Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Bijušais Rio gubernators: "Par olimpiādes rīkošanu es kukuļos samaksāju divus miljonus"

Rolands Eliņš

Bijušais Rio gubernators: "Par olimpiādes rīkošanu es kukuļos samaksāju divus miljonus"
Seržio Kabrals. Foto: REUTERS/Scanpix

Brazīlijas pilsētas Riodežaneiro bijušais gubernators Seržio Kabrals tiesas priekšā atzinās, ka 2009. gadā piedalījies korupcijas shēmā, ar kuras palīdzību notika cenšanās panākt 2016. gada vasaras olimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanu Riodežaneiro. Kabralam draud ļoti ilgs cietumsods un ar savu atzīšanos viņš cer to mazināt, un savā liecībā viņš pieminēja, ka kukuļi tikuši arī olimpiskajiem čempioniem Sergejam Bubkam un Aleksandram Popovam.

Seržio Kabrals bija Riodežaneiro gubernators no 2007. līdz 2014. gadam, un šobrīd viņš tiek apsūdzēts tiesā par korupciju lielos apmēros. Rio olimpiādes rīkošanas tiesību piešķiršanu lietu izmeklē gan Francijas, gan Brazīlijas varas iestādes, un līdz šim neviena apsūdzētā amatpersona nebija atzinusi savu vainu, taču Kabrala advokāti šodien piedāvāja sava klienta sniegto liecību. Kabralam draud ļoti ilgs cietumsods (par dažādām apsūdzībām kopā 200 gadi), ko viņš cer mazināt ar savu atzīšanos un liecināšanu pret citām iesaistītajām personām. Brazīlijā līdzīgs tiesas prāvu atrisinājums korupcijas prāvās novērots jau vairākkārt, vēsta BBC.

Kabrals Brazīlijas tiesnesim atzinās, ka organizējis maksājumus divu miljonu dolāru apmērā, kuri tika nodoti deviņiem olimpiskās komitejas biedriem (no 95). Bijušais politiķis nosauca personu vārdus, kuras pieņēmušas kukuli, un to vidū bija arī bijušie sportisti, olimpiskie zelta medaļnieki, ukrainis Sergejs Bubka un Krievijas peldētājs Aleksandrs Popovs. Viņi abi vēlāk ar sociālo tīklu ierakstu palīdzību noliedza šādu liecību kā nepatiesu.

Kabrala liecībā teikts, ka kukuļi tika sniegti, lai panāktu Brazīlijas pilsētai vēlamo rezultātu izšķirošajā SOK balsojumā par OS rīkotājpilsētu. Liecībā minēts, ka pārrunas par kukuļu apmēriem veica tobrīdējais Brazīlijas Olimpiskās komitejas prezidents Karloss Nuzmans, kurš tika apcietināts jau 2017. gadā, bet pret sevi vērstās apsūdzības noliedz.

Tāpat šodien izplatītajā liecībā piesaukts, ka par melnajiem darījumiem zinājis arī tobrīdējais Brazīlijas valsts prezidents Luiss Lula un IAAF prezidents Lamīns Djaks, kurš darbojies kā starpnieks. Arī viņi šīs apsūdzības noliedz, tiesa, Djaks pats ir uz apsūdzēto sola Francijā, bet Lula jau notiesāts citā korupcijas lietā.
Rio tiesības rīkot olimpiskās spēles ieguva 2009. gadā, izšķirošajā balsojumā pārspējot citas finālistes Čikāgu, Madri un Tokiju. Riodežaneiro kļuva par pirmo Dienvidamerikas pilsētu, kas uzņēmusi olimpiskās spēles.

Izmantotie resursi:
https://www.bbc.com/news/world-lati...

  +4 [+] [-]

, 2019-07-05 20:03, pirms 5 gadiem
Tur jau visu laiku kukuļo. Un neticu, ka 9 saņēma, jo varu derēt to sadalīja vairākiem biedriem, lai iegūtu balsīs. Mūsdienas visu var nopirkt naudu - amatu, dēlam izlase minūtes un utt.

  +3 [+] [-]

, 2019-07-05 20:39, pirms 5 gadiem
Te ir arī atbilde kāpēc Stokholma neieguva tiesības rīkot OS 2026.
Zviedriem nav tik liela korupcija, un viņi neiesaistās arī starptautiskā korupcijā.

     [+] [-]

, 2019-07-05 21:17, pirms 5 gadiem
AK, jēziņ, tak sen jau zināms, ka visas OS ir nopirktas tad nu gan jaunums vnk šim čalim pietika drosmes to atzīt!!!

     [+] [-]

, 2019-07-05 23:07, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Te ir arī atbilde kāpēc Stokholma neieguva tiesības rīkot OS 2026.
Zviedriem nav tik liela korupcija, un viņi neiesaistās arī starptautiskā korupcijā.
Priekš zviedru tautas tas ir apkaunojums. Viņi ir godīgi.

     [+] [-]

, 2019-07-06 06:01, pirms 5 gadiem
Salīdzinot ar futbolu tad izskatās, ka mazas summas tur grozās