Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Latvijas sekstets sāk Eirolīgas cīņas

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Latvijas sekstets sāk Eirolīgas cīņas
Eirolīgas čempione, Eiropas kausa ieguvēja un divkārtējā Eiropas Superkausa uzvarētāja Anete Jēkabsone-Žogota Eirolīgā spēlēs septīto sezonu
Foto: UGMK

Trešdien, 24. oktobrī, Orenburgā, Vidnojē, Targovištē, Šopronā, Zagrebā, Prāgā, Polkovicē un Buržā sāksies Eirolīgas sezona basketbolā sievietēm (EuroLeague Women 2013). Cīņā par kausu iesaistīsies Anetes Jēkabsones-Žogotas, Zanes Tamanes, Lienes Jansones, Ievas Kubliņas, Elīnas Babkinas un Anitas Teilānes pārstāvētie klubi. Elīnas Babkinas spēlei plkst. 18:00 varēs sekot FIBA TV tiešraidē.

EuroLeague Women 2013

GrozsA grupaB grupaC grupa
1Rivas EcopolisFenerbahceUGMK
2Sparta&KFamila SchioGalatasaray
3WislaGood AngelsAvenida
4BourgesNadezhdaUSK Prague
5Uni GyorUE SopronCCC Polkowice
6BK BrnoArrasUSO Mondeville
7TarsusTargovisteNovi Zagreb

Izspēles kārtība

Regulārajā sezonā 21 klubs ir sadalīts trīs grupās pa septiņām komandām katrā. No 24. oktobra līdz 2013. gada 6. februārim katra komanda aizvadīs divu apļu turnīru, sacenšoties mājās un izbraukumā.

“Play-off” spēlēm automātiski kvalificēsies 14 klubi - katras grupas četras labākās komandas un divas labākās piekto vietu ieguvējas. Ja “Astoņu Fināla” rīkotāji savā grupā iekļūs piecu labāko komandu vidū, nākamajai kārtai kvalificēsies visas piekto vietu īpašnieces.

Astotdaļfināli sērijās līdz divām uzvarām notiks 19., 22. un 27. februārī. “Play-off” pāri tiks noteikti pēc regulārajā sezonā sasniegtās uzvaru un zaudējumu bilances. Ja rīkotāji sasniegs trešo labāko bilanci, pāri būs sekojoši: 1-15, 2-14, 4-13, 5-12, 6-11, 7-10, 8-9.

“Astoņu Fināls” notiks 2013. gada 18.-24. martā. Astoņas komandas tiks sadalītas divās grupās atbilstoši regulārās sezonas rezultātiem, no pirmdienas līdz trešdienai izspēlējot viena apļa turnīru (A grupa: 1, 4, 5, 8; B grupa: 2, 3, 6, 7). Piektdien notiks pusfināli (A1-B2, B1-A2), svētdien fināls un spēle par trešo vietu.

16:00 Nadezhda – Good Angels Košice

Pirms četriem gadiem Zane Tamane debitēja Eirolīgā tieši Orenburgas kluba rindās, pirmajā sezonā vidēji spēlē savācot 11,4 punktus, izcīnot 7,6 atlēkušās bumbas un izdarot 2,3 rezultatīvas piespēles. Arī klubam tā bija debija. Desmit spēlēs tika izcīnītas divas uzvaras.

Pieredze ir gūta un mērķis skaidrs – jāizcīna pirmā ceļazīme uz “Astoņu Finālu”. Lai to paveiktu, treneris Aleksandrs Kovaļovs komandā pulcējis piecas ārzemnieces. Amerikāņu spēka uzbrucēja Devanna Bonnere maijā bija Zanes partnere WNBA klubā “Phoenix Mercury”,saspēles vadītāja Renē Mongomerī ir pārstāvējusi Viļņas “Teo Basket”, bet Kellija Millere kopā ar Aneti Jēkabsoni-Žogotu uzvarēja Eirolīgas “Četru Finālā” Valensijā. Vēl komandā ir Melnkalnes spēka uzbrucēja Iva Perovanoviča un vairākas Krievijas valstsvienības spēlētājas (Jeļena Daņiločkina, Katerina Keiru, Nataļja Žodika).

Zane Tamane Eirolīgā spēlēs piekto sezonu.

17:00 Sparta&K – Tarsus

Liene Jansone Eirolīgā pirmo reizi spēlēja 2007. gadā, turnīrā debitējot kopā ar Salamankas klubu “Perfumerias Avenida”. Tarsā ir viņas trešais pieraksts kontinenta spēcīgāko komandu sacensībās un vienlaikus jauna debija. Interesanti, ka Latvijas valstsvienības kapteines iepriekš pārstāvētie Eirolīgas klubi var lepoties ar tituliem (Brno 2006, Salamanka 2011).

“Tarsus” kopā ar “Arras”, “Novi Zagreb” un “Targovište” veido Eirolīgas jaunpienācēju četrinieku. Klubs turnīrā nokļuva, pateicoties pieejamajiem finanšu resursiem un uzvarām pārspēlēs par dalību Turcijas virslīgā (pavasarī komanda Turcijas čempionātā finišēja vienpadsmitajā vietā). Debija solās būt interesanta. Piecas no pirmajām sešām spēlēm klubam būs jāaizvada izbraukumā. Nacionālajā čempionātā grafiks vēl interesantāks, jo pirmajā aplī 12 no 13 cīņām jāizspēlē viesos.

Klubā spēlē piecas ārzemnieces – Liene, bijusī “TTT Rīga” centra spēlētāja Sindija Lima, leģendārā uzbrucēja Amaija Valdemoro (abas Spānija), amerikāņu saspēles vadītāja Daniela Robinsone un spēka uzbrucēja Deliša Miltone-Džonsa.

18:00 Municipal Targoviste – Famila Schio

Targovištes klubs trešdien spers pirmo soli jaunā teritorijā (1996. gada sezonā “Livas Petrom” aizvadīja četras spēles Eiropas čempionvienību kausa izcīņas priekšsacīkstēs). Debijā komandai palīdzēs Elīna Babkina, kura šosezon jau paspējusi izcīnīt sešas uzvaras Rumānijas čempionātā. Līdzīgi kā 2011. gada sezonā Gdiņā, Elīnas rokās ir iespēja kļūt par vienu no komandas līderēm.

Kluba sastāvā spēlē septiņas ārzemnieces. Viņu vidū ir serbu centra spēlētāja Ivanka Matiča un saspēles vadītāja Maja Miļkoviča, zviedru aizsardze Čioma Nnamaka, amerikāņu saspēles vadītāja Natalī Novosela, spēka uzbrucēja Džiliana Robinsa, kā arī Eiropas U20 čempionāta vērtīgākā basketboliste, Kazahstānā dzimusī krievu centra spēlētāja Ksenija Tihoņenko. Nesen komandai pievienojās astotā leģionāre Milka Beļica. Komandas kapteine ir pieredzējusī aizsardze Ankuta Stonesku, savukārt uzbrukuma līdere ir Gabriela Margineana.

Targovištes spēlei varēs bez maksas sekot FIBA TV tiešraidē. Elīna Babkina Eirolīgā spēlēs ceturto sezonu.

19:00 Uniqa Euroleasing – Arras

Anita Teilāne Eirolīgā spēlēs pirmo reizi. Šopronas kluba galvenais treneris Norberts Sekeli centra spēlētāju noskatīja pēc Anitas sekmīgās spēles Budapeštas komandā “Vasas”. Pārbaudījusi spēkus Latvijā, Vācijā, Spānijā, Šveicē un Rumānijā, basketboliste ir sasniegusi nākamo pakāpienu.

Komandas sastāvā ir vēl četras leģionāres – amerikāņu aizsardze Šenīze Džonsone, serbu centra spēlētāja Sāra Krnjiča un uzbrucēja Jeļena Milovanoviča, kā arī austrāliete Hanna Zaveča. Klubs cer iekļūt grupas četru spēcīgāko vienību vidū.

25.10.2012. plkst. 19:00 Uni Gyor – IMOS Brno

Ieva Kubliņa pavasarī “Bourges Basket” sastāvā kļuva par Francijas čempioni. Pēc gada pārtraukuma spēka uzbrucēja atgriezusies komandā, kura 2012. gada sezonā debitēja Eirolīgā un pirmo reizi uzvarēja Ungārijas čempionātā.

Par Ievas pieprasījumu liecina fakts, ka Eirolīgā viņa spēlēs jau astoto sezonu. Pirmssezonas pārbaudes turnīrā Jekaterinburgā basketboliste tika atzīta par labāko spēka uzbrucēju un nav šaubu, ka sezonas garumā viņa spēlēs vadošās lomas. “Uni Gyor” sastāvā ir arī austrāliešu aizsardze Natālija Hērsta un jaunā amerikāņu centra spēlētāja Čelisa Šigoga.

31.10.2012. plkst. 15:00 UGMK – Novi Zagreb

Anete Jēkabsone-Žogota turpina atveseļoties un novembrī plāno atgriezties laukumā, lai cīnītos par pirmajām vietām visos turnīros. Jekaterinburgas klubs četrus gadus pēc kārtas ir uzvarējis Krievijas čempionātā, izcīnījis Krievijas kausu un finišējis ceturtajā vietā.

Jaunajā sezonā UGMK sastāvs ir spēcīgāks nekā jebkad. Komandai piesaistītas uzreiz piecas amerikānietes, tai skaitā Olimpiskās čempiones Daiena Taurasi, Sjū Bērda, Kendisa Pārkere, kā arī “TTT Rīga” bijusī centra spēlētāja Kvanitra Hollingsvorta un uzbrucēja ar Krievijas pilsonību Dīna Nolana. Vareno priekšējo līniju papildina Francijas centra spēlētāja, Olimpiskā vicečempione Sandrine Gruda un poliete Evelīna Kobrina, kā arī UGMK kapteine Marija Stepanova. Noteikti jāmin spāņu saspēles vadītāja Silvija Domingesa, Krievijas valstsvienības uzbrucējas Olga Artešina un Anna Petrakova.

Anete Jēkabsone-Žogota Eirolīgā spēlēs septīto sezonu.

EuroLeague Women 2013

KlubsValstsSasniegums valstīTrenerisSpēlētāja
Rivas EcopolisSpānija4.vieta RSMiguel Martinez Mendez 13-8Oleksandra Kurasova
FenerbahceTurcijaČempionesRoberto Iniguez (Spānija) 10-0Angel McCoughtry
UGMKKrievijaČempionesOlaf Lange (Vācija) 1-1Anete Jēkabsone-Žogota
Sparta&KKrievijaVicečempionesPokey Chatman (ASV) 41-13Becky Hammon
Beretta-FamilaItālijaVicečempionesMaurizio Lasi 9-9Giorgia Sottana
GalatasarayTurcijaVicečempionesEkrem Memnun 0-0Ann Wauters
Wisla Can-PackPolijaČempionesJose Hernandez 54-38Anke De Mondt
Good AngelsSlovākijaČempionesMaros Kovacik 0-0Petra Kulicova
Perfumerias AvenidaSpānijaVicečempionesAlberto Miranda 0-0Marta Xargay
Bourges BasketFrancijaČempionesValerie Garnier 8-9Céline Dumerc 
NadezhdaKrievijaBronzas medaļasAleksandrs Kovaļovs 8-7Zane Tamane
USK PragueČehijaČempionesIvan Benes 2-8Eva Viteckova
Uni GyorUngārijaČempionesAkos Fuzy 15-26Ieva Kubliņa
EU SopronUngārijaVicečempionesNorbert Szekely 36-42Anita Teilāne
CCC PolkowicePolijaVicečempionesJacek Winnicki 8-17Laia Palau
BK BrnoČehijaVicečempionesJan Bobrovsky 74-62Hana Horakova
ArrasFrancijaFrancijas kaussThibaut Petit (Beļģija) 1-5Sandra Dijon
USO MondevilleFrancija4. vieta RSHerve Coudray 16-30Kristen Sharp
TarsusTurcija11. vieta RSErdal Yegin 0-0Liene Jansone
CSM TargovisteRumānijaČempionesGeorge Dikeoulakos 16-4Elīna Babkina
WBC Novi ZagrebHorvātija2. vieta RSVladimir Ivankovič 0-0Sandra Mandir

Treneri

Eirolīgā šosezon strādās trīs treneri, kuru vadītās komandas uzvarējušas turnīrā – Jans Bobrovskis (Brno 2006), Pokija Četmena (Spartak 2010) un Roberts Iniguess (Ros Casares 2012). Bobrovskis kopā ar Brno klubu izcīnījis 74 uzvaras. Viņas seko Hosē Ernandess ar 54 panākumiem un Četmena ar 41 uzvaru.

Pieci treneri Eirolīgā strādās pirmo sezonu. Viņu pārziņā būs tādi klubi kā “Galatasaray”, Košices “Good Angels”, Salamankas “Avenida”, Turcijas “Tarsus” un Horvātijas “Novi Zagreb”.

FIBA Eirolīgas uzvarētājas

GadsČempionesFinālistesTrešā vietaPusfinālistesVieta
2012Ros Casares 65Rivas Ecopolis 52UGMK 75Fenerbahce 68Stambula
2011Avenida 68Spartak 59UGMK/Vētra 64Ros Casares 52Jekaterinburga
2010Spartak/Jēkabsone 87Ros Casares 80UGMK/Vētra 84Wisla Can-Pack 50Valensija
2009Spartak 85Avenida/Baško 70UGMK/Vētra 80MKB Euroleasing 56Salamanka
2008Spartak 75Brno Gambrinus 60UGMK 70Bourges Basket 69Brno
2007Spartak 76Ros Casares 62CSKA 68Bourges Basket 59Vidnoje
2006Gambrinus 68VBM SGAU 54USVO 77Lietuvos T./Kubliņa 62Brno
2005VBM SGAU 69Gambrinus 66Lietuvos T./Kubliņa 68MiZo Pecs 60Samara
2004USVO 93Lotos VBW Clima 69MiZo Pecsi 69Gambrinus 65Pēča
2003UGMK 82USVO 80Gambrinus 93Bourges 54Burža
2002USVO 78Lotos VBW Clima 72Lavezzini Basket 75SCP Ružomberok 57Gdiņa
2001Bourges 73USVO 71MiZo Pecsi VSK 66Gambrinus 58Mesīna
2000SCP 67Bourges 64Gambrinus 76Dynamo Moscow 66Ružomberoka
1999SCP 63SG Comense 48Galatasaray 62GZ Wuppertal 53Brno
1998Bourges 76Pool Getafe 64SG Comense 74USVO 69Burža
1997Bourges 71GZ Wuppertal 52SCP 75SG Comense 58Larissa
1996GZ Wuppertal 76SG Comense 62SCP 65Bourges 59Sofija
1995SG Comense 64Dorna Godella Valencia 57CSKA Moscow 82USVO 64Kantu
1994SG Comense 79Dorna Godella 68TS Olimpia Poznan 72GZ Wuppertal 63Poznaņa
1993Dorna Godella 66SG Comense 58Challes Savoie 72SCP 52Lliria
1992Dorna Godella 66Dynamo Kiev 56SG Comense 82Sporting Athens 72-

Izmantotie resursi;
FIBA Europe

     [+] [-]

, 2012-10-24 05:15, pirms 12 gadiem
sekss ir sācies!

  +7 [+] [-]

, 2012-10-24 07:54, pirms 12 gadiem
Māris Noviks un viņa fantāzijas par sekstetu !!! Virsraksts nožēlojams!!!!

     [+] [-]

, 2012-10-24 08:14, pirms 12 gadiem
Ļoti labs raksts!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-10-24 10:09, pirms 12 gadiem
Anete pec 15 gadiem bus lidzvertiga Ļuļai sasniegumos..
tikai protams izpaliks pasaules chempis un olimpiskās!

  +4 [+] [-]

, 2012-10-24 10:45, pirms 12 gadiem
sekstets tāds interesants apzīmējums. principā zem raksta gribētos redzēt Eirolīgas seksīgāko basketbolistu TOPU. tikko ko līdzīgu redzēju tenisistu vidū, kā vienmēr seksīgākā Kurņikova: Krusttēvs.com

  +5 [+] [-]

, 2012-10-24 11:28, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: Protams, ka sekstets skan labāk nekā sešinieks : )
nu ja...tur jau tā lieta - tīši vai netīši, bet sanāca normāla divdomība, kura sakairināja dažu labu skolnieku iztēli...

  -1 [+] [-]

, 2012-10-24 12:51, pirms 12 gadiem
Novika virsraksti brīžiem liek pasmaidīt... tas jau pat zirgam skaidrs, ko viņš bija domājis ar to savu sekstetu, bet cilvēkam ar nedaudz plašāku iztēli, tiešām neviļus var rasties rudenīgi draiskas domas par Jēkabsoni vai Jansoni...vai abām!
p.s. neesmu valodnieks, bet man šķiet, ka apzīmējumu sekstets izmanto mūzikā, nevis sportā, bet tas nu tā.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-24 14:00, pirms 12 gadiem
Emilio rakstīja: Novika virsraksti brīžiem liek pasmaidīt... tas jau pat zirgam skaidrs, ko viņš bija domājis ar to savu sekstetu, bet cilvēkam ar nedaudz plašāku iztēli, tiešām neviļus var rasties rudenīgi draiskas domas par Jēkabsoni vai Jansoni...vai abām!
p.s. neesmu valodnieks, bet man šķiet, ka apzīmējumu sekstets izmanto mūzikā, nevis sportā, bet tas nu tā.
sekstets būtībā ir vnk cilvēku grupa no 6 cilvēkiem, mūzikas termins ir seksta ...bet ir jau vēl tādi vārdi kā sekstants un sekstiljons, kuriem nav nekāda sakara ar dzimumu, bet gan saistīts ar latīņu sex - seši .. ..bet atmetot piedēkli un atstājot sakni katrs var iedomāties ko grib, cik nu atļauj fantāzija...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja