Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Strēlnieka un Kuksika klubi mēģinās izlauzt ceļu uz Eirolīgu

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Strēlnieka un Kuksika klubi mēģinās izlauzt ceļu uz Eirolīgu
Rihards Kuksiks
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Sestdien, 14. aprīlī, Krievijas galvaspilsētā Maskavā startēs Eiropas kausa "Četru Fināls" basketbolā, kurā četras komandas no Krievijas, Spānijas, Lietuvas sacentīsies par uzvaru turnīrā un ceļazīmi uz Eirolīgu. Riharda Kuksika pārstāvētais klubs "Valencia Basket" plkst. 14:30 mērosies spēkiem ar Lietuvas vicečempioniem "Lietuvos rytas", bet Jāņa Strēlnieka komanda Sanktpēterburgas "Spartak" plkst. 17:30 tiksies ar turnīra rīkotājiem "Khimki".

Trīs no četrām finālturnīra dalībniecēm šosezon ir viesojušās Latvijā, vienmēr sev līdzi aizvedot uzvaras. “Lietuvos rytas” Baltijas līgas ceturtdaļfinālā divas reizes pieveica BK “Ventspils” komandu. “Valencia Basket” mājās un viesos sakāva Latvijas čempionus “VEF Rīga”, bet Rima Kurtinaiša trenētā Himku komanda apspēlēja vefiešus gan Rīgā, gan Liepājā.

Finālturnīrā lietuvietim Kurtinaitim būs jāmēģina apliecināt savu taktisko varējumu cīņā pret trīs dienvidslāvu basketbola skolas pārstāvjiem – serbu Aleksandaru Dzikiču (“Lietuvas rytas”), horvātu Veļimiru Perasoviču (“Valencia Basket”) un slovēni Juri Zdovcu (“Spartak”).

Neapšaubāmi, lielākais spiediens un atbildība turnīrā ir “Khimki” vienībai, kas sezonas sākumā nekvalificējās Eirolīgai, nepārvarot Čehijas čempionu “Nymburk” barjeru. Sezonas uzspodrināšanai panākums ļoti vajadzīgs arī “Spartak” un “Valencia” komandām, kamēr Viļņas klubs pagaidām var justies visbrīvāk.

14:30 Valencia (11-3) – Lietuvos rytas (11-3)

Pirmajā pusfinālā laukumā dosies divas titulētākās komandas Eiropas kausā. Valensijas (2003, 2010) un Viļņas klubi var lepoties ar divām Eiropas trofejām un uz Maskavu brauc pēc trešās balvas. “Lietuvos rytas” stratēģis Dzikičs pērn Slovēnijas kluba “KRKA Novo Mesto” priekšgalā uzvarēja FIBA Izaicinājuma kausā un šogad veiksmīgi strādā Viļņā. Intensīvā spēļu ritmā lietuvieši sasnieguši Eiropas kausa un Baltijas līgas “Četru Finālus”, kopā ar pieciem Krievijas klubiem iekļuvuši VTB līgas Top 6, bet Lietuvas līgā min uz papēžiem Kauņas “Žalgirim”.

Tikai 19 gadus vecais Viļņas centra spēlētājs Jons Valančūns šosezon jau paspējis nopelnīt Eiropas kausa uzlecošās zvaigznes balvu un ticis iekļauts turnīra simboliskajā piecniekā, bet viņa komandas biedrs Renalds Seibutis ir viens no bīstamākajiem Eiropas snaiperiem.

Otrā laukuma pusē viņus gaida Francijas, Spānijas, Serbijas, Ukrainas, Austrālijas un Latvijas izlašu spēlētāji, kuri pēc galvenā trenera maiņas turpināja sekmīgo kampaņu Eiropas kausā un stiprināja pozīcijas ACB līgā. Nesen Perasoviča darbs tika novērtēts ar divgadīgu līguma pagarinājumu.

Rihards Kuksiks laukumā bijis 10 no 14 Eiropas kausa spēlēm, vidēji 15:06 minūtēs savācot 6,7 punktus, izcīnot 1,6 atlēkušās bumbas un izdarot 0,7 rezultatīvas piespēles. Pagaidām uzbrucējs nav pratis iepatikties Perasovičam, jo “Last 16” un ceturtdaļfināla spēlēs pie teikšanas ticis mazāk nekā iepriekš (spēlējis 4 no 8 sacensībām). Finālturnīrā jācenšas izmantot katru iespēju.

17:30 Khimki (12-2) – Spartak (13-1)

Gada svarīgākajās spēlēs Sanktpēterburgas klubam būs jāiztiek bez saspēles vadītāja Jāņa Strēlnieka klātbūtnes. Pirms Krievijas līgas mājas spēles pret CSKA spēlētājs saindējās ar pārtiku un līdz aprīļa otrajai pusei spiests iztikt bez basketbola.

“Spartak” sniegumu tas ietekmējis negatīvi, jo nacionālajā čempionātā piedzīvotie zaudējumi pret CSKA un “Triumph” atstājuši klubu ārpus PBL “play-off” četrinieka. Tas nozīmē, ka Krievijā augstāk par piekto vietu pakāpties vairs nav iespējams. Paliek vēl trīs iespējas pacīnīties par trofejām – Eiropas kauss, VTB līgas pusfināli un Krievijas kausa “Četru Fināls”, taču svarīgākā no tām būs jau šajā nedēļā.

Strēlnieks piedalījies 13 Eiropas kausa spēlēs, vidēji 13:58 minūtēs savācot 4,3 punktus, izcīnot 1,1 atlēkušo bumbu un izdarot 2,2 rezultatīvas piespēles. Tiesa, martā Jāņa loma jau bija ievērojami lielāka nekā decembrī, jo ceturtdaļfināla otrajā spēlē pret “CEZ Nymburk” Strēlnieks izcēlās ar 19 punktiem, 100% metienu precizitāti (2p 5/5, 3p 3/3) un 4 rezultatīvām piespēlēm.

Ceļazīmi uz Eirolīgu izcīnīs

  • 34

  • 53

  • 12

  • 22


Slēpts komentārs: gurgucis

     [+] [-]

, 2012-04-14 09:16, pirms 12 gadiem
ak graus

  -2 [+] [-]

, 2012-04-14 09:17, pirms 12 gadiem
Spartak graus visus!!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-04-14 10:18, pirms 12 gadiem
Kaut kur rādīs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-14 11:46, pirms 12 gadiem
Josiks rakstīja: Kaut kur rādīs?
Eurosport 2

     [+] [-]

, 2012-04-14 12:00, pirms 12 gadiem
Rytas spēles, protams, rādīs arī „Lietuvos ryto“ televizija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja