Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Cipruss: "Diemžēl FIBA uztur intrigu un nepublisko kandidātes"

Rolands Eliņš

Cipruss: "Diemžēl FIBA uztur intrigu un nepublisko kandidātes"
Kaspars Cipruss. Foto: Basket.lv

Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss sarunā ar portālu Sportacentrs.com atturējās novērtēt, cik lielas ir Latvijas iespējas iegūt olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra rīkošanas tiesības, jo nemaz nav zināmas visas citas kandidātes. Taču viņš izteica pārliecību, ka būs paveikts viss nepieciešamais, lai FIBA Centrālā valde pieņemtu šādu lēmumu.

Vakar tika pārvarēta nozīmīga barjera, domājot par OS kvalifikācijas turnīra basketbolā uzņemšanu Latvijā, proti, valdība atbalstīja IZM virzītos priekšlikumus par finansiāla atbalsta piešķiršanu šī turnīra rīkošanai. Šobrīd tas nozīmē 2.7 miljonu eiro piešķiršanu, kas plānoti pieteikšanās maksas, drošības naudas un FIBA licences iegādes izdevumu segšanai.

"Paldies par apsveikumiem, bet vēl jau paveikta tikai puse darba, un "hop" teiksim tikai tad, kad būs oficiāli apstiprināts, ka Latvija rīkos OS kvalifikācijas turnīru," sacīja Kaspars Cipruss. "Šeit vēlos pateikt paldies valdībai, kas jau atkal noticēja mums un mūsu basketbola izlasei. Manuprāt, fantastisku darbu paveica Izglītības un zinātnes ministrija, kas ātri sagatavoja visu nepieciešamo, lai varētu iegūt valdības finansiālu atbalstu. Kad notiek šādas lietas, tad patiešām sajūtam, ka mūsu izlasei ir sestais spēlētājs."

Vai finansējuma garantiju iegūšana nozīmē, ka LBS jau var noskaņoties kvalifikācijas turnīra rīkošanai? Cipruss tā nevēlējās teikt: "Protams, ļoti ceram, ka gala iznākums būs tieši tāds, taču skaidrība būs tikai novembra beigās, kad par to lems FIBA valde."

"Par to, cik lielas iespējas Latvijai ir iegūt turnīra rīkošanas tiesības, es arī nemaz nevaru pateikt tādēļ, ka nezinu, kāda ir mūsu konkurence," sacīja LBS ģenerālsekretārs. "Diemžēl FIBA šeit izvēlas uzturēt intrigu un valstis, kas piesakās rīkot atlases turnīrus, netiek publiskotas. Līdz ar to arī mana informācija par to, kuras vēl valstis konkurēs ar Latviju par OS kvalifikācijas turnīru rīkošanu, ir neoficiāla, un es pats to uzzinu kuluāru sarunās vai arī no medijiem."

Publiski medijos šobrīd ir nosaukti Latvijas, Spānijas un Grieķijas pieteikumi. Tika ziņots, ka pieteikumu iesniegusi arī Polija, taču vēlāk lielo izmaksu dēļ tomēr nolēmusi nepretendēt. Cipruss piekrita, ka rīkotāju izvēles procesu caurskatāmāku padarītu kandidātu saraksta publicēšana: "Citādi šobrīd es patiešām nevaru izslēgt iespēju, ka "pa kluso" pieteikušās arī citas valstis, par kurām nav publiski zināms."

LBS ģenerālsekretārs arī paskaidroja, kas notiks ar valsts piešķirtajiem līdzekļiem, ja FIBA tomēr neizvēlēsies Latviju kā OS atlases turnīra rīkotājvalsti: "Protams, tad tie tiks atgriezti valsts budžetā. Tādā gadījumā vienīgais, ko mēs zaudēsim, būs 20 tūkstoši eiro, ko LBS iemaksāja kā pieteikuma maksu jau septembrī. Visas pārējās runas un baumas šeit ir dezinformācija, jo, protams, 2.3 miljoni eiro par FIBA licenci būs jāmaksā tikai tad, ja tiek iegūtas rīkošanas tiesības. Ja rīkošanas tiesības netiek piešķirtas, tad FIBA četru darba dienu laikā licences maksājumu atgriež."

IZM relīzē arī minēts, ka piešķirti 311.5 tūkstoši eiro depozīta maksājumam, un Cipruss paskaidroja, ka tā ir noteikta FIBA drošības nauda: "Tā nepieciešamības gadījumā tiek izmantota visādu izdevumu segšanai vai arī ja kaut kas netiek izpildīts no organizatoru puses. Ja viss ir kārtībā, tad šī drošības nauda pēc turnīra tiek saņemta atpakaļ, tiesa, te man ārzemju kolēģi norāda, ka jārēķinās ar to, ka šeit FIBA ir ļoti augstas prasības. Bet nu mūs tas tikai mudina strādāt pēc iespējas labāk."

Savukārt par IZM prognozēto ārzemju fanu skaitu ("līdz 10 tūkstošiem līdzjutēju") Cipruss norādīja, ka tā ir aptuvena prognoze, jo šobrīd jau nemaz vēl nav veikta grupu izloze, attiecīgi nav zināms, kuras būs Latvijas pretinieces. "Protams, ka ir liela atšķirība, vai mums grupā būs, piemēram, Somija un Polija vai tomēr Brazīlija un Dominikāna. Šī prognoze par 10 tūkstošiem ārzemju līdzjutēju noteikta, vadoties pēc iepriekšējo turnīru pieredzes un statistikas, un noteikti ir iespējams arī lielāks fanu skaits. Šeit gan arī jāņem vērā, ka te ir koks ar diviem galiem - no finansiālā aspekta noteikti Somijas izlase ar Markanenu un lielu atbalstītāju pulku būtu parocīgāka, kamēr no sportiskā aspekta Latvijas basketbola izlasei ir citi apsvērumi. Bet nu jebkurā gadījumā mūsu izlase ir pelnījusi iespēju piedalīties olimpiskajās spēlēs, un ceram, ka savu līdzjutēju priekšā izdosies kvalificēties Parīzes OS!"

  -3 [+] [-]

, 2023-11-01 18:32, pirms pusgada
Ja notiks Latvijā, tad tas būs neliels pārsteigums man, jo gan zvaigžņu, gan tirgus ziņā, mums Spānija ar Grieķiju ir priekšā

  +1 [+] [-]

, 2023-11-01 18:35, pirms pusgada
Te tie 10K viesi tā kā tāds minimums nosaukts bez maz. Nu gan jau būs vairāk. Būs, būs. Bet var būt arī kā serbiem 2016.gadā, kad salozēja klāt Puerotriko, Angolu, Čehiju, Japānu, Latviju...rezultātā:
Puertoriko - Angola - veseli 483skatītāji.
Japāna - Latvija - 1352skatītāji
Latvija - Čehija - 1473skatītāji
Čehija - Japāna - 627skatītāji
Latvija - Puertoriko - 2739skatītāji
Nu kādi 2-3K viesu varbūt kopā bija labākajā gadījumā...
Tas tāds, protams, sliktākais piemērs, bet nu tāda iespējamībai ir tā teikt "vadoties pēc iepriekšējo turnīru pieredzes un statistikas"

  -2 [+] [-]

, 2023-11-01 18:43, pirms pusgada
Real Rebel rakstīja: Ja notiks Latvijā, tad tas būs neliels pārsteigums man, jo gan zvaigžņu, gan tirgus ziņā, mums Spānija ar Grieķiju ir priekšā
Nu iepriekšējā reizē bij 3 no 4 eiropas. 2016tajā 2/3 no eiropas. Izskatās, ka ārpus eiropas īpaši neraujas tos ļimakus maksāt un kko organizēt.

  -2 [+] [-]

, 2023-11-01 19:28, pirms pusgada
killo2000 rakstīja: Te tie 10K viesi tā kā tāds minimums nosaukts bez maz. Nu gan jau būs vairāk. Būs, būs. Bet var būt arī kā serbiem 2016.gadā, kad salozēja klāt Puerotriko, Angolu, Čehiju, Japānu, Latviju...rezultātā:
Puertoriko - Angola - veseli 483skatītāji.
Japāna - Latvija - 1352skatītāji
Latvija - Čehija - 1473skatītāji
Čehija - Japāna - 627skatītāji
Latvija - Puertoriko - 2739skatītāji
Nu kādi 2-3K viesu varbūt kopā bija labākajā gadījumā...
Tas tāds, protams, sliktākais piemērs, bet nu tāda iespējamībai ir tā teikt "vadoties pēc iepriekšējo turnīru pieredzes un statistikas"
Tieši šie skaitļi bija mans pamats domāt, ka mums tas kvalifikācijas turnīrs nav jārīko. Ja rīkos, nu labi, štrunts ar visu, bet tas liek būt piesardzīgam domājot par potenciālajiem ieņēmumiem no tā turnīra.

  -3 [+] [-]

, 2023-11-01 19:33, pirms pusgada
killo2000 rakstīja: Nu iepriekšējā reizē bij 3 no 4 eiropas. 2016tajā 2/3 no eiropas. Izskatās, ka ārpus eiropas īpaši neraujas tos ļimakus maksāt un kko organizēt.
Varbūt arī tas nebūs pārsteigums!

  +1 [+] [-]

, 2023-11-01 19:33, pirms pusgada
Malači LBS!

  +1 [+] [-]

, 2023-11-01 20:00, pirms pusgada
TinderDtae rakstīja: Tieši šie skaitļi bija mans pamats domāt, ka mums tas kvalifikācijas turnīrs nav jārīko. Ja rīkos, nu labi, štrunts ar visu, bet tas liek būt piesardzīgam domājot par potenciālajiem ieņēmumiem no tā turnīra.
Nu jā, lai jau rīko, tik besī tā faktu "piegrozīšana" kā vajag. Ja es aizbrauktu pie Ciprusa un teiktu, nu reku iedo man piķi, darīšu to un to, apzināti noklusējot "nevēlamus" faktus un, protams, izceļot kādus veiksmes stāstus, tad Cipruss painteresējoties dziļāk un izprotot reālo bildi, droši vien kā minimums mani uzskatītu par ne visai godīgu cilvēku, bet pie valsts iet un stāstīt visādas pasakas - tas mums pieņemts, jo prasītājam ir "tā jau valsts nauda" un devējam ar bieži vien ir "ai ko tur diži iedziļināties, izskatās labi, nav jau mana nauda beigu beigās...". No šī raksta jau arī redzams ar kādu vēstījumu gājis Cipruss un co prasīt to piķi: "būs 10k viesu un ja būs labvēlīga izloze, tad mierīgi vairāk". Bet ja būs nelabvēlīga izloze? Nu par to, protams, detaļās neieslīgsim...

     [+] [-]

, 2023-11-01 22:46, pirms pusgada
Interesanti, cik ir jāmaksā par tiesībām rīkot Eiropas un pasaules čempionātus?

     [+] [-]

, 2023-11-02 11:02, pirms pusgada
killo2000 rakstīja: Nu jā, lai jau rīko, tik besī tā faktu "piegrozīšana" kā vajag. Ja es aizbrauktu pie Ciprusa un teiktu, nu reku iedo man piķi, darīšu to un to, apzināti noklusējot "nevēlamus" faktus un, protams, izceļot kādus veiksmes stāstus, tad Cipruss painteresējoties dziļāk un izprotot reālo bildi, droši vien kā minimums mani uzskatītu par ne visai godīgu cilvēku, bet pie valsts iet un stāstīt visādas pasakas - tas mums pieņemts, jo prasītājam ir "tā jau valsts nauda" un devējam ar bieži vien ir "ai ko tur diži iedziļināties, izskatās labi, nav jau mana nauda beigu beigās...". No šī raksta jau arī redzams ar kādu vēstījumu gājis Cipruss un co prasīt to piķi: "būs 10k viesu un ja būs labvēlīga izloze, tad mierīgi vairāk". Bet ja būs nelabvēlīga izloze? Nu par to, protams, detaļās neieslīgsim...
Pēc tava ieskata, ja nevar garantēt simtprocentīgu peļņu, tad labāk neko nedarīt.Tā domājot nekad neko dzīvē nasasniegsi un vērtīgu neizdarīsi.

     [+] [-]

, 2023-11-02 11:54, pirms pusgada
knaible rakstīja: Pēc tava ieskata, ja nevar garantēt simtprocentīgu peļņu, tad labāk neko nedarīt.Tā domājot nekad neko dzīvē nasasniegsi un vērtīgu neizdarīsi.
Nē, tu nepareizi esi uztvēris. Es neteicu, ka nevajag, es tikai minēju, ka nevajag manipulēt ar faktiem un uzdot vēlamo par esošo. Tas arī viss.

     [+] [-]

, 2023-11-02 12:37, pirms pusgada
Nedaudz negatīvisma, bet realitāte - SOK pielaidīs RUS kā neatkarīgos sportistus Parīzes OS un LV kopā ar vairākām citām valsīm atsakās piedalīties. Un 2 milj smuki pakāsti, kaut vieta būs izcīnīta