Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Obradoviča sapnis - VTB līgas murgs?

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Obradoviča sapnis - VTB līgas murgs?
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Viņnedēļ viens no izcilākajiem eiropiešu treneriem Žeļko Obradovičs atzina - ULEB jāmaina Eirolīgas formāts, lai samazinātu Nacionālās Basketbola Asociācijas (NBA) ietekmi un iespēju ienākt Eiropā. Galvenais uzsvars - jābūt pilnai regulārajai sezonai, klubiem spēlējot tikai Eirolīgas turnīrā. Ko tas nozīmētu kopējam Eiropas basketbolam?

Pēc Žeļko Obradoviča izteikumiem par nepieciešamību mainīt Eirolīgas formātu iedomājos, kā tas viss varētu izskatīties. Tas, ka NBA ir plāns tuvākā vai tālākā nākotnē ienākt arī Eiropā, nav noslēpums. Pēc NBA komisāra Deivida Sterna izteikumiem gan jāsecina, ka drīzāk šajā situācijā jālieto vārdu savienojums "tālākā nākotnē". Un Obradovičs jau neaicina rīkoties nekavējoties, šo var uztvert kā pamudinājumu – mums jābūt pirmajiem, kas sarīko turnīru pēc NBA piemēra. "Nospiest" viens pret vienu nav iespējams, jo - ja būtu, tad jau sen Eiropā būtu NBA divīzija/konference. Piedāvāju divus iespējamos variantus un sekas, ko tie varētu atstāt, ieviešot slēgta tipa Eirolīgu.

Slēgta tipa Eirolīga

1. variants: NBA pēdās

Ir konkrēts (piemēram, 24 vai 30) klubu skaits, kas katru gadu startē ar savu komandu Eirolīgā. Katram klubam ir noteikts minimālais budžets un algu griesti. Tāpat kā ir konkrēti klubi, kas gadu no gada startē NBA – izkrišanas iespēju nav, iekļūšanas iespējas – teorētiskas (atkarīgs, cik plašu Eirolīgu organizatori vēlētos izveidot, bet - ja Ziemeļamerikā ir 30 komandu līga, tad diezin vai Eiropā ir iespējama plašāka līga, kur spēlē tiešām tikai visaugstākā līmeņa komandas).

Komandas tiek iedalītas konferencēs vai/un divīzijās, izspēlē daudz spēļu sezonu.Piemēram, divi apļi ar savas konferences komandām un viena spēle ar pretējās konferences komandām – pie 24 klubu skaita katrai komandai tās būtu: 22 spēles konferencē + 12 ar otras konferences komandām = 34 spēles regulārajā sezonā. Ja līgā būtu 30 komandas, katrai sanāktu 43 spēļu regulārā sezona. Skaitu iespējams nedaudz palielināt, bez konferencēm veidojot arī divīzijas, tāpat kā tas ir līgā aiz okeāna.

No Eiropas klubu finansiālo iespēju viedokļa diži vairāk spēļu gan nešķiet reālistisks scenārijs.

Sekas

Vairs nebūs pat teorētisku iespēju citiem klubiem sapņot par iekļūšanu Eirolīgā jeb spēlēšanu kontinenta spēcīgākajā līgā. Šāda scenārija attīstība nešaubīgi izmainītu visu Eiropas basketbola sistēmu par 180 grādiem. Iespējas un pat jēgas uzturēt mazākos klubus izgaistu līdz ar skatītāju intereses izgaišanu. Piemēri nav ilgi jāmeklē – NBA un citas amerikāņu līgas...

Pie tik saspringta spēļu un ceļojumu grafika klubi būtu spiesti atteikties no dalības vietējos un reģionālajos turnīros. Lietuvas čempionātā spēlētu bez "Žalgira" (iespējams, arī "Rytas"), Krievijā – bez CSKA, "Khimki", "Unics", vēl kāda u.t.t. Tas pats attiecas uz VTB Vienoto līgu – ja nebūtu visu jau nosaukto klubu, vai tāds projekts vairs vispār eksistētu? Visticamākā atbilde būtu – NĒ. Ko tādā gadījumā darītu VEF, tas pats "Rytas" (kas tomēr nevar būt droši par vietu Eirolīgā) un citi vidēja līmeņa klubi? Acīmredzot, turpinātu cīnīties Latvijas un Baltijas līgās, iespējams, kādā Eiropas kausa turnīrā. Kopējais līmenis ārpus Eirolīgas kristos dramatiski, jo klubiem, kas šajā turnīrā nav, nebūtu vairs jēgas vākt lielus budžetus, lai cīnītos par uzvaru Eirokausā - uz Eirolīgu durvis tāpat paliktu ciet...

Milzīgas izmaiņas skartu spēlētāju tirgu – cenas tiem spēlētājiem, kas spēlē Eirolīgā, pieaugtu straujos tempos un otrādi – tiem, kas tur netiek, nāktos spēlēt par zemu atalgojumu ar mērķi izsisties un tikt pamanītam no Eirolīgas klubu skautu puses. Tas savukārt nozīmētu, ka daudzi potenciālie spēlētāji pēc jaunatnes sistēmu pabeigšanas izvēlētos doties cita darba dzīvē. Pie tam jāņem vērā, ka šāds scenārijs izmainītu visas pasaules, nevis tikai Eiropas, spēlētāju tirgu – ASV koledžu beidzējiem, kas neatbilst NBA vai Eirolīgas līmenim, vairs nebūtu plāns B – došanās peļņā uz Eiropas vidusmēra klubiem. Šie notikumi ļautu attīstīties Ķīnas Basketbola Asociācijai (CBA) un Austrālijas līgai. NBA, un Eirolīgas klubu skauti jaunos talantus meklētu tieši šajos kontinentos, taču kopējo ainu tas nemaina - basketbolu kā profesiju izvēlētos aizvien mazāk cilvēku.

Risks

Eiropas finansiālā situācija. Nav tik daudz miljardieru-potenciālo īpašnieku, kas būtu gatavi ieguldīt ilgetrmiņā ar milzīgu riska pakāpi nekad ar to nepelnīt vai pat neatgūt ieguldīto. Līdzjutēju kultūra: biļešu cenām, kas jau šobrīd Eiropā uz Latvijas fona ir augstas, būtu straujš pieaugums, klubi censtos nopelnīt ar pārtiku un suvenīriem arēnās, taču vai Eiropas basketa līdzjutējs tam ir gatavs tērēt naudu?

Secinājums

Eirolīgas piedāvātais produkts kļūtu augstvērtīgāks, ārpus tās – līmenis vietējos un reģionālajos čempionātos (VTB) strauji kristos.

2. variants: iespējas joprojām ikvienam

Tiek saglabāta pašreizējā sistēma ar A, B un C licencēm, ar Eirolīgas kvalifikācijas turnīru pirms regulārās sezonas. Lai celtu līmeni, klubiem varētu noteikti minimālo budžetu, kas attiektos arī uz licenču īpašniekiem (sevišķi bijušajās Dienvidslāvijas teritorijas valstīs). Turnīra sistēma gan nemainītos – konferences un/vai divīzijas, daudz spēļu regulārā sezona un izslēgšanas spēles. Tomēr, atšķirībā no pirmā varianta, sliktākās komandas atstātu līgu un/vai censtos pierādīt savu atbilstību tai pirms nākamās sezonas kvalifikācijas turnīrā vai savas valsts čempionātā.

Sekas

Netiktu laupīta jēga arī mazāka budžeta klubiem no mazākām valstīm, kā piemēram, Rīgas VEF no Latvijas, sapņot par kvalificēšanos Eiropas prestižākajam turnīram. Būtībā sezonas gaitā lielākā izmaiņa būtu vien tā, ka Eirolīgā būtu krietni saspringtāks grafiks, kas, iespējams, atņemtu līdzjutēju interesi citiem turnīriem. Joprojām ciestu vietējie un reģionālie turnīri – valstu čempionātos Eirolīgas komandas, ja iesaistītos, darītu to vien "play-off" stadijā, savukārt VTB līgai un Adrijas līgai joprojām nāktos iztikt bez Eirolīgas klubu piedalīšanās. Tādā gadījumā šīs kļūtu par otršķirīgām līgām ar grūtībām piesaistīt sponsorējumu. Lokāls piemērs - Baltijas līga pirms vairākiem gadiem un Baltijas līga šodien...

Spēlētāju tirgus tik dramatiski nemainītos – joprojām būtu pieklājīgs līmenis arī ārpus Eirolīgas, jo klubi censtos iekļūt labākajā Eiropas turnīrā, gluži kā tas ir šodien. Eirokausa klubiem joprojām izdotos piesaistīt solīda līmeņa spēlētājus, kas nav gatavi NBA vai Eirolīgai, bet ar potenciālu tur kādreiz nokļūt.

Risks

Eirolīgas klubu attiecības ar savu valstu federācijām/vietējās līgas vadību. Tepat Latvijā ik rudeni ir cilvēki, kas pārmet, ka VEF un "Ventspils" saņem zināmas atlaides vietējā čempionātā, aizvadot mazāku apļu skaitu regulārajā turnīrā. Vai lielo valstu basketbola dzīves organizētāji neliks šķēršļus klubiem, kas regulārajai sezonai, rupji sakot, uzliks mīksto un piedalīsies tikai izslēgšanas spēlēs jau ar zināmu statusu un iespējamām priekšrocībām?

Secinājums

Eirolīgas līmenis paliktu aptuveni tāds pats, taču pieaugtu skatītāju interese - vairāk spēļu, vairāk intrigas. Spēcīgāko vietējo un reģionālo čempionātu līmenis regulārās sezonas griezumā kristos, taču nedaudz virs zemā vai vidējā līmeņa čempionātu (Latvija, Lietuva, Polija) kvalitāte paliktu tāda pati. Arī Eirokausa līmenis nemainītos.

  +2 [+] [-]

, 2012-12-18 10:32, pirms 11 gadiem
Eirolīgas līmenis paliktu aptuveni tāds pats, taču pieaugtu skatītāju interese - vairāk spēļu, vairāk intrigas!
- - -
nu šitam galīgi nepiekrītu... NBA vājākais punkts ir tik daudz regulārā čempja spēles , kad komanda var zaudēt vienu vai divas un pa lielam tas neko neizķirs. Tieši tāpēc ceru nekad nepiedzīvot neko tādu Eiropā....
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2012-12-18 10:53, pirms 11 gadiem
Es par pirmo variantu..
Augsts līmenis. un nav jāceļas 3os naktī lai redzētu spēles..

     [+] [-]

, 2012-12-18 11:05, pirms 11 gadiem
Abi varianti diezgan liels murgs....

  +2 [+] [-]

, 2012-12-18 12:03, pirms 11 gadiem
Varbūt vienkārši likvidēt licenču sistēmu (vēl joprojām neesu sapratis kāds labums no viņām)
un līgu veidot pēc UEFA čēmpionu līgas, līga kļūtu tikai labāka, jo nespēlētu tādi nabagi kā Ļubļanas Olimpija un vēl daži, kas tur ir pilnīgas miskastes! Neticu ka Olimpija varētu Eirokausu pacelt!
Sadalīt vietas pēc vietējim čempionātiem!
Tādā ziņā varētu saglabāt vietējos čempionātus, bet Eirolīga kļūtu populārāka plašākā merrogā, nevis Dienvidslāvijā tikai!

  -1 [+] [-]

, 2012-12-18 12:04, pirms 11 gadiem
wolf rakstīja: Eirolīgas līmenis paliktu aptuveni tāds pats, taču pieaugtu skatītāju interese - vairāk spēļu, vairāk intrigas!
- - -
nu šitam galīgi nepiekrītu... NBA vājākais punkts ir tik daudz regulārā čempja spēles , kad komanda var zaudēt vienu vai divas un pa lielam tas neko neizķirs. Tieši tāpēc ceru nekad nepiedzīvot neko tādu Eiropā....
tieši tā, katra ar katru izspēlē mājās un izbraukumā un viss! savādāk kruta vieniem jāspēlē sezonā 5 reizes pret Bobcats, otriem 5 reiz pret Lakers!

  +3 [+] [-]

, 2012-12-18 12:42, pirms 11 gadiem
NBA pirmais uz ko skatās ir bizness, tākā tur ir cita situācija. Ja varētu būtu vēl vairāk spēļu, galvenais biļetes notirgot.

  +1 [+] [-]

, 2012-12-18 13:14, pirms 11 gadiem
"..Kopējais līmenis ārpus Eirolīgas kristos dramatiski, jo klubiem, kas šajā turnīrā nav, nebūtu vairs jēgas vākt lielus budžetus.."

dīvains viedoklis autoram - basketbolistam, ja domā, ka meistarība atkarīga no algas. spēlētāju skaits jau būtu tas pats, tikai būtu mazāk klubu, kas ieinteresēti maksāt lielās algas. tātad ārpus Eirolīgas būtu spēcīgi klubi ar labiem spēlētājiem, kuri spēlētu par mazāku naudu (lielāka konkurence), vidusmēra klubi pat ieinteresēti šādā situācijā. un būtisks Eirolīgas mērķis - sportisks turnīrs kā līdz šim, vai bizness.

bet vispār tēma patlaban noteikti nav aktuāla.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-12-18 14:24, pirms 11 gadiem
Detlefs rakstīja: Ideja jau nav slikta.
Varēja jau izveidot EBA (Eiropas basketbola asociācija)
Obligāti jābūt katrai komandai no savas valsts,skatoties cik valstis piedalās.
Ja ir 30valstis,tad 30komandas,lbk jau 15valstis no katra valsts 2 komandas(ta kā Rytas un Žalgiris)mums Vpils un Vef.
Čempionātā 60spēles ,katrā kooferencē 15komandas ,PO tiek 16 komandas!
Būtu savs veikals EBA un klubiem+suvenīri,zāle ar vismaz 10tūkst vietām.
Klubu budžeti sākot no 2,5milj eiro.
Tā nebūs. No Spānijas vien būs kādi 5-6 klubi šādā līgā jāņem, jo skatīsies pēc reālās skatītāju intereses. Skaidrs, ka Valensijā vai Bilbao būs daudz lielāka interese kā Latvijā.
Latvijas komandas šādā Eiropas NBA es neredzu. Un nav arī vajadzīgs.

  -1 [+] [-]

, 2012-12-18 15:34, pirms 11 gadiem
Pašreizējā sistēma ir gluži laba, bet protams var veikt izmaiņas. Šobrīd Eirolīga ir elitārs klubiņš zināmā mērā pateicoties tam jocīgajām licencēm, kuras, starp citu grauj arī sportisko līmeni. Nebūtu to, būtu izteiktaka konkurence, un, līmenis tikai celtos. Protams, liela daļa Eirolīgas klubu atrodas Dienvideiropā, kura nepārdzīvo labākos laikus, turpretī maksātspējīgākās Eiropas valstīs basketbols nav tik populārs. NBA stila līga Eiropā ir praktiski neiespējama, jo tas nozīmētu, piemēram, pāris klubus Grieķijā, kuriem tur būtu jābūt gadiem ilgi un ar lielu budžetu, bet tas šobrīd liekas smieklīgi. Tas pats arī Italijā un Spānijā. Un es pavisam noteikti neredzu NBA stila Eirolīgā Lietuvu, vienalga, ar vienu vai diviem klubiem, un arī nevienu dienvidslāvu klubu. Tie, kas varetu būt maksātspējīgi, būtu varbūt pāris Krievijas, Turcijas un Spānijas klubi, plus varbūt vēl kāds.

  -1 [+] [-]

, 2012-12-18 15:58, pirms 11 gadiem
Detlefs rakstīja: Ideja jau nav slikta.
Varēja jau izveidot EBA (Eiropas basketbola asociācija)
Obligāti jābūt katrai komandai no savas valsts,skatoties cik valstis piedalās.
Ja ir 30valstis,tad 30komandas,lbk jau 15valstis no katra valsts 2 komandas(ta kā Rytas un Žalgiris)mums Vpils un Vef.
Čempionātā 60spēles ,katrā kooferencē 15komandas ,PO tiek 16 komandas!
Būtu savs veikals EBA un klubiem+suvenīri,zāle ar vismaz 10tūkst vietām.
Klubu budžeti sākot no 2,5milj eiro.
sitais viedoklis iesparda. nu nav latvijas klubi labako vidu eiropa. top trisdesmit noteiki neieklutu pat viens latvijas klubs, plus lidzjuteju interese latvija par basketbolu ir salidzinosi neliela. plus nav jau augsta limena vietejo speletaju kas daudz maz lidzinatos nba limenim. nu kaut vai eiroligas. taka principa dotais variants ir gana labs, jo ir vairaki turniri, kas sastaditi piramidas veida un viena turnira uzvaretaji tiek un nakamo turniru, ta teikt katram pec savam spejam.

  -1 [+] [-]

, 2012-12-18 16:01, pirms 11 gadiem
reali domajot eiropa pietrukt intereses par basketbolu kopuma lai varetu izveidot ko lidzigu nba. reali vienigi spanijas acb ligas speles ir daudz maz apmekletas. parejas ir salidzinoshi neapmekletas un attiecigi nepieciesama kartiga naudas piesprice lai katru gadu varetu savakt daudz maz labu budzetu lai spetu piesaistit labus speletajus. un attiecigi tas ari nav vajadzigs.

  +1 [+] [-]

, 2012-12-18 21:17, pirms 11 gadiem
NBA variants Eiropā nav reāls, jo kaut kā visi aizmirst, ka NBA pamatā tomēr ir vienas valsts - ASV - čempionāts. Eiropā kaut kas līdzīgs pašlaik nav pat iedomājams daudzo valstu dēļ. Nu nebūs vidējam latvietim saistošs 2 dienvidslāvu komandu duelis, tāpat kā anglim krievu un spāņu spēle. Un par kādu skatītāju tirgu Eiropā var runāt, ja vienā pašā Ņujorkā ir tikpat iedzīvotāju kā Skandināvijā kopā, un piedevām šai maksātspējīgakaiai Eiropas daļai basketbols ir pie vienas vietas?!