Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ronaldu un "Liepājas" brīnums. Gada nozīmīgākās spēles Latvijas futbolā

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Ronaldu un "Liepājas" brīnums. Gada nozīmīgākās spēles Latvijas futbolā
2017. gadā futbolu spēlēja pat pie Brīvības pieminekļa
Foto: LFF

2017. gadā SynotTip futbola Virslīgā tika aizvadītas 96 [84 + 12 anulētās ar "Babīte/Dinamo" dalību] spēles. Latvijas nacionālā nospēlēja deviņus oficiālos un vienu neoficiālo maču, kamēr piecas jaunatnes izlases [šeit neskaitīju puišu U16 un meiteņu U15] devās futbola laukumā 61 reizi! Tāpat līdzjutējus priecēja divas Latvijas kausa izcīņas un, visticamāk, pēdējais Virslīgas "Ziemas kauss". Šajā materiālā vēlējos izcelt dažas spēles, kuru dēļ bija vērts sekot Latvijas futbolam aizvadītajā gadā.

"Žalgiris" Viļņa - RFS 0:4
Kur: Viļņa, "Sportima Arena"
Kāpēc: Pārbaudes spēle
Kas notika: RFS pabiedēja konkurentus
Mainoties "Ziemas kausa" formātam, Latvijas komandas aktīvāk sāka izmantot iespējas aizvadīt pārbaudes spēles ar kaimiņvalstu vadošajām vienībām. 26. janvārī RFS sagrāva pēdējo gadu jaudīgāko Baltijas klubu Viļņas "Žalgiri". Aleksejs Višņakovs guva, iespējams, skaistākos starpsezonas vārtus, kamēr Leonīds Koveļs ieskicēja savu spēli turpmākajā sezonā, nerealizējot dažas patiešām labas iespējas. Pēc šīs uzvaras par RFS ambīcijām sāka runāt aizvien skaļāk. Kāds pat ielika 1. vietā žurnālistu prognožu konkursā! Kā mēs zinām, apliecināt pirms sezonas pieteiktās ambīcijas RFS ar galveno treneri Andreju Kaļininu priekšgalā neizdevās. 2018. gadā ievest RFS trijniekā centīsies vīrs, kurš 26. janvārī piedzīvoja vienu no smagākajiem zaudējumiem karjerā.

"Babīte/Dinamo" - RFS 0:0
Kur: Piņķu stadions, Babītes novads
Kāpēc: SynotTip futbola Virslīga, 2. kārta
Kas notika: Virslīga ieradās Piņķos
Par "Babītes" komandas piedzīvojumiem sezonas pirmajā pusē jau rakstīju, tomēr vēlreiz nepieminēt šīs komandas debiju valsts galvenajā turnīrā nevaru. Bez tā, ka šajā spēlē viens pret otru uzspēlēja brāļi Savaļnieki un tika atrasts interesants risinājums plakātu izvietojumam, RFS uzstādīja Latvijas rekordu trāpījumos pa vārtu konstrukciju. Tāpat acīgākie televīzijas pārraides skatītāji atrada vairākus atraktīvus momentus translācijās no Piņķiem. Skatoties spēles ierakstu var pamanīt, kā vietējais maina riepu savai automašīnai, jaunā māmiņa paud sašutumu par apkārt notiekošo, bet vācu tūristi dejo aiz vietējās komandas vārtiem.

Šveice - Latvija 1:0
Kur: "Stade de Genève", Ženēva
Kāpēc: Pasaules kausa kvalifikācija
Kas notika: Latvija aizvadīja labāko spēli ciklā
Tiesa, par to, ka šī spēle bija patiešām laba, sāka runāt aptuveni trīs dienas vēlāk, kad sekoja kaunpilnais zaudējums Gruzijā. Te nav ko pārmest, jo kvalitatīvai un objektīvai spēles analīzei ir nepieciešams laiks. Es, piemēram, joprojām cenšos saprast, kā Jūrmalas "Spartaks" divus gadus pēc kārtas tiek pie Virslīgas čempionāta zelta medaļām. Atgriežoties pie spēles Šveicē, jāsaka, ka šī bija visapmeklētākā Latvijas izlases spēle šajā ciklā. Futbols kļuva par svarīgu notiku vienā no galvenajām Šveices pilsētām. Spēles dienā Ženēvas ezers uz kādu brīdi iekrāsojās sarkanajā, atstarojot Nati līdzjutēju kreklus. Pirmais puslaiks Mariana Pahara komandai izdevās - virkne labi izspēlētu pretuzbrukumu, Andra Vaņina fantastiskā spēle, Aleksandra Solovjova iekļaušanās izlases mehānismā. Tālāk otrais puslaiks, kur veiksmīgam spēles noslēgumam mums atkal pietrūka spēka.

Igaunija - Latvija 0:4
Kur: "Mikheil Meskhi" stadiona rezerves laukums, Tbilisi
Kāpēc: Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkstes
Kas notika: Dāmas parādīja fenomenālu realizāciju
Aprīlī Latvija, Igaunija, Gruzija un Kazahstāna cīnījās par vienu ceļazīmi uz Pasaules kausa kvalifikācijas pamatturnīru. Pirmajā mačā mūsējām bija jātiekas ar Baltijas attīstītāko valsti sieviešu futbola jomā. Igaunietes jau vairākus gadus spēkojas ar pasaules labākajām izlasēm kvalifikācijas ietvaros, kamēr Latvijai šāds prieks pirmo reizi [ja neskaita trīs komandu turnīru 1992. gadā] tiks pēc diviem gadiem [UEFA drīz lems par kvalifikācijas priekšsacīkšu atcelšanu]. Pirms spēles ar latvietēm Igaunija tika uzskatīta par favorītēm, taču futbolā mēdz gadīties pagalam neveiksmīgas dienas. Izcila spēle pretuzbrukumos, fenomenāla realizācija un lieliska Marijas Ibragimovas spēle vārtos nokārtoja Latvijas sieviešu izlasei iespaidīgāko uzvaru vēsturē. Vēl svarīgi zināt, ka atpakaļceļā no stadiona saplīsa mūsu izlases autobuss. Mūsu dāmām sanāca nostopēt pretinieču komandas braucamo, lai kopā ar igaunietēm dotos līdz savai viesnīcai. Visdrīzāk, autobusā valdīja visu laiku skaistākais klusums.

"Jelgava" - "Riga" 0:3
Kur: Zemgales Olimpiskais centrs, Jelgava
Kāpēc: SynotTip futbola Virslīga, 6. kārta
Kas notika: Tā klasiskā spēle, par kuru vienmēr atceras
Sportā bieži vien pietiek ar vienu epizodi, lai uz mūžu mūžiem līdzjutēju masām izveidotu priekšstatu par kādu sportistu vai komandu. Grieķijai pat bija vesels finālturnīrs, pēc kura tos joprojām dēvē par izteikti aizsardzībā spēlējošo komandu. Tas pats ar "Jelgavu", kas pēc 30. aprīļa spēles tika pieaicināta nodarbībām karatē pulciņā. Divas tiešās sarkanās kartītes kopā ar jau esošo komandas kapteiņa Ginta Freimaņa diskvalifikāciju, lika ierindas Latvijas futbolistam ar bažām meklēt kalendārā nākamo spēli pret jelgavniekiem. Un pat sezonas godīgās spēles rangs neļaus aizmirst efektīgo Ante Bakmaza kājas spērienu.

"Ogre" - "Jēkabpils" 9:2
Kur: Ogres Valsts ģimnāzijas stadions, Ogre
Kāpēc: Arī gribētos zināt
Kas notika: Tas, kas notiek salīdzinoši regulāri
Nekas neliecināja, ka 6. maijā Ogrē varēja notikt kaut kas ārkārtējs. Vairāku pelēkā saraksta spēlētāju esamība abu komandu pieteikumos, nezināmie finansējuma avoti, futbola sabiedrības bažas pirms sezonas sākuma, koeficientu svārstības... Šķita, ka tās ir nejaušas sakritības, lai mestu ēnu futbola tēlam. Un te pēkšņi tieši šajā spēlē atsakās strādāt lieliskā online sistēma. Tomēr arī šis nieks neliedza Ogres un Jēkabpils futbola grandiem aizvadīt šo... hmm, kaut kādā ziņā futbola spēli. Prieks par to, ka jēkabpiliešu revanšs izpalika.

"Ventspils" - "Riga" 2:2 (6:5)
Kur: "Skonto" stadions, Rīga
Kāpēc: Latvijas kausa fināls
Kas notika: 2017. gada galvenais futbola vakars
"Riga" Latvijas futbola ielidoja strauji, bet ne bez piedzīvojumiem. Pēc 5. vietas pirmajā sezonā sekoja jaudīgs ziemas sagatavošanās posms. Tas viss ar vienu galveno mērķi - maijā uzvarēt Latvijas kausa finālā. Ceļš līdz finālmačam nebija grūts: "Staiceles Bebri", "Daugavpils" jaunieši un nemotivētais "Spartaks". Atlika vien uzvarēt finālā "Skonto" stadionā, kur neilgi pirms šī mača nomainīja vecos/konfiscētos krēslus. Pēdējais šķērslis - "Ventspils" un Pols Ašvorts, kurš Latvijā nekad neko nebija uzvarējis. Pati spēle pārtapa par skaistu izrādi, kur vadība pabija abas komandas, bet visu izšķīra U21 izlases futbolista nerealizētais 11 metru soda sitiens. Savu sitienu Antonijs Černomordijs nevar aizmirst joprojām. Savu stāstu netrūka arī pēc mača - Māris Verpakovskis solīja doties gulēt Andreja Pavlova kreklā [beigās nofotografējās kopā ar "Ventspils" faniem], kamēr Pols Ašvorts stundu pēc kausa fināla noslēguma piereģistrējās tviterī. Domājams, ne bez galvenā Latvijas futbola tvitercilvēka palīdzības.

RFS - "Metta/LU" 3:2
Kur: "Arkādijas" stadions, Rīga/Maskava/Tbilisi
Kāpēc: SynotTip futbola Virslīga, 10. kārta
Kas notika: Rīga ieguva jaunu derbiju
"Mettas" un RFS/"Rīgas Futbola skolas" savdabīgās attiecības sāka veidoties krietni senāk, taču šogad tās uzvirmoja pavisam jaunā kvalitātē. Viss sākās ar "Mettas" ģenerālsekretāra Ģirta Mihelsona skaļo ierakstu sociālajos tīklos attiecībā uz RFS spēlētāju Aleksandru Solovjovu. Bez konfliktiem neizpalika savstarpējā spēle 3. kārtā, kur abu komandu treneriem nācās meklēt alternatīvas vietas spēles vadīšanai. Ugunīga sanāca arī 28. maija spēle, kur bija vieta gan politikai, gan vienam futbola mini-šedevram, gan spēles galvenā tiesneša interesantiem lēmumiem. Vislabāk situāciju raksturoja ceļotājs Andris Riherts, kurš Torņakalna apkaimē saskatīja Maskavas un Tbilisi dzīves arhitektūras elementus.

Latvija - Portugāle 0:3
Kur: "Skonto" stadions, Rīga
Kāpēc: Pasaules kausa kvalifikācija
Kas notika: Mirklis, kad futbols pacēlās virs pārējiem sporta veidiem
Latvijas un Portugāles izlašu savstarpējai spēlei bija, iespējams, vērienīgākā PR kampaņa sporta vēsturē. Sākot ar Portugāles negaidīto uzvaru 2016. gada Eiropas čempionātā un noslēdzot ar "Skonto" stadiona piedzīvojumiem pavasarī. Iespēju redzēt Krištianu Ronaldu klātienē futbola entuziasti izmantoja kā mācēja. Kāds meklēja zvaigzni pie viesnīcas ieejas durvīm, kāds uzkāpa jumtā, kamēr attapīgie jaunieši meklēja veidus kā izskriet laukumā. Spēlei akreditējās 130 žurnālisti [2. jūnijā Virslīgas spēli starp iepriekšējās sezonas zelta un sudraba medaļu ieguvējiem apmeklēja mazāk cilvēku], biļetes pāris stundas pirms spēles vidēji maksāja 150 eiro, bet Ronaldu mānijai pakļāvās desmitiem tūkstošu latviešu. 9. jūnijs bija varens. Iespējams, tikpat varens kā 10. jūnijs, kad Aļona Ostapenko uzvarēja "French Open".

"Liepāja" - "Crusaders" 2:0
Kur: "Daugavas" stadions, Liepāja
Kāpēc: UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas 1. kārta
Kas notika: Gooooooooools!
Latvijas futbola cienītāju mīļākā izklaide - Eirokausi - aizvadītajā gadā paliks atmiņā ar vienu epizodi. Artūra Karašauska gūtie vārti kompensācijas laikā pret pusamatieru "Crusaders" viennozīmīgi kļuva par gada skaļāko epizodi pašmāju futbola laukumos. Liepājnieki piedzīvoja emocionālāko mirkli kluba pastāvēšanas vēsturē, bet Sportacentrs TV skatītāji izbaudīja labākās 11 sekundes Jāņa Mandeika komentētāja karjerā. Latvijas futbols reti norauj jumtu. 6. jūlija vakarā tas notika pēdējo reizi.

"Astana" - "Spartaks" Jūrmala 1:1
Kur: "Astana Arena", Astana
Kāpēc: UEFA Čempionu līgas kvalifikācijas 2. kārta
Kas notika: "Spartaks" sasniedza savu virsotni
Atbildes spēlē Kazahstānā "Spartaks" parādīja, ka Latvijas klubs Eiropas sacensībās var spēlēt drosmīgi, aktīvi un cienīgi [ak, kā es ienīstu šo vārdu!]. Jūrmalnieki varēja izvirzīties vadībā vēl pirmajā puslaikā, taču allaž pietrūka veiksmes uzbrukuma noslēdzošajā fāzē. Pēc "Astana" vārtiem šķieta, ka viss ir beidzies, taču Edgara Vardanjana šāviens atgrieza "Spartaku" spēlē. Jūrmalas klubs bija tuvu, lai izsistu lielo kazahu klubu no Eirokausiem un pēc astoņu gadu pārtraukuma nodrošinātu Latvijai Eirokausu kvalifikācijas play-off kārtu... Šosezon "Astana", kas pirmo reizi vēsturē tika Eiropas līgas izslēgšanas kārtā, savā laukumā apspēlēja Varšavas "Legia" [3:1], Glāzgovas "Celtic" [4:3] un Telavivas "Maccabi" [4:0].

"Ventspils" - "Liepāja/Mogo" 1:2
Kur: Ventspils Olimpiskā centra stadions, Ventspils
Kāpēc: Latvijas kausa 1/4 fināls
Kas notika: Gada varenākais derbijs
Tie, kuri 16. augustā mācēja ātrāk pamest savu darbus, lai klātienē vērotu Latvijas futbola saldāko ēdienu, nebija vīlušies. Milzīga spriedze, asas divcīņas, pendele, noraidījums, spēles informatora izrāde un, visbeidzot, Kristapa Grebja buzzer-beater sev raksturīgajā manierē. Ar trešo mēģinājumu "Liepājai" izdevās izsist ventspilniekus kausa ceturtdaļfinālā, divus mēnešus vēlāk izcīnot sev un Tamazam Pertijam pirmo Latvijas kausa trofeju.

"Riga" - "Jelgava" 2:2
Kur: "Skonto" stadions, Rīga
Kāpēc: Latvijas kausa 1/4 fināls / SynotTip futbola Virslīga, 27. kārta
Kas notika: Ctrl+C Ctrl+V
13. septembrī "Jelgava" bija pamatīgi nogrimusi tabulas priekšpēdējā pozīcijā. Bija skaidrs, ka tikt Eirokausos var tikai un vienīgi caur sev mīļo Latvijas kausu. Ceturtdaļfinālā pretī "Riga", kas vēl cer izcīnīt čempionāta zelta medaļas. Serbu spīdeklis Darko Lemajičs gūst divus identiskus vārtus un ātri vien sabradā jelgavnieku cerības uz panākumu. Mirkli vēlāk Vitālijs Smirnovs [2016. gadā guva vārtus pret "Beitar"!] atgriež aļņus spēlē, nokārtojot vārtu guvumu bijušajam komandasbiedram. Pēc pārtraukuma "Jelgava" izlīdzina, bet pēdējās pamatlaika sekundēs neizmanto lielisku iespēju izraut uzvaru... Seko 11 metru sitienu sērija, kur Kaspars Gorkšs piedalās otro un pēdējo reizi savā karjerā. Kaspars precīzs, jelgavnieki - nē. Kaut kur Bratislavā un Lovečā viegli uzelpoja.

28. oktobrī "Riga" bija nepieciešams savā laukumā uzvarēt "Jelgavu", lai svinētu iekļūšanu Eirokausos un ar mierīgu sirdi doties uz četru komandu turnīru Kiprā. Pirmajā puslaikā viss notiek [nejaukt ar #vissnotiek]: Freimanis neizmanto iespējas, "Jelgavas" aizsargi krāj brīdinājumus, no gaisa krīt ne tikai lietus, bet arī 11 metru soda sitieni... Taču pēc pārtraukuma viss atkal sagriežas kājām gaisā - 2:1 un pašās beigās Vladislavs Kurakins nokārto 2:2. Kipras turnīrs paliek bez ceturtās komandas, un "Riga" atliek cerēt uz brīnumu pēdējā kārtā.

"Valmiera Glass"/ViA - "Grobiņas" SC 5:1
Kur: Jāņa Daliņa stadions, Valmiera
Kāpēc: Komanda.lv 1. līga, 21. kārta
Kas notika: Valmiera parādīja, kā pareizi ir jānodod stadions rekonstrukcijai
23. septembrī Latvijā uz brīdi atgriezās vasara. Tas viss dienā, kad Valmiera spēra pēdējos soļus pretī Virslīgai, pie reizes atvadoties no leģendārā Jāņa Daliņa stadiona. Pēc diviem gadiem Daliņos atkal būs sportiskā rosība, taču daļa no stadiona šarma būs pazudusi. Spēlē viss notika pēc kanona - pilnas tribīnes, piecas bumbas viesu komandas vārtos un vietējais varonis Alvis Dubovs, kurš šogad atgriezās lielajā futbolā, lai kļūtu par 1. līgas labāko vārtu guvēju. Grobiņnieki arī var būt lepni, jo viņu spēli priekš Sportacentrs TV filmēja kāda populāra TV šova topošais uzvarētājs.

"Liepāja/Mogo" - "Jelgava" 0:1
Kur: "Daugavas" stadions, Liepāja
Kāpēc: SynotTip futbola Virslīga, 23. kārta
Kas notika: Svarīgākā nesvarīgākā uzvara vēsturē
Aizvadīto sezonu par veiksmīgu "Jelgavai" nenosauksi - 6. vieta čempionātā, izstāšanās kausu ceturtdaļfinālos, 180 sausās minūtes Eirokausos. Klāt visam vairāk nekā trīs mēneši bez uzvarām [ja neskaita, protams, šo burvīgo spēli]. Un te pretī "Liepāja", kas trīsreiz jelgavniekus uzvarējusi un pēc "Spartaka" neveiksmēm kļuvusi par galveno titula pretendenti. Pieci aizsargi, pašaizliedzīgā spēle otrajā puslaikā, kripatiņa veiksmes un Gļeba Kļuškina sezonas vārti ļāva izcīnīt tik ilgi gaidītu uzvaru. Lai arī no turnīra tabulas viedokļa šie trīs punkti nekādu pievienoto vērtību Jelgavas futbola klubam nedeva, emocijas pēc spēles bija līdzvērtīgas priekiem par uzvaru kausa finālā.

Latvija U19 - Sanmarīno U19 4:0
Kur: "Valbruna" stadions, Roviņa
Kāpēc: UEFA U19 Eiropas čempionāta kvalifikācija
Kas notika: Tā retā reize, kad apstākļi sakrita par labu Latvijas futbolam
Pēdējā spēļu dienā Latvijas jaunatnes izlasei bija jācer, ka Dānijas vienaudži izrēķināsies ar mājiniekiem horvātiem. Pašiem pie reizes bija jāsagrauj Sanmarīno. Sākumā radās grūtības ar sava uzdevuma izpildi - pirmie vārti tika gūti vien pirmā puslaika kompensācijas laikā. Tālāk lika nervozēt dāņi, kuri, esot vairākumā, izlaida divu vārtu pārsvaru pret Horvātiju. Beigās gan viss sakrita mums par labu - trīs bumbas Sanmarīno un tikpat Horvātijas izlases vārtos. Ja paskatās uz latviešu futbolistu klubu pārstāvniecību, tikšanu Elites raundā nevar pieskaitīt pie liela pārsteiguma. Tomēr tāpat patīkami! Un jā, par ko domāja cilvēks, kurš otrā puslaika vidū izdomāja piezvanīt operatoram!? Vai tiešām nezināja, ka tajā brīdī (ie) rakstās vēsture?

  +5 [+] [-]

, 2017-12-09 14:16, pirms 6 gadiem
Uzslavas cienīgs raksts - gan informācijas, gan spilgtu epitetu ziņā! Īpašs kompliments par "visskaistāko klusumu" Paldies autoram!

  +2 [+] [-]

, 2017-12-09 14:54, pirms 6 gadiem
Bija interesanti, paldies autoram!

  +1 [+] [-]

, 2017-12-09 22:16, pirms 6 gadiem
Protams, ka tik plašā fokusā grūti salikt labu krējumu!
Es pacentīšos savu salikt, jo redzēta POR/CR7, EE, SUI, AND, redzēju SPA, LIE 2x, VEN Eirokausos un vismaz 14 LIE spēles visos LV turnīros.

Uz visām spēlēm braucu pats, ne ar klubu vai izlašu benificiārijām.