Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:278, Did:0, useCase: 3

Inita Voitiņa: "Krustpilī florbols attīstīsies!"

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Inita Voitiņa: "Krustpilī florbols attīstīsies!"
Inita Voitiņa saņem mēneša labākās spēlētājas balvu no LFS prezidenta Ilvja Pētersona
Foto: Renārs Buivids, floorball.lv

Latvijas Florbola savienība (LFS) par Latvijas čempionāta pirmās līgas mēneša labāko spēlētāju nosauca Initu Voitiņu no “Krustpils”, dāvājot viņai balvu no „BaltAUDIO”. Voitiņa ir pārliecināta, ka “Krustpils” arī pēc debijas sezonas paliks valsts čempionāta apritē.

“Krustpils” komandai šī ir debijas sezona Latvijas čempionāta pirmajā līgā, taču spēlētājas nav pilnīgas iesācējas šajā sporta veidā, jo iepriekš samēroti spēki ar puišiem, kā arī startēts starptautiskos turnīros.

“Līdz šim jau sevi droši varēju saukt par volejbolisti, taču draudzenes ierosinājums par paskriešanu vakaros florbola laukumā nu ir vainagojies ar pirmās līgas mēneša labākās spēlētājas balvu,” izvērtē “Krustpils” kapteine Inita Voitiņa. “Varētu pat teikt, ka es šo balvu tā pa īstam nopelnīju decembrī, kad “Krustpils” izcīnīja vēsturisko pirmo uzvaru, savā laukumā ar 20:6 sagraujot “Coyote”. Tajā mačā manā rēķinā bija deviņi rezultativitātes punkti!”

Tieši Voitiņa bija viena no “Krustpils” sieviešu florbola komandas izveidotājām, jo sākumā jau tika apzvanītas draudzenes, paziņas, bet tad arī ticis ievietots sludinājums ar aicinājumu uzsākt florbola spēlēšanu. Vairums meiteņu jau iepriekš nodarbojušās ar sportu, taču ļoti atšķirīgos veidos. Martā florbola komanda varēs svinēt divu gadu jubileju, bet Sporta klubs “Krustpils” gan juridiski tika nodibināts tikai šajā gadā.

“Treniņos paveiktais vispirms tika pārbaudīts daudzos lokālos turnīros, kur gandrīz vienmēr pretī stājās puišu komandas. Līdz ar to arī neviļus mums izveidojies tāds skarbāks spēles stils,” spriež 28 gadus jaunā “Krustpils” florboliste. “Pēc tam tika gūta vērtīga pieredze arī amatieru turnīros Ukrainā, kurā šogad piekāpāmies tikai “Rīgas lauvām”.“

Pirmās florbola aktivitātes Jēkabpilī un Krustpilī saistās ar liepājniekiem, bet pirmā trenera gods pienākas Jānim Aigaram, kurš karjeras laikā pārstāvējis arī “Krustpils/X3M” komandu.

“Tā kā Jānis Aigars drīz vien atgriezās Liepājā, tad mums nācās meklēt treneri Krustpils vīriešu komandas rindās. Šo lomu uzņēmās Artūrs Sproģis,” vēsturiskos faktus min Voitiņa. “Tieši viņam tad arī vienā komandā jāmēģina apvienot iepriekš vieglatlētikā, volejbolā, basketbolā, galda tenisā trenējušās meitenes, no kurām gan vairums turpina nodarboties arī ar otru sporta veidu. Ja iepriekš varējām izcelties vienīgi ar fizisko sagatavotību, tad pamazām arī uzlabojam florbola tehniku un taktiku.”

“Krustpils” komandas līdere skaidro, ka otrdienās un ceturtdienās joprojām turpina apmeklēt volejbola treniņus, bet trešdienās un piektdienās ir florbols.

“Sarežģījumi jau rodas vienīgi nedēļas nogalēs, kad nereti spēles notiek gandrīz vai vienā laikā. Ja neizdodas apvienot abus sporta veidus, tad priekšroka tiek dota florbola spēlei,” stāsta Inita. “Debija Latvijas čempionāta saistīta ar to, ka pārāk maz bija iespēju piedalīties turnīros sieviešu komandām. Līdz ar to spēlējām pret vīriešiem, tikai dažreiz pārsteidzot visus ar kādu uzvaru.”

“Pirmajā līgā tikām pie iespējas spēlēt ar tik atšķirīgām sieviešu vienībām. Čempionāta pirmā spēle pret FK “Ādaži” daudzām mūsu meitenēm bija pirmais oficiālais mačs florbolā. Sākumā darbojāmies ļoti nedroši, bet pamazām iejutāmies šajā turnīrā,” atceras Voitiņa. “Pašreiz mūsu komandā ir izteikta pirmā maiņa, kurā spēlēju kopā ar Zandu Lambu un Paulu Zuti. Šāda situācija nav nejauša, jo tieši mums ir iespēja apmeklēt visus treniņus, regulāri saspēlēties.”

Debijas sezonā “Krustpils” florbolistes priecājas par to, ka ne reizi nav atstājušas laukumu bez vārtu guvuma.

“Protams, nav patīkami piedzīvot savā laukumā zaudējumu ar 2:18 kā pērnā gada pēdējā mačā pret “Ādažiem”, taču pat šādas neveiksmes neievieš šaubas par “Krustpils” komandas nākotni,” pārliecināti saka Inita. “Rokas nenolaidīsim un pēkšņi nepārtrauksim dalību turnīrā. Savukārt treniņos daudz vairāk uzmanības pievērsīsim tieši aizsardzībai, jo vārtus jau varam gūt. Šosezon vēl noteikti vajadzētu izcīnīt kādu uzvaru.”

Latvijas čempionāta pagājušajā sezonā “Krustpils/X3M” vīriešu komanda startēja otrajā līgā, izslēgšanas turnīrā ceturtdaļfināla sērijā zaudējot FK “Rīga”. Toreiz Krustpils meitenes bija līdzjutēju rindās. Šosezon lomas ir mainītas, jo puiši pārtraukuši dalību Latvijas čempionātā, kļūstot par dāmu komandas faniem.

“Puiši aktīvi mums jūt līdz, gatavo plakātus, organizē svinības pēc sekmīgām spēlēm,” piebilst Inita. “Protams, skatītāju rindās ir arī vecāki, draugi un paziņas. Iespējams, ka līdz nākamajai sezonai mums izdosies papildināt mūsu rindas, jo regulāri ierindā ir tikai kādas desmit florbolistes. Līdz ar to arī tālākajā izbraucienā uz Liepāju un Tukumu devāmies deviņu spēlētāju sastāvā. Pagaidām tālais ceļš nav tik apgrūtinošs, jo to aizvadām sarunās un diskusijās par florbolu.”

BaltAUDIO

Intervēja:
Renārs Buivids,
floorball.lv