Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Jākobsone: ''Mums būs iespēja pierādīt, ka netikšana EČ bija kļūda''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Jākobsone: ''Mums būs iespēja pierādīt, ka netikšana EČ bija kļūda''
Ilze Jākobsone. Foto: LBS

Latvijas sieviešu izlases saspēles vadītāja Ilze Jākobsone sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' atskatījās uz neiekļūšanas iemesliem 2021. gada Eiropas čempionātā, par izšķirošo minot zaudējumu Vācijai abu vienību pirmajā spēlē 2020. gada novembrī. Savukārt Bulgārijas - Grieķijas spēles iznākums uz brīdi radījis dusmas, taču šobrīd jāizanalizē kļūdas un izlasei vēl būs iespēja pierādīt, ka netikšana uz finālturnīru bijusi kļūda.

Latvijas sieviešu izlase sestdien 6. februārī izšķirošajā spēlē par iekļūšanu 2021. gada Eiropas čempionātā ar 78:57 pārspēja Vāciju, taču ar to nepietika, lai kvalificētos finālturnīram. Pirmo reizi kopš 2005. gada Latvijas dāmu valstsvienība Eiropas meistarsacīkstēs pārstāvēta nebūs. To Latvijai liedza Grieķija, kas ar 73:55 pārspēja Bulgāriju.

Izlases un TTT saspēles vadītāja Ilze Jākobsone sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' apgalvoja, ka, visticamāk, ceļazīme gan pazaudēta pirmajā zaudējumā pret Vāciju, kad Latvija izšķērdēja 16 punktu pārsvaru un piedzīvoja neveiksmi ar 67:73: ''Vienmēr saku, ka nevajag gaidīt uz citiem, bet pašiem izcīnīt lietas, un šoreiz tas apliecinājās. Personīgi uzskatu, ka ceļazīmi pazaudējām spēlē pret Vāciju novembrī. Visu maču rādījām, ka esam labākas, taču vienā brīdī sabrukām, un mēs nebraucam uz Eiropas čempionātu. Toreiz salūzām pēc tam, kad vācietes kļuva agresīvas un tiesneši nenosvilpa tur, kur mēs gaidījām un cerējām sodu. Viņas parādīja lielāku vēlmi uzvarēt, kamēr mēs nespējām atgūt iniciatīvu, kā mača sākumā. Nekas cits neatliek kā mācīties no savām kļūdām, izanalizēt tās un ar gaišu skatu domāt par nākotni.''

''Viesnīcā skatījāmies Bulgārijas - Grieķijas spēli. Varbūt bija nedaudz dusmas uz pretiniecēm - tieši uzvarēt ar +18 un Bulgārija pat neuzbruka pēdējā sekundē. Rezultāts lika domāt, vai tas nav bijis speciāli un kāpēc tā notika. Meitenes un basketbola savienības vadība teica runas, pateicāmies viena otrai. Domāju, ka jebkura spēlētāja var likt roku uz sirds un teikt, ka laukumā izdarīja maksimālo. Ar šo dzīve nebeidzās - jau nākamajā novembrī mums ir nākamās spēles, kurās būs iespēja pierādīt, ka netikšana Eiropas čempionātā bija kļūda,'' nelielu aizkulišu priekškaru tam, kas notika izlases nometnē pēc spēles pret Vāciju atver Jākobsone.

Izlases galvenais treneris Mārtiņš Gulbis pēcspēles intervijā pēc uzvaras pār Vāciju godīgi atzina, ka pirmajās spēlēs vēl nav sapratis spēlētājas. Tikai dažus mēnešus pirms 2019. gada novembra pirmajām divām cīņām speciālists tika nozīmēts par sieviešu izlases galveno treneri, kas bija viņa pirmā pieredze darbā ar dāmām. Arī Jākobsone uzsver, ka viss bijis citādāks: ''Godīgi sakot, viss bija citādāk. Ar iepriekšējo treneri Mārtiņu Zībartu mums izdevās pastrādāt vasarā, kur varējām vairāk izprast, ko treneris sagaida un kā vēlas spēlēt. Turpretī šeit visām spēlētājām viss bija pilnīgi jauns. No šī cikla spilgtākais, kas palicis atmiņā, ir būšana kopā ar savām meitenēm un spēlēšana Latvijas formā, kas vienmēr ir īpaši. Arī situācija bija citādāka - spēlējām burbuļos.''

''Tā noteikti neesmu tikai es un Kate. Mēs vienkārši esam lielākas humoristes, kam patīk pajokot. Visas meitenes ir draudzīgas un prot uztvert jokus. Ir prieks, ka ir tādas komandas biedrenes, kas neuztvers jokus nepareizi,'' par savu ietekmi pozitīva mikroklimata veicināšanā izlasē saka Ilze.

Piektdien ''Sportacentrs.com TV'' kanālā plkst. 21:15 skaties jaunāko ''Sports tuvplānā'' raidījumu, kurā Ilze Jākobsone vairāk pastāstīja par izlases rūgto zaudējumu, savu lomu valstsvienībā, spēlēšanu Mārtiņa Gulbja vadībā un kad gaidāmi jauni hiti par kādu citu Latvijas izlases spēlētāju.

  +5 [+] [-]

, 2021-02-10 17:35, pirms 3 gadiem
Vismaz labi, saprot ka netika dēļ zaudējuma pirmajā spēlē!

  +5 [+] [-]

, 2021-02-10 17:46, pirms 3 gadiem
Jākobsone spēlē pret Vāciju ļoti labi aizvietoja Babkinu un iemeta savus metienus. Ja Babkina tā neaizrautos ar 3p mešanu (1/13)...

     [+] [-]

, 2021-02-10 17:58, pirms 3 gadiem
Marcello92 rakstīja: Jākobsone spēlē pret Vāciju ļoti labi aizvietoja Babkinu un iemeta savus metienus. Ja Babkina tā neaizrautos ar 3p mešanu (1/13)...
tur jau tā starpība starp Babkinu un Pediju, kura spēlēja, lai pārējās TTT spēlētājas būtu labākas un tas pats būtu noticis izlasē, bet tagad pilnīgs fiasko - ne Tokija, ne EČ...

  +1 [+] [-]

, 2021-02-10 18:09, pirms 3 gadiem
dakots rakstīja: tur jau tā starpība starp Babkinu un Pediju, kura spēlēja, lai pārējās TTT spēlētājas būtu labākas un tas pats būtu noticis izlasē, bet tagad pilnīgs fiasko - ne Tokija, ne EČ...
Jā, protams, šī nebija pārāk laba spēle Elīnai, bet kontrastam nāk prātā decembra sākumā notikusī Eirolīgas spēle starp Nadezhda un Kurskas Dinamo. Tur laukumā bija pavisam cita Elīna. Būtībā viņa toreiz salauza visu spēles gaitu un sekmēja Orenburgas uzvaru.

  +2 [+] [-]

, 2021-02-10 18:10, pirms 3 gadiem
Es ticu šai izlasei un trenerim. Tikai jātrenējas un viss būs labi, meitenes mūs vēl ne reizi vien iepriecinās. Lai veicas.

     [+] [-]

, 2021-02-10 18:14, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Es ticu šai izlasei un trenerim. Tikai jātrenējas un viss būs labi, meitenes mūs vēl ne reizi vien iepriecinās. Lai veicas.
Trenerim tici??? IMHO - visa vaina viņā, un steidzami jāmeklē jēdzīgu pieredzējušu treneri. Varbūt Vētru pierunāt?

  +5 [+] [-]

, 2021-02-10 18:31, pirms 3 gadiem
dakots rakstīja: tur jau tā starpība starp Babkinu un Pediju, kura spēlēja, lai pārējās TTT spēlētājas būtu labākas un tas pats būtu noticis izlasē, bet tagad pilnīgs fiasko - ne Tokija, ne EČ...
Pedija, Pedija, Pedija - cik gadus vēl par viņu čīkstēs? To, cik ļoti taisnība ir viņas skaistajiem vārdiem par Latviju parādīja ar to, ka tad, kad būtu jāgatavojas tikt pie tās pilsonības un izlases treniņiem dzīvojās pa ASV un gatavojās WNBA sezonai - kur teikts, ka tas tā arī neturpinātos?

  +5 [+] [-]

, 2021-02-10 18:34, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Es ticu šai izlasei un trenerim. Tikai jātrenējas un viss būs labi, meitenes mūs vēl ne reizi vien iepriecinās. Lai veicas.
Man šķiet tu tici visiem jaunajiem treneriem. TIkai - izlase nav poligons, kur mācīties jaunam, nepieredzējušam trenerim. Lai arī Gulbim ir veču basketa pieredze, cik tāda bija sieviešu basketā? Izlases trenerim ir jābūt pieredzei nopietnā līmenī nevis no zaļknābja jāaug...

  -2 [+] [-]

, 2021-02-10 18:54, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Man šķiet tu tici visiem jaunajiem treneriem. TIkai - izlase nav poligons, kur mācīties jaunam, nepieredzējušam trenerim. Lai arī Gulbim ir veču basketa pieredze, cik tāda bija sieviešu basketā? Izlases trenerim ir jābūt pieredzei nopietnā līmenī nevis no zaļknābja jāaug...
Ticu ne tikai jaunajiem, arī vecajiem, kā Starkovam. Latviešu treneriem ir jādod iespēja izaugt, un nevar teikt, ka Gulbis būtu basketbolā iesācējs. Tāds nebija arī Vecvagars, kas strādāja kopā ar Bagatski, kas viņu ieteica galvenā trenera amatam. Ar to nopietno pieredzi veidojas burvju loks, ja bez izlases vadīšanas pieredzes nevar trenēt izlasi. Lai Gulbis strādā, pēdējā spēle pret Vāciju bija ļoti laba. Noņemt viņu tagad būtu tikpat muļķīgi kā futbolā pēc uzvaras pār Austriju atlaida Stojanoviču.

  -1 [+] [-]

, 2021-02-10 19:49, pirms 3 gadiem
kapec seit neviens no basketbola faniem neruna par to, kapec Latvijas spele notika pirms Griekijas speles.....spelem vajadzeja notikt viena laika, vai vel labak, Latvijai vajadzeja spelet svetdien...vainigs ir tiesi tas kurs neielika speli vajadzigaja laika.....uzvardu ludzu studija ...???

     [+] [-]

, 2021-02-10 19:52, pirms 3 gadiem
2 vai 3 gadus sieviešu izlase neaizvadīs oficiālas spēles?

  +2 [+] [-]

, 2021-02-10 19:55, pirms 3 gadiem
Ha-ha rakstīja: kapec seit neviens no basketbola faniem neruna par to, kapec Latvijas spele notika pirms Griekijas speles.....spelem vajadzeja notikt viena laika, vai vel labak, Latvijai vajadzeja spelet svetdien...vainigs ir tiesi tas kurs neielika speli vajadzigaja laika.....uzvardu ludzu studija ...???
Kāds sakars pulkstenim ar rezultātu?Mūsējas pašas pakāsa EČ turnīru, kad 4 ceturdaļas pirmajā pusē ļāva vācietem pievilkt līdz -12. Beigās jau tik atjēdzas un meta visu iekšā ko varēja ,bet jau par vēlu bija.

  +2 [+] [-]

, 2021-02-10 20:00, pirms 3 gadiem
Tajā zāģī pret vācietēm grēkāzis ir treneris.Viennozīmīgi. Pieredze nerodas uzreiz,tas taču saprotams.Ja sapratne ar meitenēm ir radusies lielāka,tad jādod viņam strādāt.Domāju,ka rezultāti būs un to apliecina pēdējo spēļu kvalitāte kvalifikācijā,korelācijā ar pirmajām. Un protams,arī Anetes Š.klātbūtne.

  -3 [+] [-]

, 2021-02-10 20:20, pirms 3 gadiem
Kāpēc tikai viena Pedija? Latvijas izlasei noteikti vajag vismaz piecas nēģermeičas, turklāt vismaz divām no tām jābūt homoseksuāli orientētām. Tā tik būs uzvarām slacīta valsts izlase!

  +1 [+] [-]

, 2021-02-10 20:40, pirms 3 gadiem
jautājums stāv - vai izlase ir vieta kurā treneris gūst pieredzi. varbūt izlase ir trenera iepriekšēja ilgtermina ieguldijuma un sasniegumu novertejums.
tieši kāds pirms dāmu izlases trenēšanas bija talantīgā trenera ilgtermina ieguldījums un sasniegumi dāmu groza bumbas laucina?
ja izlase tiek uzskatīta par vietu testiem un eksperimentiem, tad rezultāts ir ok. kautkas izdevās, kautkas neizdevās.
lbs vadība pienema lemumu, lbs vadibai ari jaizdara secinajumi.
speletaju naturalizacijai nē. iznemums gadijumi, kad imports ir integrejies LV - piemeram, spele jau daudzus gadus LV, ieprecejis ar LV iedzivotaju utml. piemeram, savulaik vecais Hlebis - vai tad nav ists musejais???
tiem, kam LV pase ir tikai papildus bonuss klubu meklejumos, tos nevajag ne damam, ne kungiem

  +1 [+] [-]

, 2021-02-10 21:37, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Ticu ne tikai jaunajiem, arī vecajiem, kā Starkovam. Latviešu treneriem ir jādod iespēja izaugt, un nevar teikt, ka Gulbis būtu basketbolā iesācējs. Tāds nebija arī Vecvagars, kas strādāja kopā ar Bagatski, kas viņu ieteica galvenā trenera amatam. Ar to nopietno pieredzi veidojas burvju loks, ja bez izlases vadīšanas pieredzes nevar trenēt izlasi. Lai Gulbis strādā, pēdējā spēle pret Vāciju bija ļoti laba. Noņemt viņu tagad būtu tikpat muļķīgi kā futbolā pēc uzvaras pār Austriju atlaida Stojanoviču.
Jāaug ir klubā nevis izlasē. Vecvagars? Jā, viņam bija pieredze ar izgāšanos u-20, Turība un Fēnikss. Ļoti nopietni priekš izlases galvenā trenera. 2. šķiras klubi un vienīgajā izlašu pieredzē izgāšanās
Gulbis? Jā viņam ir trenera pieredze, bet ar meitenēm 0. Trenēt meitenes un džekus ir divas dažādas lietas.
Savi treneri ir jāatbalsta, bet ne jau treneriem bez nopietnas pieredzes dodot izlases g.t. posteni - asistents ok. Ar LBS palīdzību iekārtot klubā - ok. Bet ne jau izlases g.t. Situācijā, kad novākt labāko sastāvu ir problemātiski labs g.t. ir īpaši svarīgs. Šajā situācijā, jā, jādod strādāt tālāk, bet turpmāk, ne tikai basketā bet vispār es ļoti ceru, ka izlases netrenēs zaļknābji...

  +2 [+] [-]

, 2021-02-10 21:51, pirms 3 gadiem
svezhyj zhuk rakstīja: jautājums stāv - vai izlase ir vieta kurā treneris gūst pieredzi. varbūt izlase ir trenera iepriekšēja ilgtermina ieguldijuma un sasniegumu novertejums.
tieši kāds pirms dāmu izlases trenēšanas bija talantīgā trenera ilgtermina ieguldījums un sasniegumi dāmu groza bumbas laucina?
ja izlase tiek uzskatīta par vietu testiem un eksperimentiem, tad rezultāts ir ok. kautkas izdevās, kautkas neizdevās.
Te pat jau ir atbildes uz šiem jautājumiem Guntas Baško intervijā
Atšķirībā no pārējiem trīs kandidātiem Mārtiņš vēl nav strādājis ar sieviešu komandām. Vai tas bija būtisks faktors?
Tas bija apspriešanas vērts jautājums. Galvā apsverot trenera kandidātus, viena no pamata domām bija – meklēt jaunas sajūtas un vēsmas. Tai skaitā jaunas sejas. Jā, viņš nav strādājis ar sieviešu komandām, bet ir strādājis ar sievietēm individuāli.

Mārtiņam šī vasara bija brīva – viņš varēja mācīties un analizēt sevi. Ieguldīt sevī, lai varētu darbu darīt pēc labākās sirdsapziņas.

Tavuprāt, kas ir viņa stiprās puses?
Profesionālisms, attieksme un iedziļināšanās detaļās. Mārtiņa redzējums – ticība sev, komandai un spēlētājiem. Ko viņš var dot spēlētājiem? Ļaut sev noticēt. Manuprāt, tas ir viņa stiprās puses.

     [+] [-]

, 2021-02-10 22:04, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: 2 vai 3 gadus sieviešu izlase neaizvadīs oficiālas spēles?
Iepriekšējos ciklos bija tā, ka kvalifikācija uz nākošo čempi sākās jau tajā gadā, kad tika aizvadīts iepriekšējais finālturnīrs.

     [+] [-]

, 2021-02-10 22:32, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Iepriekšējos ciklos bija tā, ka kvalifikācija uz nākošo čempi sākās jau tajā gadā, kad tika aizvadīts iepriekšējais finālturnīrs.
Nu nez ,man liekas , ka Covid ieviesīs korekcijas čempjos , jo šogad OS ir ,nākamgad PČ un vēl pēc gada EČ. Neticu , ka trīs gadus pēc kārtas būs lielie čempji,visdrīzāk EČ pārcels uz citu gadu

     [+] [-]

, 2021-02-10 22:39, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Nu nez ,man liekas , ka Covid ieviesīs korekcijas čempjos , jo šogad OS ir ,nākamgad PČ un vēl pēc gada EČ. Neticu , ka trīs gadus pēc kārtas būs lielie čempji,visdrīzāk EČ pārcels uz citu gadu
Varbūt, tiešām nezinu. Tad jau manīs.

  +2 [+] [-]

, 2021-02-11 09:59, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Pedija, Pedija, Pedija - cik gadus vēl par viņu ?
tikmēr, kamēr Tu sapratīsi, kādu kļūdu izdarīja LV tieši ar šo spēlētāju, ka neiedeva pilsonību!
...es nekad neesmu bijis par pilsonības piešķiršanu atsevišķiem ārzemniekiem, jo neredzēju tur jēgu, kamēr Pedijas gadījums bija īpašs, jo viņa spēlēja uz komandu un LV būtu daudz ieguvusi, kamēr tagad ir fiasko un bedrē....
Tikmēr par Pediju runāšu, kamēr Tava dāmu basketbola izpratne būs tuvu Zībartam!

     [+] [-]

, 2021-02-11 14:02, pirms 3 gadiem
Zībarts par Baško neizdarību: "Latvijas valstsvienības iepriekšējais galvenais treneris Mārtiņš Zībarts sarunā ar Jauns.lv uzskata, ka liktenīgās kļūdas tika pieļautas jau kvalifkācijas turnīra sākumā: “Latvijas sieviešu basketbola resursi vienmēr bijuši diezgan ierobežoti. Ja šajā mehānismā kaut kas nojūk, vairs nevaram parādīt maksimumu un sanāk tā, kā ir sanācis tagad. Vēsture rāda, ka kvalifikācijas turnīrā nevaram kļūdīties vairāk par vienu reizi. Šoreiz tādas kļūdas bija divas – pirmajās spēlēs pret Horvātiju un Vāciju. Kvalifikācijas turnīra sākumā visu savās rokās bija pārņēmusi ģenerālmenedžere Gunta Baško, bet uz spēli pret horvātietēm treneri varēja pieteikt tikai 11 spēlētājas. No tām trīs bija debitantes. Tā bija absolūta neizdarība. Kad Gunta devās dekrēta atvaļinājumā un pie lietu kārtošanas atgriezās Edijs Eglītis, viss sakārtojās un cikla otra puse izskatījās citādāk."
https://jauns.lv/raksts/sports/4276...

     [+] [-]

, 2021-02-11 15:26, pirms 3 gadiem
Man šķiet, ka spēlētājas Gulbi nemaz neņem par pilnu. Ja komandā ir tādi milzu ego ar pieredzi kā Šteinberga un Babkina, treneris ko mainīt var tikai nosēdinot šos personāžus uz soliņa, riskējot ar to, ka Šteinberga atkal sapsihosies. Arī pret Vāciju bija redzams, ka viss aizgāja ar bumbas kustināšanu un ātriem metieniem. Kā bumba tiek pie Šteinbergas, tā viss apstājas, jo piespēles viņa diži nedod lai vai kas.