Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Taču šonakt manā pilī visi logi gaiši spīd

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Taču šonakt manā pilī visi logi gaiši spīd
Kristīne Silarāja ir viena no SK "Cēsis" līderēm
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", f64

Basketbolu var salīdzināt ar Gaismas pils celtniecību. Tā nekad nebeidzas, tikai groza bumbā cāļus – šajā gadījumā sportiskos rezultātus – skaita pavasarī.

Igauņu izrāviens

Latvijas un Igaunijas čempionāta otrā sezona uzrāda vairākas pozitīvas tendences. Komandas kļūst konkurētspējīgākas, strādā nopietnāk un gudrāk, mācās no kļūdām. Priekšā nemainīgi ejams garāks ceļš, nekā jau noietais, taču ir vērts atskatīties uz sezonas pirmajā pusē veikto attālumu.

Igaunijas klubi izrāda niknāku pretestību Latvijas komandām. Debijas sezonā Latvijas basketbolistes apspēlēja ziemeļu kaimiņienes ar bilanci 49-23. Deviņus mēnešus vēlāk – pēc Nordea Basketbola līgas pirmā apļa – minētā attiecība ir 22-18 Latvijas klubu labā.

Var prognozēt, ka sezonas turpinājumā Latvijas komandas uzvaras krās straujāk, tomēr nevar noliegt igauņu progresu. Pērn 10 no 23 igauņu uzvarām piederēja “Eclex Tallinn” basketbolistēm. Šosezon pārējās igauņu vienības savos rēķinos jau ierakstījušas 12 panākumus.

Pirmais piemērs. Tallinas “Audentes” pērn guva piecas uzvaras 14 spēlēs. Rudenī igauņu jaunietes izcīnīja piecas uzvaras pēc kārtas, tai skaitā savā laukumā pieveica “Vega 1/Liepāja” un Latvijas Universitātes vienības. Komanda iekļuva “Top 6” turnīrā.

Otrais piemērs. Tallinas Universitāte pagājušajā gadā pret Latvijas komandām nopelnīja bilanci 6-8, savukārt jaunajā sezonā sasniedza 50% rezultātu (4-4). Pateicoties izbraukumā izcīnītajai uzvarai pār Latvijas Universitāti, apsteidza gan studentes, gan liepājnieces un iekļuva “Top 6” turnīrā.

Trešais piemērs. Tartu Universitāte pirmo sezonu pabeidza bez uzvarām un ar sliktāko bilanci līgā (0-22). Jaunās sezonas vidū studentēm ir trīs uzvaras divpadsmit spēlēs, tajā skaitā divi panākumi pret Latvijas komandām. Iznākumā Latvijas juniorēm un kadetēm ir interesanti spēlēt pret visām igauņu vienībām – veidojas “win-win” situācija, kurā par ieguvējiem var uzskatīt visus.

Igaunija pret Latviju

KomandaU-ZMājās
Tallinas Universitāte4-42-2
Eclex Tallinn/11826-24-1
Audentes5-34-2
AmEst Rapla1-70-3
Tartu Universitāte2-62-4
Kopā18-2212-12

Summā tas nozīmē, ka “Top 6” turnīrā piedalīsies uzreiz trīs Igaunijas klubi – Eclex Tallinn, Audentes un Tallinas Universitāte. Notikušais vēl neko negarantē un sezonas noslēgumā labāko komandu sešniekā varam ieraudzīt piecas Latvijas komandas,

Mīnuss. Divas vājākās igauņu komandas nav konkurentes vadošajām Latvijas komandām.

Kristīne Kārkliņa spēlē pret “Eclex Tallinn/1182”. Foto: Romualds Vambuts

Tallinas Universitātes basketboliste Pirgita Pū oktobrī kļuva par Nordea līgas mēneša vērtīgāko spēlētāju. Foto: Mārtiņš Sīlis

Vairāk pārsteigumu

Igauņu komandas nav vienīgās nemiera cēlājas Nordea līgā. Par vairākiem pārsteigumiem parūpējās Latvijas studentes. “RSU/Merks” izbraukumā sagādāja vienīgo neveiksmi Latvijas čempionēm SK “Cēsis”, kuras iepriekšējā regulārās sezonas izlaidumā nezaudēja ne reizi (22-0). Tāpat Aivara Vīnberga komanda pieveica Lietuvas čempionāta līderes “Hoptrans Sirenos”, tiesa, tas notika Baltijas līgā.

Latvijas Universitāte viesos negaidīti apspēlēja bronzas medaļnieces “Vega 1/Liepāja”. Otrkārt, Rūdolfa Rozīša un Ilzes Oses-Hlebovickas trenētā komanda parūpējās par rezultatīvāko spēli līgas vēsturē, tikai galontē piekāpjoties “RSU/Merks” basketbolistēm. Treškārt, LU pirmajā aplī izcīnīja vairāk uzvaru nekā iepriekšējā sezonā kopā.

Mīnuss. Komandas, kuras neiekļuva “Top 6”, spēja sagādāt tikai vienu zaudējumu vadošajām komandām (bilance 1-34). Tallinas Universitāte izbraukumā zaudēja “Vega 1/Liepāja” spēlētājām ar rezultātu 53:74.

Latvijas Universitātes spēlētājas priecājas par uzvaru Liepājā. Foto: Mārtiņš Sīlis

Jauna izspēles kārtība

Piektdien apvienotais čempionāts iesoļos jaunā teritorijā. Lai veicinātu konkurenci, komandas, atbilstoši sasniegtajiem rezultātiem pirmajā aplī, sadalīsies divās grupās. Elitē jeb “Top 6” spēlēs pa trīs komandām no Latvijas un Igaunijas, kuras no janvāra līdz marta vidum izspēlēs divu apļu turnīru (10 spēles). Liela nozīme būs cīņai par “Top 4”, jo četrām labākajām komandām nebūs jāpiedalās pārspēlēs.

Septiņas komandas, tai skaitā piecas Latvijas un divas Igaunijas vienības, mērosies spēkiem par divām ceļazīmēm, kuras ļaus piedalīties pārspēlēs (12 spēles). Pretendentes gaida divpakāpju cīņa, lai sezonas noslēgumā spēlētu “Top 6”. Pirmkārt, jāizcīna viena no pirmajām divām vietām, lai iesaistītos “play-off”. Otrkārt, pārspēlēs jāpieveic augstāk izsētās komandas no elites grupas.

Jaunā kārtība sola vairāk aizraujošu spēļu abās grupās. Katras spēles cena būs salīdzinoši augsta, turklāt var nākties biežāk skaitīt savstarpējo spēļu iznākumus. Šajā fāzē par favorītēm biežāk jāuzskata Latvijas komandas, taču par sāncenšu nenovērtēšanu būs jāmaksā augsta cena.

Mīnuss. Pirmajā aplī izcīnītie punkti netiek ņemti līdzi uz otro kārtu.

Kristīna Cirša un “Vega 1/Liepāja” gatavojas atgriezties elites grupā. Foto: Mārtiņš Sīlis

Arta Frīdenberga, Kitija Štolce un “Kolibri Pepsi/47. vidusskolas” basketbolistes pirmo apli pabeidza ar uzvaru. Foto: Romualds Vambuts

Konkurētspējīgākas jaunatnes izlases

Viens no lielākajiem apvienotā čempionāta ieguvumiem ir labāka spēļu prakse Latvijas jaunatnes izlašu kandidātēm. Iepriekšējos gados nacionālajā čempionātā palielinājās jauno spēlētāju īpatsvars, bet spēles pret profesionālēm ne vienmēr deva vajadzīgo efektu. Bija pārāk daudz sagrāvju, kuras nedeva labumu ne vienai, ne otrai pusei. Līdzīga situācija atkārtojās vietējos jaunatnes čempionātos – pāris vadošās komandas konkurentes grāva ar astronomiskiem rezultātiem.

Latvijas un Igaunijas čempionāta izveide situāciju mainījusi uz labo pusi. Pret līdzīga līmeņa igauņu komandām uzvaras iespējams izcīnīt biežāk, spēļu rezultāti ir grūtāk prognozējami un komandām nopietnāk jāgatavojas katrai spēlei.

U16 izlases gadījumā treneriem radusies iespēja spēļu apstākļos pārbaudīt kandidātes, kuras agrāk pulcējās tikai divreiz vai trīsreiz gadā. Spēles neaizvieto treniņus, taču palielina trenētību un dod vajadzīgo pieredzi. Pirmais U16 modelis, kurā tika pulcētas 1997. gadā dzimušas un jaunākas spēlētājas, izcīnīja septīto vietu Eiropas čempionātā. Otrā paaudze izskatās tikpat kaujinieciska.

Uzbrucēja Dita Liepkalne no Latvijas un Igaunijas čempionāta sekmīgi pārcēlās uz Spānijas virslīgu. Foto: Romāns Kokšarovs

Aizsardze Ieva Krastiņa no “TTT Rīga” pārgāja uz Eirolīgas klubu “Kibirkštis”. Foto: Romāns Kokšarovs

“TTT juniorēm” un “Kolibri Pepsi/47. vidusskolai” – komandām, kurās apvienotas daudzas U18 izlases kandidātes – jaunā izspēles kārtība dod līdzīgus ieguvumus. Spēlētājas var kļūt meistarīgākas visas sezonas garumā, turklāt laba snieguma gadījumā kļūst pievilcīgas rangā augstāk esošām komandām. Piemēram, Kitija Laksa un Kate Krēsliņa šobrīd pārstāv attiecīgi “TTT Rīga” un “RSU/Merks” klubus.

Daudzas U20 izlases kandidātes iesaistīsies cīņā par Nordea līgas medaļām. Savos klubos viņām ir iespēja trenēties kopā ar Latvijas valstsvienības kandidātēm, kuru skaits ietiecas otrajā desmitā. Ir paraugi, kuri liecina, ka no Latvijas čempionāta iespējams sekmīgi pāriet uz augstāka līmeņa turnīriem. Piemēram, Ieva Krastiņa sekmīgi spēlē Eirolīgas klubā “Kibirkštis”, bet Dita Liepkalne divreiz iekļuvusi Spānijas virslīgas labāko spēlētāju piecniekā.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-01-09 23:25, pirms 10 gadiem
Gandrīz no kātiem nokritu
Raksts ir ok vēl, bet nu nosaukumus izvēlies citādākus, lūdzu!

 +10 [+] [-]

, 2014-01-09 23:26, pirms 10 gadiem
Gaidu tevi, gaidu tevi, Mana mīļā pelnrušķīt!

  +1 [+] [-]

, 2014-01-09 23:26, pirms 10 gadiem
Muzikāls cilvēks. Vairāk šādu interesantu virsrakstu, piesaista apskatīties!

     [+] [-]

, 2014-01-09 23:28, pirms 10 gadiem
marcipans98 rakstīja: Gandrīz no kātiem nokritu
Raksts ir ok vēl, bet nu nosaukumus izvēlies citādākus, lūdzu!
Man patīk, ka virsraksts nav par tēmu, tas iedveš pozitīvismu!

  +2 [+] [-]

, 2014-01-09 23:30, pirms 10 gadiem
labākais autors EVER!

  +1 [+] [-]

, 2014-01-09 23:48, pirms 10 gadiem
Noviks ir īsts zelts! Paldies tev par taviem rakstiem un radošo pieeju izvēloties virsrakstus. Vecis!

  +1 [+] [-]

, 2014-01-10 07:07, pirms 10 gadiem
Pirmās brunetes vārdu lūdzu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-10 11:46, pirms 10 gadiem
Noviks ir baigais malacis ar saviem virsrakstiem popularizē sieviešu basketbolu. Es piemēram šo rakstu nemaz nebūtu atvēris, ja nebūtu izlasījis, to vājprātu, ko sauc par virsrakstu

tā turpināt

  -1 [+] [-]

, 2014-01-10 13:50, pirms 10 gadiem
Skatos, Mārtiņam Sīlim ir "talants" uz sieviešu -sportistu fotogrfēšanu-nu vai tad nevarēja foto ar Kristīnu Ciršu labākā rakursā paņemt-tā tak bērni basketbolā vairs neies trenēties, kad ieraudzīs kā tie sportisti izskatās

     [+] [-]

, 2014-01-12 19:34, pirms 10 gadiem
Kristīne Silarāja:-) -Jau aizņemta...