Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Austrumu solījumi un "VEF Rīga"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Austrumu solījumi un "VEF Rīga"
"VEF Rīga" publicitātes foto

VTB līga piedāvā augstu sportisko kvalitāti, taču nekalpo par paraugu basketbola attīstības jautājumos. Par tiem jādomā pašiem.

Stiprākā reģionālā līga Eiropā

Savas pastāvēšanas trešajā sezonā VTB līga ir izpletusies deviņās valstīs, regulārajā sezonā apvienojot 18 komandas. Pārstāvniecības un sportiskā līmeņa ziņā tā apsteigusi Adrijas un Baltijas līgas, kļūstot par stiprāko reģionālo turnīru Eiropā. Trīs kontinentālajos turnīros sacenšas 15 no 18 līgas klubiem.

Pamatturnīrā startēs četri ULEB Eirolīgas klubi, tai skaitā A grupā Kauņas “Žalgiris” un Kazaņas “Unics”, B grupā Maskavas CSKA un Gdiņas “Prokom”. Eiropas kausā sacentīsies septiņi klubi - Maskavas apgabala “Khimki”, Sanktpēterburgas “Spartak” un Krasnodaras “Lokomotiv-Kubaņ” no Krievijas, Mariupoles “Azovmash” no Ukrainas, Čehijas čempioni “Nymburk”, Viļņas “Lietuvos Rytas” un “VEF Rīga”.

“Minsk-2006”, Samaras “Krasnye Krylia”, Krasnojarskas “Enisey” sacenšas FIBA Eiropas izaicinājuma kausa kvalifikācijā, bet “Nizhny Novgorod” jau garantēta vieta pamatturnīrā. Tādējādi Eiropas kausos nepiedalās tikai Kazahstānas, Igaunijas un Ukrainas galvaspilsētu klubi - “Astana”, “Kalev/Cramo” un “Budivelnik”.

VTB Vienotās līgas grupu turnīrs, 2011. gada 29. septembris – 2012. gada 18. marts

A grupaB grupa
Khimki (Krievija)CSKA (Krievija)
Žalgiris (Lietuva)Lietuvos Rytas (Lietuva)
Unics Kazan (Krievija)Asseco Prokom Gdynia (Polija)
Budivelnik Kyiv (Ukraina)Azovmash (Ukraina)
Nizhny Novgorod (Krievija)Spartak Saint Petersburg (Krievija)
Astana (Kazahstāna)Lokomotiv-Kuban (Krievija)
Kalev/Cramo (Igaunija)Minsk 2006 (Baltkrievija)
VEF Rīga (Latvija)Nymburk (Čehija)
Krasnye Krylia (Krievija)Enisey (Krievija)

Salīdzinājumam, arī “NLB Liga ABA” jeb Adrijas basketbola līga Eirolīgā ir pārstāvēta ar četrām komandām – Belgradas “Partizan”, Telavivas “Maccabi” (Izraēlas klubs spēkus reģionālajā turnīrā nolēmis pārbaudīt otro reizi), Ļubļanas “Union Olimpija” un “KK Zagreb”. Tikpat klubu startēs Eiropas kausā - Podgoricas “Budučnost”, Zagrebas “Cibona” un “Cedevita”, Nenada Trajkoviča trenēta “Krka Novo Mesto” no Slovēnijas. Pārējie seši klubi – trīs no Serbijas, divi no Slovēnijas un Bosnijas “Radnički” - šoziem Eirokausos nestartē.

Baltijas Basketbola līga palikusi ar vienu Eirolīgas pārstāvi, trīs Eiropas kausa (“Lietuvos Rytas”, Prienu “Rūdupis”, “VEF Rīga” un divām Izaicinājuma kausa (BK Ventspils, Ļubercu “Triumph”) dalībniecēm.

Formāta un kalendāra īpatnības

VTB līgā sacenšas 8 no 10 Krievijas profesionālās basketbola līgas (“Beko PBL”) klubiem, ārpusē paliekot tikai “Triumph” un Vladivostokas “Spartak-Primorye” vienībām. Tādējādi neizbēgams ir jautājums par VTB un PBL tālāku līdzās pastāvēšanu. Vai un kad notiks to apvienošana, izšķirs vadošo klubu nostāja. Pārējiem atliks iekārtoties aizvējā un sekot flagmaņu noteiktajam kursam.

Sejas abās līgās ir tās pašas. CSKA prezidents Andrejs Vatutins ir PBL padomes priekšsēdētājs, VTB viceprezidents un Krievijas Basketbola savienības izpildkomitejas loceklis. Krievijas vicepremjers Sergejs Ivanovs ir VTB līgas prezidents un sens CSKA atbalstītājs. VTB pašreizējo čempionu “Khimki” ģenerāldirektors Viktors Bičkovs un Kazaņas “Unics” prezidents Jevgeņijs Bogačovs kopā ar Vatutinu un federācijas prezidentu Krasņenkovu darbojas PBL padomē.

Jāatzīmē, ka VTB un PBL kalendāri ir pakārtoti Eiropas kausiem un Olimpiskajam kvalifikācijas turnīram 2012. gada 2. - 8. jūlijā. Krievijas klubu sekmes Eiropā noteiks PBL “play-off” formātu un grafikus. Šobrīd zināms tikai, ka PBL regulārās sezonas kalendārs sarakstīts līdz 7. maijam, bet sezonas noslēgumam jābūt 22. maijā, lai Krievijas valstsvienība iegūtu laiku sagatavoties Olimpiskajai kvalifikācijai. Tādējādi arī VTB “play-off” laikos aprīlī un maijā iespējamas izmaiņas.

VTB līga nav KHL

Vai VTB līgu var uzskatīt par Krievijas atklātā hokeja čempionāta ekvivalentu?

Nē.

Pirmkārt, basketbols Krievijā popularitātes ziņā tālu atpaliek no futbola un hokeja. Tādējādi līgas dibinātāji jau sākumā bijuši pieticīgāki savās publicitātes aktivitātēs, piemēram, iztiekot bez vārda “kontinentāls” lietošanas turnīra nosaukumā.

Otrkārt, projektam nav tādas ideoloģiskās pievienotās vērtības kā KHL gadījumā. Hokeja līga tika veidota kā NHL spogulis Eirāzijā. Basketbolā tas vienkārši nav iespējams. Eiropā jau tagad pastāv gan kontinentāla mēroga turnīri, gan spēcīgi vietējie čempionāti. Ar VTB līgu savu pārākumu izcelt nevar un, kā jau minēts, pašā Krievijā basketbols nav populārs.

Treškārt, līgas galvenie atbalstītāji. Ir grūti salīdzināt Krievijas gāzes gigantu “Gazprom” ar Ārējās tirdzniecības banku. Pirmā ienākumi 2010. gadā veidoja 117 miljardus ASV dolāru, kamēr VTB bankai 5,9 miljardus. Jā, Krievijas valdībai pieder 85,5% bankas akciju, taču VTB globālajā arēnā ir daudz nenozīmīgāks spēlētājs nekā “Gazprom”.

Ceturtkārt, VTB līgu izveidoja pragmatiskākie cilvēki Krievijas basketbolā, savā ziņā turpinot Mihaila Prohorova un Sergeja Kušenko pirms desmit gadiem iesākto darbu CSKA sistēmā. Liberalizācija Krievijas basketbolā bija straujāka nekā citos sporta veidos – brīvāki spēlētāju pārejas noteikumi, vairāk leģionāru, vairāk starptautisku startu un lielāka ietekme valstsvienībās. Daudz no tā tika panākts, klubu īpašniekiem savstarpēji sacenšoties, kas kuram garāks un mehāniski palielinot komandu budžetus.

Tas beidzās ar 2008. - 2010. gada “smago piezemēšanos”. Vairāki klubi bankrotēja un pazuda no basketbola kartes, komandu skaits virslīgā saruka līdz deviņām, Krieviju atstāja daļa leģionāru, bet federācijā valdīja korupcija. Tiesnešu uzpirkšanas skandāls 2010. gada pavasarī paātrināja PBL dibināšanu, kura sāka strādāt neatkarīgi no federācijas un vienas sezonas laikā panāca lielāku progresu nekā iepriekšējā piecgadē.

Jauno spēlētāju vajadzībām tika izveidots PBL U21 čempionāts ar desmit fārmklubiem, bet 2011. gada 6. maijā PBL kļuva par sešpadsmito Eiropas Basketbola līgu apvienības ULEB dalībnieci. Vēl pirms tam tika panākta vienošanās, ka vietu sadalījumu Eirolīgā un Eiropas kausā noteiks komandu rezultāti PBL čempionātā. VTB līgai nekā no nosauktā nav un čempionu tituls priekšrocības Eiropā nedod. Skaidrs, ka šo jautājumu jāatrisina tuvākajā laikā.

Citādi VTB līga nav un nevar būt piemērs basketbola attīstības jautājumos. Tā ir virsotne bez piramīdas. Lielākā daļa tās klubu tika veidoti “no augšas”, piešķirot līdzekļus labāku spēlētāju iepirkšanai. Savu basketbola skolu izveide un jauno spēlētāju audzināšana palika otrajā plānā. Visi pakalpojumi, ieskaitot TV translācijas, publicitāti, fanu klubu izveidi un tā tālāk, tika pirkti par naudu, nevis attīstīti pakāpeniski. Tādai pieejai Latvijā nav līdzekļu. Līdzīga modeļa absurdu parādīja 2006. - 2009. gada notikumi, kad valdīja izšķērdība un pārmērības.

Latvijas basketbola un vadošo klubu progresu noteiks mērķtiecīgs atbalsts jaunatnes basketbolam, samērīgs līdzekļu sadalījums profesionālajam un jauniešu sportam. No savām kļūdām var iemācīties vairāk.

Režisors, Gradusi, YouTube video

Mani vairāk interesē VEF starts

  • 89

  • 16

  • 13

  • 10

  • 54

  • 131


  +3 [+] [-]

, 2011-10-10 16:53, pirms 13 gadiem
Virsraksts kaut kāds dīvains, video vispār pieliek punktu. Redzams autora "izcilasi" rokraksts

     [+] [-]

, 2011-10-10 17:09, pirms 13 gadiem
jocīgi - vairāki atbilžu varianti, kas viens otru neizslēdz, bet var nobalsot tikai par vienu... kāda jēga no šāda balsojuma, sanāk, ka nav objektīvs, jo piespiež mani melot

  +5 [+] [-]

, 2011-10-10 17:51, pirms 13 gadiem
lai vefam veicas visos turniros! PAR VEF!

  +5 [+] [-]

, 2011-10-10 18:23, pirms 13 gadiem
Laiks ir,gan jau ja viss aizies uztaisīs i junioru līgu utt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-10-10 19:41, pirms 13 gadiem
karotajs28 rakstīja: Paldies par humuru vismaz varu skaļi siemieties par reklāmu,bet cīnaties puikas
Nu labākas par maxiams centi ūbeli un rimi amerikāņu dziedoni ir.
Tudiš-pīp
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-10-10 19:56, pirms 13 gadiem
karotajs28 rakstīja: Man patīk viņu režīms
īstam atlētam,nav sezonā katru nedēļu jābūt klubiņā,bet tas lai paliek,vnk kā nav kauna tādas reklāmas taisīt
...

     [+] [-]

, 2011-10-10 20:08, pirms 13 gadiem
VEF ir tads pats ziepju burbulis ka bija ASK!Debilikis Jaunups jau nav orginals sakot so propjektu.Saprotu Valteru -aptrukas naudas un vajadzeja kaut ko izdomat.Paradijas Jaunups un viss aizgaja.Tikai man smiekligi ir Valtera un netradicionalas ORIENTACIJAS parstavja Bula spredelejumi par basketbolu....Viens neizdevies treneris kuram ir nepilnvertibas kompleks ka trenerim,otrs nevar nomierinaties no ta ka visi dzeki izlase vinam atteica un dusas ar vinu negaja.Tapec ari paradijas raksts par piekakatam dusam kuras gajis Buls.Ja godigi es ari butu tada geja dusa nolicis kluci!Tikai aklais neredz ka :
-S.Valters komanda nav vajadzigs,speletajs nav stabils un vairak maisa neka dod labumu.
-Bertans -laukuma dara ko grib neatkarigi no komandas vajadzibas.Kludu rekordists komanda.
-Jahovics zaudejis visas savas labakas ipasibas.vairs nav ne 3 numurs ne 4.Vilciens aizgajis.
Janicenoks-loti vajs aizsardziba un uzbrukuma.
-Jaunie valmierisi komandu nepastiprinas-ari - kopeja komandas kimija.
-Berzins-atkartosu jau 3-so gadu rakstito-spele 5 min,gust 5p,izcina 5a.b.,un noiet no laukuma ar 5 piezimem!Vecim nemaz galva nestrada!Mazie speletaji vac bumbas zem groziem vairak neka vins ar 2,13!
-un beigas -viss tiks kartots ar viesspeletaju speli[ka bija Butauta laika ASK}.Pedeja spele ar Liepaju to paradija.Nebutu Simsa vefs butu dzili pakala .Sini gadijuma atzinigi vardi Galvanovskim ka trenerim!
Varbut pietiks vavulot interneta akstiem-Valteram,Bulam.Keiselim un parejiem kuri izsaka tikai pasutijuma komentarus kuri tiek atiecigi apmaksati un ir pilniba neobjektivi!

  -2 [+] [-]

, 2011-10-10 20:13, pirms 13 gadiem
zvaka gals rakstīja: VEF ir tads pats ziepju burbulis ka bija ASK!Debilikis Jaunups jau nav orginals sakot so propjektu.Saprotu Valteru -aptrukas naudas un vajadzeja kaut ko izdomat.Paradijas Jaunups un viss aizgaja.Tikai man smiekligi ir Valtera un netradicionalas ORIENTACIJAS parstavja Bula spredelejumi par basketbolu....Viens neizdevies treneris kuram ir nepilnvertibas kompleks ka trenerim,otrs nevar nomierinaties no ta ka visi dzeki izlase vinam atteica un dusas ar vinu negaja.Tapec ari paradijas raksts par piekakatam dusam kuras gajis Buls.Ja godigi es ari butu tada geja dusa nolicis kluci!Tikai aklais neredz ka :
-S.Valters komanda nav vajadzigs,speletajs nav stabils un vairak maisa neka dod labumu.
-Bertans -laukuma dara ko grib neatkarigi no komandas vajadzibas.Kludu rekordists komanda.
-Jahovics zaudejis visas savas labakas ipasibas.vairs nav ne 3 numurs ne 4.Vilciens aizgajis.
Janicenoks-loti vajs aizsardziba un uzbrukuma.
-Jaunie valmierisi komandu nepastiprinas-ari - kopeja komandas kimija.
-Berzins-atkartosu jau 3-so gadu rakstito-spele 5 min,gust 5p,izcina 5a.b.,un noiet no laukuma ar 5 piezimem!Vecim nemaz galva nestrada!Mazie speletaji vac bumbas zem groziem vairak neka vins ar 2,13!
-un beigas -viss tiks kartots ar viesspeletaju speli[ka bija Butauta laika ASK}.Pedeja spele ar Liepaju to paradija.Nebutu Simsa vefs butu dzili pakala .Sini gadijuma atzinigi vardi Galvanovskim ka trenerim!
Varbut pietiks vavulot interneta akstiem-Valteram,Bulam.Keiselim un parejiem kuri izsaka tikai pasutijuma komentarus kuri tiek atiecigi apmaksati un ir pilniba neobjektivi!
Boit, tas tu? Kā iet? Ventiņus jau samainīji?

  -1 [+] [-]

, 2011-10-10 20:23, pirms 13 gadiem
Ne es neesmu Boits.Bet S.Valteru VEFa panema fateris tikai tapec ka citur vins naher nebija vajadzigs!Un tikai tevs vareja vinam sagadat MAIZITI.Bet savadak ja paskatas uz vina karjeru tad pa Latviju vairak tikai ir ari nemies!.Nu ja Latvija ZVAIGZNE,eiropa SUUDS!.

  -1 [+] [-]

, 2011-10-10 21:51, pirms 13 gadiem
zvaka gals rakstīja: Ne es neesmu Boits.Bet S.Valteru VEFa panema fateris tikai tapec ka citur vins naher nebija vajadzigs!Un tikai tevs vareja vinam sagadat MAIZITI.Bet savadak ja paskatas uz vina karjeru tad pa Latviju vairak tikai ir ari nemies!.Nu ja Latvija ZVAIGZNE,eiropa SUUDS!.
Sveiks baronieti
p.s. Valteram bija piedāvājums šajā starpsezonā no ACB, kur viņš gandrīz aizbrauca,bet ģimenes dēļ, meitiņas un dēla, palika Latvijā. ASK norietā viņam bija nolikts līgums no Lietuvas "Rytas",viņš tomēr palika VEFā.
Jā,varbūt ir izdarījis nepareizās izvēles, taču nevajag jau dzīt hui'.ņu !
Neesi pretīgs.

  -1 [+] [-]

, 2011-10-10 23:53, pirms 13 gadiem
acidacid rakstīja: Sveiks baronieti
p.s. Valteram bija piedāvājums šajā starpsezonā no ACB, kur viņš gandrīz aizbrauca,bet ģimenes dēļ, meitiņas un dēla, palika Latvijā. ASK norietā viņam bija nolikts līgums no Lietuvas "Rytas",viņš tomēr palika VEFā.
Jā,varbūt ir izdarījis nepareizās izvēles, taču nevajag jau dzīt hui'.ņu !
Neesi pretīgs.
Skaists tu neesi bet dums gan!Kam vins vajadzigs 30-un gados kad labakie jau garam!Kaut ka ne leisu prese-valodu zinu,ne spanijas prese nebija informacijas ka pa vinu ir interese!To ko rakstija Latvijas sportacentrs-tas ir pupas mizas!Lietuvas Ritas tadi aksti nav vajadzigi,bet par spanijas klubu bracka uztaisija reklamu un tas bija viss.Lielakais sasniegums vinam eiropa tas ir Vacijas 2 liga un pie hoholiem azovmasa.Vairak lasi sportcentra rakstus un vel dumjaks busi.Loti izdevigi saja portala taisit pasam sev reklamu.Nekadas atbildibas un seku!Un antini -tipa acidacid-ka musas uz sudiem.

  -1 [+] [-]

, 2011-10-11 00:47, pirms 13 gadiem
zvaka gals rakstīja: Skaists tu neesi bet dums gan!Kam vins vajadzigs 30-un gados kad labakie jau garam!Kaut ka ne leisu prese-valodu zinu,ne spanijas prese nebija informacijas ka pa vinu ir interese!To ko rakstija Latvijas sportacentrs-tas ir pupas mizas!Lietuvas Ritas tadi aksti nav vajadzigi,bet par spanijas klubu bracka uztaisija reklamu un tas bija viss.Lielakais sasniegums vinam eiropa tas ir Vacijas 2 liga un pie hoholiem azovmasa.Vairak lasi sportcentra rakstus un vel dumjaks busi.Loti izdevigi saja portala taisit pasam sev reklamu.Nekadas atbildibas un seku!Un antini -tipa acidacid-ka musas uz sudiem.
Dievinj teetinj....mums tieshaam zeel ka Barons tagad taads svaks palicis,bet neaardies esmu drosh ka kaadreiz atkal vinji speelees LBL un buus ok atkal,Tu gaidot to GALVENAIS nenodari sev paari un nedari mulkjiibas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-10-11 12:39, pirms 13 gadiem
acidacid rakstīja: Sveiks baronieti
p.s. Valteram bija piedāvājums šajā starpsezonā no ACB, kur viņš gandrīz aizbrauca,bet ģimenes dēļ, meitiņas un dēla, palika Latvijā. ASK norietā viņam bija nolikts līgums no Lietuvas "Rytas",viņš tomēr palika VEFā.
Jā,varbūt ir izdarījis nepareizās izvēles, taču nevajag jau dzīt hui'.ņu !
Neesi pretīgs.
Sandis Valters vispār ir ļoti lielu pateicību parādā Kārlim Muižniekam, kas viņu - jau pusaizmirstu spēlētāju kaut kur Ukrainā - paņēma uz izlasi vienā kvalifikācijas turnīrā (jā kāds vēl atceras - Sandis ar gariem matiem tai laikā ). Var teikt, ka pēc tam viņa karjera sākās no jauna, gan Rīgā-05, tālāk jau ASK un VEF. Par to Rytas interesi ir patiesība - dažus gadus atpakaļ tiešām bija tuvu līgumam, kaut kas nesanāca. Bet par ACB nezin gan...