Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Eksperti: neliels pārsvars "Ventspilij", Fradem izšķirošā spēle

Andrejs Siliņš

Eksperti: neliels pārsvars "Ventspilij", Fradem izšķirošā spēle
Rīgas VEF galvenais treneris Karloss Frade
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šovakar Rīgas Olimpiskajā centrā norisināsies pirmais lielais Latvijas basketbola derbijs starp "VEF Rīga" un "Ventspils" komandām. Pirms tā rubrikā "Aiz sānu līnijas" komandu spēku samērus novērtē un prognozi izsaka trīs eksperti - Sandis Buškevics, Ģirts Kalniņš un Artūrs Šēnhofs.

Visiem trim uzdevu četrus vienādus jautājumus:
1. Kādi ir VEF plusi un mīnusi?
2. Kādi ir Ventspils plusi un mīnusi?
3. Ņemot vērā kluba padomes priekšsēdētāja Edgara Jaunupa izteikumus publiskajā vidē (TV24 pirmsspēles studijā), vai zaudējumā gadījumā Fradem varētu tikt uzteikts darbs?
4. Kas uzvarēs?

Sandis Buškevics, Viļņas "Perlas" treneris-konsultants:

1. VEF noteikti ir neliels pārsvars zem groziem - Mareks [Mejeris] un Mārtiņš [Meiers] tiek galā ar saviem uzdevumiem. Arī viesstrādnieki savu darbu paveic. Vēl pluss ir ātrā spāņu stila pāreja no aizsardzības uzbrukumā. Mīnuss ir zaudējumu nasta VTB līgā, kas nedod nekādu psiholoģisko pacēlumu.
2. "Ventspils" pluss ir saspēles vadītāji - abi ir pieredzējušāki nekā VEF saspēlnieki. Vēl viens izteikts plus ir treneris - Kārlis Muižnieks ir ar lielu augstāka līmeņa pieredzi. "Ventspils" mīnuss varētu būt spēļu prakses trūkums pret tiešām nopietniem pretiniekiem. Salīdzinot ar VTB līgu, FIBA Eiropas kauss tomēr ir krietni zemāks līmenis. VTB līgā spēlē komandas, kas tikušas ULEB Eiropas kausa "Last32", klubiem ir citi budžeti un iespējas piesaistīt augstas klases spēlētājus.
3. Ņemot vērā to, ka komanda ir jauna un lielākā daļa komandā spēlē pirmo sezonu. Trenerim un spēlētājiem ir vajadzīgs laiks, lai saspēlētos, sāktu saprast viens otru. Tas nenotiek trīs mēnešu laikā. Domāju, ka VEF vadība to pirms sezonas zināja. Uzskatu, ka rezultāti nemaz nav tik slikti, ņemot vērā VTB klubu budžetu fonu. Domāju, ka Fradem jādod iespēja novest darbu līdz galam.
4. 55:45 - "Ventspils" labā. Pie nosacījuma, ja ventspilniekiem visi veseli. Ja tā nav, tad svaru kausi jau nosliektos uz VEF pusi.

Ģirts Kalniņš, bijušais Rīgas ASK ģenerālmenedžeris:

1. Spāņu un latviešu basketbols pēc mentalitātes ir visai līdzīgs - daudz skriešanas, daudz metienu, daudz kustības, tāpēc biju ļoti liels fans idejai par spāņu trenera piesaisti un lielo rotāciju, tomēr, kas šķita kā pluss sezonas sākumā, ir pārvērties par mīnusu. Ar lielo rotāciju nav spēts izkristalizēt līderu loku un šobrīd VEF komandā līdera kā tāda vienkārši nav. Līdz ar to zaudētas arī tās dažas spēles, kurās bijusi līdzīga galotne. Spēlētāji nav sapratuši lomas. Labi, ka pēdējās spēlēs atdzīvojies Mārtiņš Meiers, bet talantīgākais komandas spēlētājs Mareks Mejeris, kurš ir pagājušās sezonas finālsērijas MVP, ir iedzīts diskomforta zonā un nevar atrast savu spēli. VEF to nevar atļauties, jo neviens no ārzemniekiem nav ar tādu talantu, lai spēlē izdarītu lūzumu, kādu to var izdarīt Mareks. Labi, ka atgriezies Ingus Jakovičs, kurš var iedot papildu dimensiju, bet kopumā starp mazajiem spēlētājiem nav tāda, kādi pagājušogad bija Džeralds Robinsons un Roberts Loverijs, kuri bija spēcīgi individuāli un līdz ar to atraisīja rokas arī citiem.
2. "Ventspils" pluss noteikti ir tas, ka spēlētāji labi saprot, ko no viņiem grib treneris. Muižnieks pēc būtības ir labāks treneris nekā Frade un arī šobrīd viņš no savas komandas ir spējis dabūt ārā vairāk. Pie tam "Ventspilij" ir tāds spēlētājs kā Kristaps Janičenoks, kurš var savākt komandu gan laukumā, gan ģērbtuvē. Tāpat ir vēl vairāki pieredzējuši spēlētāji kā, piemēram, Māris Gulbis. "Ventspilij" ir sabalansēts sastāvs, lomas sadalītas, un šī komanda šobrīd man patīk labāk. Jā, mīnuss varētu būt tas, ka spēļu prakse šosezon bijusi pret vājākiem pretiniekiem. Te nu ir jāuzdod jautājums - vai psiholoģiski labāk ir uzvarēt sava līmeņa vai nedaudz vājākus pretiniekus vai piedzīvot zaudējumu sērijas neizteiksmīgā spēlē bez acīmredzama progresa pret stiprākiem klubiem? Lai uz to atbildētu, droši vien ir jābūt iekšā komandās. Šobrīd izskatās, ka "Ventspils" ir noķērusi savu spēli un 6-0 arī FIBA kausā ir vērā ņemams rezultāts. Nav tā, ka tur spēlētu LBL2 līmeņa komandas. Vienīgais, kas līdz galam nepārliecina, ir saspēles vadītāji.
3. Atmetot emocijas, ir jāņem vērā sausie fakti - treneris ir atbildīgs par rezultātu, viņš lielā mērā komplektēja komandu pats. Ja komandai būtu vairāk uzvaru, neviens nepievērstu uzmanību tam, ka ir tik daudz ārzemnieku. Piemēram, Kvina Makdauela klātbūtni komandā es vispār nesaprotu. LBL vien ir desmit spēlētāji, kas tādā lomā VEF komandā varētu spēlēt labāk. Arī Gilje Rubio varētu būt kā piektais garais rotācijā nevis viens no vadošajiem. Diemžēl nespēja integrēt savā spēlē divus Eiropas Top8 izlases spēlētājus [Meieru un Mejeru] ir necieņa pret Latvijas basketbolu. Vai arī tā ir neizpratne, kā to paveikt. Te ir jautājums - vai tu akli seko savai sistēmai vai pielāgo sistēmu spēlētāju resursam, kāds ir tavā rīcībā? Diemžēl Frade ir upuris uzstādījumam akli sekot savai sistēmai. Vienai spēlei nevajadzētu izšķirt trenera likteni, bet, ņemot vērā turpmāko spēļu kalendāru šogad ("Khimki", "Barons/LDz" un "Ogre/Kuhmo Tyre"), šī Fradem varētu būt "X stunda".
4. 55:45 - "Ventspils" labā. "Ventspils" šobrīd izskatās labāk, bet VEF noteikti ir, kur pielikt un, ja Fradem izdosies pamodināt Jakoviču, Bērziņu, Mejeru un Meieru, situācija var mainīties.

Artūrs Šēnhofs, bijušais "VEF skolas" direktors:

1. Pluss ir augsta komandas enerģija, vēlme, cīņasspars un ātrums. Pluss ir arī garš soliņš un tas, ka spēlētāji pamazām sāk saprast savas lomas komandā. Mīnuss noteikti ir tas, ka nav līderu. Spēlētājiem nav kopīgas sapratnes par darbību aizsardzībā. Treneris saka, ka spēlētāji neizprot viņa shēmas, bet, vai tā ir patiesībā, nezinu. Novērots arī liels stabilitātes trūkums - ja komandai ir kritums, tad uzreiz dziļā aizā.
2. "Ventspils" pluss ir treneris - Kārlis Muižnieks gadiem ilgi pierādījis, ka var uzvarēt. Komanda ir pieredzējusi un tai ir izteikti līderi, kas noteikti ir spēcīgāki un pieredzējušāki nekā VEF potenciālie līderi. Ventspilnieki noķēruši spēles ritmu, Eiropā izcīnītas tikai uzvaras. Tai pašā laikā pretinieki varbūt nav bijuši tie spēcīgākie. Uzvaras devušas pārliecību, bet nav bijis neviens tik nopietns pārbaudījums, kādi VEF regulāri sagaida VTB līgā.
3. Varbūt līdz Jaunajam gadam neatkarīgi no šīs spēles iznākuma oficiāli nekas nemainīsies, jo vēl jānospēlē trīs mači, bet domāju, ka tieši spēle pret "Ventspili" Fradem būs izšķiroša.
4. 55:45 - "Ventspils" labā.. Uzvaras atslēga būt treneris un šobrīd izskatās, ka "Ventspilj" šajā ziņā ir priekšrocības.

Vai VEF jāpatur darbā Karloss Frade?

  • 52

  • 33

  • 6

  • 130


     [+] [-]

, 2015-12-11 13:03, pirms 8 gadiem
Paldies ekspertiem. Piekrītu par 100%. Šovakar būs karsti OSC.

  +3 [+] [-]

, 2015-12-11 13:14, pirms 8 gadiem
labs koefs uz venstpili, jaizmanto

  +2 [+] [-]

, 2015-12-11 13:32, pirms 8 gadiem
VEEEEEEENTTTSSPIIILLSSS. izpucēs spāņu mafiju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2015-12-11 14:15, pirms 8 gadiem
Lembja labaa ola rakstīja: Āmen!

Buškevics: "Salīdzinot ar VTB līgu, FIBA Eiropas kauss tomēr ir krietni zemāks līmenis."
Plika dir.ana! VTB tāds pats sētas līmenis vien ir.

  +4 [+] [-]

, 2015-12-11 15:14, pirms 8 gadiem
Lembja labaa ola rakstīja: Bušiņš zin ko runā, tie divi pārējie "experti" gan tādi pliki filozofi un ne ar ko neatšķiras no vairuma SC muldoņām komentāru sadaļās.
Žēl ka tevi neuzaicināja ne ?

  +4 [+] [-]

, 2015-12-11 15:21, pirms 8 gadiem
Toto ekspertiem gan ir diametrāli pretējs uzskats....

  +1 [+] [-]

, 2015-12-11 16:25, pirms 8 gadiem
Nu nezinu, eksperti - bukmeikeri - saka pavisam kaut ko citu.. tad jau redzesim, kuri ir eksperti

  +2 [+] [-]

, 2015-12-11 16:50, pirms 8 gadiem
par Lielu Ventspili!!

  +2 [+] [-]

, 2015-12-11 16:50, pirms 8 gadiem
koeficents arii liels uz BKV. jaaizmanto

     [+] [-]

, 2015-12-12 09:38, pirms 8 gadiem
Eksperti ielika bukmeikeriem ☺