Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:282, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Dedumets

Čehi atņem latviešiem rekordu, zviedri revanšējas somiem

Čehi atņem latviešiem rekordu, zviedri revanšējas somiem
Zviedrijas izlase turnīru sākusi ar principiāli svarīgu uzvaru pār somiem
Foto: IFF Floorball

Pasaules florbola čempionāta pirmajā turnīra dienā Zviedrijas izlasei pēdējā trešdaļā izdevās atspēlēt triju vārtu deficītu un ar 5:4 pieveikt Somiju, tādējādi revanšējoties par neveiksmi 2016. gada čempionāta finālā. Tikmēr pirmā diena kopumā pulcējusi lielāko skatītāju skaitu pasaules čempionātu vēsturē, šo godu atņemot Latvijas publikai.

Zviedri lauž neveiksmīgo spēles gaitu, čempionātu sākot ar saldu revanšu
Dienas centrālā spēle O2 arēnā bija iepriekšējā fināla atkārtojums starp Somijas un Zviedrijas izlasēm. Cīņu, kuru tiesāja latviešu tiesnešu pāris Mārtiņš Larinovs un Mārtiņš Gross klātienē vēroja vairāk kā 10 000 līdzjutēju. Interesanti, ka šis pats tiesnešu pāris tiesāja arī abu komandu finālcīņu pirms diviem gadiem Arēnā Rīga. Nospēlētas bija vien nedaudz vairāk kā divas minūtes, kad Johans Samuelsons no vārtu priekšas atklāja rezultātu, vadībā izvirzot zviedrus. Somi izlīdzinājumu panāca perioda izskaņā, kad pretuzbrukumā rezultatīvs bija iepriekšējā čempionāta vērtīgākais florbolists Peters Kotilainens. Otrās trešdaļas ievadā Rasmus Enstroms vēlreiz vadībā izvirzīja zviedrus, taču perioda vidū vicečempioni vārtu priekšā pilnīgi brīvu atstāja Emeli Salinu, kurš paspēja ne vien apstrādāt bumbiņu, bet arī apspēlēt sāncenšu vārtu vīru.

Otrā perioda izskaņa piederēja somiem, kurus vispirms ar negaidītu metienu no distances pirmo reizi spēlē vadībā izvirzīja Sami Johansons, bet divas minūtes vēlāk Jonas Pulsī pretuzbrukumā vēlreiz sarūgtināja Johanu Rēnu zviedru vārtos, panākot jau 4:2 pasaules čempionu labā. Izšķirošie notikumi gan risinājās spēles trešajā trešdaļā. Vēsture atkārtojās faktā, ka, līdzīgi kā finālā pirms diviem gadiem, vienā no epizodēm latviešu tiesnešu pāris pieprasīja video atkārtojumu, kad sākotnēji pēc Rasmusa Enstroma izpildītā metiena bumbiņa trāpīja pa vārtu stabiņu, pēc tam atlecot atpakaļ laukumā. Mārtiņš Larinovs uzreiz norādīja, ka vārtu guvums nav bijis, taču pēc mirkļa norādīja, ka tiks skatīts video atkārtojums, kurā varēja redzēt, ka bumbiņa pavisam nedaudz, taču ir šķērsojusi vārtu līniju – vārti un pārsvars sadeldēts līdz minimumam. Pagāja precīzi divas minūtes, kad savu vārdu beidzot teica pasaules labākais florbolists Aleksandrs Galante Karlstroms, pie pretinieku vārtiem ne vien atbruņojot Miko Leikanenu, bet arī atrodot veidu, kā sarūgtināt Ēro Kosonenu somu vārtos. Sešas minūtes pirms cīņas beigām zviedri trešo reizi spēlē ieguva tiesības spēlēt skaitliskajā vairākumā, to beidzot izmantojot, kad pēc ātras izspēles no tuvas distances precīzi meta Emils Jonansons, pēc ilgāka laika panākot pozitīvu rezultātu savai vienībai – 5:4. Lai gan laiks vēl bija pietiekami, tajā zviedri bija tuvāk sestajam vārtu guvumam kā somi izlīdzinājumam. Vārti gan vairs netika gūti un aizraujošā divcīņā Zviedrija tika pie principiāla panākuma.

Laukuma saimnieki sāk neveiksmīgi, taču panākums neizpaliek
Ar milzu grūtībām tikuši uz pasaules čempionātu, Vācijas florbolisti vareni sāka spēli pret turnīra saimniekiem čehiem. Spēlē, kuru klātienē vēroja 12 326 līdzjutēji, vācieši pirmajā trešdaļā divreiz izvirzījās vadībā. Vispirms septītajā minūtē bumbiņu tuvajā stūrī raidīja Julians Nīlenes, bet uz Josefa Ripara rezultatīvo raidījumu no tuvas distances vāciešiem atbildēja Aleksandra Burmeistera rezultatīvais metiens. Pēc pārtraukuma Toms Ondrušeks ar rezultatīvu velkošo metienu vēlreiz panāca līdzsvaru, bet Niklas Brokers pretuzbrukumā jau trešo reizi cīņā vadībā izvirzīja vāciešus. Tā gan bija pēdējā šāda epizode. Turpinājumā tāls Jirži Bauera metiens un Mareka Beneša raidījums no laukuma apmales vadību deva čempionāta saimniekiem, bet Adama Delonga metiens no vārtu priekšas 11 sekundes pirms otrā perioda beigām bija smags trieciens pa vācu komandas pašapziņu.

Trešajā trešdaļā otros vārtus spēlē guva Ripars, kurš vairākumā izmantoja lielisku partnera piespēli uz tukšiem vārtiem. Turpinājuma Milans Tomašiks no tuvas distances pārsvaru palielināja līdz 6:3, bet astotanā minūtē mājinieki izspēlēja līdz brīvam Delonga raidījumam. Brāļi Janoss un Niklass Brokeri divus vārtus vēl atguva, taču 57.minūtē ar nelielu intervālu Matejs Jendrišāks un Adams Delongs bija rezultatīvi no tuvas distances, kas nodrošināja čehiem uzvaru turnīra pirmajā spēlē ar gana komfortablo 10:5.

Igauņi tiek galā ar ķenguru zemes pārstāvjiem
Mūsu ziemeļu kaimiņi igauņi, neskatoties uz gana sekmīgo čempionātu pirms diviem gadiem (astotā vieta), Prāgā spiesti spēlēt nomināli otrajā ešelonā. Tā rezultātā pirmajās trijās spēlēs jātiekas ar potenciāli vājākām komandām, lai turpinātu bruģēt ceļu uz labāko astotnieku. Turnīra ievadā igauņi vairāk kā 20 minūtes sastapās ar nopietnu Austrālijas pretestību (tobrīd 4:4), lai otrā perioda pēdējās desmit minūtēs gūtu piecus vārtus pēc kārtas (9:4), novedot cīņu līdz pārliecinošai 11:5 uzvarai. Pa 4 (2+2) punktiem uzvarētāju rindās savāca divi naturalizētie zviedru florbolisti Rikards Ridels un Matiass Prūss.

Citā šīs grupas cīņā sacentās vienības, kas pirms diviem gadiem spēkojās mačā par 13.vietu pasaulē – Polija un Taizeme. Toreiz laimīgu uzvaru izcīnīja poļi, kuri arī šoreiz bija pārāki. Līdz pat 46.minūtes izskaņai nosargājuši savus vārtus neskartus, eiropieši svinēja gana pārliecinošu 5:2 (1:0, 2:0, 2:2) uzvaru, piesakoties cīņai par uzvaru šajā apakšgrupā un iespēju paspēkoties par iekļūšanu pasaules čempionāta labāko astotniekā. Pa 2 (1+1) punktiem uzvarētāju rindās savāca Lukašs Člebda un Macejs Sjenko.

Slovāki viegli tiek galā ar kanādiešiem
Turnīra ievada spēlē Latvijas izlase pusi spēles līdzvērtīgi spēkojās ar Šveices valstsvienību, taču neprata nosargāt divu vārtu pārsvaru, no 3:1 vadības piedzīvojot zaudējumu ar rezultātu 3:7. 30 minūtes pēc Latvijas un Šveices izlašu cīņas sākās duelis arī C apakšgrupā, kurā slovāki mērojās spēkiem ar Kanādu. Lai kā arī ziemeļamerikāņi censtos, pārāki bieži viņi zaudēja bumbiņas laukuma centrā, kas noveda pie eiropiešu ātriem pretuzbrukumiem un rezultatīviem metieniem. Tā rezultātā pēc pirmās trešdaļas rezultāts bija jau 5:0 slovāku labā Otrajā trešdaļā eiropieši nedomāja mazināt savu aktivitāti, pārsvaru palielinot līdz 9:0. Vienīgi pēdējā spēles nogrieznī, kad cīņas liktenis jau bija izšķirts, iespējas tika dotas arī pretiniekiem. Tā rezultātā katra no komandām guva pa trim vārtiem noslēdzošajā posmā, kas slovākiem nodrošināja 12:3 (5:0, 4:0, 3:3) panākumu un pirmos divus punktus kopvērtējumā. Lielisku sniegumu nodemonstrēja slovāku jaunais talants Mihals DUdovičs, kurš pats guva vienus vārtus ar metienu no distances, ka arī atzīmējās ar trim rezultatīvām piespēlēm.


Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda. Foto: Latvijas Speciālā Olimpiāde

Latvijas Speciālās Olimpiādes florbola komanda uzvar starptautiskā turnīrā Itālijā

LETA. Latvijas Speciālās Olimpiādes (LSO) florbola komanda šajā nedēļā izcīnīja uzvaru Itālijas Speciālās Olimpiādes nacionālo ziemas spēļu turnīrā, vēsta organizācija.
Epizode no Latvijas un Somijas savstarpējās spēles pasaules čempionāta kvalifikācijā Liepājā, foto: Floorball.lv
3

Florbolisti finālturnīrā vienā grupā ar Zviedriju, Somiju un Slovākiju

Notikusi 2024. gada pasaules florbola čempionāta finālturnīra grupu turnīra izloze un Latvijas valstsvienība ielozēta B apakšgrupā ar Somiju, Zviedriju Slovākiju.
Latvijas florbola izlases kapteinis Artis Raitums (#21). Foto: floorball.lv
3

2026. gadā atjaunos Eiropas čempionātu florbolā

LETA. 2026.gadā tiks atjaunos Eiropas čempionāts florbolā un pēc diviem gadiem par Vecā kontinenta godalgām cīnīsies sievietes, informē Starptautiskā Florbola federācija (IFF).