Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Alonzo Mournings tiks uzņemts FIBA Slavas zālē

Ints Megnis
Ints Megnis

Alonzo Mournings tiks uzņemts FIBA Slavas zālē
Alonzo Mournings. Foto: AP/Scanpix

Kādreizējā amerikāņu zvaigzne Alonzo Mournings kopā ar vēl desmit cilvēkiem šogad tiks iekļauts Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Slavas zālē.

1990. gadā Mournings bija ASV izlasē, kas izcīnīja trešo vietu FIBA Pasaules kausā, četrus gadus vēlāk palīdzēja izlasei iegūt zeltu, bet pēc tam tika pie zelta arī Sidnejas olimpiskajās spēlēs. Tam visam viņš pievienoja 16 gadus ilgu karjeru Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA).

Tāpat Slavas zālē tiks iekļauta kādreiz slavenā brazīliete Žaneta Arkaņa, kura palīdzēja savai izlasei uzvarēt 1994. gada Pasaules kausā, bet divus gadus vēlāk Atlantā tika pie olimpiskā sudraba. Viņiem pievienosies arī Bogdans Tanjevičs, kurš kā treneris aizveda Itāliju līdz 1999. gada Eiropas čempionāta titulam un palīdzēja Dienvidslāvijai finišēt otrajai 1981. gada kontinenta meistarsacīkstēs. Savukārt 2010. gadā viņš aizveda Turciju līdz sudrabam Pasaules kausā.

Kopā ar Mourningu un Arkaņu spēlētāju sadaļā tiks uzņemta arī aizsaulē aizgājusī poliete Margo Dideka, bulgārs Atanass Golomejevs, argentīnietis Fabrisio Overto, Hosē Ortiss no Puertoriko, ēģiptietis Mohsens Medats Varga un čehs Jirži Zideks.

Kamēr treneru ieskaitē kopā ar Tanjeviču Slavas zālē nokļūs slovākiete Natālija Hejkova un jau mirušais ķīnietis Mou Dzojuņs.

Šīs 11 basketbola leģendas no 11 dažādām valstīm izvēlētas starp vairāk nekā 150 kandidātiem. Viņiem kopā ir divi Pasaules kausa tituli un sešas olimpiskās medaļas. Simboliskā viņu uzņemšanas ceremonija notiks 30. augustā Pekinā, Pasaules kausa basketbolā priekšvakarā.

2007. gadā dibinātās FIBA Slavas zāles pamatsastāvā tika iekļauta divkārtējā olimpiskā, trīskārtējā pasaules un desmitkārtējā Eiropas čempione, kā arī divpadsmitkārtējā Eiropas kausa ieguvēja Uļjana Semjonova. Savukārt 2017. gadā tajā tika uzņemts arī Valdis Valters.

Kā 2017. gadā ziņoja Latvijas Basketbola savienība, tā uzņemšanai Slavas zālē nominējusi arī Latvijas basketbola leģendas Oļģertu Altbergu, Viesturu Baldzēnu, Valdemāru Baumani, Skaidrīti Budovsku (Smildziņu), Dzintru Grundmani, Helēnu Hehtu (Bitneri), Rūdolfu Jurciņu, Juri Kalniņu, Dzidru Karamiševu (Uztupi), Raimondu Karnīti, Silviju Kroderi (Ravdoni), Jāni Krūmiņu, Valdi Muižnieku, Tālivaldi Pētersonu, Imantu Pļaviņu, Miervaldi Ramānu, Gunāru Siliņu, Maiju Šiliņu (Salenieci), Maigoni Valdmani.