Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Parīzē jauna ASV Sapņu komanda? Ne tik strauji

Rolands Eliņš

Parīzē jauna ASV Sapņu komanda? Ne tik strauji
ASV izlase 2021. gada olimpiskajās spēlēs. Foto: EPA/Scanpix

ASV basketbola izlase Pasaules kausā septembrī palika bez medaļām, finišējot ceturtajā vietā. Kā sēnes pēc lietus saradās ASV basketbola zvaigznes, kas apsolīja izlasei palīdzēt nākamajā turnīrā, un potenciālais ASV izlases sastāvs Parīzes OS izskatās iespaidīgs. Pagaidām gan uzsvars gan uz vārdiņu "potenciālais".

Nebūt ne zvaigžņotā ASV izlase, kurai lielākā daļa NBA labāko spēlētāju gluži vienkārši atteica, tāpat bija 2023. gada FIBA Pasaules kausa galvenā favorīte, taču pusfinālā zaudēja Vācija un cīņā par bronzu piekāpās Kanādai. Protams, ASV basketbola sabiedrībā lielu zemestrīci tas neizraisīja, jo, patīk mums tas vai nē, tur visa uzmanība veltīta jaunajai NBA sezonai, un Pasaules kausa ceturtā vieta īpašu rezonansi neizraisīja un nekāda zemestrīce arī nav gaidāma.

"Ja mēs gribētu, tad tāpat vinnētu." Ar šādiem vārdiem sasummējams ASV basketbola viedokļu līderu noskaņojums, un "tas, ka šoreiz negribējām, neko nenozīmē". Nākamgad paredzētas Parīzes olimpiskās spēles, un OS kotējas jau kā daudz saldāks ķirsītis nekā vienkārši PK, un pēc Pasaules kausa savu gatavību pārstāvēt izlasi izteica tik daudzas zvaigznes, ka sanāktu pat 2-3 pilnas komandas.

Tas novedis pie tā, ka apkārt klejo salīdzinājumi ar jaunu "Dream Team", iespaidīgi starta piecinieku varianti un viedokļi, ka Parīzes zelta medaļas jau var šobrīd karināt amerikāņu kaklos. Tas viss ir ļoti jauki, jo popularizē basketbolu, un NBA joprojām ir vislabākais produkts, ko basketbols var piedāvāt (uzsvars uz vārdu "produkts"), taču vērts paturēt atmiņā, ka olimpiskās spēles būs tikai pēc gada.

Un solījumu, kas dots pirms gada, ne vienmēr ir viegli atcerēties, nemaz nerunājot par izpildīšanu. Galu galā, arī Latvijas basketbola izlase šovasar saņēma jāvārdu no savas NBA zvaigznes Kristapa Porziņģi, taču apstākļi beigās iegrozījās tā, ka Pasaules kausu viņam nācās izlaist.

Šobrīd publiski savu gatavību (vai vismaz vēlmi) pārstāvēt ASV izlasi ir izteikuši daudzi augsta līmeņa spēlētāji, kurus pat grūti uzskaitīt - Stefens Karijs, Lebrons Džeimss, Bredlijs Bīls, Devins Bukers, Kevins Durents, Entonijs Deiviss, Kavai Lenards, Pols Džordžs, Džeisons Teitums, Džeilens Brauns, Bams Adebajo, Dreimonds Grīns, Kriss Midltons, Demārs Derouzens, Bruks Lopess, Zeks Lavīns, Ārons Gordons, Kails Kuzma, Donovans Mičels, Džūliuss Rendls, tāpat mediji ziņojuši par Deimiena Lilarda, Kairija Ērvinga un D`Ārona Foksa interesi spēlēt izlasē. Un vēl papildus tam ASV izlases bosi pierunājuši Džoelu Embīdu pārstāvēt tieši šo valstsvienību.

No šiem uzvārdiem patiešām var izveidot sastāva 12-nieku, ko nebūtu kauns saukt par "Dream Team" 2024. gada versiju. Taču vērts paskatīties pavisam nesenā pagātnē, kad situācija bija līdzīga. Rio olimpiskajās spēlēs arī bija nosaukts grandiozs kandidātu sastāvs un beigās arī tika savākta ļoti spēcīga komanda, kas ieguva zeltu, taču tikpat iespaidīgs arī bija to spēlētāju saraksts, kas vasarā pirms olimpiskajām spēlēm gluži vienkārši atteica izlasei (Kriss Pols, Džeimss Hārdens, Rasels Vestbruks, Kavai Lenards, Deimiens Lilards, Lebrons Džeimss, Gordons Heivords). Atpūta, ģimene, gatavošanās nākamajai sezonai, tāla aizspēlēšanās "play-off" - dažnedažādākie iemesli. Turklāt vēl jau bija rinda ar savainotajām zvaigznēm.

Tokijas OS bija nedaudz cita situācija pandēmijas dēļ, kas lika pārcelt spēles par gadu uz priekšu, un NBA sezona norisinājās pēc cita grafika, kas pārklājās ar izlases treniņnometni. Lai nu kā, taču par savu izstāšanos no izlases kandidātu vidus šādu vai tādu iemeslu dēļ 2021. gada vasarā paziņoja Lebrons Džeimss, Stefens Karijs, Kails Laurijs un Džimijs Batlers.

Tādēļ, kad tiek sastādītas nākamā gada Zvaigžņu izlases, vērts ņemt vērā seno patiesību "solīts makā nekrīt". Taču par lētticīgiem muļķiem neviens nesauc arī ASV izlases vadību ar sporta direktoru Grantu Hilu priekšgalā, un ESPN vēsta, ka vairāki "All-Star" līmeņa spēlētāji, kuriem pēkšņi šoruden parādījusies publiska interese par spēlēšanu olimpiskajās spēlēs, izsaukumi uz izlasi nemaz netiks izsūtīti.

ESPN vēsta, ka ASV izlases vadība rēķinās ar Džeimsu, Kariju, Durentu, Embīdu un Teitumu, tāpat tiek uzskatīts, ka vieta izlasē ir centram Bamam Adebajo, un tiek vēstīts, ka ASV izlase aktīvi komunicē ar Kristapa Porziņģa jauno komandas biedru "Celtics" sastāvā Drū Holideju. Pieredzējušais saspēles vadītājs savu atbildi vēl nav sniedzis, taču ASV izlase kā vienu no PK2023 mācībām paņēma savu nestabilitāti aizsardzībā FIBA basketbolā, un Holidejs tiek uzskatīts par tieši tādu fizisku un nepiekāpīgu spēlētāju, kurš šajā ziņā būtu liels palīgs.

ASV izlases plāni šobrīd gan patiešām nosaucami par "Dream Team" atbilstošiem, proti, tiek sapņots. Cik daudz no šiem sapņiem piepildīsies un cik daudzas ASV zvaigznes nākamvasar izrādīsies savainotas, aizņemtas, jaunus līgumus gaidošas, ilgi "play-off" spēlējušas vai tikko aizmainītas, jau ir atklāts jautājums. Tas gan nemainīs ASV favorītes statusu, galu galā, amerikāņi olimpisko zeltu ieguvuši jau četras reizes pēc kārtas. Taču laikam nebūs nevietā atgādināt, ka kopš 2018. gadā neviens amerikānis nav ieguvis NBA MVP titulu, ja vien, protams, neskaitām šeit kamerūnieti Embīdu, kuram ir arī Francijas un ASV pilsonība.

     [+] [-]

, 2023-10-10 16:32, pirms 7 mēnešiem
Kāds būs noguris vai traumēts, bet tāpat tie būs izņēmumi. Uz OS grib parasti visi!
Tas vienīgi rakstā stipri pārspīlēts, ka ASV bija izteikti favorīti PK. Jau pirms turnīra sākuma bija skaidrs, ka viņi, ja arī bija favorīti, tad tikai ar nelielu starpību uz papīra pret pārējiem favorītiem.

     [+] [-]

, 2023-10-10 17:24, pirms 7 mēnešiem
Žēl ka nesanāca pret USA uzspēlēt
Logiski domājot
Latvija vinnējabLietuvu ar 20+ precīzi neatceros
Lietuva vinnēja USA vienos vārtos
Latvija pārbrauktu USA pat bez KP, Timmas un Rūjienas Daira (bija traumēti)