Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Šonakt startē arī AHL

Juris Miņins
Juris Miņins

Šonakt startē arī AHL
Artūrs Kulda un Mārtiņš Karsums
Foto: Getty Images

Ar divām spēlēm šajā naktī sāksies Amerikas hokeja līgas regulārā sezona (AHL), kurā šosezon savu meistarību slīpēs četri Latvijas hokejisti, tāpēc piedāvājam nelielu ieskatu par gaidāmo sezonu.

Latvijas hokejisti AHL komandās nonāca pa dažādiem ceļiem un ar dažādu noskaņojumu. Ja Kasparam Daugaviņam bija daudz, maz skaidrs, ka sezonu nāksies uzsākt Binghemtonas "Senators" (pleca pēcoperācijas atlabšanas dēļ) un Oskars Bārtulis uz Adirondakas "Flyers", lielās konkurences dēļ, tika nosūtīts visai agri (kas arī tika paredzēts iepriekš), tad Artūra Kuldas un, vēl jo vairāk, Mārtiņa Karsuma, aizsūtīšana uz AHL komandām bija nepatīkams pārsteigums.

Lai nu kā, bet pašlaik mūsu hokejisti metīs ripas un dalīs rezultatīvas piespēles tieši šajā līgā, tāpēc apskatīsimies kāda ir situācija ar komandām, to spēku un iespējamo izvietojumu regulārās sezonas noslēguma tabulā un, galvenais, apskatīsim mūsu hokejistu vietu un lomu šajās komandās. Jāpiebilst, ka šajā rakstā apskatītā tēma tika aizskarta jau NHL sezonas pirmsskatā ( NHL: Latvijas hokejisti kaujas gatavībā ), taču šoreiz lielāka uzmanība tiks pievērsta nevis iespējām tikt NHL, bet tieši spēlei fārmkomandās.

Artūrs Kulda, Čikāgas "Wolves"
Čikāgas komanda ir pēdējās sezonās viena no labākajām vienībām gan Rietumu konferencē gan visā AHL un Ziemeļamerikas hokeja eksperti viņiem arī šogad paredz lielisku sezonu. Komandas pirmais vārtsargs ir Drū Makintairs, kurš lieliski aizvadīja iepriekšējo sezonu, komandas uzbrukumam ir pievienojies Džeisons Krogs (07./08. gada sezonas rezultatīvākais spēlētājs visā AHL), tāpat, paredzams, savu sniegumu varētu uzlabot citi komandas līderi – Džonijs Pols, Tims Steipletons, bet komandas jaunajiem spēlētājiem, ar Andželo Espozito priekšgalā, ir dots laiks pielāgot savu spēli profesionāļu līmenim un, kā izsakās komandas vadība, viņu progress netiks forsēts.

Pie komandas stiprajām pusēm tiek pieskaitīta arī aizsardzība un, kas būtiski, Artūrs Kulda bieži vien minēts kā viens no vienības vadošajiem aizsargiem. Līdz ar to var secināt, ka Arūram iespējas pierādīt savu varējumu būs visai plašas. Jau 2007./2008. gada sezonā, kurā Kulda "vilkiem" pievienojās vien uz izslēgšanas spēlēm, viņš sevi parādīja kā stabils aizsargs, kurš maz kļūdās un nekautrējas spēlēt spēka spēli, aizvadītajā sezonā viņš to tikai apstiprināja un nu, kā loģisks turpinājums, tam visam varētu (vajadzētu) sekot Artūra kļūšana par visas aizsardzības līderi.

Kaspars Daugaviņš, Binghemptonas "Senators"
Binghemptoniešu panākumi gaidāmajā sezonā būs atkarīgi no komandas līderu veselības stāvokļa, jo pirms gada tieši savainojumi bija lielākā komandas nelaime, kas neļāva sasniegt pirms tās izvirzītos mērķus (t.i., iekļūt izslēgšanas spēlēs). Šogad komanda ir papildināta gan ar vārtsargu Maiku Brodēru, gan uzbrucēju Martinu Sanpjēru, kas ir visai ievērojams papildinājums, jo kopā ar Iļju Zubovu, Denisu Hamelu un Džošu Henesī arī būs galvenie uzbrukuma spēki.

Kasparam Daugaviņam šajā sezonā ir tikai viens mērķis - nostiprināties AHL komandā, un izveidot "pamatu" kārtējam NHL iekarošanas mēģinājumam nākamruden. Pašlaik komandā ir pieci kreisās malas uzbrucēji (pēc pamatpozīcijām), līdz ar to konkurence ir visai spēcīga un Kasparam, pēc atkopšanās no pleca operācijas, būs pamatīgi jāpacenšas lai iekļūtu vadošajos uzbrukuma trijniekos, taču arī iekļūšana sastāvā un regulāra spēļu prakse Kasparam, domājams, būs apmierinoša, jo pašlaik galvenais ir atgūt pagājušajā sezonā zaudēto (galvenokārt – vietu spēlētāju "rotācijas reitingā").

Mārtiņš Karsums, Norfolkas "Admirals"
Norfolkas "Admirals" AHL konkurencē nevar pieskaitīt pie līdervienībām un tāda, visdrīzāk, tā nebūs arī šogad. Komandas līderi, protams, būs nesen no "Lightnings" pienākušie hokejisti – Pols Ščečura, Adams Hals, Raiens Kreigs, Brendons Bočenskis un, jā, arī Mārtiņš Karsums.

Karsumam, lai arī ir noslēgts vienvirziena līgums, atslābināties, protams, nedrīkst, tieši otrādi – ir jāgūst rezultativitātes punkti, lai pēc iespējas ātrāk atgriezties NHL, ja ne Floridas komandas sastāvā, tad citas vienības kreklā. Ir jāatjauno interese par sevi, tas arī viss. Karsums vēl aizvien ir tāds pats spējīgs, enerģisks, spēka spēli mīlošs hokejists kā pagājušajā pavasarī, kad viņa kontā parādījās vairākas spēles NHL un šajās cīņās viņš ne par matu sliktāks viņš par citiem neizskatījās, pašlaik ir jāpierāda, ka AHL ir tikai starpposms, nevis galapunkts Mārtiņa Ziemeļamerikas hokejista karjerā.

Vēl vien var piebilst, ka Norfolkas vārtsargu duetu veido divi jauni vārtsargi 21 gadus vecais somu talants Riku Heleniuss un 20 gadīgais Dastins Tokarskis, līdz ar to būs interesanti pavērot vai un kā noritēs šo vārtsargu progress, sevišķi zinot somu hokeja vārtsargu skolu (R.Heleniusa sakarā).

Oskars Bārtulis, Adirondakas "Phantoms"
Lai arī "Phantoms" nomainīja savu "bāzes vietu", t.i., no Filadelfijas pārcēlās uz Adirondaku, mainīt komandas mērķus neviens nedomā un tie arī šogad paliek paši augstākie, sevišķi ņemot vērā to, ka vairāk vai mazāk ir izdevies saglabāt iepriekšējās sezonas līderu sastāvu – Džareds Ross un Džons Matsumoto komandā paliks arī šogad, bet aizgājušos (uz citām komandām un Filadlefijas "Flyers") līderus mēģinās aizstāt uz Rīgas "Dinamo" neatnākušais Lukašs Kašpars, kā arī pieredzējušie NHL "veči" Kriss Kolanoss un Džeisons Vords.

Kas attiecas uz aizsardzību, tad tajā toni noteiks Rendijs Džonss (217 spēles NHL), bet no Oskara Bārtuļa šosezon tiek gaidīta ne tikai stabila spēle aizsardzībā, ko latviešu aizsargs demonstrēja iepriekšējās sezonās (lietderības koeficients – plus seši), bet arī lielāku devumu uzbrukuma organizēšanā, jo 13 punkti 80 spēlēs, lai arī ir neslikti, taču no savulaik QMJHL līmenī ļoti rezultatīvi spēlējošā aizsarga (171 spēlē 103 punkti), prasās mazliet vairāk.

Jāpiebilst, ka visi Latvijas hokejisti, Artūrs Kulda, Mārtiņš Karsums, Oskars Bārtulis un Kaspars Daugaviņš savas pirmās spēles jaunajā AHL sezonā aizvadīs vien rīt.

 +11 [+] [-]

, 2009-10-02 20:59, pirms 15 gadiem
karsumam būs gols!

  +4 [+] [-]

, 2009-10-02 21:11, pirms 15 gadiem
smilchs2 rakstīja: karsumam būs gols!
DIVI!

  +5 [+] [-]

, 2009-10-02 21:14, pirms 15 gadiem
iekš eliteprospects.com: Elite Prospects ir arī visādi fakti par līgu.
Piemēram, spēlētāju tautības (pilsonības):
Kanāda - 465
ASV - 228
Zviedrija - 19
Krievija - 17
Somija - 11
Čehija - 11
Slovākija - 9
Vācija - 6
Šveice - 4
Latvija - 4
Dānija - 2
Baltkrievija - 2
Austrija -2
Kazahstāna - 1
Slovēnija - 1
Lielbritānija - 1

Vecākais spēlētājs - 42 gadi (karjeras laikā 1161 spēles NHL) eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Mike Keane
jaunākais - 18 gadi eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Tomas Tatar
smagākais - 115 kg eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Mitch Fritz un eliteprospects.com: Eliteprospects.com - John Scott
vieglākais - 70 kg eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Josh Tordjman
garākais - 203 cm eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Riley Emmerson un eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Vladimir Mihalik
īsākais - 168 cm eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Jeff Lerg un eliteprospects.com: Eliteprospects.com - Nathan Gerbe

     [+] [-]

, 2009-10-02 21:16, pirms 15 gadiem
P.s. Juri, ja jau Tu raksti par AHL - varēji jau pieminēt arī turnīra izspēles kārtību, komandu skaitu kā arī pagājušā gada čempionus un Kaldera kausa ieguvējus...

     [+] [-]

, 2009-10-02 21:19, pirms 15 gadiem
Abrags rakstīja: P.s. Juri, ja jau Tu raksti par AHL - varēji jau pieminēt arī turnīra izspēles kārtību, komandu skaitu kā arī pagājušā gada čempionus un Kaldera kausa ieguvējus...
Ja rakstītu tīri par AHL, tad jā, bet šis raksts ir par Latvijas hokejistiem AHL kontekstā.

AHL kā līga Latvijā maz kuru interesē (labi ja uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmus cilvēkus), tik vien cik latvieši tajā.

  +2 [+] [-]

, 2009-10-02 21:33, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ja rakstītu tīri par AHL, tad jā, bet šis raksts ir par Latvijas hokejistiem AHL kontekstā.

AHL kā līga Latvijā maz kuru interesē (labi ja uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmus cilvēkus), tik vien cik latvieši tajā.
tieši tāpēc jau varēji "Ābeces zinības" par AHL 3 teikumos uzrakstīt... tiem, kam stipri miglains priekšstats par šo līgu

     [+] [-]

, 2009-10-02 21:37, pirms 15 gadiem
Spēles kkur rādīs?

     [+] [-]

, 2009-10-02 21:39, pirms 15 gadiem
marttins rakstīja: Spēles kkur rādīs?
Sibir-TV.

  +1 [+] [-]

, 2009-10-02 22:09, pirms 15 gadiem
Abrags rakstīja: tieši tāpēc jau varēji "Ābeces zinības" par AHL 3 teikumos uzrakstīt... tiem, kam stipri miglains priekšstats par šo līgu
Nu nav jau AHL nekāda Zimbabves līga, viss tāpat predeļna skaidrs - regulārā un plejofi (tā jau ir klasika).

Pie tam AHL, kā jau minēju, Latvijai ir eksotika, tāpēc, vismaz pagaidām, nevajag "zagružatj" cilvēkus (līdzīgi kā ir arī ar NFL), pietiks ar mūsējo komandu nelielu apskatu (iesākumam).

  -1 [+] [-]

, 2009-10-02 23:59, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nu nav jau AHL nekāda Zimbabves līga, viss tāpat predeļna skaidrs - regulārā un plejofi (tā jau ir klasika).

Pie tam AHL, kā jau minēju, Latvijai ir eksotika, tāpēc, vismaz pagaidām, nevajag "zagružatj" cilvēkus (līdzīgi kā ir arī ar NFL), pietiks ar mūsējo komandu nelielu apskatu (iesākumam).
nuu, skaidrs ir Tev, man, huy, kasagrandem, vēl kādam (moš arī Ivaram) - taču pārējiem, kā minēji eksotika. moš tāpēc arī vajadzētu to eksotiku šiem nedaudz pasniegt - vismaz ko jaunu uzzinātu...

  +2 [+] [-]

, 2009-10-03 00:01, pirms 15 gadiem
Abrags rakstīja: nuu, skaidrs ir Tev, man, huy, kasagrandem, vēl kādam (moš arī Ivaram) - taču pārējiem, kā minēji eksotika. moš tāpēc arī vajadzētu to eksotiku šiem nedaudz pasniegt - vismaz ko jaunu uzzinātu...
Iesākumam pietiks ar šo.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2009-10-03 00:22, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Iesākumam pietiks ar šo.
bet pēc klausītāju vēlēšanās?

     [+] [-]

, 2009-10-03 08:52, pirms 15 gadiem
Abrags rakstīja: bet pēc klausītāju vēlēšanās?
Pieņemu rakstiskās (ar roku) vēstulēs.

  +1 [+] [-]

, 2009-10-03 08:57, pirms 15 gadiem
Nedomāju ka AHL Latvijā nevienu neintresē...piemēram man un daudziem paziņām šī līga intresē pat vairāk par KHL .Es saku atklāti man KHL intresē tikai Dinamo spēles,jo man nepatīk krievijas hokejs,bet par gaumi nestrīdas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-10-03 10:20, pirms 15 gadiem
TAGAD vai NEKAD rakstīja: tu te nevienam neinteresee pamulki. runaa tikai par sevi...... mani interesee
apmaldijies tirlinsh.. varbut pamegini izlasiit to tekstu un tad citee?!

     [+] [-]

, 2009-10-03 11:58, pirms 15 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pieņemu rakstiskās (ar roku) vēstulēs.
dajoš adresi! speciāli priekš Tevis uzrakstīšu!

     [+] [-]

, 2009-10-03 14:22, pirms 15 gadiem
Abrags rakstīja: dajoš adresi! speciāli priekš Tevis uzrakstīšu!
Eksperts smiekli naak