Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Zjuzins: "Daudz labu futbolistu pārāk ilgi paliek Latvijā"

Zjuzins: "Daudz labu futbolistu pārāk ilgi paliek Latvijā"
Krievijas izlases un "Zenit" pussargs Romāns Širokovs (pa kreisi) cīņā ar Artūru Zjuzinu (pa labi) Krievijas kausa izcīņas spēlē
Foto: fc-baltika.ru

Latvijas daudzsološais futbolists Artūrs Zjuzins 21 gada vecumā jau regulāri tiek izsaukts uz lielo izlasi. Intervijā Sportacentrs.com mūsu pussargs stāsta par karjeras sākumu, īso būšanu Latvijā, šī brīža gaitām Krievijas Nacionālās līgas (pēc spēka - 2. spēcīgākā līga aiz Premjerlīgas) klubā Kaļiņingradas "Baltika" un citām lietām.

Pirmais jautājums būs tradicionālais - par karjeras sākumu. Esi dzimis Rīgā, bet pirmais profesionālais klubs ir „Ventspils”. Pastāsti, kāpēc nepaliki Rīgā, kur ir tik daudz iespēju, un kā ceļi Tevi aizveda līdz Ventspilij?
Esmu tikai dzimis Rīgā, bet visu mūžu dzīvoju Jūrmalā. Septiņu gadu vecumā sāku nodarboties ar futbolu, bet 12 gadu vecumā Jūrmalā sāku trenēties pie Pjotra Trebuhova "Šitika futbola skolā". No turienes tiku Ventspilī pie Romāna Grigorčuka. Rīgā nebija īpašu piedāvājumu, bet Ventspilī viss bija futbolam - laukumi, dzīvošana, ēdināšana trīs reizes diena un pat alga.

Bet Grigorčuks taču nebija tas, kurš Tevi ievēroja un "savāca" uz Ventspili? Un kā tiki līdz Ventspils sākumsastāvam? Palīdzēja atzīstamais sniegums „Tranzītā” 18 gadu vecumā?
Kā ta nebija – tieši Grigorčuks bija tas, kurš mani paņēma uz Ventspili. Izgāju pārbaudes laiku un man piedāvāja līgumu. Palīdzēja arī tas,ka uz Ventspili atnāca Dzavetjeri un deva man iespēju spēlēt.

Bet kā Grigorčuks Tevi varēja pamanīt Šitika futbola skolā?
Bija spēle pret Ventspils U-15 - tur arī pamanīja.

Vai uzskati sevi par lielu talantu, ja 2010.gadā jau 18-19 gadu vecumā kļuvi par „Ventspils” pamatsastāva spēlētāju un izcīnīji sudraba medaļas? Izdevās tik nelielā vecumā pierast, ka vari būt līdzvērtīgs, konkurējot ar daudz pieredzējušākiem futbolistiem?
Neuzskatu sevi par talantu – Latvijā tādu ir daudz, taču ne visiem tiek dota iespēja.. Man paveicās, ka tiku pie Grigorčuka, jo viņš iemācīja daudzas lietas futbolā.. Vēl paveicās, ka tika izveidota „Tranzīts” komanda un tur varēja iegūt spēļu praksi pret Virslīgas komandām. Viss atkarīgs no trenera ticēšanas taviem spēkiem. Paldies Nuncio un „Ventspilij”!

Jau 20 gadu vecumā rāvies prom no Latvijas un patiešām aizbrauci. Vai neuzskati, ka tas bija par ātru un vēl varēji pilnveidoties Virslīgā? Jo būtībā Latvijas čempionātā aizvadīji tikai divas sezonas, nospēlējot 36 spēles...
Lūdzu, paskaidro, kā var pilnveidoties Latvijas čempionātā? Cik labu kadru bijis, kuri par ilgu paliek Latvijā? Uzskati, ka Latvijā ir baigais līmenis? Jā, man paveicās, ka Kaļiņingradā bija treneris, kurš mani pazina un ticēja, deva iespēju. Cik tad gados ir jābrauc prom? Esmu priecīgs, ka viss notika tā, kā notika.

Es neko neapgalvoju, tikai jautāju. Piemēri ir dažādi - ir, kas aizbrauc vēlu un daudz sasniedz (Pahars, Gorkšs, Vaņins), bet, protams, ir arī tādi, kas "pārsēdējuši" Latvijā. Klau, pastāsti, kā notika šķiršanās ar „Ventspili”? Toreiz izskanēja, ka „Ventspils” Tevi nepalaida uz „Lazio”, lika šķēršļus, līdz beidzot tiki prom uz „Žilina”. Ievies, lūdzu, skaidrību, kā tas toreiz notika?
Atgriežoties pie iepriekšējā jautājuma, agrāk Latvijas čempionāta līmenis bija daudz stiprāks. „Lazio”? Biju uz pārbaudēm „Lazio” dublieros, un „Ventspils” nepalaida, bet gan piedāvāja līgumu uz trim gadiem. Negribēju parakstīt uz trim gadiem un sākās... „Ventspils” nosauca summu, par kuru mani bija gatavi atlaist - tā tiku „Žilina” klubā.

Vai Tev ir palicis aizvainojums uz „Ventspili” par liegto iespēju pierādīt sevi „Lazio” (kaut vai dublieros)? Un kāpēc „Žilina” pabiji tik īsu brīdi?
Nē, aizvainojuma nav, jo saprotu, ka klubs par jaunu spēlētāju grib nopelnīt maksimāli daudz. Savukārt „Žilina” mani nosēdināja uz beņķīša, komanda spēlēja draņķīgi, bet man tik un tā netika dota iespēja.

Kā nokļuvi „Baltika”? Varbūt kādu lomu spēlēja Koliņko, kurš tur ieradās aptuveni pusgadu pirms Tevis?
Nē, „Baltika” otrais treneris Aleksandrs Gorbačovs uzaicināja.

Kā viņš par Tevi uzzināja?
Viņš bija „Tranzīta” treneris 2010 gadā.

Skaidrs. Pastāsti, kādu lomu pildi „Baltika”! Saprotu, ka esi centra pussargs, bet vai esi vairāk uz uzbrukumu vai aizsardzību tendēts? Kuras vispār ir Tavas stiprās un vājās puses?
Izpildu insaida lomu. Vairāk cenšos uzbrukt, bet aizsardzībā mūsu komandā spēlē visi - arī uzbrucēji. Par stiprajām un vājajām pusēm neko negribu teikt - tas jāprasa treneriem.

Pagājušajā sezonā 38 kārtās aizvadīji 22 spēles, bet šosezon 21 kārtā esi nospēlējis 16. Vai var teikt, ka šobrīd jau esi diezgan stabils „Baltika” pamatsastāva spēlētājs? Cik liela konkurence ir uz vietu pamatsastāvā?
Kad atnācu uz komandu, treneris uzreiz lika pamatsastāvā – atskaitot brīžus, kad bija jābrauc uz izlasi. Šosezon praktiķi visas spēles esmu aizvadījis pamatsastāvā, tikai divreiz iznācu uz mainu. Kopā ir seši spēlētāji, kas konkurē uz trim vietām centrālajā zonā.

Tātad šosezon spēles izlaidi tikai Latvijas izlases dēļ. Vai nepārdzīvo, ka uz Krievijas Nacionālo līgu neattiecas izlašu paužu "likums" un turnīrs turpinās?
Pārdzīvoju, jo izlaidu četras spēles. Bet jā, tā sanāk, ka spēlēju vienmēr, kad vien esmu uz vietas.

Klubā izrāda sapratni vai ir neapmierināti ar tavu prombūtni izlases dēļ?
Izrāda sapratni.

Šobrīd 17 komandu konkurencē esat 6. vietā, tikai trīs punktus aiz 4. vietas, kas jau pretendē uz Premjerlīgu. Laikam jau mērķis pavasarī ir ceļazīmes iegūšana uz Premjerlīgu? Vai kluba vadība skaidri nospraudusi mērķi?
Kluba vadības uzstādītais mērķis ir vismaz 10. vieta. Spēlēsim un cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē, un tad jau redzes, uz ko varam pretendēt.

Septembra beigās Krievijas kausa mačā tikāties ar "Zenit". Skatījos spēli un redzēju, ka nemaz nebijāt sliktāki par titulēto pretinieku. Vai nebija sāpīgi zaudēt? Halks, Širokovs, Zirjanovs, Alvešs, Malafejevs - vai kāds pārsteidza ar lielisku spēli, ātrumu vai ko citu? Sajuti, ka vari spēlēt ar tāda ranga pretiniekiem?
Jā, bija sāpīgi, ka zaudējām - toreiz tieši Halks guva vārtus un atdeva rezultatīvu piespēli. Atmosfēra tai spēlē bija lieliska. Tik labi izskatījāmies, jo mums bija vieglāk, proti, mums nebija, ko zaudēt. Vai varu spēlēt pret tādiem pretiniekiem? Pēc vienas spēles tā grūti pateikt.

Pats laikam pat nedomā par citiem (klubu) variantiem – „Baltikā” klubā viss apmierina? Un, starp citu, vai Tev ir aģents?
Man ir līgums līdz maijam - tad arī domāšu, ko tālāk. Jā, viss apmierina. Galvenais ir spēles laiks. Man ir aģents, vārdā Mihails Ļebedevs.

Vai Tev uzturēšanos „Baltika” atvieglo tas, ka komandā ir citi Latvijas futbolisti Koliņko un A.Višņakovs? Varbūt, piemēram, ar ģimenēm izejat kopā vakariņās vai tamlīdzīgi?
Vispār var teikt, ka mani nekas neapgrūtina. Man ir paveicies, ka esmu pazīstams ar Koliņko – viņš palīdz gan laukumā, gan ārpus tā. Vakariņās reizēm izejam ar citu komandas biedru ģimenēm. Vispār kolektīvs mums ir super!

Kā Tu novērtētu Krievijas Nacionālās līgas spēku? Skaidrs, ka ar Virslīgu nav vērts salīdzināt, bet tomēr - vai vismaz Latvijas vadošās komandas „Ventspils”, „Metalurgs”, Daugavpils „Daugava”, „Skonto” varētu konkurēt? Ar kādu Eiropas čempionātu Tu salīdzinātu Nacionālo līgu - varbūt Polija, Slovākijas augstākās līgas ir līdzīgā līmenī?
Līmenis ir labs, visas komandas cīnās, vieglu spēļu nav. Domāju, Latvijas TOP4 tur varētu spēlēt. Polija, Slovākija? Varu salīdzināt tikai ar Slovākiju, jo kādu laiku tur pabiju – domāju, ka Krievijas 1. līgā kopumā līmenis ir augstāks.

Tagad par izlasi. Starkovs pirms spēles ar Slovākiju teica tādus vārdus: "Man bija saruna ar kādu jauno spēlētāju, kurš teica, ka viņš maz spēlē izlasē un viņam varbūt labāk palikt klubā, kur spēles laiks ir lielāks." Izklausījās, ka runa ir par Tevi. Vai tā ir taisnība un vai tiesa, ka ne pārāk vēlies braukt uz izlasi, ja nav daudz cerību spēlēt?
Laikam par mani gan, taču neko nekomentēšu [smaida].

Izlasē esi nospēlējis sešas spēles: divās pārbaudes spēlēs, Baltijas kausā, kā arī kvalifikācijā pret Bosniju un Lihtenšteinu. Lielākoties spēlēji maz, pamatsastāvā izejot vienīgi pret Melnkalni. Vai ir kāda spēle, no kuras Tev ir ļoti pozitīvas emocijas?
Uzreiz teikšu, ka spēle pret Melnkalni galīgi nesanāca… Pozitīvākais bija, kad uzvarējām Baltijas kausā un izdevās vismaz nedaudz dot ieguldījumu šajā uzvarā [Zjuzins realizēja pēcspēles 11 metru sitienu pret somiem – aut.piez.]. Super atmosfēra bija Bosnijā. Bet savu līdzšinējo sniegumu kopumā vērtēju kā neapmierinošu.

Vai var teikt, ka pret Melnkalni neizmantoji iespēju sevi pierādīt Starkova acīs?
Jā, piekrītu, ka neizmantoju savu iespēju.

Pašās beigās vēl par sadzīvi. Dzīvoklis, auto - vai visu klubs ir piešķīris? Kā arī sociālais portāls „Facebook” rāda, ka nupat esi apprecējies. - mīļotā ir no Kaļiņingradas vai no Latvijas aizvedi?
Dzīvokli meklēju pats, bet klubs nodrošina daļu no īres maksas. Mašīnu gan klubs nedod, savukārt apprecējos patiesībā jau pirms gadu jūlijā. Ir arī meitiņa, kura ir gadu un trīs mēnešus veca. Mīļotā ir no Kauguriem, tāpat kā es. Paldies vecākiem un, protams, sievai, kura mani motivē un vienmēr palīdz!


, 2012-12-04 09:24, pirms 11 gadiem
paldies par interviju
, 2012-12-04 09:34, pirms 11 gadiem
Laba intervija. Šķiet, ka vislabāk gājis tiem futbolistiem, kas nobrieduši virslīgā, bet tas jāskatās individuāli. Daudz kas atkarīgs, kur tu aizbrauc spēlēt. Man šķiet, ka pa grandu dublieriem nav jēgas ņemties. Jābrauc uz līmeņa ziņā augstāku līgu, bet ar garantiju par spēlēšanu pamatsastāvā.
Kretinē, ka virslīgas klubi ar savu biznesu čakarē daudziem futbolistiem karjeru.
, 2012-12-04 09:50, pirms 11 gadiem
Vienīgi vai no Krievijas 1.līgas vispār kautkur ņem? (Izņemot Azerbaidžānu). Ja tiek Premjerlīgā, tad viss kārtībā, bet, ja netiek, visu mūžu jau tur nespēlēsi.
, 2012-12-04 13:52, pirms 11 gadiem
bembists rakstīja: Vienīgi vai no Krievijas 1.līgas vispār kautkur ņem? (Izņemot Azerbaidžānu). Ja tiek Premjerlīgā, tad viss kārtībā, bet, ja netiek, visu mūžu jau tur nespēlēsi.
Bet no Latvijas virsligas kautkur njem?Labak sedet Krievijas 1.liga un pelnit 6000 eur menesi neka spelet Virsliga pa 800 eur.Krievijas 1 ligai vero vairak agjenti lidz neka musu super virsligai
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-12-04 19:25, pirms 11 gadiem
Paldies par interviju. Skaidrs, ka ātrai aizbraukšanai ir savi plusi un mīnusi. Kādam paveicas, citam atkal nē. Tieši tas, ko pats Zjuzins saka par trenera uzticību. Viņam paveicās, ka Gorbačovs ir Baltikas treneris tagad. Svārups no Ventspils arī tagad 18 gados uz Kazaņu aizbrauca. Cerams, ka arī viņam paveiksies un izdosies izsisties. Manuprāt, labākais vecums, kad braukt prom no Virslīgas ir 23-24 gadi. Tad tu vēl skaities jauns, bet spēles izpratne un briedums jau ir solīds.
Roberts Uldriķis. Foto: SC Cambuur
3

Uldriķim divi vārtu guvumi 12 minūšu laikā, "Cambuur" sāpīgi izsēj pārsvaru un punktus

Nīderlandes otrajā spēcīgākajā futbola līgā jeb "Eerste Divisie" izredzes šosezon piedalīties "Eredivisie" kvalifikācijas turnīrā zaudējusi Leuvardenas "Cambuur", kuras neizšķirtā (3:3) pret "Dordrecht" divas reizes rezultatīvi sita Roberts Uldriķis.
Dāvis Ikaunieks. Foto: FA Šiauliai
1

Dāvis Ikaunieks neiesit pendeli un nepaglābj Šauļus no zaudējuma

Lietuvas futbola meistarsacīkšu otrā apļa pirmajā spēlē Aivara Emša un Klāva Kramēna pārstāvētā Marijampoles "Sūduva" izbraukumā pieveica (1:0) Dāvja Ikaunieka komandu "Šiauliai".
Alvis Jaunzems. Foto: FKS Stal Mielec

Jaunzemam pirmais vārtu guvums Ekstraklasē, komandai pamatīga sakāve Poznaņā

Savā 20. spēlē Polijas futbola Ekstraklasē pirmos vārtus šajā turnīrā iesitis Latvijas valstsvienības pussargs Alvis Jaunzems, kura panākums gan neko daudz cīņas beigās nedeva – Melecas "Stal" kapitulēja (2:5) Poznaņas "Warta" priekšā.