Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Bruņošanās pirms Play-Off vai neprasmīga selekcija?

Andris Liepa
Andris Liepa

Viedoklis: Bruņošanās pirms Play-Off vai neprasmīga selekcija?
Kaspars Kambala komandai pievienojās vēlāk, bet Ernests Kalve un Kristaps Valters vairs nav "Barons/LDz" sastāvā...
Foto: Renārs Buivids

2014./2015.gada Aldaris Latvijas basketbola līgas sezona tiek uzskatīta par vienu no aizraujošākajām tās pastāvēšanas vēsturē. Viens no iemesliem ir sportiskie rezultāti, kuri ir kļuvuši daudz neprognozējamāki, nekā pāris sezonas atpakaļ. Bet otrs iemesls ir nemitīgā komandu aktivitāte spēlētāju tirgū, pastiprinot komandu sastāvus, un atbrīvojoties no liekajiem. Kāds tam ir pamatojums? Vai komandas bruņojas pirms izslēgšanas spēlēm, vai tomēr mēģina ieviest kādas korekcijas pirms sezonas neveiksmīgajā selekcijā? To mēģināsim noskaidrot turpmākajās rindkopās.

Latvijas Basketbola līgas sezona šobrīd ir nedaudz pāri pusei. Astoņas no desmit LBL 1.divīzijas komandām regulārajā sezonā izspēlē 31 maču, no kuriem šobrīd aiz muguras jau ir 17 vai 18 rezultāti turnīra tabulā. Ja neskaita rotāciju starp savu galveno komandu un fārmklubu Latvijas Basketbola līgas 2.divīzijā, sezonas laikā pavisam kopā ir parādījušies 29 jauni basketbolisti un viens treneris. Savukārt basketbola klubus atstājuši ir 22 spēlētāji un viens treneris. Lai gan pirms tam jau rakstījām Vai treneru parādītais rezultāts atbilst klubu... , ka trīs komandām varētu draudēt treneru maiņa, pagaidām tā ir veikta tikai vienā no mūsu prognozētajiem basketbola klubiem.

Spēlētāju un treneru rotācija LBL:

VietaNr.KomandaPievienojušiesAizgājuši/atlaistiKopāVieta LBL
1."Barons/LDZ"10 + 16 +1 176.
1Gatis JahovičsRaimundas Danys
2Kaspars KambalaKristaps Valters
3Kristaps ValtersEdgars Teteris
4Ernests KalveErnests Kalve
5Dovydas RedikasDovydas Redikas
6Agris GalvanovskisArtūrs Lūsis
7Dmytro Gliebov
8Pavlo Burenko
9Mateo Kedzo
10Matīss Rudmiezis
11Kaspars Cipruss
2.BK "Valmiera"5278.
1Justin HurttWilliam Jarred Spencer
2William Jarred SpencerMatīss Rudmiezis
3Sam Dower JR
4Vytenis Cizauskas
5Aigars Šķēle
3."VEF Rīga"3474.
1Ramel BradleyKevin Dillard
2Justin CobbsRamel Bradley
3Robert LoweryJustin Cobbs
4Aigars Šķēle
4.BK "Jēkabpils"3365.
1Edgars ŠtelmahersMalcolm Andro Hawkins
2Malcolm Andro HawkinsMārtiņš Kravčenko
3Rihards KuksiksRihards Kuksiks
5.BK "Jelgava"3367.
1Rihards GintersIvars Rihards Žvīgurs
2Rihards LomažsUvis Strogonovs
3Andris JustovičsOskars Liepiņš
6.BK "Saldus"32510.
1Preston Jerome MedlinAdarius Lamar Pegues
2Mārtiņš ŠteinbergsAndris Justovičs
3James Brandon Hassell
7.BK "Ventspils"2241.
1Kristaps JaničenoksEdgars Štelmahers
2Nikolaos GkikasMire Chatman
8."Jūrmala/Fēnikss"0113.
1Rihards Lomažs
9.Latvijas Universitāte0009.
10.Liepāja/Triobet0002.

Līderi spēlētāju rotācijā – “Barons/LDZ”

Pārliecinošs līderis spēlētāju rotācijā ir “Barons/LDZ”, kuri arī ir vienīgie, kam pie stūres stājās jauns galvenais treneris – Agris Galvanovskis. Kopā komanda sezonas laikā papildinājās ar 10 spēlētājiem, bet komandu atstāja seši. Lai gan pirmssezonā ar komandu trenējās daudz un dažādu basketbolistu, septembrī iesniegtais pieteikums dalībai LBL bija gana skops. Sezonas sākumā ar lielu troksni tika pieteikti četri “Tagad vai nekad” izlases spēlētāji – Kaspars Kambala, Kristaps Valters, Gatis Jahovičs un Ernests Kalve. Protams, ka uzreiz cerētais rezultāts nebija, jo pārbaudes spēles tika aizvadītas ar vieniem spēlētājiem, bet sezonas pāris pirmajos mačos teju pilnībā nomainījās komandas sākumsastāvs, izņemot Dāvi Zonni. Kad minētie spēlētāji uzlaboja savu fizisko kondīcīju un iespēlējās Kristaps Valtrers, izdevās izcīnīt sešas uzvaras pēc kārtas. Bet, kad Valters pārcēlās uz Turcija, komandā sākās krīze… “Uz redzēšanos” tika pateikts Teterim, un tad arī sākās straujš pieplūdums no Galvanovska bijušā kluba Ukrainā. Bez trīs “ukraiņiem” vieta sastāvā tika atrasta Valmierā nevajadzīgajam Rudmiezim, bet groza apakša tika pastiprināta ar bijušo izlases centru – Kasparu Ciprusu. Pēc Artūra Briča nesenās traumas aizkulisēs jau klīst runas, ka nākamais papildinājums Mārupē bāzētajam klubam būšot pieredzējušais snaiperis – Sandis Valters.

Visām šīm rokādēm ir savi iemesli. Pārbaudes spēlēs sniegums nebija izcils un trūka komandā pieredzējuši basketbolisti. Tai pat laikā ar komandu, lai uzturētu formu, tieši šādi spēlētāji trenējās, tādēļ arī tika panākta abpusēja vienošanās. Sezonas gaitā klubs nāca klajā ar skaļu paziņojumu par lielām ambīcijām, Latvijas čempiona titula iegūšanu un atgriešanos starptautiskajā apritē, ko turpmākos gadus veicinās “Latvvijas Dzelzceļš” finansiālais atbalsts.

Pēc Valtera aiziešanas, komanda knapi balansē uz robežas par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, jo spēlējot četriem basketbolistiem un Dāvim Zonnem, rezultāti nebija diez ko spoži. Tādēļ arī prasījās pastiprināt komandu ar meistarīgākiem spēlētājiem, un šoreiz jau komplektā ar jaunu galveno treneri – Galvanovski. Šķiet, šīs visas pārmaiņas ir centieni izmisīgi saglabāt vietu Play-Off, kura nebūt vēl nav garantēta. Zinot "Barons" komandas komplektēšanas ieradumus pēdējos gados, bruņošanās uz pavasara pusi nav nekas neierasts. Tikpat labi, ja izdosies līdz regulārās sezonas beigām iespēlēties, komanda var pacīnīties arī par medaļām. Bet, tikpat labi - var arī neiekļūt izslēgšanas mačos…

BK “Valmiera” jau otro gadu pēc kārtas aktīvi pastiprinās

Lai gan no “Barons/LDZ” vidzemnieki krietni atpaliek, tomēr BK “Valmiera” arī šajā sezonā aktīvi darbojusies spēlētāju tirgū, lai mēģinātu saglābt izlieto ūdeni sezonas sākumā. Izskatās, ka Gatim Melderim nav izdevies izveidot konkurētspējīgu komandu no esošajiem spēlētājiem, tādēļ kluba vadība trenerim sagādāja meistarīgus spēlētājus teju visās pozīcijās. Sezonas gaitā centra pozīcijā sevi aizvien labāk apliecināja arī Dāvis Rozītis, kas vairāk laika uz rezervista soliņa liek atrasties Viktoram Iļjinam. Tādejādi sanāk, ka BK “Valmiera” sezonas gaitā ir nomainījusi teju visu pamatpiecinieku. Lai arī trenera rīcībā ir vairāk meistarīgu spēlētāju un lielāka izvēle, tas nebūt vēl negarantē uzvaras. Spilgts piemērs ir nesenais zaudējums izbraukumā pret Latvijas Universitāti. Šobrīd līdz kārotajai play-off zonai ir trīs uzvaru deficīts. Pagaidām izskatās, ja viesspēlētājiem spēle iet no rokas, tad individuālā meistarība pietiek, lai apspēlētu arī “Jūrmala/Fēnikss”, pārtraucot 12 spēļu uzvaras gājienu. Bet ja metieni nekrīt, tad var paklupt gan Saldū, gan pret studentiem…

BK “Jēkabpils” īsais eiforijas mirklis

Situācija LBL turnīra tabulā nedaudz tramīgus dara arī jēkabpiliešus. Viņu pozīcija nebūt nav tik stabila, lai domātu par izslēgšanas mačiem. Sezonas sākumā palīgu Rinaldam Sirsniņam un Oskara Virša trauma prasīja pēc papildinājuma ārējā līnijā. Papildinājums tika atrasts BK “Ventspils” spēlētāja Edgara Štelmahera personā, kuram pie lielās komandas regulāru spēles laiku pagaidām vēl neizdevās atrast. Tikai vienu maču un 17 minūtes BK “Jēkabpils” formas tērpu pielaikoja Hovkins, kuru visticamāk reti kurš atceras. Ar skaļu ziņu basketbola sabiedrību pāršalca Latvijas izlases spēlētāja Riharda Kuksika pievienošanās BK “Jēkabpils” rindās, ar kura palīdzību tika apspēlēta “VEF Rīga” komanda. Līdz ar šo panākumu eiforija arī beidzās, jo nākamajā mačā tika zaudēts LU, bet Kuksis, izrādās, bija uzspēlējis tikai formas uzturēšanas nolūkos, jo šobrīd pārcēlies jau uz Krievijas klubu “Avtodor”. Laikam kluba vadībai arī beidzās pacietība gaidīt, kad savu snaipera talantu nodemonstrēs Mārtiņš Kravčenko, tādēļ abu pušu ceļi pēc 16 LBL spēlēm šķīrās. Visticamāk, ka klubs šos robus līdz pavasarim mēģinās aizlāpīt. Vai būs vēl kāds jauns spēlētājs? To jau mēs drīz redzēsim.

BK “Jelgava” - neērts pretinieks ceļā uz Play-Off

Lai gan sarakstā komandas rotācijā pierakstījušies seši spēlētāji, būtiskas pārmaiņas klubu nav skarušas. Iespējams, lielākais trieciens bija talantīgā Ivara Riharda Žvīgura pēkšņā pārcelšanās uz Franciju. Tomēr ātri vien viņa vietā tika atrasts solīds papildinājums no LBL2 – Rihards Ginters. Pavisam nesen izdevās atgūt vienu no pēdējo gadu komandas sejām – Andri Justoviču, kā arī iegūt talantīgo ventspilnieku Rihardu Lomažu, kurš neiekļāvās lielajā komandām, bet pie “Jūrmala/Fēnikss” vienības nospēlēja vien četrus mačus. Tikmēr bez Žvīgura komandu atstājuši Stroganovs un Liepiņš, kas nav vērtējams kā būtisks zaudējums.

BK “Saldus” - šosezon trīs ASV pilsoņu pieraksti

Lai gan komanda uz lieliem panākumiem šobrīd turnīrā nepretendē, zaudēt nepatīk nevienam. Komanda pie ierobežotiem resursiem arī meklē papildinājumus, lai turnīra tabulā varētu ierakstīt par kādu uzvaru vairāk. No trīs piesaistītajiem amerikāņu viesspēlētājiem šobrīd joprojām komandā spēlē divi. Tikmēr uz savu dzimto pusi – Jelgavu, atpakaļ devies Andris Justovičs, kuram ar BK “Jelgavu” joprojām ir reālas izredzes pacīnīties par vietu izslēgšanas spēlēs.

BK “Ventspils” – mīklainā Četmena noiešana no skatuves

Diezgan stabils sastāvs visas sezonas sezonas garumā ir bijis Latvijas čempioniem no Ventspils. Iespējams, lielākās galvas sāpes sagādāja mīklainā Maira Četmena karjeras beigšana. Viņam šobrīd atrasts aizvietotājs no Grieķijas - Nikolaos Gkikas. Sezonas gaitā kurzemnieku sastāvu pastiprināja bijušais “VEF Rīga” kapteinis Kristaps Janičenoks. Iespējams, ja varētu vienoties jau ātrāk par līguma nosacījumiem, Kristaps būtu bijis labs palīgs, lai BK “Ventspils” pacīnītos par iekļūšanu Eirokausa nākamajā kārtā, jo to, ka spēlētājam vēl ir iekšā, viņš nodemonstrēja nesenajā uzvarā pret savu bijušo komandu.

“Jūrmala/Fēnikss” – Vecvagars turpina Zvirgzdiņa iesākto

Jūrmalas pasakainais stāsts turpinās arī šajā sezonā. Pēc pārsteidzošās 2014.gada Play-Off izskaņas, komandu pārņēma Arnis Vecvagars, kurš būtiski sastāvu nav mainījis un turpina uzvarēt ar komandu, kurās izteiktu zvaigžņu nav. Un laikam jau arī pareizi ir, ja komanda uzvar, spēj izcīnīt 12 uzvaras pēc kārtas, tad sastāva papildinājums īsti neprasās. Lai arī neizdevās kvalificēties BBL izslēgšanas spēlēm, jūrmalnieku spēku sajuta arī VTB līgas komanda – “Kalev/Cramo”, kuri ar Rolandu Freimani ierindā bija spieti kapitulēt Lapmežciemā.

“Liepāja/Triobet” - lieliska komandas komplektācija

Varētu teikt, ka uz viļņa ir arī liepājnieki. Komandas kodols saglabājies no pagājušās sezonas, ir meistarīgi vaterāni un labs komandas kolektīvs, ko izveidojis ir Uvis Helmanis ar palīgiem. Sezona tika iesākta ar bilanci 6-0, bet pēc 17 aizvadītiem mačiem komanda ieņem otro vietu turnīra tabulā. Diez vai kāds to bija prognozējis pirms sezonas. Arī šeit laikam sastāvā nekādas izmaiņas neprasās.

“Latvijas Universitāte” - izmanto tikai savus resursus

Šeit laikam komentāri lieki. Vadība jau sen ir deklarējusi, ka komandu veido pašu studenti, tādēļ tādas pārmaiņas, kā “Barons/LDZ” un BK “Valmiera” sastāvos nemaz nav iespējamas. Komandai ir plašs spēlētāju loks un laba piramīdas sistēma ar LBL2 komandu un sporta skolu. Tad ar šiem audzēkņiem un studējošajiem spēlētājiem tiek strādāts, nevis nopirkt kādus augstas klases spēlētājus. Ne velti, studentu komanda bieži vien labāko sniegumu demonstrē tieši sezonas beigās, kad esošie spēlētāji ir progresējuši un saspēlējušies kā komanda.

Secinājumi:

Skaidrs ir viens, komandas, kuras LBL turnīra tabulā atrodas pirmajās trīs vietās, ir izdarījušas kvalitatīvu darbu pirmssezonā, un ar nokomplektēto sastāvu labi saspēlējušies arī sezonas gaitā. Tas ļauj uzreiz uzrādīt labus rezultātus, tādēļ ir tikai loģiski, ka nekādi papildinājumi šobrīd nav vajadzīgi. Liepājas un Jūrmalas komandas, kuras ieņem otro un trešo vietu, nav vispār veikušas papildinājumus, bet ventspilniekiem papildinājums bija nepieciešams neplānotajā Četmena gadījumā, bet Janičenoka meistarību vienkārši nevarēja atļauties novēlēt kādam citam konkurentam.

Starp līderiem spēlētāju rotācijā, ir komandas, kuras balansē uz Play-Off zonas robežas, vai ir aiz tās. “Barons” jaunumiem parastam basketbola līdzjutējam, šķiet vispār ir grūti izsekot. Cerams, ka treneri un paši spēlētāji spēs adoptēties pie šīs kadru mainības un spēs koncentrēties pašām spēlēm. Negaidīti bezzobainais sniegums un attālināšanās no izslēgšanas spēlēm, teju visu pamatsastāvu lika nomainīt arī BK “Valmiera”. Modrība jāuztur arī VEF klubam, lai regulāro turnīru nesanāktu noslēgt ceturtajā vietā, kas varētu jau pusfināla pārī savest kopā ar ventspilniekiem, tādejādi riskējot ar neiekļūšanu finālā.

Kura komanda veikusi viskvalitatīvāko sastāva papildināšanu sezonas laikā?

  • 39

  • 61

  • 15

  • 9

  • 120


  -3 [+] [-]

, 2015-01-24 18:01, pirms 9 gadiem
3 BK
?

  +1 [+] [-]

, 2015-01-24 18:10, pirms 9 gadiem
Ņemot vērā, kā sākotnēji visvājākais sastāvs bija Barona, tad viskvalitatīvākais sastāva pastiprinājums ir tieši viņiem. Piekrītu, ka šis ir pēdējo sezonu interesantākais LBL čempionāts.

 +18 [+] [-]

, 2015-01-24 18:39, pirms 9 gadiem
spēlējot četriem basketbolistiem un Dāvim Zonnem -labs!!!!!!!!!!!!

  +1 [+] [-]

, 2015-01-24 19:57, pirms 9 gadiem
WTF , Kambala vairs nav Baronā?

  +6 [+] [-]

, 2015-01-24 20:24, pirms 9 gadiem
Barons kārtējo reizi atkal "izceļas". Skopais maksā divreiz.

  +1 [+] [-]

, 2015-01-24 20:37, pirms 9 gadiem
Kapēc, bildes aprakstā rakstīts ka arī Kambala vairs nav Barons sastāvā, ja šodien vēl spēlēja ?!

  +1 [+] [-]

, 2015-01-24 20:47, pirms 9 gadiem
Basketbola_experts rakstīja: Kapēc, bildes aprakstā rakstīts ka arī Kambala vairs nav Barons sastāvā, ja šodien vēl spēlēja ?!
Tagad jau nomainīja, ka Kambala komandai pievienojies vēlāk

  -1 [+] [-]

, 2015-01-24 21:12, pirms 9 gadiem
Kāpēc tabulā rakstīts, ka Šķēle atlaists/aizgājis ja ir tikai izīrēts?

  +1 [+] [-]

, 2015-01-24 21:26, pirms 9 gadiem
Sporta novērotājs rakstīja: Kāpēc tabulā rakstīts, ka Šķēle atlaists/aizgājis ja ir tikai izīrēts?
Domāju, ka tā savā ziņā arī ir pāreja, jo fiziski jau Šķēle Valmierā spēlē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2015-01-25 09:20, pirms 9 gadiem
Prussian2 rakstīja: Pēc Valtera aiziešanas, komanda knapi balansē uz robežas par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, jo spēlējot četriem basketbolistiem un Dāvim Zonnem, rezultāti nebija diez ko spoži.

Pat Andris Liepa neuzskata Zonni par basketbolistu
Nevis neuzskatu par basketbolistu, bet viņš vienmēr būs pamatsastāvā, kamēr pārējie starting-five var būt jebkuri citi.

  +1 [+] [-]

, 2015-01-26 10:27, pirms 9 gadiem
Pēc Valtera aiziešanas, komanda knapi balansē uz robežas par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, jo spēlējot četriem basketbolistiem un Dāvim Zonnem

Šis labs Ir 4 basketbolisti un persona uz laukuma vārdā Dāvis Zonne.