Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

ĢM: "Ja Šveds nesaņems NBA piedāvājumu, neredzu iemeslu pamest "Khimki""

Andrejs Siliņš

ĢM: "Ja Šveds nesaņems NBA piedāvājumu, neredzu iemeslu pamest "Khimki""
Amerikānis Tomass Robinsons, zviedrs Jūnass Jerebkū un krievs Aleksejs Šveds. Foto: Euroleague

Latvijas izlases basketbolistu Jāņa Timmas un Daira Bertāna pārstāvētais Krievijas klubs Maskavas apgabala "Khimki" cer noslēgt jaunu līgumu ar komandas superzvaigzni Alekseju Švedu. Ģenerālmenedžeris Pāvels Astahovs neredz iemeslu Švedam atstāt komandu, ja vien spēlētājs nesaņems attiecīgu piedāvājumu no Ziemeļamerikas.

31 gadu vecais Šveds pārstāv "Khimki" krāsas kopš 2015. gada, kad atgriezās no trim izmēģinājuma gadiem Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Dzimtenē Šveds tika atalgots ar iespaidīgu līgumu un Džordana līmeņa statusu klubā. Arī pašreizējais līgums ir iespaidīgs - par šo sezonu Šveds saņem ap 3,7 miljoniem eiro, kas pēc neoficiālas informācijas ir otrā lielākā alga kādam basketbolistam Eirolīgā (aiz Nikola Mirotiča "Barcelona" klubā - ap 4,9 miljoniem eiro). Pēc šīs sezonas Šveda līgums ar Himku klubu beigsies.

"Viņš ir mūsu līderis. Kad parakstām jaunus spēlētājus, dažreiz konsultējamies ar viņu. Viņš nav tikai vislabāk apmaksātais spēlētājs, bet gan daļa no komandas, ļoti svarīga daļa. Gribam, lai viņš paliek Himkos. Sarunas ar viņa aģentu ir iesāktas, taču tagad pauzējam," atklāja Astahovs, kurš tic, ka Šveda palikšanai Himkos var rasties tikai viens šķērslis - piedāvājums no kāda NBA kluba.

"Ja viņš saņems nopietnu piedāvājumu no NBA, un runa ir nevis par naudu, bet lomu komandā, mums nebūs viegli viņu noturēt. Viņš pieņems tikai tādu piedāvājumu, kurā būs konkrētas garantijas no kluba un trenera. Ja viņš nesaņems labu piedāvājumu no NBA, neredzu iemeslu, kāpēc viņam būtu jāmaina klubs. Viņš šeit ir absolūts līderis. Tomēr izšķirošais lēmums būs jāpieņem tieši viņam."

Šveds pirmo reizi uz NBA devās 2012. gadā, kad sešus gadus bija pavadījis Maskavas CSKA sistēmā. Lai gan krievu aizsargs parakstīja vairāku gadu līgumu ar Minesotas "Timbwewolves", trīs sezonu laikā Šveds paspēja uzspēlēt arī Filadelfijas "76ers", Hjūstonas "Rockets" un Ņujorkas "Knicks" vienībās. 16 spēlēs Ņujorkā ;Sveds vidēji guva 14,8 punktus, izcīnīja 4,6 bumbas un atdeva 3,6 piespēles, bet kopumā trijos gados vidēji guva 7,4 punktus, atdeva 2,5 piespēles un izcīnīja 2,0 bumbas.

Atgriezies Eiropā, Šveds kļuva ne vien par vislabāk apmaksāto spēlētāju kontinentā, bet arī demonstrēja izcilu individuālo sniegumu. Šajā sezonā Eirolīgā Šveds ir vidēji otrais rezultatīvākais aiz Šeina Larkina - krievu aizsargs guvis 21,4 punktus (Larkinam 22,2 punkti). Tāpat Šveds ir trešais labākais piespēlētājs ar 6,3 piespēlēm caurmērā (labāk ir tikai Nikam Kalatesam - 9,1 un Fakundo Kampaco - 7,1).

Astahovs arī atklājis, ka starpsezonā noteikti tikšot runāts par jaunu līgumu arī ar krievu centru Timofeju Mozgovu, kurš šajā sezonā tā arī ceļgala savainojuma dēļ laukumā vēl nav devies. Mozgovs, kurš ir arī NBA čempions (2016), pērnvasar parakstīja viena gada līgumu ar Himku klubu. Pirms pandēmijas izsludināšanas Mozgovs jau esot trenējies pilnā jaudā un bijis tuvu tam, lai beidzot izietu laukumā.

Pagaidām gan neesot skaidrības par "Khimki" budžetu nākamajā sezonā, jo tas būšot tiešā mērā atkarīgs no tā, vai klubs saņems uzaicinājumu piedalīties Eirolīgā vai arī atgriezīsies ULEB Eirokausā.

Izmantotie resursi:
https://rg.ru/