Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Dedumets

Aziātu cīņu klātienē vēro 6000 līdzjutēju, Austrālija šokē poļus

Aziātu cīņu klātienē vēro 6000 līdzjutēju, Austrālija šokē poļus
Singapūras izlases uzvarā pār Japānu noraudzījās vairāk kā 6300 līdzjutēju
Foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta trešajā dienā par pārsteigumu parūpējās ne tikai Vācija, kas tika galā ar Latviju, bet arī Austrālijas florbolisti, kuriem vēl negaidītāka uzvara pār Poliju. Tikmēr divu Āzijas izlašu divcīņu galvenajā arēnā klātienē vēroja vairāk kā 6000 līdzjutēju no visas Čehijas.

Aziātu divcīņu vēro vairāk kā 6000 līdzjutēju
Reta ir tā reize, kad pasaules otrā ešelona izlases var uzspēlēt pasaules čempionāta lielākajā arēnā. Šodien dienas pirmajā pusē tāda iespēja radās Singapūras un Japānas izlasēm, kas aizvadīja svarīgu cīņu par otro vietu apakšgrupā. Sacensību organizatori šajā spēlē bija sarūpējuši lielu pārsteigumu arī pašiem florbolistiem, jo maču klātienē vēroja vairāk kā seši tūkstoši līdzjutēju. Uz šo spēli bija uzaicināti skolēni no visas Čehijas. Lieki teikt, ka gan vienai, gan otrai izlasei šī kļuva par apmeklētāko spēli ne vien šajā turnīrā, bet vispār valstsvienību pastāvēšanas vēsturē. Arī spēlētāji nepalika atbildi parādā, sarūpējot vārtu guvumiem bagātu spēli, ilgstoši saglabājoties jautājumam par to, kura komanda svinēs pirmo panākumu turnīrā. Pirmajā pārtraukumā ar minimālu 4:3 pārsvaru varēja doties Singapūras izlase, kas drīz pēc pārtraukuma guva arī piektos vārtus, taču japāņu florbolists Ičiro Ueda otrajā trešdaļā noformēja sev hat-trick, panākot izlīdzinājumu spēlē. Neizšķirts saglabājās līdz pat 49. minūtei, kad Singapūras izlase izvirzījās vadībā. Atlikušajās desmit minūtēs viņi tika pie vēl trim vārtu guvumiem, kas deva 9:5 panākumu. Ar trim punktiem komanda pakāpusies uz otro vietu, kamēr japāņi pēc diviem zaudējumiem palikuši bez cerībām uz kvalifikācijas kārtu.

Austrālija šokē poļus
Par lielu pārsteigumu parūpējusies Austrālijas valstsvienība, kas savā otrajā čempionāta spēlē pieveica Poliju, tādējādi saglabājot labas iespējas iekļūt kvalifikācijas kārtā. Polijas izlase turnīru sāka ar izmocītu uzvaru pār Taizemi (5:2), kam sekoja spraigā cīņā piedzīvots zaudējums igauņiem (3:4). Tikmēr austrālieši savā vienīgajā cīņā ar 5:11 piekāpās igauņiem. Poļi pēc šodienas cīņas cerēja spert platu soli kvalifikācijas kārtas virzienā, taču viņu cerības ātri vien tika padarītas krietni niecīgākās. Pirmā perioda izskaņā viens no austrāliešu līderiem Tomass Gartners skaisti realizēja soda metienu, bet īsi pēc pārtraukuma pārsvars tika dubultos. Aizturētā soda laikā otrās trešdaļas pašā izskaņā eiropieši vienus vārtus atspēlēja, taču trešajā trešdaļā ielaida vārtus brīdī, kad paši spēlēja vairākumā. Sešas minūtes pirms pamatlaika beigām poļi vienus vārtus atspēlēja, bet mača izskaņā Karls Hamerlunds raidīja bumbiņu tukšos poļu vārtos, nodrošinot savai valstij pārsteidzošu 4:2 uzvaru. Uzvara otrdien pār Taizemi pavērs ceļu uz vietu starp pasaules 12 labākajām valstsvienībām.

Pārliecinošs pirmais periods nodrošina čempioniem vieglu uzvaru
Pašreizējie pasaules čempioni somi čempionāta otrajā spēlē sacentās ar Dāniju, lūkojot tikt pie pirmās uzvaras turnīrā. Pēc zaudējuma zviedriem Somija bija noskaņojusies ļoti nopietni, pirmajā trešdaļā paveicot lielāko darbu, lai atlikušajā spēlē nesatrauktos par tās iznākumu. Pirmos vārtus komanda guva sestajā minūtē, kad izcēlās viens no līderiem Niko Salo. Viņa piemēram sekoja Sami Johansons un Ville Lastika, kurš ar soda metienu tika pie sava pirmā vārtu guvuma karjerā pasaules čempionātos. Līdz pārtraukumam gan Salo, gan Lastika tika pie vēl viena vārtu guvuma, kad ar lielisku metienu no tālas distances Mikels Skovs Nilsens vienus vārtus atspēlēja, dāņu deficītu sadeldējot līdz 1:5. Otrais periods aizritēja līdzīgā manierē, kā spēles pirmais periods, ar milzīgu somu pārsvaru. Vienīgi vārtu guvumi bija krietni mazāk, pateicoties dāņu vārtsarga Maika Trolles lieliskajam sniegumam vārtos. Vienīgos vārtus trešdaļā guva Miko Hautaniemi, kuram arī tas kļūva par pirmo precīzo metienu pasaules čempionātos. Pēdējā spēles nogrieznī komandām atlika nospēlēt cīņu līdz beigām, kura laikā somiem izdevās gūt vienus vārtus skaitliskajā vairākumā, tādējādi nodrošinot 7:1 uzvaru un pakāpšanos uz otro vietu turnīra tabulā.

Igauņi grupu turnīru noslēdz neuzvarēti
Trešo uzvaru trijās spēlēs izcīnījuši Igaunijas florbolisti, tādējādi ieņemot pirmo vietu C apakšgrupā. Pēc pārliecinošās uzvaras pār Austrāliju un mača beigu daļā izcīnītā panākuma pār Poliju, trešajā kārtā nācās spēkoties ar Taizemi, kas turnīra ievadā bija piedzīvojuši neveiksmi poļiem. Spēle izvērtās ar daudziem bīstamiem momentiem, vārtu gūšanas iespējām, bet pats galvenais – daudz vārtu guvumiem. Abu izlašu pirmajā savstarpējā spēlē jau pirmajā trešdaļā komandas guva astoņus vārtus, seši no tiem eiropiešu rēķinā. Pēc pārtraukuma komandas sakopoja spēkus, lai uzlabotu sniegumu aizsardzībā. Vispirms Taizemes izlase vienus vārtus atspēlēja, bet pēc tam savus trešos vārtus spēlē guva Rikards Ridels, bet Kristo Lehiste neilgi pirms pārtraukuma rezultātu palielināja līdz 8:3. Pēdējā trešdaļā cīņas liktenis bija izšķirts un Igaunijas izlase spēli novadīja līdz likumsakarīgai 11:4 uzvarai. Tas nodrošināja uzvaru apakšgrupā un kvalifikācijas turnīra spēlē būs jātiekas ar vājāko komandu no B grupas, kas, visticamāk, būs Dānijas izlase.

Zviedriem pietrūkst četras sekundes līdz sausajai uzvarai
Dienas noslēdzošajā spēlē savā starpā sacentās B grupas komandas, kas bija spēlējušas bez zaudējumiem – Zviedrija un Norvēģija. Komandām gan pie panākumiem bija izdevies tikt pret dažāda līmeņa sāncenšiem, tādējādi skaidrs, ka zviedri bija uzskatāmi par neapšaubāmiem cīņas favorītiem. Komandai palīdzēt varēja arī slavenais Aleksandrs Ruds, kuram vienā no treniņiem ar nūju trāpīja acs rajonā, kā rezultātā spēlētājs tika hospitalizēts. Viss gan nebija tika nopietni, ļaujot Rudam doties laukumā pret norvēģiem, kur viņam viena rezultatīva piespēle. Cīņa aizritēja ar prognozējamu zviedru pārsvaru, kuri ātri guva divus vārtus, bet pirmo trešdaļu noslēdza pie 3:0 rezultāta. Pēc pārtraukuma tika gūti vēl četri vārti, bet pēdējā trešdaļā ar minūtes intervālu rezultatīvi bija Kims Nilsons un Rasmus Enstroms, pārsvaru palielinot līdz 9:0. Kad jau šķita, ka Mans Parsjo-Tegners kļūs par pirmo vārtsargu šajā čempionātā, kurš visas spēles garumā savu cietoksni būs nosargājis neieņemtu, norvēģi viņa plānus sabojāja, Kristoferam Oistadam esot precīzam četras sekundes pirms mača beigām – 9:1 Zviedrijas uzvara.

Pasaules čempionāts florbolā

A grupa
Latvija - Vācija 4:5

VietaValstsSpēlesVārtiPunkti
1.Šveice220:44
2.Čehija213:92
3.Latvija311:152
4.Vācija311:272

B grupa
Somija - Dānija 7:1
Zviedrija - Norvēģija 9:1

VietaValstsSpēlesVārtiPunkti
1.Zviedrija214:54
2.Somija211:62
3.Norvēģija210:122
4.Dānija24:160

C grupa
Austrālija - Polija 4:2
Igaunija - Taizeme 11:4

VietaValstsSpēlesVārtiPunkti
1.Igaunija326:126
2.Austrālija29:132
3.Polija310:102
4.Taizeme26:160

D grupa
Singapūra - Japāna 9:5

VietaValstsSpēlesVārtiPunkti
1.Slovākija227:44
2.Singapūra213:93
3.Kanāda27:161
4.Japāna26:240

Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda. Foto: Latvijas Speciālā Olimpiāde

Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda uzvar starptautiskā turnīrā Itālijā

LETA. Latvijas Speciālās Olimpiādes (LSO) florbola komanda šajā nedēļā izcīnīja uzvaru Itālijas Speciālās Olimpiādes nacionālo ziemas spēļu turnīrā, vēsta organizācija.
Epizode no Latvijas un Somijas savstarpējās spēles pasaules čempionāta kvalifikācijā Liepājā, foto: Floorball.lv
3

Florbolisti finālturnīrā vienā grupā ar Zviedriju, Somiju un Slovākiju

Notikusi 2024. gada pasaules florbola čempionāta finālturnīra grupu turnīra izloze un Latvijas valstsvienība ielozēta B apakšgrupā ar Somiju, Zviedriju Slovākiju.
Latvijas florbola izlases kapteinis Artis Raitums (#21). Foto: floorball.lv
3

2026. gadā atjaunos Eiropas čempionātu florbolā

LETA. 2026.gadā tiks atjaunos Eiropas čempionāts florbolā un pēc diviem gadiem par Vecā kontinenta godalgām cīnīsies sievietes, informē Starptautiskā Florbola federācija (IFF).