Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Baltkrievijas izlase februārī spēlēs "Rīgas burbulī"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Baltkrievijas izlase februārī spēlēs "Rīgas burbulī"
Baltkrievijas kapteine Jekaterina Sņitina. Foto: FIBA

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) piektdien, 11. decembrī, informēja, ka Latvijas galvaspilsēta Rīga 31. janvārī-6. februārī uzņems "Women`s EuroBasket 2021" kvalifikācijas F grupas spēles ar Baltkrievijas, Lielbritānijas un Polijas izlašu līdzdalību.

Latvijas basketbola savienība 8.-15. novembrī sekmīgi sarīkoja lielāko Eiropas “burbuli”, Rīgā uzņemot astoņas valstsvienības. D grupā spēlēja Čehija, Dānija, Itālija un Rumānija, savukārt I grupā sacentās Latvija, Vācija, Horvātija un Ziemeļmaķedonija.

“FIBA Europe” valde 4. decembrī piešķīra LBS tiesības rīkot izšķirošo sabraukumu I grupā. Vienu nedēļu vēlāk kļuva zināms, ka uz Rīgu dosies arī F grupas komandas, kuras novembra sabraukumu aizvadīja Stambulā. D grupas četrinieks šoreiz ceļos uz Turcijas lielpilsētu.

Baltkrievija un Albānija (kungiem Ungārija un Ziemeļmaķedonija) nepiedalījās novembra spēlēs, jo komandās notika elpceļu vīrusa uzliesmojumi. Baltkrievijas valstsvienībā pozitīvi PCR testi tika reģistrēti astoņām spēlētājām un trīs treneriem.

Vīrusa radīto problēmu dēļ Baltkrievija pagaidām aizvadījusi tikai vienu no četrām kvalifikācijas spēlēm. Atlikušās cīņas paredzēts izspēlēt Rīgas burbulī. Baltkrievietes sacentīsies pret Poliju (3. februārī), Lielbritāniju (4. februārī) un vēlreiz pret Poliju (6. februārī).

Vairākas Baltkrievijas izlases spēlētājas parakstīja sportistu atklāto vēstuli pret prezidenta vēlēšanu viltošanu un varas teroru, tai skaitā kapteine Jekaterina Sņitina, Tatjana Ļihtaroviča, Aleksandra Tarasova, Arina Macko un Anna Briča.

Jeļena Ļevčanka 2019. un 2020. gadā nav aicināta pievienoties valstsvienībai. WNBA vicečempione un 2010. gada Pasaules kausa labākā centra spēlētāja oktobra sākumā divas nedēļas pavadīja bēdīgi slavenajā Okrestina ielas izolatorā. Neskaitot viņu, pret varas patvaļu nostājās arī izlases bijušās spēlētājas Tatjana Troina un Nataļja Marčanka.

Finālturnīram kvalificēsies grupu uzvarētājas un piecas no deviņām otro vietu īpašniecēm. Februāra sabraukumu vēlējās rīkot arī Vācijas basketbola federācija (DBB), piedāvājot spēles aizvadīt Diseldorfā. FIBA lēmums nozīmē, ka abas Vācijas spēles pret Latviju notiks Rīgā.

Women`s EuroBasket 2021 kvalifikācija, 31. janvāris – 6. februāris

GrupaPilsētaKomandas
AĻubļana (Slovēnija)Slovēnija/Grieķija/Bulgārija/Islande
BPodgorica (Melnkalne)Zviedrija/Melnkalne/Izraēla
COrenburga (Krievija)Bosnija/Krievija/Šveice/Igaunija
DStambula (Turcija)Čehija/Rumānija/Itālija/Dānija
EStambula (Turcija)Serbija/Turcija/Lietuva
FRīgaLielbritānija/Baltkrievija/Polija
GMatusiņju (Portugāle)Beļģija/Ukraina/Portugāle/Somija
HPieštani (Slovākija)Ungārija/Nīderlande/Slovākija
IRīgaHorvātija/Vācija/Latvija/Ziemeļmaķedonija

FIBA šķīrējtiesnesis pieņēma sekojošus lēmumus:

1) ieskaitīja Albānijai tehniskos zaudējumus pret Lietuvu un Turciju, kā arī diskvalificēja komandu, tādējādi E grupā palikušas trīs valstsvienības;

2) pārcēla novembrī nenotikušo Baltkrievijas un Polijas spēli uz februāra sabraukumu.

Izmantotie resursi:
Hosts of remaining FIBA Women's EuroBasket 2021...