Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

NCAA var sodīt futbolistus par lietotu auto pirkšanu

Juris Miņins
Juris Miņins

NCAA var sodīt futbolistus par lietotu auto pirkšanu
Terels Praiors (Nr. 2) un Ohaio Štata univ. "Buckeyes" komanda.
Foto: AP/Scanpix

ASV Nacionālā koledžu sporta asociācija (NCAA) pašlaik izmeklē lietu, kurā par negodprātīgu rīcību tiek turēti vairāki Ohaio Štata universitātes futbola programmas spēlētāji, jo viņi, pēc organizācijas rīcībā esošās informācijas, negodīgā veidā esot iegādājušies lietotas automašīnas.

Vairāki Ohaio Štata universitātes "Buckeyes" futbolisti, ar vienības "seju" Terelu Praioru priekšgalā, tiek apsūdzētas negodprātīgā rīcībā, jo, kā vēsta NCAA pārstāvji, viņu rīcībā ir informācija, kas liek domāt, ka spēlētāji ir izmantojuši savu statusu un negodīgā ceļā iegādājušies vairākus lietotus auto divos konkrētos vietējos auto salonos. Kopumā ir pārdotas aptuveni 50 automašīnas, tai skaitā jau pieminētajam saspēles vadītājam Praioram, pussargam Denam Heronam, malējam uzbrucējam Devairam Puzijam, bijušajam komandas spēlētājam Krisam Velsam (pašlaik pārstāv NFL vienību Arizonas "Cardinals"), kā arī basketbolistam Viljamam Bufordam un viņu ģimenes locekļiem.

Jāatgādina, ka NCAA noteikumi liedz spēlētājiem izmantot savu tēlu lai iegūtu jebkādus materiālus labumus vai priekšrocības uz noteikumiem, kas nav pieejami jebkuram. Šajā situācijā, kā vesta izmeklētāji, vienam no spēlētājiem (Tadeušam Gibsonam, LB) tika pārdots divus gadus vecs "Chrysler 300" ar mazāk kā 20 000 jūdžu "nobraukumu" par, kā kases čekā rakstīts "0 dolāriem". Pats futbolists šo informāciju noliedz un norāda, ka par auto viņš maksāja gan pirkšanas brīdī, gan maksā vēl aizvien.

Tāpat aizdomu ēnu uz komandas un auto pārdevēju godīgumu met fakts, ka šī dīleru tīkla īpašnieks vairākkārtīgi tika aicināts uz komandas spēlēm, kā Ohaio Štata universitātes īpašais viesis.

Arī "Buckeyes" sporta nodaļas pārstāvis izteicās, ka nedomā, ka šajos darījumos var tikt konstatēti pārkāpumi, norādot, ka NCAA likumi neliedz spēlētājiem iegādāties auto pie viena pārdevēja, tāpat kā neliedz ēst visiem vienā restorānā, vienīgais noteikums ir – viņiem prece un/vai pakalpojums jāsaņem uz tādiem pašiem noteikumiem kā jebkuram citam "parastajam iedzīvotājam".

Interesanti, ka šajā futbola starpsezonā šis nav vienīgais šāda veida skandāls, kurā ir iesaistīti Ohaio "Buckeyes" spēlētāji, jo pirms kāda laika pieci komandas futbolisti (Terelu Praioru ieskaitot) un komandas treneris, tika diskvalificēti uz piecām pirmajām sezonas spēlēm par to, ka atlēti, pārkāpjot NCAA likumus, bija izmantojuši tetovēšanas salona pakalpojumus, bet treneris, lai arī zināja par šo situāciju, neziņoja par to atbildīgajām instancēm.

Jāpiebilst, ka NCAA sistēmā šādas situācijas nav retums, jo organizācijas noteikumi paredz, ka spēlētājiem ir piemērojams absolūts amatieru statuss un viņi savu sporta laukumos iegūto atpazīstamību nedrīkst izmantot, lai iegūtu kādu labumu, kas nav pieejams jebkuram. Tāpat atlēti par piedalīšanos sacensībās arī nesaņem algu, lai arī gan NCAA, gan tās pakļautībā esošās divīzijas saņem ienākumus, kas var konkurēt ar Ziemeļamerikas "lielā četrinieka" ienākumiem.

Tāpat arī nevar nepieminēt, ka vēl ne tik sen par līdzīga rakstura pārkāpumiem NCAA vadība piemēroja nopietnas soda sankcijas Dienvidkalifornijas universitātes "Trojans" amerikāņu futbola un basketbola komandām, jo to spēlētāji O.Dž. Mejo un Redžijs Bušs bija saņēmuši neatļautas dāvanas no vietējiem uzņēmējiem.

Izmantotie resursi:
ESPN: The Worldwide Leader In Sports

Slēpts komentārs: Krokodils

  +1 [+] [-]

, 2011-05-07 23:28, pirms 13 gadiem
Nosaukums ziņai gan jocīgs.

  -2 [+] [-]

, 2011-05-07 23:42, pirms 13 gadiem
Labs virsraksts, nebesī pašiem jau ?

  +3 [+] [-]

, 2011-05-08 00:54, pirms 13 gadiem
Krokodils rakstīja: Jocīgi tie noteikumi viņiem, nesaprotu kas tur slikts ja izmanto savu atpazīstamības statusu materiāla labuma iegūšanai?
ja tas būtu atļauts, noteikti būtu universitātes, kas caur tādiem labumiem mēģinātu pievilināt spēlētājus.