Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Mārtiņš Zībarts: "Naturalizētu spēlētāju piesaiste izlasei nav aktuāla"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Mārtiņš Zībarts: "Naturalizētu spēlētāju piesaiste izlasei nav aktuāla"
Mārtiņš Zībarts Eiropas čempionātā Prāgā
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Valstsvienību logus novembrī un februārī izmantosim, lai aizvadītu Latvijas-Igaunijas līgas spēles. Izņēmums varētu būt Lietuvas un Igaunijas izlašu piedāvājumi," astoņpadsmit dienas pirms sezonas sākuma par jaunākajām aktualitātēm pastāstīja “TTT Rīga” un sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

TTT rīta treniņā piedalījās 11 spēlētājas – Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Baiba Eglīte, Gunta Baško-Melnbārde, Kate Krēsliņa, Rūta Veidere, Karlīne Pilābere, Janeta Rozentāle, Šeja Pedija, Alija Malota un Azanija Stjuarte. Liene Priede pagaidām darbojas individuāli, bet Aleksa Gulbe pievienosies vakara nodarbībai.

"Latviešu spēlētājas strādā ceturto nedēļu un ir labā formā. Augusta otrajā pusē trenējāmies trīsreiz nedēļā, savukārt no 4. septembra – pēc ārzemnieču atbraukšanas – divreiz dienā. Viesspēlētājas ir dažādā formā, jāstrādā kondīcijas uzlabošanai. Augustā pievērsām lielāku uzmanību individuālām lietām – tehnikai, fiziskajai sagatavotībai. Taktikas apgūšana sākās pirms nedēļas.

Cenšamies veidot komandas spēles modeli, lai būtu gatavi pirmajām pārbaudes spēlēm – trešdien, 13. septembrī, Kauņā pret Baltkrievijas čempionēm “Tsmoki Minsk”, 15.-17. septembrī Gdiņā pret “Basket 90 Gdynia”, Krakovas “Wisla” (abas Polija) un ungāru “Cegled”.

Ārējā līnija nokomplektēta ļoti konkurētspējīga – Latvijas valstsvienības spēlētājas ar Eirokausa un izlašu līmeņa spēļu pieredzi, kā arī amerikāņu saspēles vadītāja Šeja Pedija. Priekšējā līnijā bija citas ieceres, taču Ievai Kūlītei izkrīt sezona un tas nozīmēja sākotnējā plāna pārveidi. Piesaistījām divas viesspēlētājas, pēc piecu gadu pauzes basketbolā atgriezusies Karlīne Pilābere-Nīmane.

Pirmajos mēnešos Karlīne vēl nevarēs palīdzēt augstākā līmeņa spēlēs. Centīsimies sportisko formu uzlabot pakāpeniski, lai pēc Jaunā gada viņa mums būtu labs palīgs. Domu par Karlīnes piesaisti izteica Ieva (Krastiņa) – viņa manā vadībā spēlēja jaunatnes izlasēs. Sazinājāmies. Aicinājums spēlēt basketbolu nav pazudis – Karlīne trenējas ar lielu enerģiju, lai varētu palīdzēt komandai.

Klāt nākušas divas jaunās spēlētājas, kuras treniņos centīsies nopelnīt vietu laukumā – Janeta Rozentāle un Aleksa Gulbe. Abas pieteiksim Eirokausam un Austrumeiropas līgai, savukārt Latvijas un Igaunijas čempionātā Aleksa pārstāvēs “TTT juniores”.

Vakaros plānojam intensīvāku darbu nekā rītos, īpaši aizsardzībā – jācenšas atstrādāt dažādas sistēmas, lai varam sākt spēlēt. No rītiem galvenā uzmanība ir taktikai un metieniem, spēle bez kontakta. Vakaros spēle ar kontaktu, komandas darbs.

Ārzemnieces piemeklējām, lai viņas spētu dot pienesumu komandai. Alija Malota ir ceturtais numurs ar ļoti labu metienu – tas ir viņas stiprākais ierocis. Viņa var izstiept pretinieču aizsardzību. Azanija Stjuarte spēlēs tiešā groza tuvumā. Viņa var segt masīvus centrus – pagājušajā sezonā bija vairākas reizes, kad tas sagādāja problēmas. Piemēram, bija grūti apturēt Maksimoviču.

Šeja labi kontrolē spēli. Ļoti ātra spēlētāja, var būt līdere. Labi strādā aizsardzībā, lasa spēli, var pārķert bumbas un iesaistīt pārējos. Pirms spēlētāju piesaistes centāmies iespējami daudz noskaidrot par viņu raksturu, lai jaunpienācējas iederētos komandā. Pirmie iespaidi ir ļoti pozitīvi. Vēl bija doma piesaistīt (latviešu izcelsmes austrāliešu spēlētāju) Sāru Blicavs, taču cena bija par augstu.

Izbraukumā Lietuvā un Polijā nepiedalīsies Liene Priede – viņai turpinās rehabilitācija pēc vasarā veiktās potītes operācijas. Uz Kauņu un Gdiņu nebrauks arī Karlīne Pilābere.

Naturalizētās spēlētājas piesaiste valstsvienībai nav aktuāla – to paudu arī Latvijas basketbola savienības valdei. Ja pavasarī būtu piesaistījuši (amerikāņu saspēles vadītāju) Sidniju Kārteri, iespējams, Eiropas čempionātā nebūtu ieraudzījuši tādu Elīnu (Babkinu).

Pirmajos divos valstsvienību logos novembrī un februārī pārbaudes spēles neplānojam. Izņēmums varētu būt Lietuvas un Igaunijas izlašu piedāvājumi. Iespējams, ka varētu sapulcēties uzreiz pēc klubu sezonas beigām, piemēram, pastāv iespēja piedalīties turnīros Ķīnā. Gaidīsim (Pasaules kausa izcīņas) izlozes rezultātus. Pauzes izmantosim, lai aizvadītu Latvijas-Igaunijas līgas spēles.

Pašreizējā situācijā, skatoties uz Eirokausu kalendāru, būtu optimāli visas Austrumeiropas līgas regulārās sezonas spēles aizvadīt Rīgā. Ja ir trīs spēles pēc kārtas un vēl jāpavada laiks ceļā – tas ir ļoti nogurdinoši, atņem daudz spēka. Īpaši, ņemot vērā mūsu rotācijas iespējas centra pozīcijā.

Esmu priecīgs, ka Liepāja tikusi pie ģenerālsponsora un veido konkurētspējīgu sastāvu. Jo vairāk Latvijā būs konkurētspējīgu komandu, jo labāk – lielāks spēlētāju loks piedalīsies augstāka līmeņa spēlēs un attīstīsies. Tā ir laba ziņa Latvijas izlasēm, jo vairākas kandidātes pārstāv Liepāju."

Latvijas čempiones sezonu sāks 29. septembrī – 1. oktobrī, Austrumeiropas līgas spēlēs “Elektrum” Olimpiskajā centrā uzņemot trīskārtējās Eirokausa ieguvējas “Dynamo Moscow”, Aijas Putniņas pārstāvēto Turcijas klubu “Samsun Canik” un Latvijas valstsvienības bijušā trenera Huliana Martinesa vadīto “Udominate Basket” vienību. Eiropas kausa pirmā spēle paredzēta 12. oktobrī.

 +10 [+] [-]

, 2017-09-11 16:09, pirms 7 gadiem
Tak priekškam kādu naturalizēt!!!! Slikti vien, ka izskata tādu domju, bet ja vēl patiesi veiktu šādu darbību tas būtu kauns visam LV basketbolam

  +2 [+] [-]

, 2017-09-11 16:49, pirms 7 gadiem
nu ja ņem tad tikai pastiprināt, bet neviens tiešām augstas raudzes spēlētājs nevēlēsies mainīt stabilu lomu US izlasē pret LV

  -2 [+] [-]

, 2017-09-11 16:51, pirms 7 gadiem
heh rakstīja: nu ja ņem tad tikai pastiprināt, bet neviens tiešām augstas raudzes spēlētājs nevēlēsies mainīt stabilu lomu US izlasē pret LV
USA ir tūkstošiem basketbola spēlētāju. Nosacīti USA 10. izlases spēlētājas būtu vadošās lomās Latvijas izlasē.
Slēpts komentārs: fkscd

  +2 [+] [-]

, 2017-09-11 17:02, pirms 7 gadiem
Viru basī jau visādas melnkalnes un bosnijas naturalizēja, bet lielas uzvaras neizcīnīt. Tagad pat melnis kalniešiem skaidījakā bikses pielicis. Vienīgi krievi ar Holdenu paņēma. Bet nu tas ir zelts Holdenam, ne Krievijai. Kam tāda uzvara vajadzīga?

Mums jau bija Ostlers, kuram vajadzēja pasi, un to arī dabūja.

  +3 [+] [-]

, 2017-09-11 17:12, pirms 7 gadiem
šīs ir izlases, tie nav klubi! Ja izlasēs ar varēs visādus ņemt, tad kāda atšķirība būs izlasei un klubiem.
Izlase ir mūsu pašu!

  +1 [+] [-]

, 2017-09-11 17:18, pirms 7 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Viru basī jau visādas melnkalnes un bosnijas naturalizēja, bet lielas uzvaras neizcīnīt. Tagad pat melnis kalniešiem skaidījakā bikses pielicis. Vienīgi krievi ar Holdenu paņēma. Bet nu tas ir zelts Holdenam, ne Krievijai. Kam tāda uzvara vajadzīga?

Mums jau bija Ostlers, kuram vajadzēja pasi, un to arī dabūja.
Tas nu gan bija kadrs. Paaris sezonas Skonto ,izlasee vienu chempi nobakstija un taa arii pazuda😁 Venspils zieda laikos Stivu Richu labaak buutu njeemusi😁

     [+] [-]

, 2017-09-11 17:23, pirms 7 gadiem
GATERŠŅIKS rakstīja: Tas nu gan bija kadrs. Paaris sezonas Skonto ,izlasee vienu chempi nobakstija un taa arii pazuda😁 Venspils zieda laikos Stivu Richu labaak buutu njeemusi😁
Teorētiski jau kādu leģi var paņemt, bet nu nebūs viņi motivēti. Viņiem jau tikai ES pasi vajag, izlasē viņi sviedrus nelies. Holdenam gan jau alga CSKA bija atkarīga no spēlēšanas sbornajā, tāpēc arī spēlēja labi.

  -1 [+] [-]

, 2017-09-11 18:52, pirms 7 gadiem
Cik es saprotu - runa nav par Izlasi - bet par to ka Sidnija Kartere vēlas kļūt par latvijas pilsoni - viņa šeit ir daudzus gadus nospēlejusi un dzīvojusi un ir šīs valsts patriote un būtu pelnījusi Latvijas pilsonību (vairāk kā es, jo es esmu PSRS pilsonis un nemīlu šo jaunizveidoto valsti)

     [+] [-]

, 2017-09-11 21:20, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: USA ir tūkstošiem basketbola spēlētāju. Nosacīti USA 10. izlases spēlētājas būtu vadošās lomās Latvijas izlasē.
Ja mēs salīdzinātu tikai baltos amerikāņus un latviešus tad mūsējie viņus iznestu vienos vārtos. Bet melnādainos un baltādainos ir stulbi salīdzināt, uzskatu ka Amerikā ar eiropiešiem viņu treneri neprot strādāt, tomēr baltādainajiem cita fizioloģija un daudz gudrāks basis. NBA reti kurš treneris ir gudrs, tur visi treneri debīli, pietiek salīdzināt amerikāņu baltos ar Eiropas baltādainajiem lai to saprastu

  -1 [+] [-]

, 2017-09-11 22:12, pirms 7 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Viru basī jau visādas melnkalnes un bosnijas naturalizēja, bet lielas uzvaras neizcīnīt. Tagad pat melnis kalniešiem skaidījakā bikses pielicis. Vienīgi krievi ar Holdenu paņēma. Bet nu tas ir zelts Holdenam, ne Krievijai. Kam tāda uzvara vajadzīga?

Mums jau bija Ostlers, kuram vajadzēja pasi, un to arī dabūja.
naturalizācija nenozīmē uzreiz drošas medaļas utt. Par to nav runa. Bet pacelt komandu nedaudz citā līmenī labi leģionāri var
Nevajag izcelt negatīvos piemērus vai vienu Holdenu. Spāņiem Ibaka parādīja labu sniegumu, tagad Slovēnijai Rendolfs spēlē teicami. Nevajag teikt, ka visas tortes ir negaršīgas, ja ir gadījies apēst kādu ieskābušu
Dalīt naturalizētos un it kā savējos ir muļķīgi. Izlase ir viena, kura pārstāv konkrēto valsti. Kam ir vajadzīga uzvara? Lai nācijai ir prieks. Un man prieks noteikti nebūtu mazāks, ja Latvijai palīdzētu kāds amīts

     [+] [-]

, 2017-09-11 22:14, pirms 7 gadiem
Āfrika12 rakstīja: Ja mēs salīdzinātu tikai baltos amerikāņus un latviešus tad mūsējie viņus iznestu vienos vārtos. Bet melnādainos un baltādainos ir stulbi salīdzināt, uzskatu ka Amerikā ar eiropiešiem viņu treneri neprot strādāt, tomēr baltādainajiem cita fizioloģija un daudz gudrāks basis. NBA reti kurš treneris ir gudrs, tur visi treneri debīli, pietiek salīdzināt amerikāņu baltos ar Eiropas baltādainajiem lai to saprastu
kas par muļķībām dalīt ādas krāsās?
NBA treneri nav muļķi. Vienkārši talants tur ir tik liels, ka nav nepieciešams vērpt pārgudras kombinācijas, lai sasniegtu rezultātu

  -1 [+] [-]

, 2017-09-11 22:17, pirms 7 gadiem
Zībarts manipulē ar situāciju, kā pats vēlas. Tik pat labi var pateikt, ka ar Kārteri Latvija uzvarētu Spāniju. Zībarts tēlo patriotu, bet patiesībā šaubās, vai spētu saliedēt komandu ar spēcīgu citas valsts pārstāvi sastāvā. Zībarts vienkārši vēlas iet vieglāko ceļu

     [+] [-]

, 2017-09-11 22:40, pirms 7 gadiem
ja zaudesim,slikti, ja vinnesim labi.. bet ar savējiem, te nav bk Ventspils! utt

  +1 [+] [-]

, 2017-09-11 22:43, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: naturalizācija nenozīmē uzreiz drošas medaļas utt. Par to nav runa. Bet pacelt komandu nedaudz citā līmenī labi leģionāri var
Nevajag izcelt negatīvos piemērus vai vienu Holdenu. Spāņiem Ibaka parādīja labu sniegumu, tagad Slovēnijai Rendolfs spēlē teicami. Nevajag teikt, ka visas tortes ir negaršīgas, ja ir gadījies apēst kādu ieskābušu
Dalīt naturalizētos un it kā savējos ir muļķīgi. Izlase ir viena, kura pārstāv konkrēto valsti. Kam ir vajadzīga uzvara? Lai nācijai ir prieks. Un man prieks noteikti nebūtu mazāks, ja Latvijai palīdzētu kāds amīts
Pieņemsim ka Tu esi Zariņš.
Zariņu ģimene svētdienās iet pie Kalniņu ģimenes un spēlē novusu, bet Kalniņi pārsvarā uzvar. Zariņš Marokā satiek vietējo, kas ir novusa dievs, spēlē aizvērtām acīm. Gribi teikt, ka Tu, iedomātais Zariņ, viņu adoptēsi, lai tikai uzvarētu Kalniņus novusā svētdienās?

     [+] [-]

, 2017-09-11 22:49, pirms 7 gadiem
Uvio77 rakstīja: Pieņemsim ka Tu esi Zariņš.
Zariņu ģimene svētdienās iet pie Kalniņu ģimenes un spēlē novusu, bet Kalniņi pārsvarā uzvar. Zariņš Marokā satiek vietējo, kas ir novusa dievs, spēlē aizvērtām acīm. Gribi teikt, ka Tu, iedomātais Zariņ, viņu adoptēsi, lai tikai uzvarētu Kalniņus novusā svētdienās?
Lai naturalizētu spēlētāju, ir jāizpilda noteiktas prasības. Tā tīri no zila gaisa izraut nevar. Un ja spēlētājam ir tāda vēlme, tad tas ir apsveicami. Nevajag jau pārspīlēt, ka naturalizējot spēlētāju, mēs uzreiz uzņemamies kaut kādas baigās saistības. Šobrīd pasaule ir tik globalizējusies, ka šāda rīcība nebūtu nekas īpašs. Un mēs jau neliekam viņu par savas valsts galvu. Nedabūs pilsonību Latvijā, dabūs Polijā. Un ES tak ir viena
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-09-12 10:24, pirms 7 gadiem
Patiesi Jums visiem tik svarīga ir uzvara?? Jā es gribu, lai Latvija vinne visos sporta veidos, bet vel vairāk es gribu, lai uzvar latvieši šīs lielās uzvaras..

     [+] [-]

, 2017-09-12 10:38, pirms 7 gadiem
Nevajag teikt tik kategorisku nē, kāds izņēmums var būt!
Tāda tendence ir visās valstīs, pat lielākās!

  +1 [+] [-]

, 2017-09-12 10:44, pirms 7 gadiem
Turklāt gandrīz visās Latvijas izlasēs visos sporta veidos bijis kāds krievs. Principā arī viņi visi agrāk , vai vēlāk tikuši naturalizēti, bet nu jā kāds teiks- tie mūsu krievi! Par to reti kurš brēku ceļ!?
Kāpēc tādi dubulta standarti? Ja naturalizētu kādu amerikāni, vai dienvidamerikāni, tad tie būtu arī mūsu, tāpat kā tie krieviņi!

  -1 [+] [-]

, 2017-09-12 11:10, pirms 7 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Turklāt gandrīz visās Latvijas izlasēs visos sporta veidos bijis kāds krievs. Principā arī viņi visi agrāk , vai vēlāk tikuši naturalizēti, bet nu jā kāds teiks- tie mūsu krievi! Par to reti kurš brēku ceļ!?
Kāpēc tādi dubulta standarti? Ja naturalizētu kādu amerikāni, vai dienvidamerikāni, tad tie būtu arī mūsu, tāpat kā tie krieviņi!
Izlasē ir jābūt tikai un vienīgi latviešiem. Tā vairs nav izlase ja tiek naturalizēts spēletājs. Tas ir nožēlojami. Paskaties,piemēram, hokejā, kazahi.. Tur labi a viens kazahs ir izlasē, pārējie naturalizēti krievi, kanādieši un amerikāņi, kurus pat uz izlases provēm nesauc. Un kur ir labums no tā? Neko nekad nespēj sasniegt.

     [+] [-]

, 2017-09-12 11:11, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: kas par muļķībām dalīt ādas krāsās?
NBA treneri nav muļķi. Vienkārši talants tur ir tik liels, ka nav nepieciešams vērpt pārgudras kombinācijas, lai sasniegtu rezultātu
Nevis dalīt pēc ādas krāsas, bet pēc atlētiskuma. Melnādainie ir atletiskāki par baltajiem.

     [+] [-]

, 2017-09-16 00:08, pirms 7 gadiem
Latvijas izlase. LATVIJAS!!! Nevis pēc dokumentiem....
Krieviem bija labs teiciens, iztulkojot nav tik sulīgs, bet derēs.
"Sit ne jau pa pasi, pet pa purnu!"

Tad jau virziet FIBA noteikumu, ka var spēlēt kurš grib, kāpēc jāmāžojās ar pilsonības piešķiršanu u.t.t. Tak pasakam FIBAi, ka reku viens amerikānis grib uzkapāt Eiropas čempi, tak paņemam, ko ne...