Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Četri latvieši – Šveices junioru čempioni hokejā

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Četri latvieši – Šveices junioru čempioni hokejā
Čempionu smaids! Nauris Sējējs, Deniss Smirnovs, Sandis Smons un Nils Sējējs.

Finālsērijā abās divās spēlēs uzvarot Lozannas juniorus – 4:3 un 4:2, par Šveices junioru čempioniem hokejā kļuvusi “Geneve Futur Hockey” komanda, kurā šajā sezonā spēlēja četri latvieši – Sandis Smons, Deniss Smirnovs, Nils un Nauris Sējēji. Apsveicam!

Smons un Smirnovs ir arī Šveices U-20 vecuma pērngada čempioni, pirms tam abiem uzvarot arī Šveices jauniešu (U-17) čempionātā. 2010. un 2011. gada Šveices junioru zelts ir Ronaldam Ķēņinam.

2018./2019. gada Šveices augstākās grupas čempionātā (Elite Jr. A) spēlēja astoņi mūsu jaunekļi – jau pieminētie Smirnovs un Smons (1999), dvīņu brāļi Sējēji (2001), Rihards Melnalksnis un Rihards Mežsargs (abi 1999), Kristers Arnicāns (2000) un Oskars Lapinskis (2002). Pēc četru apļu pamatturnīra 12 komandu konkurencē 1. vietā atradās Melnalkšņa Langnavas “Young Tigers” (98 punkti), 2. vietā – Berne (96), 3. - Ženēva (75). Astoņas labākās spēlēja ceturtdaļfinālu, kur Ženēva ar 3-1 sasita “GCK Lions” (Cīrihe), bet Langnava negaidīti piecās spēlēs piekāpās 8. vietā finišējušai Lozannai. Arī pusfinālā jaunie ženēvieši uzvarēja ar 3-1, pieveicot “Bern Future”. Un finālā uzvaras abās spēlēs.

Lielāko daļu sezonas uzbrucējs Deniss Smirnovs bija komandas kapteinis, taču, kad viņš bija savainojis roku, kapteiņa gods pienācās Smonam, kurš ir komandas pirmā pāra aizsargs. Abi Sējēji, kuri vēl divus gadus ir juniori, spēlēja ceturtajā maiņā. Turklāt aizsargs Nauris Sējējs bija viens no retajiem komandā, kurš aizvadīja visas 44 regulārā čempionāta spēles, kā arī visus desmit play-off mačus, kopā 54 spēlēs gūstot četrus vārtus un astoņas reizes rezultatīvi piespēlējot. Dvīņu brālim Nilam sezonā bija divi pasmagi savainojumi (ribas, kāja), aizvadot tikai 26 spēles (0+1). Smirnovam 29 spēles (16+21), Smonam – 50 (10+37). Smons divos mačos tika izmantots arī fārmklubā un tiek uzskatīts par vienu no labākajiem Latvijas jaunajiem aizsargiem. Pēc neoficiālas informācijas, viņš šopavasar tikšot uzaicināts uz Latvijas pieaugušo izlases treniņiem. Gan Smons, gan Smirnovs Šveicē spēlē jau piecus gadus un pēc Šveices hokeja likumiem vairs neskaitās ārzemnieki. Kas ir ļoti būtiski, jo turpmāk pieaugušo komandās viņi neaizņems ārzemnieku vietas. Nākamajā sezonā - vai nu Ženēvas pirmā komanda vai fārmklubs.

Melnalkšņa “Young Tigers” beigās palika tikai 5. vietā, Rihardam 40 spēlēs gūstot 17 vārtus, kā arī 22 reizes rezultatīvi piespēlējot. Uz deviņām spēlēm viņš jau šogad tika uzaicināts uz lielo Langnavas “tīģeri” NLA čempionātā. Arnicāna Cīrihes “GCK Lions” 8. vieta, Kristeram 40 spēles (9+7), Mežsarga “Ambri” - 11. vieta, 20 spēles bez punktiem. Uz Lagnavas U-20 komandu četrās spēlēs tika izasaukts arī Oskars Lapinskis (bez punktiem).

Toties Lapinskis un skeletonista Tomasa Dukura dēls Darels (2003) var lepoties ar Šveices sudrabu U-17 spēcīgākajā grupā (Elite Novizen).

Uz vaicājumu, vai sūtīt puikas apgūt hokeju Šveicē, varu atbildēt – 50:50. Tas nav lēti, turklāt Šveices franciskā daļa būtiski atšķiras no vāciskās un itāliskās un katrā reģionā var būt savas nianses. Piemēram, Ženēvā, kas ir ļoti tuvu Francijai, valsts skolās drīkst mācīties tikai to vecāku bērni, kuri strādā un maksā nodokļus Šveicē. Tāpēc, ka esot daudz skoloties gribētāju no tuvīnās Francijas. Abi Normunda Sējēja dēli mācījušies privātajā starptautiskajā vidusskolā. Paralēli hokejam apgūstot franču un angļu valodu.

  +3 [+] [-]

, 2019-04-02 15:22, pirms 5 gadiem
Iespaidīgi! Visiem novēlu arī veiksmīgas NLA karjeras!

  +1 [+] [-]

, 2019-04-02 21:58, pirms 5 gadiem
Viss atkarīgs no finansēm
Šveice labs variants, bet naudu vajag
Normunds par abiem junioriem par sezonu nopogā ap 200k
Ne visiem tāda nauda

  +1 [+] [-]

, 2019-04-03 08:10, pirms 5 gadiem
Prieks,jaunatne aug!Un ne kaut kādā MHL līgā.

     [+] [-]

, 2019-04-03 12:28, pirms 5 gadiem
dobrecovs rakstīja: Iespaidīgi! Visiem novēlu arī veiksmīgas NLA karjeras!
kāpēc "tikai" NLA karjeras? Varbūt kāds tiek arī tālāk (kā Elvis vai Ronalds)