Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Par ko komandas cīnīsies NFL brīvo aģentu tirgū?

Juris Miņins
Juris Miņins

Par ko komandas cīnīsies NFL brīvo aģentu tirgū?
Gregs Hārdijs
Foto: AP/Scanpix

Lai arī Nacionālās futbola līgas (NFL) sezona vēl nav beigusies, 28 komandas jau domā par 2014. gada sezonu, taču pirms tās vēl būs starpsezona, kuras laikā ir jānolīgst labākie brīvie aģenti un jānodraftē labākie jaunie censoņi. Šoreiz apskatīsim brīvos aģentus.

Amerikāņu futbols ir interesants ar to, ka, no vienas puses, tas ir pats sarežģītākais komandu sporta veids taktikā, no otras – no atlētiem tiek prasīta ļoti augsta individuālā meistarība. Tieši tāpēc vēl svarīgāka kļūst spēlētāju atlase. Kas ir šī gada brīvo aģentu tirgus pieprasītākie un labākie spēlētāji?

Uzreiz gan jāpiebilst, ka šis gads brīvo aģentu tirgū varēja būt daudz trakāks, ja vien komandas nebūtu par to padomājušas jau laicīgi, t.i., pagarinājuši līgumus ar saviem vadošajiem brīvajiem aģentiem jau laicīgi. Viņu vidū ir tādi spēlētāji kā Džejs Katlers, Navaro Boumens, Klejs Metjūzs un citi. Īstenībā to var uzskatīt arī par zināmu šī gada tendenci, jo daudzi elites līmeņa brīvie aģenti, kā tiek prognozēts, varētu palikt savās esošajās komandās.

Neapšaubāmi, viens no labākajiem ir Ņūorleānas "Saints" uzbrucējs Džimijs Greiems, taču vai viņš būs pieprasīts? Visdrīzāk, ka nē, jo ņūorleānieši vienkārši neļaus viņam aiziet nekur citur. Par kādu naudu? Tas jau ir atklāts jautājums, jo viens no labākajiem savas pozīcijas spēlētājiem (ne bez Drū Brīza palīdzības) vēlas 10 vai vairāk miljonus sezonā, ko "Saints" pat varētu maksāt, ja vien ne iespēja uzlikt spēlētājam "franšīzes zīmi", tādējādi paturot balsta uzbrucēju Luiziānā vēl uz divām sezonām par... nieka 15 miljoniem ASV dolāru. Lai vai kā, bet balsta uzbrucējs, kurš vidēji sezonā gūst vismaz 10 piezemējumus un ir stabils 1000+ jardu vācējs, turklāt spēlē atslēgas lomu Ņūorleānas uzbrukumā, ir pārāk svarīgs "puzles gabaliņš", lai viņu vienkārši palaistu prom. Turklāt, tā kā Drū Brīzs vēl aizvien ir elites saspēles vadītājs, Luiziānas komandas cerības atkārtoti iegūt Super Bowl paliek spēkā. Šajā situācijā arī Geiems ir "Saints" plānos.

Arī aizsardzības līnijas ends Gregs Hārdijs visdrīzāk paliks savā esošajā komandā – Karolīnas "Panthers", jo viņš bija komandas līderis sekos (15), kā arī viens no labākajiem spēka paņēmienu izpildītājiem, ieņemot ārkārtīgi svarīgu lomu visā Karolīnas aizsardzības sistēmā kopumā. Arī viņa sniegums nav "vienas sezonas brīnums", jo arī pirms gada Hārdijs sevi parādīja kā spēlētājs, kurš konstanti veido kvalitatīvu spiedienu uz uzbrukumu no aizsardzības malas. Turklāt, atšķirībā no citiem endiem, viņš arī labi darbojas līnijas iekšā un ir uzdevumu augstumos arī spēlējot pret skrienošajiem uzbrukumiem. Ja nu tomēr "Panthers" nespēs vienoties ar futbolista pārstāvjiem par līgumu, sasparoties varēs visas tās komandas, kurām ir problēmas ar aizsardzības līniju, piemēram, Tampabejas "Buccaneers".

Savukārt kā trešo spēlētāju no labākajiem šī pavasara futbolistiem kurš varētu palikt esošajā pieraksta vietā ir jāmin lainbekeris Braiens Orakpo no Vašingtonas "Redskins". Jā ASV galvaspilsētas komandai pēdējos gados nav veicies, aizsardzība šajā gadījumā arī nebija tā spēles daļa uz kuru viņu iepriekšējais treneris Maiks Šenehens varētu paļauties, taču Braiens Orakpo gan savu darbu paveica labi un pēc ekspertu atzinuma ir viens no labākajiem ārējiem otrās līnijas aizsargiem (3-4 shēmās). Paredzams, ka Orakpo, kurš 2013. gadā lieliski parādīja, ka ir atkopies no savainojuma, kura dēļ izlaida lielu daļu 2012. gada sezonas, kļūs par vienu no vislabāk apmaksātākajiem brīvajiem aģentiem šogad.

Kas vēl ir palicis tirgū? Īstenībā, tirgū būs ļoti daudz interesantu uzvārdu. Maikls Viks, kurš ir zaudējis savu pirmā saspēles vadītāja vietu Filadelfijā. Moriss Džonss-Drū, kuram iepriekšējās divas sezonas nav bijušas tās labākās dēļ saspīlētajām attiecībām ar komandu. Tāpat šogad ir laba iespēja iepirkties komandām, kas meklē TOP līmeņa speckomandu spēlētājus, precīzāk, atgriezējus, jo būs pieejams gan Devins Hesters, gan Deksters Maklaksters, gan Džeikobijs Džonss. Tāpat, protams, nevar pieminēt malējos uzbrucējus – Hakīmu Niksu, Eriku Dekeru, Džulianu Edelmanu, Railiju Kūperu.
Uzbrukuma līnijā arī ir vairāki interesanti atlēti – Alekss Maks, Maikls Oers, Brandens Alberts.

Aizsardzibas līnijas malas komandas varēs nostiprināt ar Džaredu Alenu, Maiklu Džonsonu, Džastinu Taku, Lamaru Hjūstonu un Maiklu Benetu. Savukārt līnijas iekšienes nostiprināšanai derēs B.Dž. Radži, Rendijs Starks un Pols Soliai vai Kevins Viljamss.

Džons Bīsons, Džonatans Vilma, Karloss Densbijs, Brendons Spaikss, O'Braiens Skofīlds, Entonijs Spensers un Džolons Danbars ir tie, kas izvirzījušies labāko brīvo aģentu grupā starp lainbekeriem.

Savukārt aizsardzības malās un ārējā līnijā gan konkurence ir liela un uzvārdi visai skaļi – Vontae Deiviss, Akibs Talibs, Čārlzs Tilmens, Alterons Verners starp kornerbekiem un Džariuss Bērds, T.Dž. Vords, Entonijs Batea, Kriss Klemonss un Čārlzs Vudsons ārējā līnijā būs tie par kuriem komandas cīnīsies visvairāk un, ļoti iespējams, arī iztērēs visvairāk naudas.

Visbeidzot tādās nepopulārās pozīcijās kā kikeri un spērēji arī ir savi līderi. Džejs Fīlijs, Fils Dausons, Greiems Gano, Dens Kārpenters būs vieni no tiem kikeriem par ko cīnīsies komandas, bet spērēju, kas komandām var dot ļoti būtisku atspaidu un palīdzību komandas aizsardzībai, konkurencē labākie ir Deivs Zastudils, Pets Makafī un Zoltans Meško.

Lai arī jāatzīst, ka šis gads nav gluži tas pateicīgākais priekš ziņu virsrakstu veidošanas, jo patiešām elites līmeņa spēlētāju, kuriem varētu piedāvāt rekordlīgumus šogad nav, kā arī tendences rāda, kā jau minēts, ka daudzi varētu komandu nemainīt, jāsaka, ka šis gads izceļas ar to, ka ir daudz kvalitatīvu futbolistu, par kuriem vispirms runā viņu sniegums un tikai tad nāk uzvārds. Lai vai kā, taču brīvo aģentu tirgum būs interesanti sekot arī šogad.

     [+] [-]

, 2014-01-15 20:33, pirms 10 gadiem
Jimmy Graham diezgan neveiksmīgi sanācis, pārliecinoši savas komandas labākais WR, apm 65% no playiem tiek nostādīts kā slot receiver, bet tā kā TE "franchise tag" ir zemāks nekā WR "franchise tag", tad Saints turpina viņu spītīgi saukt par TE

     [+] [-]

, 2014-01-15 20:51, pirms 10 gadiem
Brīzs gan jau ne par velti gatavs pārskatīt savu līgumu, savu viņš dabūs savādāk , bet komandai brīvākas rokas. 16 TD vīriņu projām nelaidīs, kaut arī pēdējā spēlē uz 0 palika. ups. tomēr 8 jardi bija
Hārdijs pajokoja - Megatrona, Breidija un Brīza piķi kopā , un viņš paliekot.
Zoltans Meško?? Steeleriem šams nepatika.
žēl , ka Mtjūzs nebija pēdējās spēlēs. spēlē viņš labāk ,kā zupu reklamē.
tagad gan trenneru jaunumi topā.

     [+] [-]

, 2014-01-15 21:35, pirms 10 gadiem
Par treneriem ar šis tas tiks uzrakstīts... pamazām... galvenais pašlaik, ka NFL regulāri parādās Latvijas medijos... ja tā izdosies noturēties, būs OK, iesākumam, protams.

     [+] [-]

, 2014-01-15 23:01, pirms 10 gadiem
Nav pārāk būtiski, bet Orakpo, ne Orkapo

     [+] [-]

, 2014-01-16 00:31, pirms 10 gadiem
Patikami šo to lasit par NFL! Juri turi buru!

     [+] [-]

, 2014-01-16 01:15, pirms 10 gadiem
patiesībā jau var iztikt bez nfl rakstiem. ir citi avoti. man ikdienas apmeklētākā lapa ir nfl.com , bet visu sezonas sākumu SC gaidiju Jura rakstus. patīk. sezonas beigas jau labas. katru dienu kas jauns. paldies. ir labi.
var vismaz dzimtā mēlē paklačoties.

     [+] [-]

, 2014-01-16 01:32, pirms 10 gadiem
jociņš- Whisenhunt intervijā dzirdēju perfekta QB vārdu - Kurt Philip Roethlisberger