Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Iebraukts zirgs vagu nemaitā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Iebraukts zirgs vagu nemaitā"
Aivars Vīnbergs un Uģis Viļums
Foto: Reinis Oliņš

"Zane Eglīte ir spēlētāja ar kvalitātes zīmi. Trešdien viņa klusēja, klusēja, taču kritiskā brīdī savāca atlēkušās bumbas un izrāva tās pretiniecēm no rokām," izcīnot pirmo uzvaru Latvijas un Igaunijas čempionātā, pārmaiņas sastāvā komentēja basketbola kluba "RSU/Merks" galvenais treneris Aivars Vīnbergs.

Studentu derbijs ceturtdien Hanzas vidusskolā noslēdzās ar “RSU/Merks” uzvaru – 72:51. Aivara Vīnberga komanda savstarpējās cīņās Latvijas čempionātā izcīnīja vienpadsmito uzvaru pēc kārtas. Latvijas Universitāte iepriekšējo panākumu guva 2011. gada 1. februārī – 61:56.

Abas komandas spēlēja lēnu, pat statisku basketbolu. Tas bija piespiedu solis?
Mums radās problēmas, spēlējot cilvēks-cilvēks aizsardzību, jo Latvijas Universitātes spēlētājas ļoti kvalitatīvi lika blokus. Mēs uzķērāmies. Sākumā nebiju plānojis segt zonu, taču taktikas maiņa nostrādāja. Pirmkārt, paglabāmies no piezīmju problēmām. Katei Aizsilai un Artai Frīdenbergai jau bija pa trīs piezīmēm, Paulai Tomsonei arī. Pāreja uz zonas aizsardzību ļāva saglabāt spēlētāju resursus. Otrkārt, Latvijas Universitātes uzbrukums vairāk nebija tik agresīvs.

Kate Aizsila ar pārķertām bumbām un labu metienu precizitāti salauza spēli.
Viennozīmīgi. Katei tādai arī jābūt. Domāju, ka mūsu pašreizējā sastāvā pieaugs gan viņas loma, gan varēšana. RSU rīcībā vairāk nav pagājušā gada sastāvs, taču Kate ar savām spējām ir ieguvēja.

Kā komandā nonāca Zane Eglīte?
Zane apvieno basketbolu ar citām nodarbēm, tāpēc spēlēšana pie mums bija viņai pieņemamākais variants. Pirms spēles viņai bija trīs treniņi ar komandu – pirmdien un trešdien basketbols, otrdien aerobika. Krieviem ir teiciens “Iebraukts zirgs vagu nemaitā”. Zane ir spēlētāja ar kvalitātes zīmi. Trešdien viņa klusēja, klusēja, taču kritiskā brīdī savāca atlēkušās bumbas, izrāva tās pretiniecēm no rokām.

Kad spēlēju pret Zani, nevarēju saprast, kā viņa varēja paņemt bumbas pie mūsu groza. Mēs aizsargājamies, bloķējam, taču – hops, un bumba nonāk pie mazākās spēlētājas laukumā. Zane rada laukumā mieru. Nākotnē izveidosies Zanes un Kates sasaite. Tas nozīmē, ka Katei būs mazāk jāiet spēlēt vidū. Pašreiz viņa kontrolē bumbu un paveic lielu darba apjomu, mazāk tiekot pie punktu gūšanas. Tagad saspēli vairāk varēs vadīt Zane. Paldies Zanei, ka viņa izvēlējās mūs!

Vai Zane piedalīsies izbraukuma spēlēs?
Katrs izbraukums būs atsevišķa saruna. Piemēram, Baltijas līgā spēlēsim sestdienās un svētdienās, taču zināma rīcības brīvība Zanei būs. Manuprāt, viņa ir pietiekami godprātīga un daudz nekavēs.

Latvijas Universitātei pagaidām jāiztiek bez tādām spēlētājām kā Eva Pavlovska un Anete Vorma, kuras uzņēmās iniciatīvu uzbrukumā. Vai komanda sāk spēlēt labāk?
Cepuri nost Ilzei Osei-Hlebovickai, kura strādā ar lielu pacietību. Tehniskie trūkumi tiek kompensēti ar labām sadarbībām. Aizsardzībā tās strādā. Par to liecina fakts, ka šodien 21 reizi kļūdījāmies. Tas ir daudz. Gods un slava, ka meitenes izpilda viņas norādes.

Vairākas meitenes ceturtdien nespēlēja.
Dainai Lazdeniecei ir mikrotrauma. Ja rastos kritiska situācija, viņa varētu spēlēt. Madarai Gulbei ir nežēlīgs darba laiks, taču ceru, ka nākotnē viņai izdosies to pieskaņot mūsu spēlēm.