Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Ko Lietuvai nozīmē "Žalgiris"?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Ko Lietuvai nozīmē "Žalgiris"?
1999. gadā "Žalgiris" pirmo reizi uzvarēja Eirolīgā, finālā ar 82:74 pieveicot Boloņas "Kinder"

Kauņas "Žalgiris" ir Lietuvas basketbola fenomens, kura panākumu pamatā ir spēcīgas tradīcijas, pašatdeve un stipras jaunatnes sistēmas izveide.

Vēsturisku uzvaru simbols

Vairāku vadošo Eiropas basketbola klubu vēsture mērāma ilgāk par groza bumbas 120 pastāvēšanas gadiem. Piemēram, Itālijas čempionu “Montepaschi Siena” galvenais atbalstītājs, “Banca Monte dei Paschi di Siena” pastāv no 1472. gada. Toskānas bankai, kura nākamgad atzīmēs 540 gadu jubileju, Itālijā ir četrarpus miljoni klientu.

Piecpadsmitajā gadsimtā meklējamas arī Kauņas “Žalgira” saknes. Pirms vairāk nekā sešsimt gadiem, 1410. gada 15. jūlijā, “zaļajā mežā” (vāciski Grünwald, lietuviski Žalgirio mūšis) Polijas ziemeļos notika viena no lielākajām kaujām viduslaiku Eiropā, kurā poļu un lietuviešu karaspēks ar sabiedroto baltkrievu un krievu spēku atbalstu sagrāva Vācu ordeņa armiju. Uzvara faktiski pielika punktu Vācu ordeņa dominancei Baltijas jūras austrumu krastā, bet Polija un Lietuva trīs gadsimtus veidoja vienu no Eiropas spēcīgākajām valstīm.

Laiki mainījās, lepnums un pašcieņa Lietuvā palika. Tāpat kā Baltijas kaimiņi, lietuvieši par savām kļūdām 20. gadsimtā maksāja augstu cenu. Autoritāru un noslēgtu valstu veidošana noveda pie neatkarības zaudēšanas dzirnakmeņos starp Vāciju un Krieviju, taču vienu mācību Lietuva bija apguvusi. Lietuvieši nepakļāvās dažādo okupācijas varu vēlmēm veidot karaspēka vienības nacistu vērmahta un komunistu Sarkanās armijas sastāvos. Tas vienkārši nebija iedomājams, jo Žalgira kaujā lietuvieši tos pašus vāciešus bija uzveikuši. Atteikušies ziedot savu dzīvo spēku vieniem okupantiem, lietuvieši 1940-to gadu otrajā pusē un vēlāk izvērsa plašāko partizānu karu pret citiem “atbrīvotājiem”. Rezultātā padomju kolonizācija Lietuvā atstāja mazākas pēdas nekā Latvijā.

Par vienu no neoficiālajiem lietuviešu pretošanās simboliem kļuva...basketbols. Pirms Otrā Pasaules kara izcīnījuši divus Eiropas čempionu titulus (Rīga 1937, Kauņa 1939), lietuvieši savā starpkaru laika galvaspilsētā izveidoja spēcīgu basketbola skolu, kuras centrā bija 1944. gadā dibinātā “Žalgira” komanda. Klubam bija sava bāze – 1939. gadā Eiropas meistarsacīkšu vajadzībām uzceltā “Kauno Sporta Hale” ar 5000 skatītāju vietām. Jau 1947. gadā “Žalgira” basketbolisti uzvarēja savā pirmajā PSRS čempionātā, pavisam desmit sezonu laikā izcīnot astoņus medaļu komplektus.

Lielākais “Žalgira” slavas laiks bija 1980-to gadu vidū, kad zaļie Vlada Garasta vadībā trīs gadus pēc kārtas palika nepārspēti PSRS čempionātā, aiz sevis atstājot vareno Maskavas CSKA klubu. Piemēram, 1984.-1985. gada sezonā Kauņas basketbolisti pieveica “armijniekus” visās piecās tikšanās reizēs.

Tikai, sākot no 1981. gada, “Žalgiris” varēja piedalīties Eiropas kausu spēlēs. Panākumi neizpalika arī starptautiskā mērogā. 1986. gadā Kauņas klubs izcīnīja Viljama Džonsa kausu, finālā ar 84:78 pārspējot Argentīnas klubu “Ferro Carril Oeste”. Nozīmīgākais panākums tika gūts 1999. gadā Jona Kazlauska vadībā, Eirolīgas finālā ar 82:74 pārspējot Itālijas basketbola pilsētas Boloņas klubu “Kinder”.

Stipri pamati

Iespējams, nozīmīgākais solis pēc pirmā Eirolīgas triumfa tika sperts 2000. gadā, kad Kauņā tika izveidota Arvīda Saboņa “Žalgira” basketbola skola. Tās labākie audzēkņi tika apvienoti vienā no Lietuvas otrās līgas vadošajām komandām, bet turpinājumā viņu ceļš veda uz “Žalgiri”, Lietuvas valstsvienību un Eiropas stiprākajiem klubiem.

2003. gadā Barselonā un 2007. gadā Atēnās “Žalgira” jaunā maiņa uzvarēja jaunatnes Eirolīgā (“Nike International Junior Tournament”). Kluba audzēkņi papildināja Lietuvas jaunatnes izlašu rindas, savos rēķinos ieskaitot uzvaras Eiropas U16, U18 un U20 čempionātos, kā arī pasaules U19 un U21 finālturnīros.

Jaunatnes komandas panākumiem pamatu ielika treneris Rimants Grigs. Viņa darbu turpināja turpināja Rimvīds Samulēns, Barselonas Olimpisko spēļu medaļnieks Arūns Visockas un vēl viens slavens spēlētājs Sauļus Štombergs. Viņu audzēkņu vidū ir Pauļus Jankūns, Jons Mačulis, Mants Kalnietis, Povils Butkēvičs, Donāts Motejūns un daudzi citi. No 2010. gadā “Žalgira” jaunatnes basketbola komandas sastāvā trenējas un spēlē Kaspars Vecvagars.

Darbs nesa augļus. 2009. gada vasarā “Žalgiris” bija to trīspadsmit Eirolīgas klubu vidū, kuri saņēma prestižās A licences, iegūstot tiesības trīs gadus pēc kārtas startēt kontinenta spēcīgāko vienību sacensībās. Leģendārā “Kauno Sporta Hale” vasarā tika nomainīta pret trīs reizes plašāko “Žalgira” arēnu, bet pilsētai tika uzticēts rīkot EuroBasket 2011 finālus. Iespaidīgie basketbola notikumi Kauņā turpinās.

Kauņa - basketbola galvaspilsēta, video filmēts 2011. gada 2. septembrī

  +6 [+] [-]

, 2011-11-07 16:29, pirms 13 gadiem
Ko Viļņai nozīmē Žalgiris?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +10 [+] [-]

, 2011-11-07 17:14, pirms 13 gadiem
Tas pats, kas vairumam latviešu ''Dinamo''...

  +5 [+] [-]

, 2011-11-07 18:47, pirms 13 gadiem
Lietuva ir kādreiz valdijusi. Latvija nekad. Lūk arī leišu uzvarētāju raksturs kura itin bieži pietrūkst mūsu bālēliņiem gan basketbolā, gan futbolā un hokejā arī.

  +2 [+] [-]

, 2011-11-07 23:32, pirms 13 gadiem
knaible rakstīja: Lietuva ir kādreiz valdijusi. Latvija nekad. Lūk arī leišu uzvarētāju raksturs kura itin bieži pietrūkst mūsu bālēliņiem gan basketbolā, gan futbolā un hokejā arī.
Beidz pārspīlēt - daudzi latvieši, šķiet, aizmirsuši, ka esam bijuši Eiropas čempioni un ASK Rīga izcīnijusi 3 Eiropas kausus. Man liekas, ka Žalgirim tas nav izdevies.

     [+] [-]

, 2011-11-08 00:45, pirms 13 gadiem
Cik daudz var likt to video.. Nu riebjās!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja