Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

WADA nosaka meldonija pieļaujamo daudzumu dopinga provēs

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

WADA nosaka meldonija pieļaujamo daudzumu dopinga provēs
Mildronāts un Krievijas sporta ministrs
Foto: TASS / Scanpix

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) šodien paziņoja, ka pirms 2016. gada 1. marta veiktajā dopinga testā ir pieļaujams meldonijs, taču tā daudzumam jābūt mazākam par 1 mikrogramu. Jau sākusies atstādināto sportistu amnestēšana.

Ja pirms 1. marta ņemtajā dopinga provē meldonijs ir mazāk par 1 mikrogramu, tad tiek pieņemts, ka sportists šo preparātu lietojis pirms 1. janvāra, kad stājās spēkā aizliegums, skaidro WADA.

Izmeklēšana tiek turpināta, ja ir pierādījumi meldonija lietošanā no 1. janvāra, kā arī vēl divos gadījumos: 1) ja meldonija daudzums ir 1-15 mikrogrami provē pirms 1. marta, 2) ja meldonija daudzums ir mazāks par 1 mikrogramu dopinga provē no 1. marta.

Kā jau ziņots, Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā no 1. janvāra iekļauts arī metaboliskais modulators meldonijs, kas ar zīmolu "Mildronāts" tiek ražots Latvijā. Meldonijs (mildronāts) tika pievienots aizliegto vielu sarakstam, jo gūti pierādījumi, ka sportisti to lieto ar nolūku uzlabot savu sniegumu. Šogad sportisti to vairs nedrīkst lietot - ne sacensībās, nedz ārpus tām. Pēdējā laikā parādās arvien jauni gadījumi, kad dopinga provē konstatēta šī viela, taču soda mēra noteikšana tiek atlikta, līdz tiks gūta skaidrība par to, cik ilgi šī viela paliek sportista organismā.

Jau sākusies sportistu amnestēšana. Piemēram, Starptautiskā svarcelšanas asociācija (IWF) pēc konsultācijām ar WADA paziņojusi, ka ar meldoniju pieķertais un no sacensībām atstādinātais baltkrievu svarcēlājs Andrejs Ribakovs (divkārtējais olimpisko spēļu vicečempions un divkārtējais pasaules čempions) var turpināt piedalīties sacensībās, jo viņa provē meldonija daudzums bija mazs. Tiek lēsts, ka pēc amnestijas lielākā daļa no šobrīd atstādinātajiem varēs turpināt piedalīties sacensībās.

"Mildronāts" ir pieprasītākais produkts, ko ražo AS "Grindeks". Meldonijs (mildronāts) plaši tiek lietots tieši postpadomju valstīs.

Izmantotie resursi:
tass.ru
mst.by

  -2 [+] [-]

, 2016-04-13 12:09, pirms 8 gadiem
isti neizprotu.. tagad pienem lemumu ka atlautais limenis ir tads ka pedejoreiz lietojis butu tiesi pirms pienma ka nedrikst.. bet tas tak butu visai logiski visos gadijumos.. teiskim es ko taja laiak atlautu lotieju - peksni pienem lemumu ka tas ir aizliegts un mani panem uz proveem una sinis protams saglabaajies preperats lai gan no dienas kad aizlieza vairs nelietoju.. un diskvalificee.. kur logika? sportistam pasam no pitksta jaiizzis kas nakosaja diena jau bus aizligets no sobrid atlautaa?

     [+] [-]

, 2016-04-13 12:25, pirms 8 gadiem
Rumanijas Biatloniste Eva Tofalvi atteicas atvert B provi pec 8 martaa veiktajam analizem Oslo pasaules cempii.Karjeru jau nosleegusi.
Luka Paulini(Katysha)par kokainu lietosanu diskvalificets uz 18 menesiem.Citam Italim Matia Gavazzi(Amore Vita Selle),bijusais V.Luksevica komandas biedrs ar atklats kokains jau 3 reizi karjeraa.
Deretu iemest sarakstu ar tiem kuriem ta doza bijusi normas limeni,kuri netiks nonemti no trases.

  +1 [+] [-]

, 2016-04-13 12:32, pirms 8 gadiem
Kuliznikovs,Elistratovs.Efimova itka ieklaujas normaas.

  +3 [+] [-]

, 2016-04-13 12:39, pirms 8 gadiem
Krievija svin uzvaru!

  +3 [+] [-]

, 2016-04-13 12:43, pirms 8 gadiem
Trakais bobis rakstīja: isti neizprotu.. tagad pienem lemumu ka atlautais limenis ir tads ka pedejoreiz lietojis butu tiesi pirms pienma ka nedrikst.. bet tas tak butu visai logiski visos gadijumos.. teiskim es ko taja laiak atlautu lotieju - peksni pienem lemumu ka tas ir aizliegts un mani panem uz proveem una sinis protams saglabaajies preperats lai gan no dienas kad aizlieza vairs nelietoju.. un diskvalificee.. kur logika? sportistam pasam no pitksta jaiizzis kas nakosaja diena jau bus aizligets no sobrid atlautaa?
Aizliegumu paziņoja jau augustā; komunicēt šo info tālāk jau ir vietējo institūciju atbildība. Cita lieta, ka nezin, cik ilgi meldonijs paliek organismā (nav literatūras ar sakarīgu metodoloģiju), līdz ar to pierādīt, kurš ko kad lietoja nemaz nav iespējams.

  +3 [+] [-]

, 2016-04-13 13:21, pirms 8 gadiem
Malači WADA. Nav ne pētījumu, cik ilgu laiku meldonijs paliek organismā, nav nekā, tikai mistiski apgalvojumi, un sākam sodīt pa labi un pa kreisi. Jāsāk ticēt tiem, kuri apgalvo, ka meldonija aizlieguma lēmums ir politisks un nekādā veidā nav balstīts uz meldonija kā dopinga ietekmi.

     [+] [-]

, 2016-04-13 13:28, pirms 8 gadiem
Assumptions - mother of all Fuc*-ups

WADA lieliski pierādā sen zināmo patiesību, pieņemot, ka meldonijs pamet organismu 2 mēn.laikā.

  -1 [+] [-]

, 2016-04-13 13:38, pirms 8 gadiem
"Diskvalificēta visa Mumba mamba salas futbola izlase par mildronāta lietošanu. Interesanti, ka uz salas nekad nav bijusi neviena mildronāta ampula vai tablete. Izrādās, pēc 1. janvāra salā viesojies Krievijas sportists, kuru salinieku futbolisti draudzīgi apēduši svētku banketā, kas sarīkots par godu vizītei."

  -2 [+] [-]

, 2016-04-13 13:41, pirms 8 gadiem
Nike Šarapovas līgumu arī amnestēs?

  +3 [+] [-]

, 2016-04-13 13:58, pirms 8 gadiem
Kaut kādas kompulsīvas darbības, atgādina nevis nopietnu organizāciju, bet pilnīgus lohus.
Cik ilgā laikā cik iziet no organisma neviens nezin, vismaz vietējie pārstāvji batonēja, ka aizliegts pamatā tāpēc, ka pārdozējot varot būt sliktas sekas
Izklausās pēc traģikomēdijas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-04-13 16:04, pirms 8 gadiem
Šarapova spēlēs Roland Garros!

     [+] [-]

, 2016-04-13 18:27, pirms 8 gadiem
Mildronāts ir pelnījis būt dopinga sarakstā. Dopings ir viela kas uzlabo sniegumu "enchances" vai ari viela kas dod "unnatural and unfair advantage over other competitors", palasiet info un tad varbūt ari sapratīsiet. "demonstrates an increase in endurance performance of athletes, improved rehabilitation after exercise, protection against stress, and enhanced activations of central nervous system (CNS) functions" wikipedia. Tas ir tā pat kā sportisti nedrīks uzņemt insulīnu kas palielam tiaki palīdz ar vielmaiņu un enerģijas padevi, cannabinoidi (marihuāna) palīdz relaksēties pēc sportiskām aktivitātēm un ķermenim būs labāks "recovery".. ja cilvēks kaut ko saprot no biologijas sporta un ķīmijas jums būtu jāsaprot ka mildronāts ir pelnījies būt tanī sarakstā vairāk nekā citas vielas, daudzas no tām vielām neuzlabo sniegumu, mildronāts uzlabo sportista sniegumu tieši sportojot. Performance enhancing drug, tīrākais dopinga izskaidrojums. Saucas latvieša gods, cilvēki domā ka WADA politisku iemeslu dēļ te kaut ko "bano", pārāk ietiepīgi lai saprastu ka šī viela tiešām dod pārāk lielu "advantage"šī medikamenta lietotājiem.