Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Kad uz Rīgu brauc eks-skontietis un bijušais ventspilnieks

Kad uz Rīgu brauc eks-skontietis un bijušais ventspilnieks
Kādreizējam "Skonto" spēlētājam Lemeinam Vilsonam šovakar atgriešanās spēle Rīgā
Foto: basket-nymburk.cz

Basketbola klubs "VEF Rīga" šovakar sāks ULEB Eiropas kausu otro kārtu, kad savā laukumā uzņems Čehijas klubu "Nymburk". Interesanta solās būt ne tikai pati spēle, bet arī atsevišķu Čehijas kluba sastāvā esošo spēlētāju atgriešanās Latvijā. Ar vairākiem VEF spēlētājiem vienā komandā bijis Lemeins Vilsons, bet Maiks Lenzlijs vienu reizi "Ventspils" sastāvā kļuva par Latvijas čempionu.

Apskatot "Nymburk" sastāvu, redzams, ka tajā ir vairāki spēlētāji, kam bijusi darīšana ar Latvijas basketbolu. Jau trešo sezonu šajā komandā ir amerikāņu aizsargs ar Lielbritānijas pasi Maikls Lenzlijs. Šis 30 gadus vecais aizsargs pēc savu otro sezonu Eiropā aizvadīja, pārstāvot toreizējo Latvijas basketbola flagmani BK "Ventspils" (2004./2005. gada sezonā). Pēc tam uzspēlējis Beļģijā, kā arī Spānijas un Itālijas otrās līgas klubos līdz nonāca Čehijas top basketbola klubā. Lenzlijs bijis stabila Lielbritānijas izlases vērtība, esot tās sastāvā iepriekšējos divus Eiropas čempionātus. Kas vēl interesantāk – pirms sezonas Ventspilī savu debijas gadu Eiropā Lenzlijs aizvadīja Vācijas klubā "TBB Trier", kur spēlēja kopā ar pašreizējo VEF aizsargu Sandi Valteru.

Divas sezonas pirms Lenzlijs spēlēja Ventspilī citu Latvijas klubu pārstāvēja viens no pašreizējiem "Nymburk" līderiem 31 gadu vecais Lemeins Vilsons. 2002./2003. gada sezonā Vilsons spēlēja Rīgas "Skonto", kura sastāvā tolaik bija tagadējie VEFieši Sandis Valters, Kristaps Janičenoks, Kaspars Bērziņš, Gatis Jahovičs un pat trenera asistents Jānis Gailītis. "Skonto" sastāvā Vilsonam bija debijas sezona Eiropā, kam sekoja pakāpeniska augšupeja – Krievija, Vācija, Francija, Itālija, tad vēlreiz Francija, Turcija, pagājušajā sezonā Ukraina (Kijevas "Budivelnik", ar ko sasniedza ULEB Eiropas astotdaļfinālu), bet šosezon Čehija.

Visvairāk Vilsons spēlējis Francijā (trīs sezonas), kur sasniedzis visaugstāko līmeni – 2008./2009. gada sezonā ar "Nancy" komandu uzspēlēja Eirolīgā. Līdz ar to Vilsons ir viens no tiem retajiem leģionāriem, kas pēc spēlēšanas kādā Latvijas komandā uzspēlējis Eiropas spēcīgākajā klubu basketbola turnīrā. Jādomā, ka atgriešanās Latvijā Vilsonam radīja patīkamus pārsteigumus, jo salīdzinājumā ar viņa iepriekšējo vizīti šejienes basketbola klubu apstākļi ir kļuvuši labāki. Piemēram, toreizējā labākā Rīgas kluba mājas zāle bija novecojusī Sporta manēža, bet tagad tās vietā basketbola gardēžiem spēles iespējams skatīties daudz pievilcīgākajā "Arēnā Rīga". Starp citu, tā kā otrdien "Arēnā Rīga" norisinājās koncerts, kas arī bija iemesls spēles pārcelšanai uz trešdienu, "Nymburk" savus pirmsspēles treniņus aizvadīja Rīgas Olimpiskajā Sporta centrā, kas arī Vilsonam noteikti bija jauna un pozitīva pieredze ("Skonto" laikā treniņi pārsvarā notika "Ķeizarmežā").

Nākamais Latvijas basketbola pieredzi guvušais "Nymburk" sastāvā ir Drū Neimiks. Nē, šis rudais amerikāņu centrs nav uzspēlējis nevienā Latvijas klubā, bet toties bijis vienā komandā ar VEF spēlētāju Kasparu Bērziņu (2010. gada pirmajā pusē Spānijas otrās līgas komandā "Caceres", kad Bērziņš uz turieni tika izīrēts no ACB kluba Madrides "Fuenlabrada"). Cits "Nymburk" spēlētājs A. Dž. Abramss pagājušo sezonu sāka Itālijas otrās līgas klubā Veronas "Tezenis", kur vēlāk pēc savainojuma gūšanas viņu nomainīja Mareks Jurevičus. Interesanti, ka Jurevičus izvēlējās itāliešu piedāvājumu, lai arī tajā brīdī sastāvā viņu gribēja arī "VEF Rīga". Pirms spēlēšanas Eiropā Abramss bija viens no līderiem spēcīgajā Teksasas "Longhorns" universitātes basketbola komandā laikā, kad tur spēlēja Kevins Durants.

"Nymburk" rindās arī iepriekš spēlējuši bijušie Latvijas klubu leģionāri, piemēram, pagājušajā sezonā serbu centrs Vladimirs Štimacs, kurš uz Čehiju pārcēlās uzreiz pēc atlaišanas no "Ventspils". Tāpat pagājušo sezonu "Nymburk" sastāvā iesāka Vejinmi Efedžuku, taču līdz Eiropas kausa spēlēm viņš komandu jau bija pametis.

Noslēdzot "Nymburk" atskatu uz sastāvu, noteikti jāpiemin pats galvenais spēlētājs komandā – amerikāņu aizsargs Česters "Tre" Simonss. 29 gadus vecais Simonss "Nymburk" sastāvā bija arī pagājušajā sezonā, kad tas divreiz tikās ar VEF, gūstot uzvaras. Tieši Simonss bija viens no visgrūtāk apstādināmajiem čehu komandas spēlētājiem. Simonss 2005. gadā pabeidza karjeru Vašingtonas universitātes "Huskies" komandā, kur tajā laikā bija komandas biedram vēlākajiem NBA spēlētājiem Brendonam Rojam un Neitam Robinsonam. Pēc koledžas Simonss neizvēlējās par katru cenu mēģināt iekļūt NBA, tā vietā izvēloties Eiropu - vispirms Grieķijas PAOK, tad Spānijas ACB līgas klubs "Gran Canaria", kam sekoja Izraēla ar spēlēšanu "Hapoel Galil", no kurienes Simonss devās tālāk uz Eirolīgas klubu Telavivas "Maccabi", bet pēc nonāca trešajā izraēliešu klubā Jeruzalemes "Hapoel" līdz 2010. gada vasarā pievienojās "Nymburk".

Bez jau minētajiem pieciem amerikāņiem sestais viņu tautietis ir aizsargs Jūdžins Lorenss. Pārējo sastāvu veido čehu basketbolisti, no kuriem izceļami divi – uzbrūkošais aizsargs Pāvels Pumprla un spēka uzbrucējs Petrs Benda. Abi ir regulāri Čehijas izlases spēlētāji dalībnieki, kuri spēj būt produktīvi un nozīmīgi arī sava kluba sastāvā. "Nymburk" galvenais treneris ir izraēlietis Ronens Gincburgs, kurš šajā klubā strādā kopš 2006. gada, kad bija trenera asistents. Paaugstinājumu kļūt par galveno treneri Gincburgs saņēma pirms pagājušās sezonas, spējot godam atstrādāt sev piešķirto uzticību (Čehijas čempiontituls, Eiropas kausa "Last 16" un 8. vieta Adrijas līgā).

Interesanti, ka visus astoņus Čehijas čempiontitulus "Nymburk" vienība guvusi pēdējās astoņās sezonas, kļūstot par šīs valsts basketbola flagmani. Latvijā ko līdzīgu cenšas veidot "VEF Rīga", tāpēc šovakar būs interesanti vērot divu līdzīgu komandu dueli. Spēles sākums "Arēnā Rīga" gaidāms plkst. 19:30.

  +4 [+] [-]

, 2012-01-18 12:35, pirms 12 gadiem
Vakara intriga – kuriem kvalitatīvāki melnie...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-01-18 13:09, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: VEN nav par ko mīlēt - melnie kaudzēm un lūzeru pisoholoģija. ja ši to Gašpers redzētu....
VEF - nav par ko mīlēt - pārāk velk leģionāri
paliek smukās vietējās komandas LIE, VAL un LU
Jā un mūžīgās LBL 3.-5. vietas, bez nekāda progresa. Pašam tev nav lūzera psiholoģija?

  +1 [+] [-]

, 2012-01-18 15:16, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: VEN nav par ko mīlēt - melnie kaudzēm un lūzeru pisoholoģija. ja ši to Gašpers redzētu....
VEF - nav par ko mīlēt - pārāk velk leģionāri
paliek smukās vietējās komandas LIE, VAL un LU
Jaa VEF paaraak daudz velk legionaari kaa Mliledžs..un...un.. fak tikai miledžs ;[vai arii Bertānu, Janičenoku, SV uzskaiti pie legionaariem?

  +2 [+] [-]

, 2012-01-18 15:52, pirms 12 gadiem
Lenzlijs un Lavs - ļoti patika šis duets un laiks vispār bija fantastisks. 1 punkts no ULEB kausa Final4!

     [+] [-]

, 2012-01-18 22:58, pirms 12 gadiem
Interesanti, ka Jurevičus izvēlējās itāliešu piedāvājumu, lai arī tajā brīdī sastāvā viņu gribēja arī "VEF Rīga"
autors vienkarshi iesparda. ne laikam labak tipa vajadzeja vefa spelet

merkaku brigade kopa ar visiem kleperiem.

stabils zagis. no cehijas komandas.......
kas nu tipa jau ir super tims es nevaru....
rigas pokemoni ugunjo ar bulu priekshgala.

     [+] [-]

, 2012-01-19 23:13, pirms 12 gadiem
valdemaars rakstīja: Interesanti, ka Jurevičus izvēlējās itāliešu piedāvājumu, lai arī tajā brīdī sastāvā viņu gribēja arī "VEF Rīga"
autors vienkarshi iesparda. ne laikam labak tipa vajadzeja vefa spelet

merkaku brigade kopa ar visiem kleperiem.

stabils zagis. no cehijas komandas.......
kas nu tipa jau ir super tims es nevaru....
rigas pokemoni ugunjo ar bulu priekshgala.
Tieši tā, ASK tik masēja šos čehus.