Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Pie Peinera ciemos "Žalgiris", Bertāns centīsies pārtraukt zaudējumu sēriju

Andrejs Siliņš

Pie Peinera ciemos "Žalgiris", Bertāns centīsies pārtraukt zaudējumu sēriju
Dairis Bertāns un komandas biedri. Foto: Olimpia Milano

Šovakar ULEB Eirolīgā basketbolā turpināsies 13. kārtas spēles. 19:15 Žaņa Peinera pārstāvētā Stambulas "Darussafaka" savā laukumā tiksies ar Kauņas "Žalgiri", bet 21:45 Daira Bertāna Milānas "Olimpia" mājās uzņems Vācijas čempioni Minhenes "Bayern".

Tā kā Čempionu līga futbolā devusies ziemas pārtraukumā, basketbola Eirolīgas vadība izmanto iespēju aizvadīt spēles divreiz nedēļā. Līdz ar to šonedēļ pirmās spēles notiek jau otrdien un trešdien, lai katra komanda paspētu trīs dienu laikā aizvadīt pa divām cīņām. Vakar norisinājās puse no 13. kārtas spēlēm, šodien notiks otra puse. Tā kā latviešu Eirolīgā ir tik daudz, cik nekad iepriekš, šādā nedēļā arī latviešu līdzjutējiem ir iespēja sekot saviem tautiešiem katru dienu.

Vakar spēlēja Jāņi Timma un Strēlnieks, kas cīnījās pret "Barcelonu" (Rolands Šmits nebija pieteikumā), un Anžejs Pasečņiks, bet šodien cīņā dosies Žanis Peiners un Dairis Bertāns. Žanim ar savu Stambulas "Darussafaka" mājās jāuzņem Baltijas lepnums Kauņas "Žalgiris", mēģinot tikt pie otrās uzvaras sezonā. "Dačka" šobrīd pārliecinoši ieņēmusi pastarītes lomu, jo tuvākie konkurenti izcīnījuši pat par divām uzvarām vairāk. Stambulas klubs Eirolīgā zaudējis desmit mačus pēc kārtas, kam sekoja galvenā trenera nomaiņa un sastāva papildināšana, līdz ar to ir cerības, ka komandas sniegums turpinājumā varētu uzlaboties.

""Darussafaka" kļuvusi nedaudz citādāka, pie jaunā trenera aizvadījuši tikai divas spēles," gaidāmos pretiniekus raksturo "Žalgira" galvenais treneris Šarūns Jasikēvičs. "Tā ir ļoti atlētiska komanda, kas spēlē ātru basketbolu. Viņi ļoti labi cīnās par atlēkušajām bumbām. Viņiem bieži pietrūcis pavisam maz, lai uzvarētu. Sagaidu, ka šī būs ļoti grūta spēle, kā allaž izbraukumā."

"Žalgirim" joprojām nav pieejams pilns sastāvs - savainojumu dēļ šovakar nespēlēs amerikāņu aizsargs Neits Volterss un komandas kapteinis, pieredzējušais spēka uzbrucējs Pauļus Jankūns. Neraugoties uz to, "Žalgiris" šovakar jāuzskata par favorīti. To apzinās arī "Darussafaka" galvenais treneris Selčuks Ernaks: "Tā ir komanda ar augstu basketbola izpratni, tā vienmēr nodemonstrē cīņu. Šīs kvalitātes ļaus viņiem aizvietot iztrūkstošos spēlētājus. Viņi apzinās katra uzbrukuma un katras aizsardzības vērtību. Mums jākoncentrējas noturēt enerģiju vienādā līmenī visas 40 minūtes."

Žanis Peienrs savā Eirolīgas debijas sezonā vidēji 19 minūtēs guvis 8,3 punktus, atdevis 1,6 rezultatīvas piespēles un izcīnījis 1,5 atlēkušās bumbas. Ar savu aktivitāti Žanis izprovocējis 2,5 piezīmes ik spēli, līdz ar to salīdzinoši bieži stājies uz soda metiena līnijas (vidēji 2,7 izmesti soda metieni spēlē). Aizvadītajā nedēļas nogalē Peiners nebija iekļauts "Darussafaka" sastāvā Turcijas čempionāta spēlē pret "Banvit" leģionāru limita dēļ.

Spēles sākums 19:15, tās tiešraide kanālā "TVPlay Sports".

Divarpus stundas vēlāk maču sāks Dairis Bertāns un Milānas "Olimpia", kas savās mājās uzņems Minhenes "Bayern" - komandu, kas pagājušajā nedēļā sagādāja zaudējumu "Žalgirim". Pēc teicami iesāktās sezonas (sešas uzvaras pirmajās astoņās spēlēs) Itālijas komanda nedaudz nosēdusies - piedzīvoti jau četri zaudējumi pēc kārtas un pozitīvās emocijas palīdz gūt vien panākumi vietējā līgā. "Bayern" savukārt spēlējusi nestabili - uzvarām pārsvarā sekojuši zaudējumi un otrādi. Uzveicot Kauņas komandu pagājušajā nedēļā, Minhene pirmo reizi sezonā Eirolīgā izcīnījusi vismaz divas uzvaras pēc kārtas, un skaidrs, ka šovakar šo īso sēriju vācieši vēlēsies padarīt garāku.

Dairis Bertāns vidēji spēlējis nedaudz vairāk nekā 19 minūtes, guvis 6,6 punktus, realizējot 48,8% izdarīto trīspunktu metienu, kā arī izcīnījis 1,3 bumbas pie groziem. trīsreiz Dairis palicis bez gūtiem punktiem, tostarp pagājušās nedēļas spēlē pret "Fenerbahce". Nedēļas nogalē Bertāns netika pieteikts A sērijas spēlei Sasari leģionāru limita dēļ, bet Eirolīgā šādu ierobežojumu nav, līdz ar to drīkst spēlēt visi kluba rīcībā esošie ārzemnieki.

Vācijas čempionu sastāvā savu pagaidām labāko spēli viņnedēļ aizvadīja amerikāņu uzbrucējs Dereks Viljamss, "Žalgira" grozā saberot 27 punktus un izcīnot septiņas bumbas, ar efektivitātes indeksu +35 tiekot pie kārtas MVP atzinības. 2011. gada NBA drafta 2. numurs, nesaņēmis apmierinošus piedāvājumus no NBA klubiem, oktobrī nolēma izmēģināt spēkus šaipus okeānam, parakstot vienas sezonas līgumu ar "Bayern". Eirolīgā Viljamss ir rezultatīvākais komandas spēlētājs, vidēji gūstot 13,5 punktus (realizēti 40% trīspunktnieku), kā arī izcīnot 4,3 bumbas pie groziem.

ULEB Eirolīga, 13. kārta

DatumsLaiksSpēleRez.
18.12.19:00Anadolu Efes – Budučnost106:68
19:45Fenerbahce - CSKA79:75
21:45Barcelona - Olympiacos60:69
22:30Gran Canaria - Baskonia71:84
19.12.19:15Darussafaka - Žalgiris
21:05Maccabi - Khimki
21:45Olimpia - Bayern
22:00Real - Panathinaikos

Kopvērtējums

VKomandaUZ+/-
1.Fenerbahce121+108
2.Real102+143
3.CSKA103+76
4.Anadolu Efes94+89
5.Olympiacos85+37
6.Panathinaikos66+6
7.Olimpia66+5
8.Bayern66-2
9.Barcelona67-34
10.Baskonia67-1
11.Žalgiris57+8
12.Gran Canaria58-84
13.Khimki48-24
14.Maccabi39-42
15.Budučnost310-147
16.Darussafaka111-138