Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Ramūns Butauts: "Valensija spēlēs ar pilnu jaudu"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ramūns Butauts: "Valensija spēlēs ar pilnu jaudu"
Ramūns Butauts
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Spēlētāji paši saprot, cik svarīga ir šī spēle un paši vēlas uzvarēt, tāpēc psiholoģiski noskaņot viņus nav nepieciešams. Ticu, ka mūsu basketbolisti uz otrdienas cīņu skatās savādāk, salīdzinot ar gatavošanos spēlei Valensijā," dienu pirms Eiropas kausa spēles par iekļūšanu "play-off" kārtā teica basketbola kluba "VEF Rīga" galvenais treneris Ramūns Butauts.

VEF nometnē valda apņēmīgs noskaņojums. Otrdienas spēlē iegūt var visi, tāpēc spēlētāji cenšas. Tikpat nopietni noskaņots ir komandas personāls un to var just galvenā trenera rīcībā. Uzreiz pēc nodarbības Butauts aicina uz ģērbtuvi. Pirms spēles komandas ceļiem ar pretinieku nav jākrustojas, uzskata treneris.

Vai komandas jaunpienācēji jau iekļāvušies VEF spēles modelī?
Ja salīdzina komandas spēli uzreiz pēc Jaunā gada un tagad, mums ir izdevies atgriezties savā ritmā. Mūsu jaunpienācēji Vene un Zavackas komandā iekļāvās ļoti ātri. No Beilija gaidījām daudz kvalitatīvāku sniegumu, taču uzreiz pēc atbraukšanas viņš guva savainojumu. Vēl ceram, ka viņš spēs nospēlēt, kā to gaidījām.

Amerikāņi, kuri spēlē labi – Keins un Miledžs – Rīgā sacentās jau iepriekš. Visu pārējo piesaisti var uzskatīt par kļūdu?
Neesam pirmā komanda, kura maina spēlētājus sezonas laikā. Tas ir normāls precedents darba procesā. Nesaskatu problēmu (atsevišķu amerikāņu piesaistē), jo tāda pati situācija ir deviņdesmit deviņās Eiropas komandās, kuras sezonas vidū spiestas mainīt spēlētājus. Nezinu, varbūt ir kāds orākuls, kurš man varētu palīdzēt trāpīt desmitniekā. Jā, var atrast un piesaistīt labu spēlētāju, taču dažādu iemeslu pēc viņš var izrādīties neatbilstošs. Gadījies pārdzīvot orākulus, bet esmu saticis arī daudz populistu.

Otrdien ir liela spēle. Pirms tādas tikšanās vajag spēlētājus vairāk noskaņot?
Neko īpašu neakcentējam, jo jāgatavojas katrai spēlei. Nopietna saruna bija brīdī, kad mums spēle negāja. Nopietnu sarunu laikā bija gan necenzēti izteicieni, gan vajadzēja pacelt balsi. Tagad, spēlējot savu spēli, varam koncentrēties taktisku uzdevumu apstrādei un izpildei. Spēlētāji paši saprot, cik svarīga ir šī spēle un paši vēlas uzvarēt, tāpēc psiholoģiski noskaņot viņus nav nepieciešams.

Valensija ir labi nokomplektēta visās pozīcijās. Kurām jāpievērš īpaša uzmanība?
Grūti atrast vājās vietas. Manuprāt, Valensija ir viena no galvenajām pretendentēm uzvarai Eiropas kausa izcīņā. Tās potenciāls un spēlētāju meistarība ir Eirolīgas līmenī. Tai vajadzētu spēlēt Eirolīgā, taču tur pastāv kvotas. Piemēram, četrām Spānijas komandām ir pastāvīgās A licences (plus Eirolīgās spēlē Jāņa Blūma pārstāvētie Spānijas vicečempioni “Gescrap Bizkaia” - Sportacentrs.com), taču meistarības ziņā tur vajadzētu spēlēt arī Valensijai.

Tāpat Eirolīgā vajadzētu spēlēt Rima Kurtinaiša vadītajiem Himkiem. Bagātu un stipru klubu konkurencē spēlēt ir grūti, taču sportā regulāri spēj uzvarēt arī nosacīti vājākas komandas. Kāpēc neizmantot šo iespēju? Kāpēc nepamēģināt? Eiropas kausā esam izcīnījuši sešas uzvaras. Tas nav maz.

Fakts, ka Valensija jau nodrošinājusi pirmo vietu grupā un svētdien Malagā uzvarēja “Unicaja”, ir pluss VEFam?
Stipra komanda ar vārdu nevar tā vienkārši atslābināties pret vājākām komandām. Īpaši nešaubos, ka Valensija spēlēs ar pilnu jaudu. Taču pat meistariem ir labas un sliktas dienas. Visi esam cilvēki.

Kavaļausks pēc slimības ir iekļāvies atpakaļ rotācijā?
Viņš ir spēlētājs, kuram patīk daudz trenēties un kuram vajag daudz trenēties. Pēc slimības viņam bija fizisks kritums, tagad viņš pamazām atgriežas formā. Ceru, ka rīt viņš būs atpakaļ savā ierastajā jaudā. Vene nespēlēs četras nedēļas. Mums nepaveicās, jo viņš piesedza trešo pozīciju, kamēr Kristaps nevarēja spēlēt. Vene ir komandas spēlētājs, kurš zvaigznes no debesīm nerauj. Viņa zaudējums ir sāpīgs, jo Valensijas rindās pulcēti spēcīgi trešie numuri. Pacentīsimies zaudējumus sastāvā kompensēt ar komandas spēli.

Tātad rotācija būs maza.
Svarīgās spēlēs reti kurš riskē. Lielajos klubos tā parasti notiek. Paskatoties statistikā, var redzēt, ka netrūkst spēlētāju, kuri laukumā pavada pa 35 minūtēm. Esmu komandas spēles piekritējs, kurš izmanto astoņu deviņu spēlētāju rotāciju.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-27 22:32, pirms 12 gadiem
VENE, vidi, vici... Kaut kā tā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-02-27 23:17, pirms 12 gadiem
Šis mazliet jua izklausās par attaisnojumu zaudējumam, bet nu lai veicas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-02-27 23:22, pirms 12 gadiem
Guntis Vefiņš visus paņems, tas ir skaidrs!

  -1 [+] [-]

, 2012-02-27 23:30, pirms 12 gadiem
Dīvaini būtu, ja Butauts teiktu: "Valensija spēlās ar pusslodzi, puiši atslābstiet"

  -1 [+] [-]

, 2012-02-27 23:52, pirms 12 gadiem
tādu spēli kā pret čehiem,bet šoreiz vēl labāk un latvieši varētu nospēlēt tāpat.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2012-02-28 00:43, pirms 12 gadiem
Ja uz šādu spēli neizdosies sapulcināt daudz maz pilnas Arēnas tribīnes, tad kaut kas nebūs riktīgi ar LV basketu!

     [+] [-]

, 2012-02-28 02:11, pirms 12 gadiem
neitralais rakstīja: tatad Pleinics,savulaik panemot Chatmenu bija orakuls?
Ne, orakuls bija Valters panemot Holdenu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2012-02-28 11:39, pirms 12 gadiem
Vinees stipraakais V..