Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Asnāte Fomina: "Mums ir jāsāk spēlēt labāk"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Asnāte Fomina: "Mums ir jāsāk spēlēt labāk"
Asnāte Fomina
Foto: Mārtiņš Sīlis

"Uzskatu, ka starptautiskā turnīrā visas jaunās spēlētājas var iegūt vērtīgu pieredzi. Tā ir laba vide attīstībai un progresam, jo pretī nāk ļoti labas basketbolistes," dubultslodze, spēlējot divos starptautiskos turnīros, nav attaisnojums, lai samazinātu prasības pret sevi, uzskata basketbola kluba "RSU/Merks" saspēles vadītāja Asnāte Fomina.

Pusaudža gados apkārt ir tik daudz lietu, kas novērš uzmanību, ka nav viegli izvēlēties prioritātes un mērķtiecīgi sevi attīstīt. Internets, nekritiska informācijas patērēšana, uzmanības novēršanas tīkli atņem daudz laika, atstājot mazāku vietu saviem talantiem un oriģinalitātei. Droši vien tā ir visiem, taču Asnātes stāstā basketbols pārliecinoši apsteidz pārējās izvēles.

Daudzās stundas, pavadītas individuālajos treniņos pie treneriem Aināra Čukstes un Aivara Vīnberga, pamazām nesa augļus. Protams, nevar nepieminēt savas treneres Maijas Kubliņas ieliktos pamatus, spēlējot jaunatnes līgā. Asnāte sešpadsmit gadu un astoņu mēnešu vecumā debitēja Eiropas U20 čempionātā, savukārt 2013. gadā nopelnīja pirmās atzinības pieaugušo konkurencē. Janvārī saspēles vadītāja tika atzīta par Latvijas un Igaunijas meistarsacīkšu vērtīgāko spēlētāju, martā saņēma ielūgumu piedalīties valstsvienības treniņos, bet aprīlī palīdzēja “RTU/Merks” izcīnīt bronzas medaļas apvienotajā čempionātā.

Jaunās sezonas sākumu sabojāja kreisās kājas savainojums, taču Asnāte sakoda zobus un cīnījās tālāk. Decembra sākumā viņa tuvojas iepriekšējās sezonas rādītājiem un pirmdienas spēle pret principiālajām sāncensēm “Vega 1/Liepāja” tam kļuva par apliecinājumu. Dribls ar abām rokām, teicamas individuālās iemaņas, nesavtīga spēle uzbrukumā, labs laukuma redzējums un produktīva spēle aizsardzībā – Fomina katrā spēlē spēj atzīmēties daudzos veidos.

Kā Tu juties, spēlējot pret Liepāju?
Cenšos labāk nospēlēt katrā spēlē. Iepriekšējie mēneši neizvērtās patīkami, jo septembrī kreisās kājas potītei notika saišu plīsums. Savainojums bija diezgan nopietns, tāpēc izgāju rehabilitācijas programmu. Sāpes pārgāja, taču ilgāku laiku izjutu diskomfortu. Cietusī vieta jāteipo, jo tādu savainojumu piedzīvoju pirmo reizi. Šobrīd pašsajūta ir laba, kāja vairs nesāp.

Redzams, ka vēl nevari skriet ar pilnu jaudu.
Pēc savainojuma neesmu gatava noskriet 35 vai 40 minūtes. Tik ilgā laikā vienmērīgu tempu noturēt neizdodas, taču zinu, pie kā jāpiestrādā. Ziemassvētku brīvlaikā varēšu sākt trenēties divreiz dienā.

Kāds bijis Tavs režīms rudenī?
Pēdējos mēnešos trenējos vienreiz dienā, bet rītus pavadu skolā. Mācību laikā arī fiziski divreiz dienā trenēties būtu sarežģīti. No rītiem ceļos sešos, bet treniņi notiek vakaros. Dienas režīms ir ļoti saspringts un mājās esmu vēlu.

Asnāte Fomina spēles laikā Liepājā. Foto: Mārtiņš Sīlis

Asnāte Fomina pēc uzvaras Cēsīs. Foto: Zigismunds Zālmanis

Aizsardzībā pret Ievu Jansoni. Foto: Zigismunds Zālmanis

Kā veicās, spēlējot pret Liepājas saspēles vadītāju?
Mans uzdevums nebija segt Katažinu, taču spēles laikā iznāca segt arī viņu. Dažos brīžos Katažina mani apspēlēja, taču pārējās meitenes ar viņas segšanu galā tika ļoti labi. Manuprāt, viņai šī nebija veiksmīgākā spēle.

Motivācija pirms spēles bija pietiekamā līmenī?
Vēlējāmies pārliecinoši iekļūt “Top 6” turnīrā, tāpēc centāmies uzvarēt katrā spēlē. Spēle pret Liepāju nebija izņēmums. Pirmo sezonas mērķi Nordea līgā esam izpildījušas.

Spēles Baltijas līgā ir papildus slogs vai iespēja?
Baltijas līga rada lielāku slodzi un plusus reizē, piemēram, nedēļas nogalē brauksim uz Zviedriju. Uzskatu, ka starptautiskā turnīrā gan es, gan visas jaunās spēlētājas var iegūt vērtīgu pieredzi. Tā ir laba vide attīstībai un progresam, jo pretī nāk ļoti labas basketbolistes. Mums ir jāsāk spēlēt labāk, tāpēc nav iemesla sūdzēties par lielāku spēļu slodzi.

Kādas ir pārdomas pēc Eiropas U20 čempionāta izlozes?
Pirms izlozes prognozējām rezultātus, pieļaujot, ka būs jāspēlē pret Krieviju, Spāniju un Franciju. Tikām ielozētas vienā grupā ar divām no minētajām komandām. Apakšgrupā galvenā spēle būs pret Grieķiju. Gatavošanos var uzskatīt par atklātu. Izlases treniņi sāksies maijā, bet morāli jāsāk nobriest jau tagad.