Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Jaunups: "Gribam pārsteigt basketbola pasauli"

Jānis Celmiņš

Jaunups: "Gribam pārsteigt basketbola pasauli"
Edgars Jaunups
Foto: Romualds Vambuts

Jau šodien „VEF Rīga” basketbolisti aizvadīs pirmo cīņu Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, tiekoties ar Berlīnes „Alba” komandu. Īsi pirms, iespējams, svarīgākajām spēlēm šosezon portāls Sportacentrs.com uz sarunu aicināja kluba padomes priekšsēdētāju Edgaru Jaunupu.

Vai esat apmierināts ar starpsezonu periodā paveikto darbu?
Jā, visādā ziņā. Kluba vadībai starpsezonu periodā jāmeklē nauda, sportiskā procesa organizatoriem - gatavošanās posms sezonai. Ar abās jomās paveikto esmu apmierināts. Kluba budžets ir stabils – pieaudzis nepieciešamajā apjomā, ko bijām izvirzījuši kā mērķi. Budžets šosezon ir par 25 procentiem palielināts, un tas ir svarīgi, stādot jaunos mērķus. Arī attiecībā uz sportisko pusi viss kārtībā. Iespējams, nedaudz par vēlu piesaistījām centra spēlētāju, bet tās ir ražošanas procesa nelielas kļūdiņas. Ļoti ceru, ka ieguldītais darbs atspoguļosies arī sportiskajos rezultātos.

Kurus no vietējiem spēlētājiem vēl vēlējāties redzēt sastāvā?
Gribējām Jāni Strēlnieku, taču viņam bija līgums ar „Ventspili”, un tur lielu ilūziju nebija. Zinot, ka bez līguma ir Jānis Blūms, runājām arī ar viņu. Te gan jāsaprot, ka gan sportiskajā, gan finansiālajā ziņā viņam bija citas prioritātes un tas ir tikai saprotams. Viņš savu vietu zem saules ir ieguvis ar lielu darbu, un mēs saprotam viņa lēmumu. Bija nelielas sarunas ar Rihardu Kuksiku, bet izvēlē starp viņu un Sandi Valteru mēs palikām pie pieredzes.

Kā basketbola tirgu Eiropā ir ietekmējis NBA lokauts?
Ir pozitīvas lietas, taču negatīvo noteikti vairāk. Ir ļoti daudz neskaidrību, kas vasaras periodā radīja haosu. Spēlētāju izvēle palielinājās, taču ar to kopā nāca diezgan liels bardaks – Eiropas klubi nezina, kas būs, kad būs, cik būs. Situācija mainījās katru dienu. Tā bija interesanta pieredze, un arī mēs šovasar bijām ļoti tuvu tam, lai Rīgā spēlētu vairākkārtējs NBA čempions. Bijām tiešām tuvu tam, lai sāktu saskaņot dzīvokļa istabu skaitu un citas nianses. Iespējams, pat esam ieguvēji no tā, ka netikām pie viņa. Šobrīd budžetā mums ir neliela rezervīte, kuru varēsim izmantot sezonas laikā.

Parahovski bija iespēja paturēt?
Pie tāda algas līmeņa - noteikti nē! Viņa aģents nosauca divas reizes lielāku summu nekā pirms gada. Mēs uzskatījām, ka viņa progress nav reizināms ar divi. Vēlāk šo naudu viņš dabūja Itālijā, bet šodien (saruna notika aizvadītajā otrdienā) jau lasīju ziņu, ka viņš no „Bennet Cantu” kluba ir prom. Nedomāju, ka Antans ir mazāk meistarīgs nekā bija Parahovskis. Viņam, iespējams, ir mazāks potenciāls, bet vismaz sapratīga alga.

Par cik procentiem ir paaugstinājušās spēlētāju algas, salīdzinājumā ar aizvadīto sezonu?
Ļoti minimāli. Vidēji tie varētu būt 10 – 12 procenti. Kopējais budžets ir audzis dēļ lielākā leģionāru skaita un viņu kvalitātes. Spēlētāju apetīte nebija nemaz tik liela.

Ramūns Butauts šobrīd ir lētāks treneris par Rimu Kurtinaiti?
Abu algu līmenis ir identisks.

Treneru kolektīvs papildināts ar Uvi Helmani – ar kādu domu?
Mēs Uvī saskatām ļoti lielu potenciālu. Viņš ir treneris, kurš ir gatavs strādāt, nevis gaidīt, ka viņam viss tiks ielikts rokās. Man palikušas ļoti labas atmiņas par viņu kā spēlētāju, un arī tas nebija mazsvarīgi. Diviem jaunajiem un perspektīvajiem treneriem nu pievienojies trešais.

Saprotu, ka klubs liek lielu uzsvaru tieši uz iekļūšanu Eirolīgā…
Jā, vēlamies pārsteigt gan sevi, gan visu Eiropas basketbola pasauli. Skaidrs, ka nebūs viegli un ir jāsakrīt vairākiem apstākļiem, lai izdotos, taču tas nav neiespējami. Ja iekļūsim Eirolīgas pamatturnīrā, tad sākumā sapratīsim, kur esam nokļuvuši un kādu mērķi likt komandai tālāk. Ja spēlēsim Eiropas kausā, tad mērķis būs tiešām augsts.

Kam radās idejas Latvijas Basketbola līgas spēles spēlēt Latvijas pilsētās, ne Rīgā?
Ideja radās man. Galvenais apsvērums tam visam ir iepriekš iegūtā labā pieredze ar spēlēm Saldū, kur esam spēlējuši jau iepriekš. Otrs iemesls – visas spēles Rīgā vēlējāmies aizvadīt „Arēnā Rīga”, bet, no mārketingu viedokļa raugoties, neredzam nekādas iespējas ar LBL mačiem kaut cik piepildīt šo halli. Raudzījāmies uz pilsētām, kur nav savas komandas, bet ir senāka vai mazāk sena basketbola vēsture. Interese no pilsētām ir necerēti liela. Mums zvanīja ļoti daudz pilsētu pārstāvji un interesējās par spēļu aizvadīšanu pie viņiem. Uzskatu, ka tas ir labs veids kā popularizēt basketbolu pilsētās, kur nav savas komandas. Rīgā spēlēsim tikai „Arēnā Rīga”, lai nejauktu galvu līdzjutējiem.

Pirmais mačs ar „Ventspili” ieplānots Saldū. Vai arī ar šī spēle nespētu piesaistīt Rīgas publiku?
Pieļauju, ka piesaistītu, taču ar „Ventspili” Rīgā izspēlēsimies pavasarī.

Vai nebaida mazo pilsētu iedzīvotāju lokālpatriotisms - tas ka vienkārši nenāks uz svešas komandas spēlēm? Iespējams, vietējais līdzjutējs izvēlēsies apmeklēt savas pilsētas komandas mačus kādā zemākā līgā.
Pieredze ar Saldu runā par to, ka tā nebūs. Mēs ļaujam vietējiem pārstāvjiem organizēt šīs spēles un ienākumus par biļetēm paturēt sev, pretī saņemot bezmaksas zāli. Tā ir vēl viena laba motivācija katra mača organizētājiem, vienlaicīgi cerot, ka viņi šo konkrēto maču izreklamēs pietiekami labi, lai skatītāju būtu daudz.

Vai kopumā varat būt apmierināts ar kluba darbu kopš tā atjaunošanas?
Katru sezonu esam spēruši mazu solīti uz priekšu, un arī šis gads nav izņēmums. Esam guvuši zināmu pieredzi, vienlaicīgi saglabājot pirms kluba atjaunošanas izvirzītos uzdevumus. Mums ir saliedēta komanda, no kluba vadības šobrīd ir attālinājušies vien divi tā dibinātāji – Mārtiņš Lauva un Valdis Valters. Kodols ir saglabājies un es teiktu, ka viss ir kārtībā. VEF atjaunošana ir viens no maniem labākajiem dzīves projektiem, kuros esmu piedalījies. Ir gūta zināma pieredze arī rūgtos brīžos, taču uzskatu, ka, piemēram, zaudējums „Baronam” LBL finālsērijas septītajā spēlē bija ļoti pamācošs. Pēc tā gada es kā viens no kluba vadītājiem, iespējams, iemācījos vairāk nekā pēc aizvadītajā sezonā izcīnītā zelta.

Kas ir lielākās kļūdas, kuras pieļāvusi kluba vadība šo gadu laikā?
Grūti tā uzreiz… Iespējams, tas, ka dibinot klubu deklarējām, ka būsim klubs, kas attīstīs jauniešu basketbolu Latvijā. Tam gan bija savi iemesli, toreiz pastāvēja lielie klubi, kuri aizņēma vadošo klubu potenciālu un mūsu ambīcijas auga ar katru brīdi. Uzskatu, ka lielu kļūdu nav bijis, esam strādājuši un pakāpeniski auguši, lai pierādītu, ka esam labākie Latvijā, kas visbeidzot pagājušajā gadā arī izdevās. Arī tas, ka gūstam sponsoru atzinību un uzticību noteikti apliecina, ka lielu kļūdu nav bijis.

Vai šīs sezonas kluba modelim ir potenciāls iegūt skatītāju interesi?
Noteikti! Nebūs tā, ka zāle uz katru spēli būs pilna, taču ir jāaug. Ja kāds domā, ka tagad uz spēlēm nāks pa septiņiem, astoņiem tūkstošiem līdzjutēju, tad viņš kļūdās. Uz to ir jāiet pakāpeniski. Bez veiksmes sportiskajā ziņā, protams, nekas nebūs, taču potenciāls šim modelim noteikti ir.

Pēdējā gada laikā VEF darbību aktīvākais komentētājs sociālajos tīklos bijis viens no kluba dibinātājiem Valdis Valters. Vai viņa izteiksmes formas un faktu pasniegšanas interpretācijas nav rosinājušas klubu ar Valdi aprunāties par šo tēmu?
Piekrītu, ka brīžiem ir par traku (Jaunups aicināja Valda Valtera Twitter kontā rakstīto nelasīt arī pirmssezonas preses konferencē – aut.), taču es nevēlos iedziļināties tajā visā. Par Valdi es saku vai nu labu, vai neko. Labu esmu teicis ļoti daudz un tas bijis kādu laiku atpakaļ, taču runājis par šo tēmu ar viņu neesmu.

Vai vēlēšanu rezultāti VEF komandai bijuši izdevīgi un labi?
Es negribētu jaukt šīs divas lietas. Vēlēšanu rezultāti ir labi, taču VEF klubam no tā nekas diži nemainās. Es pat uzskatu, ka gadījumā, ja „Vienotība” būtu dziļā opozīcijā, man kā kluba cilvēkam būtu daudz vienkāršāk strādāt - daudz vienkāršāk piesaistīt līdzekļus. Viennozīmīgi klubam nekādu plusu no „Vienotības” konkrētā deputātu skaita Saeimā nebūs.

Vēl viena lieta, kas sporta sabiedrībā izskan visa bieži – vai VEF nepiemeklēs ASK liktenis?
ASK nelaime bija nepārdomāts un nepareizi veidots kluba uzbūves modelis un komandas finansētāji. VEF klubam šobrīd ir četri lieli sponsori, kas nodrošina divas trešdaļas no kluba budžeta. Atlikusī trešdaļa ir valsts uzņēmumu atbalsts, kura iespējamās nebūšanas gadījumā klubs turpinātu pastāvēt. Jā, ambīcijas un sportiskie mērķi nebūtu tik augsti, taču komanda būtu tik pat spēcīgs kā aizpagājušajā sezonā.

Kā pašam personīgi šķiet – kopš tā sauktās „Baigās vasaras” basketbols Latvijā ir atdzīvojies?
Noteikti! Tas ir sporta veids, par kuru cilvēki šobrīd runā ar vien vairāk. Par hokeju, protams, arī mēs tagad runājam vairāk nekā iepriekš, kad tas bija aktuāls mēnesi gadā, taču tas ir pateicoties „Dinamo”. Domāju, ka lielu darbu basketbola atdzīvināšanas ziņā ir izdarījusi Latvijas Basketbola savienība un valsts izlases. Lai arī vīri čempionātā zaudēja visas spēles, basketbolam bija laba aura. Arī jauniešu izlases šogad nospēlēja neslikti, tāpat dāmas. Domāju, ka basketbols ir uz pareizā ceļa. Jāsaprot, ka skatītājs uz spēlēm tagad neskries milzīgā skaitā un uzreiz. Šobrīd līdzjutējs mēra trīsreiz un tikai tad skrien. Domāju, ka divreiz jau ir nomērīts un atlicis pēdējais mērījums – basketbola līdzjutēji atgriezīsies hallēs!

1 2 36 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: pols
Slēpts komentārs: pols

  -4 [+] [-]

, 2011-09-29 09:00, pirms 13 gadiem
VEF nepievil mani, visa nauda uz Berlīni!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +11 [+] [-]

, 2011-09-29 09:12, pirms 13 gadiem
Lai izdodas, bez trakiem mērķiem pasaule negrieztos tik ātri!

  +8 [+] [-]

, 2011-09-29 09:14, pirms 13 gadiem
blacker rakstīja: VEF nepievil mani, visa nauda uz Berlīni!
Likt pret LV komandām ir aprobežotākais, ko var izdarīt, jo mūsējiem tie rezultāti ir absolūti neprognozējami, var jebkuru uzvarēt un jebkuram pakāst. Koefs 1,30 uz Albu viennozīmīgi nav tā vērts lai riskētu. Tāpat te viens pirms 2 dienām klāstīja, ka V-pils ierīs no Azovmaš ar -20 bet nekā sezonas sākums grandi vēl nav iespēlējušies un nebrīnīšos par visādiem pārsteigumiem.

VEF gadījumā man gan bažīgu dara nopietnu pārbaudes spēļu trūkums, baidos, ka būs iepriekšējā gada scenārijs, kad vajadzēja 2 mēnešus lai komanda ieskrietos.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-09-29 09:27, pirms 13 gadiem
Reaktors rakstīja: Jaunups: "Gribam pārsteigt basketbola pasauli... mes piedirsisim dushas taa, ka neviens pasaulee to vel nav darijis"
Vismaz cilvēks kaut ko dara, vismaz Vef nesēž vienā vietā kā Ventspils

  +4 [+] [-]

, 2011-09-29 09:39, pirms 13 gadiem
Manis pec lai VEFs netiek Eiroliga,un busim godigi tur tikt ir gauzam nereali.Bet ja tiks pari pirmai un labi nokapas otro kartu-tad visu cienu VEFam.Jaatceras ka tas tik LV klubiem ir 3sais meginajums eiroliga.BKV nospeleja cienijami pret Beneton ja VEFs nospeles cienijami tad viss ok.Vismaz nebus ka Barons kas attiecas spelet un pat nereprezenteja Latviju starptotiskaja arena.

  +6 [+] [-]

, 2011-09-29 09:44, pirms 13 gadiem
blacker rakstīja: VEF nepievil mani, visa nauda uz Berlīni!
Mja varam teikt ka musejie basketbolisti ir dzeraji, tusetaji un zaudetaju...bet par tadiem faniem ka Tevi neko labaku nemaz nevar pateikt.;am diezgan loti vienalga kura komanda starptotiskaja arena spele,bet ja vina spele par Latvijas godu....tad kauns tiem kas vel veiksmi un barsta glupibas.

esmu gatavs saderet ka tie kas pukst un apliek...aplauztos ja VEFs tiktu Eiroliga.Bet 100% tad saktos otrais vilnis par apliksanu jo ko tad vini Eiroliga varesot izdarit utt.Cilvekiem jaiemacas spriest soli pa solim un noverteet izdarito.BKV speles pedejo reiz ULEBa beidzas 0-6..bet vai bija labaka komanda kas vareja mus tur parstavet?

  +8 [+] [-]

, 2011-09-29 09:48, pirms 13 gadiem
Shitie nožēlojamie latvieshi, kuri dzīvē neko nav sasnieguši, bet māk tikai ienākt un ierakstīt ko negatīvu komentāros. Prieks, ka ir tādi kā Jaunups, kas iet uz mērķi, cerams izdosies! Par pilnām tribīnēm un pirmo lielo vef uzvaru šajā sezonā jau šodien!

  +2 [+] [-]

, 2011-09-29 09:53, pirms 13 gadiem
No manis 20ls uz vef uzvaru.

     [+] [-]

, 2011-09-29 10:51, pirms 13 gadiem
Hakeris01 rakstīja: No manis 20ls uz vef uzvaru.
neticu

     [+] [-]

, 2011-09-29 11:00, pirms 13 gadiem
Bagats dara ka grib.

  +2 [+] [-]

, 2011-09-29 11:38, pirms 13 gadiem
Riebjas tos komentārus lasīt! Lai gan di.š jau parasti tie kuri ir pilni ar kompleksiem vai savā nožēlojamā dzīvītē nav neko sasnieguši!
Lai kā arī VEF nospēlēs eirolīgā, kruta jau būs, ja viņi tur tiks! Ko mēs no tā iegūsim? Redzēsim augstākās raudzes basketbolu eiropā! Kurš tad vēl ko tādu no jaunās Latvijas klubiem ir pat domās iedomājies ka varētu spēlēt Eirolīgā? Virziens ir pareizais! Jādomā maksimāli, nevis kā te daļai komentētāju. Par lielu zvaru!!! Par VEF Rīga!!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2011-09-29 12:46, pirms 13 gadiem
Lai veicās VEFam.

     [+] [-]

, 2011-09-29 13:24, pirms 13 gadiem
Par uzvaru! Nevaru sagaidīt spēli. Nevaru darbā normāli pastrādāt!

     [+] [-]

, 2011-09-29 16:26, pirms 13 gadiem
Izmisums rakstīja: Noskaties šo video.
Ventspils pirms 3 gadiem bija ļoti, ļoti tuvu spēlēšanai tur, tikai pietrūka spēka atbildes spēlē...
----> http://www.youtube.com/watch?v=tuj9FcYv1Hk
viņi bija ļoti tuvu spēlēšanai nākamajā kvalifikācijas kārtā, nevis tur, bet tik un tā toreiz viņi deva ļoti pozitivīvas emocijas, tik vēlāk ULEB nofeiloja

     [+] [-]

, 2011-09-29 16:35, pirms 13 gadiem
Ja 3p kritīs kā zīles no ozola rudenī, tad pārsteigt varēs. Redzēs, ko jaunais centrs rādīs.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-09-29 17:17, pirms 13 gadiem
karotajs28 rakstīja:

:sodien gan smejos

Ziniet,mazāk runājiet un vairāk dariet;
isti nesaprotu, ko tavā mazajā galviņā nozīmē vairāk darīt - VEFam pagaidām vēl nav zaudējumu, nav diži vairāk, ko izdarīt, ja nu vienīgi uzvarēt, nevis nospēlēt ničā ar CSKA
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-09-29 18:32, pirms 13 gadiem
karotajs28 rakstīja: Tu tiešām esi jocīgs,tad vakarā sagaidi savu pirmo zaudējumu
nu, ja būs zaudējums, tad sagaidīšu, manā izpratnē, ja viņi nospēlēs puslīdz līdzīgi, tad tas jau būs pieņemams sasniegums, ja uzvarēs, tad uzlēks augstāk par pakaļu, bet es neuzskatu, ka te būtu tikai runāšana un nevis darīšana
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-09-29 22:36, pirms 13 gadiem
parsteidza jau ar to ka tik vaji ir vef

     [+] [-]

, 2011-09-29 22:36, pirms 13 gadiem
ne tur jau nebi ko parsteigt
1 2 36 komentāri