Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2956, Did:0, useCase: 3

Rastorgujeva pirmais treneris: ''Andrejs visu panāca ar savu neatlaidīgu darbu''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Rastorgujeva pirmais treneris: ''Andrejs visu panāca ar savu neatlaidīgu darbu''
Pasaules vicečempions Andrejs Rastorgujevs. Foto: Reuters/Scanpix

LETA. Latvijas biatlonistam Andrejam Rastorgujevam jau karjeras pirmsākumos bija potenciāls sasniegt augstvērtīgus rezultātus un visus līdzšinējos panākumus viņš guvis ar neatlaidīgu darbu, sarunā ar aģentūru LETA atzina sportista pirmais treneris Sergejs Sverčkovs.

Rastorgujevs svētdien Nove Mesto pasaules čempionātā biatlonā izcīnīja sudraba medaļu 15 kilometru sacensībās ar kopējo startu, izcīnot savu lielāko panākumu karjerā un arī Latvijas biatlona vēsturē.

"Protams, ka bija lieliska sajūta. Ļoti lepojamies par viņa panākumu un to gaidījām jau sen. Neizlaižam nevienas sacensības, visu laiku sekojam līdzi. Tāpat arī reizēm sarakstāmies un parunājam," stāstīja Sverčkovs, kurš Alūksnes sporta skolā joprojām gatavo jaunos biatlonistus. Rastorgujevs pie Sverčkova trenējās no septiņu gadu vecuma līdz 9.klasei, pēc tam strādājot kopā ar Intaru Berkuli.

"Protams, ka potenciāls viņam bija, taču visu Andrejs panāca ar savu neatlaidīgu darbu. Viņš vienmēr bijis maksimālists, vienmēr no sevis vēlējies parādīt maksimālo - kā viņš sagatavojies un uztrenējies. Nedeva sev nekādas atlaides un nečīkstēja - vienkārši strādāja un trenējās," atklāja Sverčkovs.

Kā Rastorgujeva šīs sezonas lielāko trumpi Sverčkovs minēja sava bijušā audzēkņa ievērojamo progresu šaušanā.

"Šogad viņš demonstrē vislabāko šaušanu guļus, arī vispār šaušanā kopumā kļuvis ļoti drošs. Kā jau redzējām, nebaidījās pēdējā šaušanā un palika uz nulles," secināja treneris.

Rastorgujevs aizvada karjeras labākās sezonas pēc tam, kad izcieta pusotra gada diskvalifikāciju par antidopinga noteikumu pārkāpumu - neatrašanos noteiktajā vietā trīs reizes gada laikā.

"Viņš ļoti pārdzīvoja. Domāju, ka viņš visu meta pie malas un sāka gatavoties no nulles. Kā Jēkabs Nākums teica - ar dubultu spēku un darbu," teica Sverčkovs.

Salīdzinot ar laiku, kad Rastorgujevs spēra pirmos soļus biatlonā, šobrīd audzēkņu esot mazāk, tiesa, arī starp viņiem ir talanti. Sverčkovs atzina, ka biatlons ir smags sporta veids, kas prasa daudz līdzekļu un lielu darbu.

"Cits pats atnāk, piemēram, kā Andrejs, savukārt citus atved vecāki. Protams, ka Andrejs ir kā paraugs, vairākus gadus startējot elitē, visi vēlas viņam līdzināties un trenējas ar uzrāvienu," atklāja Sverčkovs, uzsverot, ka bērniem vajadzētu vairāk nodarboties ar sportiskām aktivitātēm dabā.

Pie Sverčkova līdz vidusskolas absolvēšanai trenējās arī Sanita un Sandra Buliņas. Sanita Buliņa sezonas pirmajā posmā Estešundā izcīnīja punktus kā sprintā, tā arī iedzīšanā, taču sezonas turpinājums saslimšanas dēļ neizdevās tik veiksmīgs.

"Viņas vecumā ļoti jaudīgu rezultātu parādīja. Potenciāls ir un varam arī nākotnē gaidīt augstvērtīgus rezultātus," uzsvēra Sverčkovs.

Tāpat Sverčkovs pastāstīja, ka, lai gan ir saziņā ar saviem bijušajiem audzēkņiem, tomēr viņu treniņu procesā iekšā nejaucas, atstājot to tagadējo treneru pārziņā.

Līdz šim no latviešiem tikai Ilmāram Bricim bija pasaules čempionātu medaļas - divas bronzas godalgas 2001.gadā 20 kilometru individuālajā distancē un 2005.gadā desmit kilometru sprintā.

Izmantotie resursi:
LETA

     [+] [-]

, 2024-02-20 14:49, pirms 2 mēnešiem
Pēdējā šautuvē, jāatzīst, veiksme stāvēja klāt. Trīs bija pie pašas mērķa malas, bet par pirmo TV ekrānā īsti nevarēja saprast - vai nu baigākais gabarīts vai arī tomēr tuvu mērķa vidum.