Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

IZM atkārtoti nepārskatīs valsts budžeta finansējuma sadali sporta federācijām

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

IZM atkārtoti nepārskatīs valsts budžeta finansējuma sadali sporta federācijām
Anda Čakša. Foto: Izglītības un zinātnes ministrija

LETA. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neplāno atkārtoti pārskatīt finansējuma sadali sporta federācijām un sola uzraudzīt piešķirtā finansējuma izmantošana norādīto pasākumu un programmu īstenošanai.

IZM atkārtoti nepārskatīs valsts budžeta finansējuma sadali sporta federācijām
Rīga, 15.marts, LETA. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) neplāno atkārtoti pārskatīt finansējuma sadali sporta federācijām un sola uzraudzīt piešķirtā finansējuma izmantošana norādīto pasākumu un programmu īstenošanai.

Mēneša sākumā kļuva pieejama informācija par Latvijas sporta veidu federācijām piešķirto valsts budžeta līdzekļu apjomu. Taču Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) norādīja uz vairākām iespējamām kļūdām finansējuma sadales kritēriju tabulās.

Kā aģentūrai LETA sacīja LPF prezidents Aivars Platonovs, tabulas būtiski neatšķiras no iepriekšējām, kas bija pieejamas pirms IZM veiktās datu pārbaudes.

Viņš neminēja konkrētas federācijas, taču norādīja, ka atsevišķas federācijas, kam tabulās ir norādīti starptautiskie pasākumi, šādu informāciju nav minējušas pat savās mājaslapās. Kopš šā gada normatīvie dokumenti par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu gan paredz, ka tabulās ir iekļaujami tikai tādi dati, kas ir publicēti.

Tikmēr IZM aģentūrai LETA skaidro, ka šogad paredzētā valsts budžeta finansējuma sadales kritēriju punktu aprēķinā ir "acīmredzamas kļūdas", jo aprēķins veikts, ņemot vērā izglītības un zinātnes ministra apstiprinātos kritērijus sporta federācijas darbības vērtēšanai. Tie pieejami IZM tīmekļvietnē.

IZM uzsver sporta federāciju atbildību par sniegto datu pareizību un atbilstību, jo tabulās iekļauti dati no to sniegtās informācijas. IZM veikusi datu pārbaudi, kā arī aicinājusi pašas federācijas atkārtoti pārbaudīt un precizēt jau iesniegtos datus.

IZM federāciju iesniegumos norādīto informāciju precizējusi atbilstoši federāciju līdz 27.februārim iesniegtajai papildus informācijai. Arī precizētā informācija gan nereti raksturojama kā subjektīvi interpretēta no federāciju puses, un izvērtēšanas gaitā var radīt neprecizitātes. Ministrija min gadījumus, kad, pārbaudot norādīto datu apliecinājumu tīmekļvietnēs, secināts, ka tīmekļvietnes saite neapliecina iesniegtos datus un nepieciešams caurskatīt visu tīmekļvietnes saturu.

Platonovs iepriekš arī norādīja, ka grūti iedomāties jebkādu sporta veidu, kurā starptautiskās sacensībās, kas ir vismaz Eiropas kausu raudzes, piedalās 400 dalībnieki no Latvijas. Tas neesot iespējams, turklāt konkrētās federācijas sportistu skaits ir krietni mazāks par 400.

Savukārt IZM skaidro, ka minētās starptautiskās sacensības norisinājās Latvijā, un vairums šādās sacensībās nav liegta pieeja piedalīties jebkuram interesentam, ne tikai reģistrētiem sportistiem.

Jau ziņots, ka atbilstoši prioritāro sporta federāciju sarakstam, lielāko finansējumu no valsts budžeta līdzekļiem saņems Latvijas Vieglatlētikas savienība (LVS) un Latvijas Futbola federācija (LFF) - attiecīgi 430 068 eiro un 422 483 eiro.

Sporta federāciju pamatdarbībai kopumā ir piešķirti 3,22 miljoni eiro.

Šobrīd visas federācijas jau ir saņēmušas lēmumus par piešķirtā finansējuma apjomu, un ir uzsākta līgumu slēgšana par piešķirto valsts budžeta līdzekļu izmantošanu un atskaišu un pārskatu iesniegšanas kārtību.

IZM šogad pirmo reizi pati izvērtēja federāciju iesniegtos datus. Iepriekš to darīja Latvijas Sporta federāciju padome (LSPF).

Izmantotie resursi:
LETA