Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:277, Did:0, useCase: 3

Reino Ješēvics: "Debija pieaugušo florbolā izdevusies"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Reino Ješēvics: "Debija pieaugušo florbolā izdevusies"
Reino Ješēvics (#9)
Foto: floorball.lv

Latvijas Florbola savienības (LFS) par Latvijas čempionāta vīriešu 1.līgas "Sporta Punkts” mēneša labāko spēlētāju atzītais "LU/FS Masters” uzbrucējs Reino Ješēvics pauž prieku par to, ka 15 gadu vecumā viņam izdevies sekmīgi debitēt pieaugušo florbolā, kļūstot par vienu no rezultatīvākajiem turnīra spēlētājiem.

Latvijas Florbola čempionāta vīriešu 1.līgā tradicionāli startē ļoti atšķirīgas komandas, jo daļa ir Virslīgas fārmklubi, bet citas vienības pulcējušas dažāda vecuma florbolistus, kurus nereti vieno mērķi reiz spēlēt arī Latvijas florbola elitē. "LU/FS Masters” ir viens no šiem fārmklubiem, kurš pašreiz 1.līgas Centra grupā ieņem trešo vietu, atpaliekot vienīgi no "Apelsīna/Talsiem” un "Jelgavas novada”.

Taču pat šādā konkurencē oktobrī izcēlās 15 gadus vecais Reino Ješēvics, kurš sešās spēlēs guva 15 rezultativitātes punktus, palīdzot Ulbrokas komandai izcīnīt četras uzvaras. Pirms gadu mijas pārtraukuma Ješēvics bija 1.līgas trešais rezultatīvākais spēlētājs. Viņa rēķinā 13 spēlēs ir 35 rezultativitātes punkti, ieskaitot 19 gūtos vārtus. Šajā sarakstā pirmās divas vietas ieņem "Apelsīna/Talsu” florbolisti Sandijs Eglītis un Artūrs Pētersons, kuri sakrājuši attiecīgi 38 un 37 rezultativitātes punktus.

"Treniņi un spēles apliecina, ka biju gatavs debijai pieaugušo florbolā,” uzsver "LU/FS Masters” uzbrukuma līderis Reino Ješēvics. "Vēl vasarā treneris informēja, ka šajā sezonā pārstāvēšu 1.līgas komandu, tādēļ bija iespēja plānveidīgi sagatavoties. Strādājām gan kopā ar komandu, gan individuāli. Nešaubīgi, ka vienībā pulcēti ir gados jauni florbolisti, mūsu maiņā visi ir 1998.gadā dzimušie spēlētāji. Pāris mačus aizvadījis arī spēlējošais treneris Ainārs Juškēvičs, tādēļ varbūt vidējais vecums kļuvis nedaudz lielāks.”

Nereti gados jaunajiem spēlētājiem debijas sezonā jānodarbojas ar pieredzes gūšanu, vērojot mačus no rezervistu soliņa, taču Ješēvica gadījums ir pilnīgi atšķirīgs, jo viņš kļuvis par vienu no labākajiem 1.līgas florbolistiem.

"Pirms sezonas sākuma noteikti nebija šādu domu vai mērķa izvirzīšanas. Izrādījās, ka ar sasniegto sportisko līmeni ir pietiekami, lai spēlētu rezultatīvi arī pirmās līgas čempionātā. Viens no sekmīgā snieguma iemesliem ir saspēlētība, jo ar saviem maiņas biedriem jau vairākus gadus kopā cīnāmies arī jaunatnes čempionātā dažādās vecuma grupās. Prieks, ka esam ļoti labi iekļāvušies šajā sastāvā, saņemot atbalstu no pieredzējušākajiem kolēģiem,” komentē Reino. "1.līgā komandu spēku samērs ir ļoti līdzīgs, un vairums maču iznākumu izšķir vieni vai divi vārti. Šādā situācijā grūti ir nosaukt vienu iemeslu tam, kāpēc konkrētajā mačā uzvarējām vai zaudējām. Tā noteikti ir ļoti vērtīga pieredze, kuru nebūtu iespējams gūt vienīgi cīņās ar saviem vienaudžiem jaunatnes čempionātā. Viens no nākamajiem mērķiem varētu būt spēku izmēģināšana "Ulbrokas/FS Masters” sastāvā Virslīgā, jo mūsu komanda ir kā fārmklubs, labākajiem spēlētājiem tiekot pie šādas iespējas.”

Ješēvics paralēli turpina spēlēt arī Latvijas jaunatnes čempionātā, turklāt pārstāvot uzreiz divu vecuma grupu – ZU18 un ZU16 – Ulbrokas florbola skolas "Masters” komandas.

"Protams, varētu rasties tāds iespaids, ka pēc iekļaušanās pirmās līgas komandā spēlēs ar vienaudžiem būs daudz vieglāk. Tā noteikti nav, jo arī citu jauniešu vienību labākie spēlētāji jau tiek pie iespējas sevi pierādīt pieaugušo florbolā. Meistarīgāki kļūstam gan mēs, gan mūsu sāncenši. Līdz ar to ZU18 vecuma grupā šosezon jau ir ļoti daudz interesantu maču,” jaunatnes čempionāta sportisko līmeni raksturo Ješēvics.

Pasaules florbolā tradicionāli pirmais un vienīgais jauniešu izlašu čempionāts notiek U-19 vecuma grupā. 2013. gada maijā Hamburgā (Vācija) mūsu valsts puiši ieņēma sesto vietu pasaules čempionātā, bet nākamais šāds turnīrs notiks 2015. gada pavasarī Helsingborgā (Zviedrija).

"Zemapziņā jau ir vēlme būt pretendentu pulkā uz vietu Latvijas U-19 izlasē, taču tajā pašā laikā nedrīkst aizmirst arī par visu pārējo ārpus florbola, it īpaši mācībām. Treniņos tiek veltīti maksimālie spēki meistarības attīstīšanas, bet tad jau arī redzēs, kad nokļūšu šīs izlases treneru redzeslokā. Skaidrs ir viens, ka uzdevums ir vieta U-19 izlasē startam 2015. gada pasaules čempionātā,” atklāj Reino. "Šis mācību gads man noteikti nebūs viegls, jo izmaiņas dzīvē saistās ne tikai ar debiju 1.līgas komandā, bet gan arī ar skolas maiņu, jo esmu kļuvis par Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas skolnieku. Skolotāju prasības ir daudz augstākas nekā pierasts iepriekš, tādēļ jācenšas vispirms visu pabeigt skolā, lai uz treniņiem jau var doties tikai ar sportiskām domām galvā.”

Florbols ir komandu sporta veids, un ne katrs jaunietis ir gatavs iekļauties kopīgajos procesos.

"No trīs gadu vecuma spēlēju tenisu. Mans tēvs Bruno Ješēvics ir tenisa treneris, un viņa vadībā man bijuši arī labi panākumi šajā sporta veidā. Ceļā uz florbolu vispirms domas saistījās ar rollerhokeju, taču tajā laikā īsti nebija šādas iespējas pilnvērtīgi trenēties. Izvēli par labu Ulbrokai un florbola skolai "Masters” noteica tās ģeogrāfiskā atrašanās vieta un draugu jau iepriekš izdarītā izvēle. Un tā sāku ar ZU12 komandu, pamazām izaugot tieši šajā florbola skolā,” sportošanas pirmssākumus atklāj Reino. "Teniss un florbols ir atšķirīgi sporta veidi, taču fiziskās sagatavotības ziņā viens otru papildina. Tieši tādēļ nereti uzspēlēju arī tenisu. Iespējams, ka vienīgais tiešais pluss manām tenisa nodarbībām izpaužas situācijā, kad ar nūju jātrāpa pa lidojošu florbola bumbiņu.”

"LU/FS Masters” rindās šosezon Ješēvicam arī bija jāpiedzīvo pavisam negaidīts eksāmens, jo 1.līgas mačos bija iespēja laukumā doties kopā ar septiņu pasaules čempionātu dalībnieku, FS "Masters” treneri Aināru Juškēviču.

"Uzsākot treniņus florbolā, pat nebija tādas domas, ka spēles laikā varētu atrasties uz viena laukuma ar Aināru Juškēviču, kaut vai pretējās komandās. Un pēkšņi šosezon pienāca brīdis, kad devāmies laukumā vienā spēlētāju maiņā. Kur gan vēl lielāka motivācijas deva turpmākiem treniņiem kā kopīga spēlēšana ar Juškēviču, kurš šajā sporta veidā ir sasniedzis tik daudz! Skaidrs, ka Aināra pieredze uzreiz ir jūtama, jo spēles augstā izpratne ļoti palīdz veidot rezultatīvus uzbrukumus. Sākumā gan pārāk lielā vēlme visu izdarīt pareizi nedaudz sasaistīja mūs, taču pamazām jau izdevās aprast ar šādu virknējumu,” atceras Ješēvics. "Skaidrs, ka spēlētājs tikai un vienīgi komandas kopīgajos treniņos diez vai izaugs par izcilu meistaru, jo arī ārpus šīm nodarbībām nepieciešams piestrādāt pie saviem trūkumiem, iespējams, izskriet kādu lieku krosiņu. Florbols ar katru gadu kļūst arvien fiziskāks un ļoti svarīgi ir būt labā sportiskā formā arī trešā perioda izskaņā, lai trāpītu vārtos tieši izšķirošo metienu.”

Pagājušajā vasarā Reino noteikti biežāk bija sastopams Grīziņkalnā, bet ne pludmales smiltīs, jo viņš bija regulārs "Ghetto Floorball” dalībnieks. 27. augustā Ješēvics kopā ar Kristeru Eglīti, Ričardu Kornu un Kārli Petrovski komandas “Dūži” sastāvā kļuva šo sacensību vēsturē par pirmo komandu, kura vienā pēcpusdienā uzvarējusi gan U-16 grupā, gan pieaugušo turnīrā.

"Kopā ar komandas biedriem izmēģinājām spēkus ne tikai "Ghetto Floorball” vienaudžu grupā, bet arī vecākajā grupā. Prieks, ka panākumi neizpalika. Tieši šādos apstākļos uz asfalta var iemācīties nepadoties, palielināt cīņassparu un iegūt sportisko niknumu. Spēlējot trīs pret trīs, nedrīkst ne uz mirkli izlaist bumbiņu no redzesloka, jo var sekot sāncenšu metiens un vārtu zaudējums,” aizraušanos ar asfalta florbolu komentē Reino.

Pagājušajā sezonā "LU/FS Masters” 1.līgas Centra grupā kā pirmā palika aiz kvarteta, kas iekļuva izslēgšanas turnīrā. Ulbrokas klubu apsteidza pašreiz jau Virslīgas komanda "Rīga”, kā arī trīs no aktuālajiem sāncenšiem – "Kuldīga”, "Jelgavas novads” un "Babīte”. Pašreiz "LU/FS Masters” ieņem trešo vietu, esot "play-off” kandidātu pulkā.

"Tā kā pagājušajā sezonā neizdevās iekļūt izslēgšanas turnīrā, tad šoreiz "LU/FS Masters” pirmais uzdevums ir būt "play-off” dalībnieku pulkā, bet pēc tam jau cīnīties par maksimāli augstāko vietu,” piebilst Ješēvics.

Pēc gadu mijas 1.līgas komandas samēros spēkus ar otras grupas pārstāvēm. "LU/FS Masters” 2014.gada pirmo maču aizvadīs 4.janvāri izbraukumā, sacenšoties ar Vidzemes grupas pirmās vietas īpašnieci "Rubene-1”.

Sporta Punkts

Intervēja:
Renārs Buivids
floorball.lv