Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Gulbim un kolēģiem liela piekrišana pirmajā dienā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gulbim un kolēģiem liela piekrišana pirmajā dienā
Mārtiņš Gulbis un sieviešu valstsvienības spēlētājas 2020. gada 2. jūnijā. Foto: Renārs Koris

Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība otrdien, 2. jūnijā, aizvadīja pirmo brīvprātīgo treniņu "Elektrum" sporta centrā. Ieskaitot jaunatnes izlašu dalībnieces, pirmā diena pulcēja 47 basketbolistes.

Sieviešu basketbola sezona valstī noslēdzās 12. martā, kad BS “Rīga” juniores savā laukumā uzņēma Jūrmalas komandu, bet “TTT juniores” tikās ar Saldus vienību. Tajā pašā laikā tika paziņots par NCAA sezonas apturēšanu. Divas dienas vēlāk, 14. martā, pēdējās spēles Turcijas līgā aizvadīja Elīna Babkina un Aija Putniņa.

Astoņdesmit divas dienas – tik ilgi turpinājās pārtraukums bez organizētiem treniņiem. Nodarbību atsākšana izvērtās neierasta – “Elektrum” sporta centrā dienas pirmajā pusē bija redzamas tikai basketbolistes, treneri un izlašu personāla pārstāvji.

Izņēmums bija dienas viesi – Gunta Baško valstsvienības treniņa sākumu apmeklēja ar meitu Matildi, savukārt Ieva Pulvere ieradās ar dēlu Vili. Tāpat kā dienu iepriekš, ceļavārdus klātesošajiem teica LBS prezidents Raimonds Vējonis.

Valstsvienības treniņā piedalījās 11 spēlētājas: Aija Klakocka, Karlīne Pilābere, Kate Krēsliņa, Zenta Meļņika, Paula Strautmane, Dinija Pāvelsone, Eva Indriķe, Ilze Jākobsone, Anna Dreimane, Aleksa Gulbe un Nikola Ozola. Basketbolistes tika sadalītas divās grupās, pārmaiņus strādājot galvenajā laukumā un vingruma zālē.

“Atsaucība ir liela, ņemot vērā, ka vairākām U20 izlases spēlētājām šodien paredzēti eksāmeni,” pēc treniņa teica valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis. “Kristīnei Vītolai dzimšanas diena – ceturtdien viņa būs ierindā. Domāju, ka vasaras gaitā redzēsim arī spēlētājas, kuras pašlaik gatavojas individuālā režīmā (Kitija Laksa, Aija Putniņa, Anete Šteinberga).”

Latvijas U18 izlases pirmajā treniņā Matīsa Rožlapas vadībā piedalījās 17 meitenes. Vēl lielāka atsaucība bija vērojama kadetu izlases nodarbībā – Aigara Neripa, Maijas Kubliņas, Ingūnas Markūnes un Andra Steļmaha vadībā strādāja 19 jaunās basketbolistes. Jaunākā komanda treniņa beigās vienojās centra aplī, ievērojot noteiktos distancēšanās ierobežojumus.

Treniņu saturu ietekmē gan valstī noteiktie distancēšanās ierobežojumi, gan blakus apstākļi, atzina Gulbis. “Valstsvienības spēlētājas vēl nav apdrošinātas. Arī treneris Ivars Ikstens iesaka (pēc pauzes) neaizrauties ar kontakta spēli. Pieļauju, ka pāreja uz pilnu kontaktu varētu notikt augusta vidū.”

Ja ierobežojumu loks tiks samazināts un radīsies iespēja rīkot pārbaudes spēles, kontakta treniņi atsāksies ātrāk. “Minimāls kontakts būs arī šajā laikā, bet pāreja uz pieci-pret-pieci notiks, ja vasaras otrajā pusē aizvadīsim sparingus. Pagaidām dzīvojam no dienas uz dienu.”

Daudzi pakalpojumi šobrīd nav pieejami, taču LBS radusi iespēju treniņiem piesaistīt ārstus un fizioterapeitus. Gulbim palīdz “VEF Rīga” ārsts Mārtiņš Pulveris un “TTT Rīga” vingruma treneris Ivars Ikstens, kā arī treneri Matīss Rožlapa un Ziedonis Jansons.

Valstsvienības darba plānā bija “Rozā lentītes spēle” pret Ungāriju un brauciens uz Tālajiem Austrumiem, taču pandēmija izjauca ieceri. “Superturnīrā Japānā spēlētu pret Olimpisko spēļu dalībniecēm. Pašreizējās iespējas aizvadīt pārbaudes spēles? Teiktu, ka 50%.

Galvenais treneris pavasarī zaudēja divus ienākumu avotus – vispirms darbību pārtrauca basketbola klubs “Jūrmala”, pēc tam apstājās Eirolīgas spēļu komentēšana. Ģimeni uzturēt iespējams, pateicoties individuālajam darbam ar profesionāļiem, kuri atsākuši starpsezonas treniņus.

“Valstsvienības trenēšana ir gods un lepnums – tai atradīšu laiku vienmēr,” teica Gulbis. “Devītajā jūnijā Latvijā beigsies ārkārtas stāvoklis, pēc tam citur Eiropā. Ceru, ka tirgus iekustēsies un klubi apzinās nākotnes varēšanu. Esmu gatavs nopietnam izaicinājumam – gaidīšu katru iespēju.”

Treneris darbā visbiežāk redzams jaunatvērtajā “Fēniksa” sporta zālē Šampēterī, Jūrkalnes ielā 1. “Labs draugs Kristaps palūdza piesaistīt spēlētāju grupas. Izveidota skaista, moderna zāle. Izcila vieta, kur trenēties un pilnveidot basketbola tehniku.”

Gulbis veltīja atzinīgus vārdus Elīnai Babkinai, kura šobrīd uzturas ASV. “Elīna vienmēr bijusi patriote, kura atsaucas izlases uzaicinājumam. Pirmajā sabraukumā radās ļoti labs iespaids par viņas profesionālismu. Mums bija saruna, kā viņa redz basketbolu. Vasaras gaitā noteikti sazināsimies – ceru Elīnu redzēt arī novembrī.

Galvenais treneris priecājās par darba atsākšanu. “Liels paldies Latvijas basketbola savienībai. Sieviešu izlases direktors Edijs Eglītis un viņa kolēģis vīriešu valstsvienībā Emīls Toms ideju pārvērta realitātē – tagad varu strādāt ar spēlētājām. Redzu lietas, kuras vēlos uzlabot katras spēlētājas meistarībā. Tā ir fantastiska iespēja – ceru, ka meitenes to izmantos.”

“Gulbja sarakstā” ir 25 spēlētājas, taču skaits var pieaugt. “Basketbolā pietiek ar 12 spēlētājiem, lai varētu strādāt grupās, bet neesam tik ļoti ierobežoti. Iespējams, ka mums pievienosies spēlētājas, kuras pašlaik trenējas ar U18 izlasi, piemēram, Vanesa Jasa un Elizabete Bulāne.”

Treneris vēlas rudenī pulcēt stipru sastāvu un cer uz Anetes Šteinbergas pievienošanos. “Pērn runājām vairākas reizes – izveidojās labs kontakts. Iepriekš notikušais ir pagātne, kurai ar manu komandu nav nekā kopīga. Olimpiskā sporta centra durvis ir atvērtas – mēs viņu gaidām! Esmu gatavs uzklausīt Aneti, lai kopā atvērtu jaunu lappusi. Veidojas jauna komanda ar jauniem mērķiem, tādēļ priecāšos par Anetes palīdzību.”

Brīvprātīgie treniņi notiks divas reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās. Augustā plānots intensīvāks darbs, lai labāk sagatavotos “Women`s EuroBasket 2021” kvalifikācijas izbraukuma spēlēm pret Vāciju (ceturtdien, 12. novembrī) un Horvātiju (15. novembrī).

     [+] [-]

, 2020-06-03 08:03, pirms 4 gadiem
Vingruma treneris skan labi! Laikam šo štata vienību pats Raimis izdomāja.

     [+] [-]

, 2020-06-03 08:17, pirms 4 gadiem
Kas ir vingruma zāle un vingruma treneris?

     [+] [-]

, 2020-06-03 08:34, pirms 4 gadiem
Kāpēc Mauriņa nav pie lielās izlases? Eirolīga tomēr

     [+] [-]

, 2020-06-03 10:34, pirms 4 gadiem
Šteinberga tiešām būs?....Jansons tak palicis, un vai Anetei pietiks, ka busa šoferis ir jauns?....ak, busa šoferis vēl nav izmests?...nu, tad gaidiet ar maisu!