Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NFL - 1. kārtas apskats

NFL - 1. kārtas apskats
Brets Fāvrs pēc uzvarošās debijas.
Foto: AP

Nacionālās Futbola līgas (NFL) sezona nu ir pa īstam sākusies - visas komandas aizvadījušas pirmās nedēļas spēles. Šajā rakstā eSports.lv ielūkojas interesantākajos pirmās kārtas notikumos.

Protams, pirmās kārtas spēles ir un paliek pirmās kārtas spēles. Tās mēdz noslēgties ar negaidītiem rezultātiem, pretiniekiem citam citu nenovērtējot, nepaspējot noreaģēt vai pielāgoties izmaiņām sāncenšu un arī pašiem savos sastāvos. Kā nekā pirmssezonas pārbaudes spēlēs visas kārtis neviena komanda citām neatklāj. Sezonas laikā - jā, tur noslēpumu paliek aizvien mazāk un mazāk, jo 16 spēļu sezonā reta tā spēle, kurai var atļauties nepieiet ar vislielāko nopietnību. Pie tam savainojumi un citi apstākļi var ieviest korekcijas jebkurā brīdī. Tādēļ arī izdarīt secinājumus un drošas prognozes par iespējamo notikumu attīstību sezonas gaitā pēc vienas kārtas būtu pārsteidzīgi. Tomēr dažas lietas, kā vienmēr, ir vērts atzīmēt.

Viena no nedēļas nogales visvairāk aprunātajām spēlēm medijos noteikti bija Jaunanglijas "Patriots" cīņa ar Kanzassitijas "Chiefs". Par nelaimi "patriotiem" - ne tādēļ, ka sezona sākta ar pēdējā minūtē sīvā cīņā nosargātu uzvaru pār objektīvi vājāku pretinieku. Spēli komanda gan uzvarēja, taču zaudēja Tomu Breidiju, kura kājai jau gandrīz pašā spēles sākumā uztriecās "Chiefs" aizsargs Polards. Šī epizode vēlāk tika daudz analizēta un apspriesta visdažādākajos līmeņos, taču NFL vadība izlēma notikušo klasificēt kā cīņas epizodi, nevis tīšu pretinieka savainošanu. Vieglāk no tā, protams, nevienai iesaistītajai pusei nekļūst.

Notikušais liek nedaudz pārvērtēt spēku samērus AFC konferencē. Pirmssezonas pārliecinošie konferences favorīti vairs nevar ne tuvu būt pārliecināti par uzvaru konferencē un, iespējams, pat ne divīzijā. Ja ne Maiami "Dolphins", tad Ņujorkas "Jets" un Bufalo "Bills" pirmajās spēlēs pierādīja, ka ceļu nevēlas griezt nevienam. "Jets" gadījumā objektīvāka mēraukla gan būs šīs nedēļas spēle pret tiem pašiem "Patriots". Tiesa, negatīvi pārsteidza arī citi nosacītie AFC favorīti. Pārsteidza "Colts", pret kuriem Čikāgas "Bears" izdevās pārliecinošs revanšs par aizpērno "Super Bowl", neļaujot jauno "Lucas Oil Stadium" iesvētīt ar uzvaru. Pārsteidza "Jaguars", kas tā arī līdz galam neatkoda "Titans" aizsardzību. Varbūt par AFC favorītiem kļūs Pitsburgas "Steelers"?

Nedēļas dramatiskākā uzvara naktī uz pirmdienu tika svinēta Sandjego - vietējai "Chargers" komandai pēdējā ceturtdaļā pietrūka divas sekundes, lai pārspētu Džeika Delhomma Karolīnas "Panthers". Delhommu un "panteras" izglāba veiksmīga piespēle pēdējā uzbrukumā. Šo spēli (gan ar nelielu aizkavēšanos) bija iespēja vērot arī "Viasat Sport", kurus jāuzteic par veiksmīgu interesantākās spēles "uzminēšanu". Noteikti "Panthers" komandai, ja tā šādā garā turpinās arī tālāk, būs jāpievērš lielāka uzmanība, nekā varēja gaidīt pirms sezonas. Bez tam "Chargers" komandu vēl vairāk saskumdinājusi ziņa, ka komandas aizsardzības līderis Šons Merimans tomēr izšķīries veikt operāciju un punktu sezonai pielikt labprātīgi.

Savukārt vislielāko apkārtējo spiedienu pirmajā kārtā droši vien nācās izjust Āronam Rodžersam no Grīnbejas "Packers". Visi redzēja, kā dienu iepriekš komandu pametušais Brets Fāvrs savā stilā palīdzēja pie uzvaras tikt Ņujorkai, un no viņa "mantinieka" Rodžersa tika gaidīts līdzvērtīgs sniegums. Vairāk vai mazāk tas arī tika sagaidīts. Ja jaunais saspēles vadītājs "nesalūza" pirmajā spēlē savu fanu priekšā, tā ir laba zīme.

Vairākas komandas, kuru treneru krēsli jau ne pirmo dienu šūpojas, vismaz pirmajā nedēļā neizdarīja gandrīz neko, lai tos nostiprinātu. Zaudēja gan Sinsinati "Bengals" (Kārsona Palmera fani var sevi mierināt, ka katru nedēļu viņu elks tik vāji nenospēlēs), gan Maika Nolana "49ers" un Skota Lainhena "Rams". "49ers" sakarā jāatceras, ka komandas īpašnieks pirms sezonas žurnālistiem solīja, ka komanda pirmajās četrās spēlēs gūs trīs uzvaras. Tagad to, kas neizdevās pret Arizonas "Cardinals", nāksies izdarīt pret Sietlu, Ņūorleānu un Jaunangliju. Lai veicas!... Kalendārā neko priecīgu neredz arī "Rams" - vienas vienīgas "play-off" komandas, tai skaitā abi "Super Bowl" finālisti.

P.S. Varbūt saspēles vadītājs Donte Kalpepers pasteidzies ar paziņojumu par aiziešanu no sporta? Katrā ziņā pēc pirmās nedēļas šajā pozīcijā "caurumi" parādījušies ne vienai vien komandai, un tas vēl ir pieticīgs situācijas novērtējums.

eSports.lv nedēļas zvaigznes

Donovans Maknebs ("Eagles") - sasniegt tik lielisku statistiku (361 jards, 3 piezemējumi) jāprot arī pret Sentluisas "Rams".
Maikls Tērners ("Falcons") - ja treneris būtu mazāk uzticējies Džeriusam Norvudam, Tērners bez "Falcons" noskrieto jardu rekorda (220) varbūt pat būtu apdraudējis Adriana Pītersona visas līgas rekordu (296).
Villijs Pārkers ("Steelers") - savainojumi palikuši pagātnē! Kā gan citādi jau pirmajā spēlē tiktu pieveikti 138 jardi un gūti vairāk piezemējumi kā visā 2007. gada sezonā kopā?

Nacionālā Futbola līga.
1. kārtas spēles.

Ņujorkas "Giants" - Vašingtonas "Redskins" 16:7
Atlantas "Falcons" - Detroitas "Lions" 34:21
Bufalo "Bills" - Sietlas "Seahawks" 34:10
Tenesī "Titans" - Džeksonvilas "Jaguars" 17:10
Ņujorkas "Jets" - Maiami "Dolphins" 20:14
Jaunanglijas "Patriots" - Kanzassitijas "Chiefs" 17:10
Ņūorleānas "Saints" - Tampabejas "Buccaneers" 24:20
Filadelfijas "Eagles" - Sentluisas "Rams" 38:3
Pitsburgas "Steelers" - Hjūstonas "Texans "38:17
Baltimoras "Ravens" - Sinsinati "Bengals" 17:10
Karolīnas "Panthers" - Sandjego "Chargers" 26:24
Arizonas "Cardinals" - Sanfrancisko "49ers" 23:13
Dalasas "Cowboys" - Klīvlendas "Browns" 28:10
Čikāgas "Bears" - Indianapolisas "Colts" 29:13
Grīnbejas "Packers" - Minesotas "Vikings" 24:19
Denveras "Broncos" - Oklendas "Raiders" 41:14

Izmantotie resursi:
nfl.com
espn.com

Slēpts komentārs: bumba1991
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2008-09-10 21:51, pirms 16 gadiem
Vispār ļoti interesants sporta veids. Esmu paspēlējis arī NFL 08 uz PC. Un skatos dažreiz pa NASN. Tākā ir ok.

  +4 [+] [-]

, 2008-09-10 21:52, pirms 16 gadiem
bumba 1991
nesaprotu, neviens tak tev ieroci pie galvas netureja un nelika ar varu nakt un lasit so zinu... kapec tad janak un jakaka siet?

  +2 [+] [-]

, 2008-09-10 21:53, pirms 16 gadiem
ja saprot noteikumus vispar loti aizraujosa un dinamiska spele

  +2 [+] [-]

, 2008-09-10 21:53, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Nfl-kuru tas vispār rausta?

Mani! NFL ir loti interesants un var verot ar baudu! 4. vieta aiz futbola, hokeja un basisa!

     [+] [-]

, 2008-09-10 21:58, pirms 16 gadiem
Sākam ar Chargers!jap,Šons Merimans tomēr izlēmis veikt operāciju,un līdz ar to Chargers aizsardzībā ir neliels robs,jebkurā gadijumā Merimanam tikai 24-25 gadi un dabūt traumu kas liegtu turpināt spēlēt ir muļķīgi,kā arī bija redzams ka tas nebija Šons ko bijām pieraduši redzēt ar Lights Out!Rivers var būt priecīgs par savu sniegumu bet LT vēl būs jāparāda!
Slēpts komentārs: bumba1991

  -4 [+] [-]

, 2008-09-10 22:00, pirms 16 gadiem
Sentluisas "Rams" tie ir kkādi jaunpienācēji, vai nomainījuši nosaukumu, vai es kko gļukoju?

  +2 [+] [-]

, 2008-09-10 22:01, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Nfl ir miksts sports, jo tur visi nokrāvušies ar aizsargmateriāliem. Vot regbijs-vot to es saprotu!


bļ..,ja tu neko nesaproti no ši sporta veida tinies prom!Šeit traumas tiek gūtas biežāk nekā regbijā un tas ka ir ekipējums ar ko aizsargāties ir labi,jo ir spēlētāji kuri ir Hard hiters,HB kuri laužas ar spēku,vsp traumas šeit ir nežēlīgās!

  +1 [+] [-]

, 2008-09-10 22:01, pirms 16 gadiem
musa03 rakstīja: Sentluisas "Rams" tie ir kkādi jaunpienācēji, vai nomainījuši nosaukumu, vai es kko gļukoju?


nop,tā ir tā pati St.Louis Rams!
Slēpts komentārs: bumba1991
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2008-09-10 22:45, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Tie gudrinieki kas man te apelē lai man atbild-kāpēc regbijs ir populārāks par nfl

amerika ari?

  -2 [+] [-]

, 2008-09-10 22:51, pirms 16 gadiem
Ulmen kas amerikā arī?

  +3 [+] [-]

, 2008-09-10 23:09, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Tie gudrinieki kas man te apelē lai man atbild-kāpēc regbijs ir populārāks par nfl


Regbijs ir populārāks, tāpēc, ka tas ir pieejamāks plašām tautas masām. Reāli vajag bumbu un vārtus (i to, gan jau kko var izdomāt). Futbolā gan vajag pilnu ekipējumu, kas maksā naudu (neteiksim, ka mazu)...
Un nav ko strīdēties. Am. Futbols jau tāpāt ir cēlies no Regbija (kurš savukārt no futbola). Jebšu AM. futbols ir regbija paveids...

     [+] [-]

, 2008-09-10 23:10, pirms 16 gadiem
bumba bomzis tinies prom

     [+] [-]

, 2008-09-10 23:13, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Ulmen kas amerikā arī?

NFL ir daudz popularaks par rugby

     [+] [-]

, 2008-09-10 23:14, pirms 16 gadiem
kāpēc futbols ir populārāks par ūdenspolo?!
manuprāt tikpat eksistenciāli svarīgas nozīmes jautājums kā regbija un am.futbola salīdzināšana, haha.
bet vispār prieks, ka sezona ir atsākusies un tās spēles kuras ir sanācis jau redzēt ir bijušas ļoti aizraujošas.

     [+] [-]

, 2008-09-10 23:29, pirms 16 gadiem
man gan arī sākumā šī spēle diezko negāja pie sirds, bet kad sāku saprast noteikumus, tad aizrāva ne pa jokam...

  -2 [+] [-]

, 2008-09-10 23:45, pirms 16 gadiem
Ulmen-pakaļdarinājums nekad nebūs krutāks par orģinālo!

     [+] [-]

, 2008-09-10 23:54, pirms 16 gadiem
Es pat neapgalvotu, ka regbijs ir populārāks par NFL. Valstu skaita ziņā varbūt, bet fanu skaita ziņā NFL varētu būt pat populārāks.
Un am. futb. ir mīksts? Tevi tur gabalos saraustītu. Arī traumas regbijā salīdzinoši ar am.f. ir ļoti maz. NFL katrā spēlē ir vismaz 1 trauma.

Visu cieņu, bet man nepatīk, ka rakstā Titans uzvara minēta kā pārsteigums. Savā laukumā Jaguars noteikti būtu favorīti, bet Nešvilā es nu tā neteiktu. Titans aizsardzība dominēja visu maču, kas arī nav pārsteigums, jo 2007. gada sezonā Titans bija starp top komandām pieļauto kopējo jardu ziņā (tajā skaitā 2 Pro Bowlers - DT Heinsvorts un DE van den Bošs). Šajā sezonā aizsardzībā praktiski nav mainījusies, varbūt pat palikusi labāka (sevišķi jau DL izskatījās iespaidīgi). Secondary dominē Finnegans, kurš ir lielisks ''tackler'' būdams CB un jau dabūja 2 INT. Kāmēr Jaguars spēlēja diezgan labi abos departimentos, Titans uzvarēja pateicoties aizsardzībai un zibensātrajam rūkijam Krisam Džonsonam.

  +1 [+] [-]

, 2008-09-10 23:57, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Ulmen-pakaļdarinājums nekad nebūs krutāks par orģinālo!

Cik tev gadu, puisīt (laikam 17 ne, pēc prāta spējām izskatās, ka vēl mazāk)? Am.f. ir niknāka spēle par regbiju, un kas esi tu, ka vari teikt, ka am.f. nekad nebūs ''krutāks''? Tad jau arī florbols, galda tennis u.c. sporta veidi arī ir tikai pakaļdarinājumi. Un starp regbiju un am.f. ir ļoti, ļoti daudz atšķirību

     [+] [-]

, 2008-09-11 07:03, pirms 16 gadiem
bumba1991 rakstīja: Nfl ir miksts sports, jo tur visi nokrāvušies ar aizsargmateriāliem. Vot regbijs-vot to es saprotu!


ka tu kaadreiz uz laukuma dabuutu kaadu riktiigu pi.saku ar plecinu no kaada no tiem miikstajiem...

  +1 [+] [-]

, 2008-09-11 15:38, pirms 16 gadiem
Laikam jau, ka izdevušākos pirmo nedēļu nevarēja vēlēties Broncos un Eagles pa uzvarai, vēlpietam ļoti pārliecinošām. Royals diez gan labi aizstāja Katlera labo roku - Māršalu, vsp patīkami pārsteidza viņa spēle.
Makneba spēle vispār bez komentāriem... Vecā saikne ar Vestbrūku atkal darbojas pilnos apgriezienos Un arī jaunais Desīns Džeksons parādīja kvalitatīvu spēli, tā kā tiešām ideāls sezonas sākums