Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:276, Did:0, useCase: 3

"Rubene" pēc kārtējā titula, konkurentes gatavojas oponēt

Dāvis Dedumets
Dāvis Dedumets

"Rubene" pēc kārtējā titula, konkurentes gatavojas oponēt
Galvenās favorītes arī šosezon būs "Rubene" un FK NND
Foto: Ritvars Raits, Unihoc Riga Cup

Arī šosezon ELVI florbola līgā sievietēm startēs sešas komandas. Vai kāda no vienībām spēs aizlikt priekšā kāju pēdējo gadu nemainīgajai čempionei "Rubenei"?

Arī šogad turnīrā tikai sešas komandas
Vēl līdz šīs dienas rītam bija zināms, ka ELVI florbola līgā sievietēm pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal piedalīsies septiņas komandas – sešas, kas spēlēja jau pērn, kā arī klāt pienākusī Cēsu "Lekrings", kas pēdējos gadus ar mainīgām sekmēm cīnījusies 1. līgas turnīrā. Lai sportiskā ceļā iegūtu ceļazīmi uz Virslīgu, cēsniecēm allaž kaut kas bija pietrūcis, taču, ņemot vērā citu komandu nevēlēšanos kāpt līmeni augstāk, "Lekrings" jaunajā sezonā varēs startēt spēcīgāko pulkā. Cēsu vīru komanda uzskatāma par titulētāko florbola klubu Latvijā, bet arī dāmas savulaik bija pieskaitāmas vadošo vienību pulkam. 1996. un 1997. gadā cēsnieces izcīnīja sudraba medaļas, piekāpjoties vien tā laika modes diktētājām no Rojas. Savukārt vēl gadu vēlāk cēsnieces ierindojās trešajā vietā. Turpinājums gan nesekoja un vienīgi šosezon vidzemnieces pēc daudzu gadu pārtraukuma metīs izaicinājumu Latvijas varenajām. Tomēr Cēsu "Lekringam" tās atgriešanās sezonā būs tikai piecas konkurentes, jo burtiski šodien savu dalību no ELVI florbola līgas atsauca "Rīgas lauvas". Rīdzinieces nespēlēšot arī sieviešu 1. līgā.

Pēdējo reizi septiņas komandas Latvijas sieviešu virslīgas čempionātā bija 2010./11.gada sezonā, kad čempionu titulu izcīnīja "RSU/Runway", regulārajā sezonā uzvarot visās 24 spēlēs un finālsērijā ar 4:1 pieveica "Rubeni". Tāpat sacensībās startēja "Rīgas lauvas" un abas Ķekavas komandas, bet pārējās divas vienības bija no Irlavas, kas pašlaik spēlē 1. līgā, un "Valmiera/BSS", kur sieviešu florbols pašlaik ir miris.

Fināls ierastais?
Pirms sezonas favorītu lomu atkal jāpiedēvē pēdējo divu gadu finālistēm un vienīgajām komandām, kas kāpušas uz Arēna Rīgas dēļiem – Kocēnu "Rubenei" un Rīgas FK NND. Abas komandas pa divām reizēm savā starpā sacentās divos lielākajos pirmssezonas turnīros Latvijā – Unihoc Riga Cup turnīra finālā triumfēja rīdzinieces, bet pēc nedēļas "Rubene" revanšējās, uzvarot "Latvian Open". Čempionu komandas sastāvā arī pirms šīs sezonas atrodamas visas pieredzējušās florbolistes, Baibu Jurušu, Zeltīti Bankavu un Lieni Adamni ieskaitot. Tomēr uzreiz pamanāms, ka sākotnējā pieteikumā nav atrodama visu laiku rezultatīvākā Latvijas čempionāta spēlētāja Edīte Bankava, kas var būt būtisks iztrūkums.

Tajā pašā laikā FK NND savas rindas stiprinājušas, iegūstot bijušo kocēnieti Paulu Egli. Pāreja nokārtota arī citai bijušajai "Rubenes" florbolistei Tatjanai Varšai, kura gan nav iekļauta sākotnējā pieteikumā un arī pati sarunā ar Sportacentrs.com visnotaļ piesardzīgi skatījās uz savu iespējamo došanos laukumā.

Pēdējos gados par trešo spēcīgāko komandu uzskatāma FK "Ķekava", kurai gan šo pozīciju ar katru gadu nosargāt ir arvien grūtāk. Sākotnējā pieteikumā nav atrodams Paulas Brunovskas vārds, kura pērn bija kluba rezultatīvākā spēlētāja. Savukārt laukumā atgriezusies allaž rezultatīvā vaidaviete Ieva Bušmane, ko iepriekš zinājām kā Jurkāni. Ņemot vērā, ka komanda startēs arī Eiropas kausos, līdz novembra beigām vienībai palīdzēt devusies arī Katrīne Šleiva.

Paredzams, ka par bronzu kā minimums šajā sezonā cīnīsies "Ķekavas Bulldogs". Smaga savainojuma dēļ komandai gan nevarēs palīdzēt tās pēdējo gadu neapšaubāmā līdere Inga Ametere, taču vietā atrasta ne mazāk talantīgā Anna Ankudinova, kura pievienojusies klubam no "Rīgas lauvām". Līdzīgu soli spērusi arī Linda Dadajeva. Atskaitot Ameteri, pārējās vadošās spēlētājas palikušas ierindā.

Jaunpienācējas no Cēsīm zaudējušas savu neapšaubāmo uzbrukuma līderi Paulu Egli, kura izīrēta FK NND. Taču kluba vadībai izdevies sastāvu padarīt "dziļāku", piesaistot bijušo Latvijas izlases florbolisti Madaru Akmentiņu, kā arī labi zināmās Karīnu Fatejevu un Moniku Džiguri.

Lielais nezināmais būs Igaunijas izlase, kas jau pērn startēja Latvijas čempionātā, vēlāk pirmo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē kvalificējoties pasaules čempionātam. Jau pērn igaunietes pierādīja, ka spēj uzvarēt ikvienu mūsu klubu komandu, taču tajā pašā laikā var arī piedzīvot negaidītus zaudējumus. Jāpiezīmē, ka igaunietes startēs vien Latvijas čempionāta regulārajā turnīrā, turklāt aizvadot vien divu apļu turnīru. Līdz ar to uz četrām vietām pusfinālā būs sešas konkurentes. Pārējām komandām ieplānota četru apļu cīņa.

Autora prognoze par komandu rezultātiem regulārajā sezonā:
1. "FK NND"
2. "Rubene"
3. "Ķekavas Bulldogs"
4. FK "Ķekava"
5. "Lekrings"
---
. Igaunijas izlase

Latvijas sieviešu čempionāta godalgoto vietu ieguvējas:

SezonaZeltsSudrabsBronza
1994LSPA RīgaLJPS BauskaLauku Avīze
1994./95.ARA RīgaLauku AvīzeLSPA Rīga
1995./96.RojaLekringsLSPA Rīga
1996./97.RojaLekringsLauku Avīze
1997./98.RojaLauku AvīzeLekrings
1998./99.Lauku AvīzeRojaVaidava
1999./00.RojaLauku AvīzeVaidava
2000./01.Lauku AvīzeRojaRubene
2001./02.Lauku AvīzeVV Line/LSPARubene
2002./03.Rīgas LauvasLauku AvīzeRubene/Rants
2003./04.Rīgas LauvasLauku AvīzeRubene/Rants
2004./05.Rubene/RantsTalsiLatvijas Avīze
2005./06.Rubene/RantsLatvijas AvīzeRīgas Lauvas
2006./07.Rubene/RantsLatvijas AvīzeLīgatne/Pīlādži
2007./08.RubeneLatvijas AvīzeLīgatne/Pīlādži
2008./09.RubeneLatvijas Avīze/LUValmiera/Vinda
2009./10.RubeneValmiera/VindaRSU Runway/Salming
2010./11.RSU RunwayRubeneĶekava/AXA
2011./12.RSU RunwayRubeneFK Ķekava
2012./13.RSU RunwayRubeneFK Ķekava
2013./14.RubeneFK ĶekavaĶekavas Bulldogs
2014./15.RubeneFK ĶekavaRSU
2015./16.RubeneFK NNDFK Ķekava
2016./17.RubeneFK NNDFK Ķekava