Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Aizvadīts Latvijas čempionāts jāšanas sportā jaunzirgu, poniju un amatieru konkurencē

Aizvadīts Latvijas čempionāts jāšanas sportā jaunzirgu, poniju un amatieru konkurencē
Ģirts Bricis
Publicitātes foto

Sporta centrā "Kleisti” 30. un 31.augustā notika Latvijas Republikas čempionāts šķēršļu pārvarēšanā jaunzirgiem, poniju jāšanā un amatieriem, kur par godalgām sportiskie pāri sacentās divu maršrutu rezultātu summā.

Startā ar līdz piecus gadus veciem zirgiem konkurence notika maršrutos ar 110 un 115 cm augstiem šķēršļiem. Pirmajā maršrutā pirmajās trīs vietās ierindojās Mārīte Pinte ar Lakardo (Saldus JSS), Aleksandrs Šakurovs ar Ester (Rīgas Jātnieku klubs) un Emīlija Elizabete Zandere ar Lādogu (z/s "Tīraines staļļi”). Taču otrajā dienā pirmā bija Zandere, otrais Šakurovs, trešā Jolanta Ādamsone ar zirgu Luksora (z/s "Ozoliņi”), bet Mārīte Pinte palika septītā. Tādējādi čempiones titulu ieguva Zandere ar Lādogu, otro vietu - Šakurovs ar Ester, bet trešo - Pinte ar Lakardo.

Startā ar sešus/septiņus gadus veciem zirgiem bija jāveic maršruti ar 120/125 un 125/130 cm augstiem šķēršļiem. Pārliecinoši, uzvarot abos maršrutos ar zirgu Conterina, arī summā pirmo vietu izcīnīja Ģirts Bricis (Rīgas JSK "Sport de Lux”). Tāpat notika ar otru zirgu - Dynamique, ar kuru iegūta otrā vieta. Bet trešā un ceturtā vieta Tijai Alīsei Jurjānei ("Baltic Equestrian Team”) ar zirgiem Gracio un Irwind Wing, ar kuriem tika sasniegtas mainīgas veiksmes. Jāpiebilst, ka par trešo vietu Tijai bija ļoti sīva cīņa, gan pašai ar sevi un otru zirgu, gan ar Mārīti Pinti ar Kartini (Saldus JSS), jo trijiem duetiem bija pa 28 punktiem, bet vietu secību čempionātā izšķīra otrās dienas starts.

Ģirts Bricis, pirmo divu vietu ieguvējs ar sešus/septiņus gadus veciem zirgiem: "Mēs ar otru zirgu īpašnieku Aleksandru Vasiļjevu Nīderlandē un Vācijā no jaunzirgiem mēģinām atlasīt perspektīvākos sportam un interesantākos, kurus es gatavoju un ar tiem startēju starptautiskās sacensībās. Līdzīga sadarbība man ir ar AS "Agrofirma Tērvete” zirgaudzētavu, bet šogad tā nu ir sanācis, ka šīs audzētavas zirgi, vēl nebeidzoties sezonai, jau ir pārdoti. Gan čempionāta uzvarētāja, sešgadīgā Conterina, gan sudraba ieguvēja, arī sešgadīgā Dynamique DML šogad ar stabili augstiem rezultātiem ir startējušas starptautiskajās sacensībās Krievijā, Lietuvā un Latvijā. Prieks, ka Eiropas audzētāji mūs jau ir pamanījuši un mūsu rezultātus iekļauj savos katalogos. Valstu nacionālie jaunzirgu čempionāti ir tāds kā atskaites punkts, lai ieraudzītu spējīgākos jaunzirgus, kam pēc diviem gadiem būtu jālec Grand Prix maršruti. Interesanti ir paskatīties, cik no šiem zirgiem nākotnē spēs startēt starptautiskajos, lielajos maršrutos. Šobrīd Latvijā tikai mums trijiem - man, Kristapam Neretniekam un Andim Vārnam - ir jaunzirgi, kas jau tagad lec augstāk nekā standartā noteiktā zirgu vecuma konkurencē.”

Latvijas Jātnieku federācijas Poniju sekcijas vadītāja Mārīte Pinte: "Spītējot sliktajiem laika apstākļiem, Latvijas čempionāts tomēr notika, un bija ieradušies tie mazie poniju jātnieki, kuri bija pārliecināti par saviem spēkiem piedalīties šajās divu dienu sacensībās, kas prasa krietni lielu enerģiju un emocionālo sagatavotību. Poniju jātniekiem šīs ir vienīgās sacensības, kur jāsacenšas divu dienu garumā, un tas nav viegli. Varbūt mazliet žēl, ka pirmās grupas poniju jātnieki nebija ieradušies iespējami lielākā skaitā, taču piedalījās spēcīgākie pāri, kas bija pārliecināti par savām spējām un varēja cīnīties. Sezona jau tuvojas noslēgumam, tāpēc vēlreiz vēlētos pateikt paldies bērnu vecākiem un atbalstītājiem, kuri palīdz šiem mazajiem jātniekiem, kuri, ceru, nākotnē nesīs mūsu Latvijas vārdu ārpus tās robežām.”

Latvijas čempionāta godalgotās vietas

Jaunzirgu konkurencē

Startā ar līdz piecus gadus veciem zirgiem

1. Emīlija Elizabete Zandere ar Lādogu (z/s "Tīraines staļļi”) 43
2. Aleksandrs Šakurovs ar Ester (RJK) 42
3. Mārīte Pinte ar Lakardo (Saldus JSS) 35

Startā ar zirgiem līdz sešu/septiņu gadu vecumam

1. Ģirts Bricis ar Conterina (RJSK "Sport de Lux”) 50
2. Ģirts Bricis ar Dynamique (RJSK "Sport de Lux”) 42
3. Tija Alīse Jurjāne ar Gracio ("Baltic Equestrian Team”) 28

Poniju jāšana

Startā ar pirmās grupas ponijiem

1. Amanda Otto ar Prēriju (Saldus JSS) 41
2. Ance Aleksandrova ar Tra-La-La (Saldus JSS) 39
3. Helēna Šaule ar Tra-La-La (Saldus JSS) 37

Startā ar pirmās un otrās grupas ponijiem

1. Helēna Tomingasa ar Bigiju (z/s "Tīraines staļļi”) 41
2. Monta Pareiza ar Ruandu (Saldus JSS) 39
3. Diāna Lasmane ar Ruandu (Saldus JSS) 39

Amatieri

Pirmā grupa

1. Elīna Kandevica ar Vivu (JK "Mežezeri”) 46
2. Unda Egendorfa ar Laidlesu (JSK "Demora”) 39
3. Marta Smilga ar Doner Gold (JSK "Temperaments”) 33

Otrā grupa

1. Kristīne Baradovska ar Gongu (JSK "Princis”) 50
2. Gelinta Apse ar Lēdiju (JSK "Demora”) 39
3. Jaroslavs Trubanovs ar Lovely (JSK "Princis”) 34

Informāciju sagatavoja:
LJF Preses dienests