraftēja QMJHL klubs Viktorvillas ''Tigers'', kas deva iespēju turpināt karjeru laba līmeņa līgā, tomēr izlēmu atgriezties Eiropā.

Pēc atgriešanās Eiropā pievienojies Krievijas Augstākās līgas klubam ''Krilja Sovetov''. Kā tu vērtē tur pavadīto laiku?
Šo sezonu viennozīmīgi vērtēju pozitīvi, jo trenējos pie labiem speciālistiem un guvu pirmo īsto pieredzi pieaugušo hokejā, kas man palīdz arī šobrīd, spēlējot KHL.

Kā tu salīdzinātu Krievijas Augstāko līgu ar KHL?
Krievijas Augstākā līga ir ļoti specifiska ar to, ka spēlētāji ir visai jauni. Pārsvarā līdz 27 gadu vecumam, jo vecāki par 27 gadiem katrā komandā var būt tikai septiņi spēlētāji. Tas šo līgu padara par tādu, kurā tiek spēlēts ātrs hokejs. Šajā līgā ļoti svarīgi ir tas, ka katram spēlētājam, parādot labu spēli, ir iespēja tikt pamanītam no KHL klubu puses. Spēlējot pie Rīgas ''Dinamo'' pret citām KHL komandām, bieži redzu kādu spēlētāju, kas iepriekš spēlējis Krievijas Augstākajā līgā.
Protams, ka Krievijas Augstāko līgu un Kontinentālo hokeja līgu nevar salīdzināt. Līmenis KHL ir augstāks, komandu budžeti lielāki un sadzīves apstākļi labāki.

Kā tu nokļuvi Rīgas ''Dinamo'' sistēmā?
Atbilde ir pavisam vienkārša. Es tiku nodraftēts KHL draftā.

Novembrī, kad ''Dinamo'' bija mājas spēļu sērija, guvi vārtus divās spēlēs pēc kārtas, turklāt tie bija tavi pirmie vārti šāda līmeņa turnīrā, kā rezultātā tiki atzīts par KHL nedēļas labāko jauno spēlētāju. Kādas bija sajūtas?
Es pat nezinu, ko lai saka. Tie mani vārtu guvumi bija tādi, kas tika panākti ar visas maiņas darbu nevis tikai manu. Es biju pirmais pie ripas un man izdevās to dabūt vārtos. Runājot par labākā KHL jaunā spēlētāja godu, protams, ir patīkami, ka mani pamana un atzīst par labāko. Tas dod papildus motivāciju un spēku strādāt, lai turpmāk spēlētu vēl labāk.

Pēc nepilnas nedēļas Kanādā sāksies Pasaules čempionāts hokejā U-20 izlasēm, kurā piedalīsies arī tu Latvijas izlases sastāvā. Kā tu vērtē līdz šim aizvadīto sagatavošanās procesu?
Sagatavošanās process bija ļoti īss, varētu teikt, ka pat nepietiekams. Divas pārbaudes spēles ar Poliju, kas nav tā spēcīgākā izlase. Viena nedēļa Ozolniekos un tagad vēl divas spēles šeit Kanādā ar Krieviju un Austriju. Es uzskatu, ka laiks, ko pavadījām gatavojoties bija nepietiekams, lai pilnvērtīgi aizvadītu šo čempionātu.

Vai pēc tavām domām uz izlasi ir uzaicināti visi labākie spēlētāji, vai arī par kādu ir aizmirsts?
Tas nav jautājums man, bet gan izlases treneriem, jo tieši viņi izvēlas komandas sastāvu.

Daudzi domā, ka no Latvijas izlases neko vairāk, kā vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā nevar prasīt. Vai tu tam piekrīti?
Es domāju, ka saglabāt vietu Augstākajā divīzijā un būt starp pasaules labākajām astoņām komandām nav slikti. Var jau vienmēr sapņot un cerēt uz ko labāku, bet no sākuma ir jāizpilda galvenais uzdevums – jāpaliek spēcīgāko izlašu sabiedrībā.

Kā tev liekas, kuras ir tās komandas, ar kurām Latvija Augstākajā divīzijā var pacīnīties?
Noteikti, ka spēlēt varam ar Slovākiju, Austriju un Šveici, kas arī būs galvenās konkurentes cīņā par palikšanu Augstākajā divīzijā.

Atliek vien pateikties tev par sarunu un komandai novelēt veiksmi čempionātā.
Paldies! Veiksme tiešām noderēs.

 +11 [+] [-]

, 2009-12-22 01:04, pirms 14 gadiem
Veiksmi! Veselību! Jaunajā gadā!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-22 01:18, pirms 14 gadiem
Lai! Tā! Būtu!

  +2 [+] [-]

, 2009-12-22 01:18, pirms 14 gadiem
UZ OS Bukarts visticamakais nebrauks, bet domaju ka PC Vacija vinam ir realas izredzes spelet.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-22 01:31, pirms 14 gadiem
Nu tad tikai noveelu straadaat ar taadu pashu atdevi un centiibu, lai viss izdodaas un veiksmi chempii!

  +3 [+] [-]

, 2009-12-22 07:46, pirms 14 gadiem
Latvijas U-20 izlase uzvar Krieviju
22.12.2009
Latvijas U-20 izlase šonakt Kanādā aizvadīja pārbaudes spēli ar Krievijas junioriem. Latvijas komanda guva uzvaru papildlaikā ar 3:2 (0:1; 1:1; 1:0; 1:0). Divus vārtus Latvijas izlases labā guva Roberts Bukarts. Precīzs bija arī Juris Upītis. Latvijas vārtus spēles pirmajā pusē sargāja Raimonds Ermičš, bet otrajā – Jānis Kalniņš.
24. decembrī plkst. 03:00 (pēc Latvijas laika) mūsējie pārbaudīs spēkus ar Austrijas izlasi. Savukārt pirmajos Ziemassvētkos izlases galvenais treneris Andrejs Maticins nosauks galīgo sastāvu pasaules čempionātam elites divīzijā. Jāatgādina, ka LHF valde par mērķi U-20 izvirzīja vietas saglabāšanu A grupā.

  +4 [+] [-]

, 2009-12-22 08:56, pirms 14 gadiem
U-20 čempionāts ir lieliska vieta,kur likt sevi manīt labāko hokeja līgu skautiem,tā kā puikām ir dota lielā iespēja sevi apliecināt.

  -1 [+] [-]

, 2009-12-22 09:06, pirms 14 gadiem
alguns rakstīja: U-20 čempionāts ir lieliska vieta,kur likt sevi manīt labāko hokeja līgu skautiem,tā kā puikām ir dota lielā iespēja sevi apliecināt.
Tā jau ir.... Tikai arī tur vairāk uzmanības pievērš lābāko komandu spēlētājiem nevis komandām, kas zaudē visiem vai gandrīz visiem.... Piemērs ir pagājušā gada čempis. Vai kādam no mūsējiem kautko piedāvāja? Lai gan priekš Lat tas bija lielisks panākums - vietas saglabāšana elitē.... Kā saka treneri - uz lūzeriem neviens neskatās. Ja nu vienīgi kāds ļoti spilgti (rezultatīvi) nospēlē pret Can, ASV.....

     [+] [-]

, 2009-12-22 10:08, pirms 14 gadiem
....nepatika tas teikums par palikšanu...jābrauc cīnīties par iespējami augstāku vietu-nevis palikšanu,bļin...

     [+] [-]

, 2009-12-22 10:51, pirms 14 gadiem
Turnīrs jāaizvada pārdomāti, ja mērķis ir palikt elitē, tad tā arī jāplāno spēku sadalījums, lai maksimāli izspiestu rezultātu tajās spēlēs kas izšķirs palikt vai nepalikt. Un labākie jau tāpat izcelsies.
Ja mērķis ir parādīt skautiem labākos spēlētājus, tad var izdoties ar USA un CAN zaudēt tikai ar 2 vārtu starpību, bet nepietikt spēku Slovākiem un Šveicei. Un nākamgad atkal spēlēt zemāk, kur nav ne to skautu, ne prestiža...
Lai veicas Bukartam un visai komandai!!!

     [+] [-]

, 2009-12-22 11:10, pirms 14 gadiem
veiksmi chempii

  +1 [+] [-]

, 2009-12-22 11:17, pirms 14 gadiem
Tā nu ir tāda kļūda, ka jau no jaunības gadiem mūsu hokejistus pieradina pie maziem mērķiem te mērķis palikt augstākjā elitēm, jā saprotu, ka mums nav tik spožu zvaigžņu kā USA vai CAN, bet nu jāmotivē spēlētāji jau pirms čempionāta nevis runāt nu tur mums nav izredžu vajag pret vājām komandām nospēlēt cienīgi, kaujinieciski motivets spēlētājs ir daudz labāks par jebkuru zvaigzni.

Tas pats darās lielajā izlasē, ļoti tracina, kad pa TV un internetā saka, ka nu ir jāgatavojas vienai spēlei, lai vinnētu un paliktu elitē, " pret Krieviem jācer ka nebuus liela sagrāve" utt. Mūsu spēlētāji ir jau daudzas reizes pierādījuši , ka var cīnīties pret jebkuru konadu, ar jebkurām zvaigznēm, tad varbūt ir laiks uzstādīt augstākus mērķus?

Jo sanāk kad mūsējie vinnē to vienu spēli apakšgrupā spēlētāji jau pašapziņā jūt, ka ir izdarījuši savu pamatuzdevumu un var būt pilnīgi droši, ka neviens viņus nelamās ka neko vairāk nesasniedza.

     [+] [-]

, 2009-12-22 11:23, pirms 14 gadiem
Es jau labāk dzirdu, piemēram, " Šogad Latvijas izlase nav izpildījusi savu uzdevumu, iekļūt pirmajā sešiniekā ! " nevis " Galvenais uzdevums ir izpildīt mūsējie palika elitē, jāgatavojas nākošajam gadam". Būs panākumi, kad mērķi kļūs augstāki. Latvijas izlaseir stabīla elites komanda, laiks spert nākošo soli, un nav jāraud, ka nav Pasaules zvaigžņū. Pretinieki vienmer uzsver, ka pret Latviju ir grūti spēlēt, jo mūsu komanda ir bez zvaigznēm,bet spēle lieliski un nav ne jausmas no kura spēlētāja uzmanīties īpašī.

     [+] [-]

, 2009-12-22 11:27, pirms 14 gadiem
Atvainojos, varbūt šī nav īstā vieta, kur publicēt tieši šos komentārus, bet nu kas tā par sagatavošanos pirm OS ar Dānijas izlasi, pret spēcīgu pretinieku vismas būtu redzams, kas īsti ir gatavs spēlēt pret pret stiprākiem pretiniekiem.

  +2 [+] [-]

, 2009-12-22 11:44, pirms 14 gadiem
nu butu garkas sagatavošanās posms butu pret krieviem hat tricku iemetis

  +2 [+] [-]

, 2009-12-22 17:21, pirms 14 gadiem
inIncik18 rakstīja: Tā nu ir tāda kļūda, ka jau no jaunības gadiem mūsu hokejistus pieradina pie maziem mērķiem te mērķis palikt augstākjā elitēm, jā saprotu, ka mums nav tik spožu zvaigžņu kā USA vai CAN, bet nu jāmotivē spēlētāji jau pirms čempionāta nevis runāt nu tur mums nav izredžu vajag pret vājām komandām nospēlēt cienīgi, kaujinieciski motivets spēlētājs ir daudz labāks par jebkuru zvaigzni.

Tas pats darās lielajā izlasē, ļoti tracina, kad pa TV un internetā saka, ka nu ir jāgatavojas vienai spēlei, lai vinnētu un paliktu elitē, " pret Krieviem jācer ka nebuus liela sagrāve" utt. Mūsu spēlētāji ir jau daudzas reizes pierādījuši , ka var cīnīties pret jebkuru konadu, ar jebkurām zvaigznēm, tad varbūt ir laiks uzstādīt augstākus mērķus?

Jo sanāk kad mūsējie vinnē to vienu spēli apakšgrupā spēlētāji jau pašapziņā jūt, ka ir izdarījuši savu pamatuzdevumu un var būt pilnīgi droši, ka neviens viņus nelamās ka neko vairāk nesasniedza.
Junioru līmenī ir drusku citi spēku samēri kā pieaugušajiem kopš 90. gadu vidus šķiet ir bijušas tikai 2 vai 3 reizes kad kāda no TOP 8 komandām ir izlidojusi no augstāko divīzijas, tā kā jau pagājušās sezonas sniegums bija milzīgs sasniegums un arī lielākoties sasniegts tādēļ ka vēl gadu iepriekš pārsteidzoši Šveicieši izlidoju no augstāko sabiedrības. Kādi būs Šveicieši šogad to pateikt ir neiespējami šajā vecumā jaunieši progresē pa dienām... tā kā prognozēt kaut ko ir neiespējami un junioru līmenī mūsu griesti veiksmes gadījumā ir 8. vieta. Augstāk ir uzlekuši tikai Baltkrievi ar saviem 80. gadu vidus supergadiem kur visu komandu vēl vilka Kostitsins.

     [+] [-]

, 2009-12-22 21:20, pirms 14 gadiem
alguns rakstīja: U-20 čempionāts ir lieliska vieta,kur likt sevi manīt labāko hokeja līgu skautiem,tā kā puikām ir dota lielā iespēja sevi apliecināt.
Šajā vecumā skauti BRĪNUMUS vair nemeklē, visi reālie veči skautiem jau sen zināmi, tur tak reāli čaļi no NHL spēlē.

     [+] [-]

, 2009-12-24 11:28, pirms 14 gadiem
Uz priekšu Latvija

  +1 [+] [-]

, 2009-12-25 13:28, pirms 14 gadiem
=)