Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Aivars Vīnbergs: "Kā dienu sāk prīmabalerīna un kordebaleta dejotāja?"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Aivars Vīnbergs: "Kā dienu sāk prīmabalerīna un kordebaleta dejotāja?"
Aivars Vīnbergs pusotru mēnesi strādāja kopā ar Ainaru Zvirgzdiņu un Mārtiņu Zībartu
Foto: Romāns Kokšarovs, f64

"Jaunajām spēlētājām jāpievērš lielāku uzmanību tehniskajai sagatavotībai. Piemēram, valstsvienībā nevaram izpildīt vairākus trenera Zvirgzdiņa uzdevumus, jo pietrūkst individuālās tehnikas," Latvijas U20 sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Aivars Vīnbergs atgādina, ka jaunajām spēlētājām nepieciešams vairāk strādāt individuāli.

Eiropas jaunatnes čempionātā Itālijā izlasei, visticamāk, nāksies iztikt bez Ķīnas apģērbu ražotāja PEAK piegādātā ekipējuma un inventāra. U20 sieviešu izlase tradicionāli iesāk jaunatnes basketbola vasaru, tāpēc ar līdzīgām problēmām saskaras ne pirmo gadu. Tādos apstākļos drošāk ir paļauties uz jau ievalkātiem apaviem, nekā pēdējā brīdī mēģināt iestaigāt jaunas botas.

Treneri Vīnbergu vairāk uztrauc gatavošanās sportiskā puse – pārbaudes spēļu bads un spēlētāju tehniskā sagatavotība. Piecas dienas pirms izlidošanas uz Itāliju draudzības spēļu ailē bija ierakstāma apaļa nulle, izlīdzoties ar trīs treniņspēlēm pret Juglas 1997. gadā dzimušajiem puišiem un Latvijas U18 izlasi. Pēdējā brīdī pēc klusēšanas atsaucās Baltkrievijas izlase un divas pārbaudes spēles tomēr būs.

Par trenēšanos bez spēlēm
"Spēļu trūkuma apstākļos pat treniņspēlēs izpaužas starta drudzis – satraukums, neprecīzi metieni, jo komanda nav iegājusi spēļu režīmā. Ja nav spēļu, pietrūkst snieguma kvalitāte."

Par tehniskās sagatavotības nepieciešamību
"Divdesmitgadīgām meitenēm vairāk jādraudzējas ar bumbu. Tā nedrīst kļūt par svešķermeni. Jābūt pamatiem. Piemēram, kā savu dienu sāk prīmabalerīnas vai kordebaleta dejotājas? Stāv pie stieņa, trenē stāju. Mums tāpat – jāstrādā un jāstrādā ar bumbu. Jāpārvalda bumba, uz to neskatoties.

Ja nebūs individuālās meistarības, priekšplānā paliks tikai viena intriga – kura komanda uzvarēs. Kāda komanda vienmēr uzvarēs, taču jāatkārtojas: jaunatnē uzvar nevis stiprākā komanda, bet – mazāk vājā. Kate Krēsliņa un Kitija Laksa patīkami atsvaidzina ainu, vērtējot 1995. gadā un vēlāk dzimušās meitenes. Latvijas basketbolam jācīnās par spēlētājām, kurām ir motivācija attīstīties un radusies vēlēšanās kļūt par izlases līderēm."

Par sastāvu
"Pēc treniņspēles pret U18 izlasi pateicām paldies par darbu Alisei Feodorovai. Sastāvu izvēlēsimies no palikušajām 15 spēlētājām. Viļņā pret Baltkrieviju spēlēsim bez Kates Krēsliņas. Viņai nepieciešama pāris dienu atpūta pēc intensīvās līdzdalības Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Kitijai Laksai spēļu slodze bijusi mazāka, tāpēc ceru, ka viņa varēs palīdzēt Viļņā."

Par garajām spēlētājām
"Treniņspēlē pret U18 izlasi ārējās līnijas spēlētājas savāca 37 atlēkušās bumbas (no 51). Labāka attiecība būtu, ja garās spēlētājas paņemtu pusi atlēkušo bumbu. Lielāku pienesumu sagaidu arī punktu gūšanā. Ja neskatās uz augumiem, dažām mazajām var piedēvēt garo spēlētāju lomu, piemēram, Asnāte Fomina izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas."

Par jaunatnes izlasi pēc darba valstsvienībā
"Var redzēt atšķirības uz kvalitatīvāka basketbola fona. Meistarības starpību iespējams atgūt ar darbu. Treneris Zvirgzdiņš pirms izbraukuma uz Itāliju to uzsvēra mājās atstātajām spēlētājām. "Meitenes, ja vēlaties spēlēt basketbolu augstā līmenī, jāstrādā pie savas spēles!"

Izlasē redzēju, cik profesionāli strādā Aija Putniņa. Labs augums viņai bija jau agrāk. Klāt nākusi maksimāli profesionāla attieksme. Visas kustības noslīpētas. To var redzēt uzreiz. Citām meitenēm jāstrādā līdzīgi un jādara to individuāli. Ar līdzdalību komandas treniņdarbā nepietiek. Treneris iesaka un norāda virzienu, kurā jāiet."

Par pretiniecēm Eiropas čempionātā
"Pārbaudes spēļu rezultātus zinām, taču tie neko nenozīmē. Piemēram, pērn grieķu jaunietes Eiropas čempionātu pabeidza ar bilanci 6-3. Spānijas un Francijas izlases komentārus neprasa. Spēlēs pret viņām varam iegūt nepieciešamo agresiju un enerģiju čempionāta turpinājumam. Mūsu rīcībā ir video ieraksti, kurus vērtēsim un analizēsim."

  +1 [+] [-]

, 2014-06-27 19:31, pirms 10 gadiem
Dienu saak kaa visi paareejie.. Pieceljas un pachuraa.. Taalaak jau kaa nu kursh..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-28 00:34, pirms 10 gadiem
Viss jau būtu skaisti, bet nav LV sporta spēļu spēlētāji iemācīti strādāt individuāli. Strādāt individuāli, būtu jāmāca, jā, tieši JĀMĀCA jau no bērna kājas.