Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Fratello varētu atstāt Ukrainas izlases galvenā trenera amatu

Andrejs Siliņš

Fratello varētu atstāt Ukrainas izlases galvenā trenera amatu
Maiks Fratello pie Ukrainas izlases stūres
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas Basketbola federācijas prezidents Aleksandrs Volkovs otrdien vietējiem medijiem atzina, ka organizācijai ir lielas finansiāla rakstura problēmas, tā palikusi parādā valstsvienības galvenajam trenerim Maikam Fratello un viņa palīgiem. Šobrīd esot apdraudēta Fratello atgriešanās pie Ukrainas izlases stūres. Ukraina un Latvija ielozēta vienā "EuroBasket 2015" apakšgrupā.

"Mums ir parādi pret Maiku Fratello un viņa treneru komandu no pagājušā gada. Vēl nezinām, vai Fratello turpinās darbu ar Ukrainas valstsvienību 2015. gadā," Ukrainas federācijas prezidents Volkovs atzina problēmas ar valstsvienības gatavošanos Eiropas čempionātam. "Drīzumā runāšu ar Maiku. Ja nevarēsim garantēt finansiālo segumu, būs grūti sagatavoties "EuroBasket 2015" un paturēt komandā amerikāņu speciālistus."

Maijā paredzētas federācijas prezidenta vēlēšanas, un nav izslēgts, ka Volkovs varētu atstāt savu amatu. Izcilu karjeru aizvadījušais Volkovs Ukrainas federāciju vada kopš 2007. gada, bet iepriekš, 1999. un 2000. gadā, bijis arī Ukrainas sporta ministrs.

68 gadus vecais Fratello, kurš ir viens no visvairāk uzvaru izcīnījušajiem treneriem Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) vēsturē, Ukrainas izlasi vada no 2011. gada. Eiropas čempionāta finālturnīrā Lietuvā izcīnītas divas uzvaras piecos mačos un 17. vieta, bet 2013.gada rudenī Slovēnijā ukraiņi pārsteidza. Fratello vadītā komanda izcīnīja sešas uzvaras 11 spēlēs, paliekot sestajā pozīcijā un gadu vēlāk pirmoreiz vēsturē cīnījās Pasaules kausā. Tur divas uzvaras piecos mačos un 18. vieta.

Fratello veidotajā treneru štābā bija arī cits amerikāņu speciālists Bobs Hils, bet komandā bija pieaicināts amerikāņu aizsargs Pū Džeters, kuram pēc neoficiālas informācijas par darbu Ukrainas izlasē vienas vasaras un rudens garumā tika maksāti simt tūkstoši dolāru.

Ukrainas izlase "EuroBasket 2015" ielozēta D grupā kopā ar Latviju, Igauniju, Lietuvu, Beļģiju un Čehiju. Grupu turnīrs norisināsies Rīgā. Latvijai un Ukrainai spēle paredzēta 9. septembrī.

Jāatceras, ka sākotnēji "EuroBasket 2015" finālturnīrs bija paredzēts Ukrainā, taču pēc dramatiskām politiskās situācijas izmaiņām kļuva skaidrs, ka turnīru sarīkot neizdosies.