Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Zuševics – trešais latvietis NFL

Juris Miņins
Juris Miņins

Zuševics – trešais latvietis NFL
Pols Grasmanis ir līdz šim pēdējais latvietis, kas spēlēja NFL.

Aizvadītajā nedēļas nogalē latviešu izcelsmes amerikāņu futbolists Markuss Zuševics parakstīja līgumu ar Nacionālās futbola līgas (NFL) komandu Jaunanglijas "Patriots", tādējādi kļūstot par trešo latvieti šajā līgā. Kas bija pārējie?

Ziņas par Aiovas koledžas futbola komandas "Hawkeyes" uzbrukuma līnijas spēlētāju Markusu Zuševicu un viņa ceļu uz profesionālā sporta vienu no visspēcīgākajām līgām daudzi uztvēra skeptiski – sak, priekš kam rakstīt par kaut kādu amerikāni, par kura saikni ar Latviju var tikai nojaust?
Patiesībā situācija gan izrādās pavisam savādāka – Markusa vecvecāki pameta Latviju otrā pasaules kara laikā un devās bēgļu gaitās, bet viņa vecāki, Linda un Normunds, satikās jau ASV. Pats Markuss, kura vecāku mājas ir vienā no Čikāgas piepilsētām (kā zināms, šajā pilsētā ir liela emigrējušo latviešu komūna), ir bijis Latvijā un arī pārvalda latviešu valodu, par ko saņēma Aiovas mediju uzmanību, jo nereti savas koledžas komandas treniņos viņš lietoja atsevišķas frāzes latviski.

Ja pievēršas Markusa sportiskajām gaitām, tad tās viņš sāka Prospektas vidusskolā, kur spēlēja futbolu (pie tam gan uzbrukuma, gan aizsardzības līnijās) un 2005. gadā palīdzēja savai komandai kļūt par štata čempioniem (augstākais līmenis kādā ir iespējams uzvarēt vidusskolu līmenī), individuāli arī izceļoties un tiekot iekļauts simboliskajā štata izlasē. Tāpat jaunais atlēts spēlēja arī volejbolu, taču futbolā viņam bija lielāki panākumi un tieši šajā sporta veidā viņš saņēma vairākus stipendijas piedāvājumus no dažādām skolām, taču izvēlējās jau pieminēto Aiovas koledžu, kurā arī pavadīja piecas sezonas, tiekot līdz studijām maģistrantūrā, bet sportiskajā karjerā – līdz stabilai vietai komandas sākumsastāvā, simboliskajai "Big Ten" konferences izlasei un dalībai "East-West Shirine" spēlē.

Pēc koledžas futbola sezonas Zuševicam bija jādodas uz NFL pirmsdrafta nometni, kas 196 cm garajam un 138 kg smagajam spēlētājam solījās būt cerīgs pasākums, kura laikā varētu pacelt savas pirmsdrafta akcijas. Diemžēl, bet jau pirmajā fiziskās sagatavotības testā (100 kg svaru stieņa spiešana guļus uz reižu skaitu) Markuss guva krūšu muskuļa savainojumu, kas viņam liedza turpināt dalību gan pirmsdrafta nometnē, gan pirmsdafta "baumu spēlē" par kādas komandas ieinteresētību izvēlēties tieši viņu. Šajā situācijā, pat pašā optimistiskākajā variantā, uzbrukuma līnijas bloķētājam paredzēja vietu pēdējā kārtā, ar nosacījumu, ka kāda komanda būs gatava riskēt izvēloties savainotu spēlētāju. Tādu vienību, kā izrādījās pēcāk, nebija, taču Markusa nu jau bijušais treneris Kirks Ferencs ir labās attiecībās ar Jaunanglijas "Patriots" sistēmu un tās galveno treneri Bilu Beličeku un, kā tiek stāstīts Ziemeļamerikas medijos, ieteica Zuševicu Bostonas komandai (kopā ar vēl vienu bijušo Aiovas spēlētāju), kas savukārt noslēdza ar viņu līgumu.

Tiktāl par Markusa Zuševica ceļu līdz pirmajam profesionālajam līgumam, taču viņš nebūt nav celmlauzis latviešu ceļā uz NFL, jo vēl tālajā 1966. gada draftā pašlaik jau neeksistējoša Losandželosas "Rams" komanda ar kopējo 112. numuru izvēlējās pussargu Vilni Ezeriņu, kuram kā dzimšanas vieta 1944. gadā tika atzīmēta Latvija. Ezeriņš gan Losandželosas komandas rindās debitēja 1968. gadā, pie bumbas tiekot divas reizes, taču pirmatklājēja slavu bija nopelnījis.

Jāpiebilst, ka ne vien Vilni, bet visu Ezeriņu ģimeni var uzskatīt par latviešu amerikāņu futbola jaunatklājējiem, jo Viļņa brālis Elmārs, kurš arī bija pussargs, spēlēja Viskonsinas (šajā štatā viņi dzīvoja) koledžas komandā "Badgers". Savukārt iekšējās aizsardzības līnijas futbolists Leo Ezeriņš, kas ir Viļņa dēls, savu vārdu ierakstīja Kanādas futbola līgas (CFL) vēsturē, Hamiltonas "Tiger-Cats" sastāvā kļūstot par līgas čempioniem - Greja kausa ieguvējiem. Zīmīgi, ka arī Leo dēls izmēģināja savus spēkus amerikāņu futbolā (tāpat arī hokejā), Kanādas vidusskolu līmenī, taču tālāk gan netika.

Otrais latvietis, kurš ir spēlējis Nacionālajā futbola līgā, ir aizsardzības līnijas bloķētājs Pols Grasmanis, kuru 1996. gada draftā, pēc četriem aizvadītiem gadiem Notrdamaas universitātē, izvēlējās Čikāgas "Bears". NFL viņš aizvadīja desmit sezonu ilgu karjeru, kuras laikā, mokoties ar dažādiem savainojumiem, pārstāvēja četras komandas - Čikāgas "Bears", Sentluisas "Rams", Denveras "Broncos" un Filadelfijas "Eagles". Jāpiebilst, ka tajā laikā, kad Pols spēlēja Filadelfijā, "Eagles" vienu sezonu (2005. gadā) piedalījās arī "Super Bowl" spēlē, kurā gan piekāpās Jaunanglijas "Patriots" ar 21:24. Grasmanis šim mačam nebija pieteikts, jo ārstēja savainojumu, kurš arī izrādījās pēdējais viņa karjerā, jo 2005. gada vasarā aizsargs paziņoja par karjeras beigām. Jāpiebilst, ka pagājušvasar pašlaik Tenesī štatā dzīvojošais Grasmanis tika iekļauts savas dzimtās pilsētas Grendrapidsas sporta slavas zālē.

Iepriekš apskatītie trīs futbolisti ir, ja tā var izteikties, "aisberga redzamā daļa", jo vidusskolās, koledžās un zemākajās līgās spēlē vēl vairāki latviešu izcelsmes sportisti (un arī latvieši, kas ir pārcēlušies uz dzīvi ASV pēdējo 20 gadu laikā). Piemēram, dažādās zemākajās iekštelpu amerikāņu futbola līgās savu karjeru veido Niks Grīnvalds (LB), bet NCAA komandā Viskonsinas "Badgers" spēlē Eriks Briedis (DL). Tāpat vairāki spēlētāji ar latviešu saknēm pēdējo gadu laikā ir beiguši savas karjeras NCAA (Uldis Jaunarājs, Džons Saulietis, Eriks Reks, Dens Sproga, Eriks Bērziņš), pēdējais no viņiem bija Niks Ābele, kurš pārstāvēja UCLA "Bruins". Šim uzbrukuma līnijas spēlētājam prognozēja labas iespējas iekļūt NFL, taču dēļ kakla nerva savainojuma viņam nācās sportam pielikt punktu (skola gan atļāva viņam pabeigt studijas saglabājot sportista stipendiju).

Tāpat interesants ir vēl viens fakts – astoņdesmito gadu beigās, kad amerikāņu futbolu mēģināja iedzīvināt Padomju Savienības sporta saimē, tika izveidota komanda "Medvedi", kas bāzējās Maskavā. Pēc sagatavošanās posma, šī vienība devās turnejā, lai spēlētu ar Vācijas komandām un, lai arī šajos mačos tika piedzīvoti zaudējumi, pamats priekam bija, jo pirmo piezemējumu PSRS amerikāņu futbola attīstības vēsturē guva neviens cits kā Eduards Zvaigzne.

Lai arī Markusam Zuševicam vēl ir jāiekļūst Jaunanglijas "Patriots" sastāvā un visdrīzāk sezonu viņš sāks savainoto spēlētāju sarakstā, pēc Ziemeļamerikas amerikāņu futbola ekspertu uzskatiem, ir labas iespējas nostiprināties "lielajā līgā". Tas nozīmē, ka Latvijas sporta faniem būs iespēja mēģināt izprast šiem platuma grādiem līdz šim svešo sporta veidu.

  +2 [+] [-]

, 2012-05-01 18:51, pirms 12 gadiem
Interesants raksts - paldies!

     [+] [-]

, 2012-05-01 18:52, pirms 12 gadiem
es arī labpārt spēlētu NFL

  +8 [+] [-]

, 2012-05-01 19:09, pirms 12 gadiem
krisis rakstīja: es arī labpārt spēlētu NFL
Buy Madden NFL 2012 | GameStop

  +1 [+] [-]

, 2012-05-01 19:45, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: http://www.gamestop.com/collection/madden-nfl-12
ahahaha =D

  -1 [+] [-]

, 2012-05-01 19:50, pirms 12 gadiem
Juris Miņins rakstīja: http://www.gamestop.com/collection/madden-nfl-12
Nē paldies nav tas vecums vairāk. Reāli dzīve labprāt spēlētu! Bet kā pie mums vecajā pasaulē tas nav iespējams!

  +2 [+] [-]

, 2012-05-01 20:11, pirms 12 gadiem
krisis rakstīja: es arī labpārt spēlētu NFL
vajadzēja 6 gadu vecumā uz ASV pārcelties.... tagad droš vien jau pa velu

     [+] [-]

, 2012-05-01 20:48, pirms 12 gadiem
rams jau it kā eksistē, tik uz citu pilsētu pārvākusies

     [+] [-]

, 2012-05-01 21:03, pirms 12 gadiem
Ikrnpk rakstīja: vajadzēja 6 gadu vecumā uz ASV pārcelties.... tagad droš vien jau pa velu
nekad nekas nav par velu

  +1 [+] [-]

, 2012-05-01 21:34, pirms 12 gadiem
krisis rakstīja: Nē paldies nav tas vecums vairāk. Reāli dzīve labprāt spēlētu! Bet kā pie mums vecajā pasaulē tas nav iespējams!
Vecajā pasaulē, ja runā par Eiropu, tas ir vairāk nekā iespējams un amerikāņu futbols te ir visai un visai atzīstamā līmenī.
Vācijā, Lielbritānijā tas pat ir līmenī, ka no turienes ņem uz NCAA un pēc tam spēlētāji arī NFL tiek (šogad pat draftā paņēma vienu vācieti - Markusu Kunu). Eiropas amerikāņu futbola federācijā ir 25 biedri un kopā 30 sadarbības valstis. Labs līmenis ir arī tiem pašiem zviedriem un somiem (somi vispār ir Eiropas čempionātu titulētākā komanda).

Daudzām valstīm ir/pēdējo gadu laikā ir bijuši arī savi pārstāvji NFL - sākot no Dānijas, kuras pārstāvis Mortens Andersons ir NFL visu laiku rezultatīvākais spēlētājs, beidzot ar Ukrainu un Krieviju.

Pat Latvijā ir, ja nemaldos, vismaz viena "full-pads" amerikāņu futbola komanda, Rīgas "Mad Dogs", nemaz nerunājot par flagfutbola formējumiem (no tādiem arī būtu jāsāk apgūt am.futbols).

     [+] [-]

, 2012-05-01 23:28, pirms 12 gadiem
Es pats esmu Colts fans bet nu bus jaseko ari Past!
Un jaa uk ir normala limena futbols,jo pats speleju Bombers komanda! 2 austrumu Regionala liga! Limenis gana zolids! Trenejamies 3x nedela + taktiskas klases! Taka aukstakaja liga no cempioniem london blitz gan jau ir kas var spelet ncaa! Tikai tas ka salidzinosi maza publicitate! Bet uz musu spelem nak vairak skatitaji neka uz lmt virsligas spelem! Taka laikam nav pamata zeloties,jo galu gala 2liga!

  +1 [+] [-]

, 2012-05-02 07:09, pirms 12 gadiem
...jo vēl tālajā 1966. gada draftā pašlaik jau neeksistējoša Losandželosas "Rams" komanda ar kopējo 112. numuru izvēlējās pussargu Vilni Ezeriņu, kuram kā dzimšanas vieta 1994. gadā tika atzīmēta Latvija. Ezeriņš gan Losandželosas komandas rindās debitēja 1968. gadā...

tad kurā gadā īsti viņš dzima)