Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Anda Eibele: "Grūtākie bija pirmie divi mēneši"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Anda Eibele: "Grūtākie bija pirmie divi mēneši"
Anda Eibele 2013. gada Eiropas čempionātā Francijā
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

"Visu laiku tikai vingroju. Katru dienu. Vidēji pusotru, divas stundas dienā. No janvāra to daru divreiz dienā. Rītos nodarbinu rokas, vakaros – kājas," par atveseļošanos pēc krustenisko saišu pārrāvuma stāsta basketbola kluba "TTT Rīga" aizsardze Anda Eibele.

Pieckārtējā Latvijas čempione vasarā atgriezās rīdzinieču sastāvā, taču sezonas plānus izjauca nopietns savainojums. Eibele savainojās 20. septembrī, pārbaudes spēlē pret “RSU/Merks” vienību. Padziļināta medicīniskā pārbaude 23. septembrī apstiprināja savainojuma nopietnību – pārrautas ceļgala priekšējās krusteniskās saites. Atjaunoties iespējams ne ātrāk kā sešos mēnešos.

Aizsardze ir vienīgā Latvijas basketboliste, kura uzvarējusi pēdējos piecos valsts čempionātos pēc kārtas. 2010. un 2011. gadā Eibele izcīnīja titulu “TTT Rīga” sastāvā, savukārt 2009., 2012. un 2013. gadā palīdzēja pie trofejas tikt SK “Cēsis” vienībai.

Kā Tu vērtē Nordea Basketbola līgas sportisko līmeni?
Manuprāt, Latvijas un Igaunijas čempionāta līmenis, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir cēlies. Klāt nākušas vairākas izlases spēlētājas – Kristīne Kārkliņa, Aija Brumermane. Igauņi sasparojas, Tallinā spēlēs Laura Audere. Liepāja sastāvā pulcējusi ārzemnieces. Komandas nespēlē spēlēšanas pēc, gandrīz katrai ir nopietni mērķi. Patīk, ka cīņa turpināsies “Top 6” turnīrā, tādējādi spēles kļūs interesantākas.

Vai piekrīti, ka turpinājumā Latvijas komandām jāprogresē straujāk?
Liepājai un Latvijas Universitātei ir labas iespējas iekļūt vadošo komandu sešniekā. Kurai no komandām tas izdosies labāk, tagad neprognozēšu.

Kā izskatās TTT, salīdzinot ar iepriekšējo sezonu?
Sastāvā nav Ieva Krastiņa, taču spēles rokraksts nav īpaši mainījies. Pati komandā spēlēju jau iepriekš, vienkārši pagājušajā sezonā pārstāvēju Cēsis. Latvijas čempionāta galvenā sportiskā intriga palikusi tā pati.

Atveseļošanās laikā esi konsultējusies ar Aneti Jēkabsoni?
Runājām par notikušo. Īpaši cenšos neklausīties visos ieteikumos. Vairāk vados pēc savām sajūtām, jo situācijas atšķiras. Daži cilvēki atveseļojas ātrāk un labāk, citiem sāp vairāk. Daudz nosaka muskuļu bāze.

Tev vēl sāp?
Saites sarāvu septembrī, sāpes pārgāja novembrī. Grūtākie bija pirmie divi mēneši, tagad jūtos normāli. Sāku palielināt treniņu slodzes. Pašai šķiet, ka varu izdarīt vairāk, nekā daru. Nedrīkst. Vēlēšanās izdarīt nav tas pats, kas varēšana. Komandas ārste Līga Folkmane mani piebremzē, lai nesasteigtu. Taču gribēšanas netrūkst.

Cik tu drīksti darīt?
Jūtos tā, ka varētu atsākt skriet. Realitātē nedrīkstu to darīt ātrāk par februāri. Pagaidām varu tikai iet. Brīdī, kad atsākšu skriet, uzreiz mainīsies viss treniņu režīms. Tajā brīdī notiks lielākās pārmaiņas. Klāt nāks darbs ar bumbu.

Pēdējos mēnešos tikai vingroju. Katru dienu. Vidēji pusotru, divas stundas dienā. Janvārī nāku divreiz dienā. Rītos nodarbinu rokas, vakaros kopā ar Līgu strādāju ar kājām. Slodzes jāierobežo, jo ķermenis ātrāk piekūst.

Peldēt vari?
Pagaidām uz baseinu neesam gājušas. Peldēt patīk, taču par lielu peldētāju sevi neuzskatu. Ūdens pārāk neuzrunā. Domāju, ka baseinā klāsies grūti, taču iet vajag. Kad spēlējām Eirolīgā, gājām uz atjaunošanās treniņiem ar ūdens procedūrām.

Pavasarī Eibele nopelnīja LSBL finālu vērtīgākās spēlētājas balvu, kā arī kļuva par turnīra labāko piespēļu dalītāju (29 spēlēs vidēji 227 piespēles, vidēji 7,83). Jūnijā spēlētāja Latvijas valstsvienības sastāvā startēja Eiropas čempionātā Francijā.