Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Ģērmane pievienojusies U21 junioru meiteņu Top30 klubiņam

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Ģērmane pievienojusies U21 junioru meiteņu Top30 klubiņam
Dženifera Ģērmane līderes krēslā tūlīt pēc otrā brauciena PK posmā Liencā. Foto no sportistes personīgā arhīva.

Latvijas vadošā kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane nupat ar lielisku sniegumu Pasaules kausa posmā slalomā Liencā (Austrija) sasniedza Top30, pievienojoties vairākām savām vienaudzēm un jaunākām kalnu slēpotājām no U21 grupas, kuras iepriekš bija sasniegušas labāko trīsdesmitnieku.

Iepriekš jau ziņojām par Dženiferas Ģērmanes lielisko startu Liencā, izcīnot 22. vietu un atkārtojot to pašu, ko gandrīz septiņus gadus iepriekš iespēja Lelde Gasūna Zagrebā. Dažiem varbūt tas šķita pārsteigums, bet tie, kas ir iekšā kalnu slēpošanā, to uzskata par likumsakarīgu un gaidītu rezultātu. Dženifera trīsdesmitniekā, turklāt divas reizes, jau bija iekļuvusi pasaules čempionātā, bet tagad to pašu paveica arī spēcīgāka sastāva sacensībās – Pasaules kausa posmā. Un Top30 PK posmos sasniegts ar otro piegājienu.

Liencas slalomā apstiprinājās, ka nepieciešams arī veiksmes faktors, un tas šoreiz bija. Lai arī uz otro braucienu izdevās tikt kā “caur adatas aci”, pirmajā braucienā uzrādot 29. laiku un apsteidzot tieši aiz strīpas palikušo jeb 31. vietu par nieka 0,06 sekundēm, talantīgā Ģērmane pie tā neapstājās un ar savu meistarību, ne sāncenšu kļūdām un izstāšanos, spēja aizcīnīties līdz 22. vietai, kas nebūt nav viņas pašreizējie griesti. Divdesmitnieks bija 0,2 sekunžu, bet 12. vieta sekundes attālumā.

Līdz ar to pēc ilgāka perioda ar traumu dziedēšanu beidzot 2003. gadā dzimusī Dženifera, kurai pēc trim mēnešiem paliks 21 gads, ir pievienojusies junioru meiteņu, kas distanču slēpošanā ir U20, bet kalnu slēpošanā U21, Top30 klubiņam.

Šeit visspilgtākais piemērs ir Zrinka Ļjutiča (2004. g.). Gadu jaunākā horvātiete, kuras nesekmīgais pirmais brauciens un izstāšanās Liencā nāca par labu Top30 sasniegšanai, pirmos PK kopvērtējuma punktus nopelnīja jau pirms diviem gadiem 17 gadu vecumā – divas ar pusi nedēļas pirms pilngadības sasniegšanas. Tas Horvātijas talantam padevās ar 14. mēģinājumu, tiesa, jāmin, ka viņa uzsāka startēt PK posmos 16 gadu vecumā. Šobrīd riskējošā un bieži vien nestabilā Ļjutiča, slalomu un milzu slalomu kopā ņemot, trīsdemsitniekā ir bijusi jau 18 reižu, no kurām iespaidīgs skaits – 10 reižu – ir būts desmitniekā ar visspilgtāko panākumu jeb godalgas izcīnīšanu trīs dienas pēc savas 19. Dzimšanas dienas – 3. vieta šī gada janvāra beigās slalomā Čehijā.

Vēl viena kalnu slēpotāja, kura nesekmīgi startēja tieši pirms dažām dienā Liencā, nefinišējot pirmajā braucienā, un kurai ir lieli sasniegumi, ir vāciete Emma Aihere, kura ar Dženiferu ir dzimusi 2003. gadā, tikai astoņus mēnešus vēlāk – novembrī. Aihere no visām šajā sezonā U21 vecuma atbilstošajām kalnu slēpotājām ir vistitulētākā un medaļām bagātākā. 20 gadus vecā vācietei ir divas medaļas no pašām nozīmīgākajām sacensībām – olimpiskais sudrabs 2022. gadā un pasaules čempionāta bronza 2021. gadā (17 gadu vecumā), tiesa, izcīnītas ne individuāli, bet komandu sacensībās paralēlajā slalomā.

Zīmīgi, ka pirmo reizi trīsdesmitniekā Emma Aihere iekļuva uzreiz pirmajā startā PK posmā, kas iekrita tieši pilngadības sasniegšanas dienā jeb 18. Dzimšanas dienā. Divdesmit reizes viņa bija iekļuvusi trīsdesmitniekā, kamēr nebija sasniegusi divdesmit gadu vecumu, bet tagad ļoti vispusīgā vāciete Top30 ir bijusi 24 reizes, turklāt to paveicot visās četrās pamatdisciplīnās – slalomā, milzu slalomā, supergigantā, nobraucienā. Emma četras reizes ir bijusi starp labākajām desmit, turklāt trijās disciplīnās, bet divas reizes labāko sešiniekā – šogad martā Kvitfjelas supergigantā ar 5. vietu un pirms divām nedēļām Sanktmoricas nobraucienā ar 6. vietu.

Kā nākamo var minēt šobrīd pašu jaunāko trīsdesmitniekā iekļūstošu kalnu slēpotāju Laru Kolturi. 2006. gada beigās dzimusī itāliete, kura otro gadu pārstāv Albāniju un kurai nesen palika 17 gadi, ļoti agrā vecumā trīsdesmitniekā paspējusi iekļūt jau desmit reizes, no kurām puse jeb piecas reizes ir labāko divdesmitniekā. Pirmā reize trīsdesmitniekā Kolturi sanāca gandrīz 15 gadu vecumā – tikai 10 dienas pēc 16. Dzimšanas dienas, kad viņa milzu slalomā 2022. gada novembrī Killingtonā izcīnīja 17. vietu. Gadu vēlāk jeb šī gada novembrī turpat Killingtonā nāca Albāniju pārstāvošās kalnu slēpotājas pagaidām augstākais sasniegums – 12. vieta milzu slalomā. Tieši milzu slaloms ir viņas spēcīgākā puse, lai gan arī slalomā pāris reizes jaunā itāliete ir bijusi trīsdesmitniekā.

Vēl viena ļoti jauna trīsdesmitniekā iekļūstoša kalnu slēpotāja ir 2005. gadā dzimusī Kornēlija Ēlunde, kura Liencā divu braucienu summā bija 0,42 sekundes ātrāka par Dženiferu un ar 19. vietu nopelnīja labākās juniores statusu, otro reizi karjerā tiekot divdesmitniekā. 18 gadus vecā zviedriete, kura trīs reizes ir uzvarējusi Eiropas kausa posmos, PK posmos trīsdesmitniekā iekļuvusi piecas reizes. Labākais sasniegums Ēlundei bija šī gada martā, kad savās mājās Ores posmā tobrīd vēl 17 gadu vecumā Kornmēlija izcīnīja 10. vietu, kas ir viņas pagaidām vienīgā reize desmitniekā.

Līdzīgi kā Dženiferu trauma no sacensību aprites bija izsitusi viņas vienaudzi no Somijas Rosu Pohjolainenu, kura ceļa traumas dēļ bija spiesta pilnībā izlaist 2022./2023. gada sezonu. Somiete pie pirmajiem PK kopvērtējuma punktiem tika jau pirms trim gadiem – 2020. gada novembrī Levi, kad 17 gadu vecumā izcīnīja 24. vietu. Gadu vēlāk turpat tika iegūta 27. vieta, bet labākais sasniegums – 14. vieta – tika gūts pirms diviem gadiem Šladmingas slalomā. Pohjolainena ir atgriezusies sacensību apritē šajā sezonā, bet nopietnā ceļa trauma ir atstājusi iespaidu, neļaujot somietei vēl sasniegt kādreizējo līmeni.

Ar labiem rezultātiem jau trešo sezonu izceļas Hanna Aronsone-Elfmane, kura ir trīs mēnešus vecāka par Dženiferu, bet, tā kā dzimusi 29. decembrī, (2002. g.), tad dažas pietrūkst, lai zviedriete arī šajā sezonā būtu U21 grupā. Šī gada pasaules junioru čempione gan slalomā, gan milzu slalomā 14 reizes ir tikusi trīsdesmitniekā PK posmos, pirmo reizi to paveicot 18 gadu vecumā. Deviņas reizes Aronsone-Elfmane ir tikusi Top15, bet piecas – labāko desmitniekā. Labākais sasniegums PK aizvakar 21. Dzimšanas dienu nosvinējušajai zviedrietei ir pagājušā gada decembra sākumā Itālijā izcīnītā 4. vieta 19 gadu vecumā.

Dženiferas Ģērmanes Liencā uzrādītais otrais rezultāts starp U21 meitenēm vēlreiz apliecina, ka, ja viss veiksmīgi noritēs, ir ļoti labas iespējas atkārtot mammas Ullas sasniegumu un izcīnīt medaļu (jebkura kaluma) pasaules junioru čempionātā, kas pēc mēneša sāksies Francijā. Pateicoties saviem vecākiem, it īpaši titulētajai mammai Ullai, Dženifera ir ne tikai ļoti talantīga, bet arī ļoti apzinīga un neatlaidīga. Līdz ar to PK posmos divdesmitnieks un Top15 ir tikai laika jautājums, un nav aiz kalniem arī labāko desmitnieks, ko liela daļa no šī rakstā pieminētajām kalnu slēpotājām jau ir paveikušas, un to izdarīs arī Dženifera.

     [+] [-]

, 2023-12-31 18:15, pirms 4 mēnešiem
...viens veiksmīgs starts vēl nav meistars...var runāt par veiksmi, jo meistarīgākas sportistes izgāzās...nu, tāds ir slaloms...par kaut ko nopietnāku varēs runāt, kad starta nr.53 būs nomainīts pret pirmo trīsdesmit.
Lai veicas un novēlam pārspēt mammu!