Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Eiropols veicis lielāko antidopinga operāciju vēsturē, palīdzējusi arī Latvija

Agris Suveizda

Eiropols veicis lielāko antidopinga operāciju vēsturē, palīdzējusi arī Latvija
Interpola izpilddirekore Katrīna de Bolle. Foto: Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Trīsdesmit trīs valstis, Interpols, Apvienotais izmeklēšanas centrs (JRC), Eiropas Birojs krāpšanas apkarošanai (OLAF) un Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) apvienoja spēkus Interpola koordinētā operācijā "Viribus", lai atklātu milzīgu apjomu dopinga materiālu un viltotu medikamentu pārvadāšanu, sacīts paziņojumā Interpola mājaslapā. Operācija, kuru vadīja Itālijas žandarmērijas Veselības nodaļa un kuru palīdzēja vadīt Grieķijas Policijas Finanšu vienība, ir lielākā šāda veida operācija vēsturē.

Operācijas rezultāti:
- konfiscēti 3,8 miljoni aizliegtu dopinga vielu un viltotu medikamentu (dopinga vielas, uztura bagātinātāji, medikamenti);
- izjauktas 17 organizētas grupas;
- izjauktas deviņas pazemes laboratorijas;
- aizturēti 234 aizdomās turamie;
- uzsāktas 839 tiesas prāvas;
- noziņots par gandrīz 1000 personām par dopinga vielu ražošanu, pārdošanu vai lietošanu.

Interpols savā paziņojumā vēsta, ka viens no galvenajiem mērķiem bija nelegālo laboratoriju apturēšana: Eiropas valstīs tika atklātas un aizvērtas deviņas pazemes laboratorijas un konfiscētas tika gandrīz 24 tonnas steroīda pulvera. Tāpat operācija "Viribus" esot koncentrējusies uz dopinga pārbaudēm sporta pasākumu laikā, dažās valstīs veicot 1357 asins un urīna paraugu analīzes.

Paziņojumā uzsvērtas vairākas tendences, kas novērotas operācijas laikā:
- vairumtirgotāji importē milzīgus daudzumus steroīdu, lai apkalpotu nelegālo tirgu;
- neprofesionāli sportisti, riteņbraucēji un kultūristi pērk nelielas steroīdu pakas, lielākoties no Āzijas vai Austrumeiropas, lai tās tālāk nogādātu sporta zālēs;
- anabolisko produktu reklamēšanai un pārdošanai pastiprināti tiek izmantoti sociālie mediji;
- mazas organizētās noziedzīgās grupas investē nelegālās laboratorijās un pārdod dopinga vielas;
- pastāvīgi pieaug neautorizētu un neregulētu tīmekļa farmāciju skaits, tai skaitā melnajā tīmeklī jeb dark-web;
- darījumu veikšanai lielā apjomā tiek izmantotas priekšapmaksas kredītkartes un kriptovalūtas.

"Eiropols izvietoja piecus ekspertus un mobilos birojus Ungārijā un Spānijā, lai uz vietas pārbaudītu operācijas laikā iegūtos datus un sniegtu kriminālistikas palīdzību. Eiropola Intelektuālā īpašuma noziegumu apkarošanas koalīcija (IPC3), Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) finansēta, arī sniedza atbalstu mājaslapu un kontu, kas pārsūtīja dopinga materiālus, izpētē. Farmaceitiskā industrija sadarbojās, sniedzot atbalstu ar Farmaceitiskās drošības institūta (PSI) palīdzību. No 27. līdz 28. maijam Budapeštā, Ungārijā, tika izveidota "Viribus" darbnīca, lai stiprinātu varas iestāžu, nacionālo antidopinga aģentūru, Eirojust, Eiropola un WADA kopīgo atbildi dopinga vielu pārvadāšanai.

Lai arī sīkāk dalības izpausmes veids netiek paskaidrots, Eiropols norāda, ka operācijā bija iesaistītas 33 valstis: 23 dalībvalstis (Austrija, Beļģija, Bulgārija, Horvātija, Kipra, Čehija, Dānija, Somija, Francija, Grieķija, Vācija, Ungārija, Īrija, Latvija, Lietuva, Malta, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Slovēnija, Spānija, Lielbritānija) un desmit trešās puses valstis (Albānija, Bosnija un Hercegovina, Kolumbija, Islande, Ziemeļmaķedonija, Moldova, Melnkalne, Šveice, Ukraina un ASV).

Izmantotie resursi:
https://www.europol.europa.eu/newsr...

  +1 [+] [-]

, 2019-07-09 13:49, pirms 5 gadiem
Ui, kādi malači! Ķer amatierus. Bet superzvaigznes tikai sporto un sporto!

  +1 [+] [-]

, 2019-07-09 14:50, pirms 5 gadiem
Krievija protams neiesaistās

  +1 [+] [-]

, 2019-07-09 14:58, pirms 5 gadiem
da shitas neko nedos visiem.vajag pist kaja ieksaa olimpiadee tapat visi zem farmas

  +4 [+] [-]

, 2019-07-09 16:50, pirms 5 gadiem
sabikas rakstīja: Krievija protams neiesaistās
Noziedzniekus neaicina aizturēt noziedzniekus.

     [+] [-]

, 2019-07-09 19:26, pirms 5 gadiem
M rakstīja: Ui, kādi malači! Ķer amatierus. Bet superzvaigznes tikai sporto un sporto!
Ar piebildi, ka amatieru sporta dopingā lietošana ir diezgan dīvaina un nez vai attaisnojama. Vēl apšaubāmāka tā ir gadījumos, kad sportotājam vispār nav domas par piedalīšanos jebkāda veida sacensībās un dop-preparāti tiek lietoti "trenējoties priekš sevis".

Ar profesionāļiem cīnās WADA un federācijas, kā jau nu sanāk. Amatieri gan ir "nearts lauks".

  -1 [+] [-]

, 2019-07-09 21:39, pirms 5 gadiem
Latvija jau ir dopinga galvaspilsēta

     [+] [-]

, 2019-07-10 07:18, pirms 5 gadiem
" izjauktas deviņas pazemes laboratorijas" - vispār jau vārdam underground ir arī citas, šajā kontekstā iederīgākas, tulkojumi.